Ενώ ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζ. Κόντε άρχισε επαφές με τα κόμματα
ΡΩΜΗ.--
Επαφές με τα κόμματα που συμμετέχουν στη Βουλή ξεκίνησε χτες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που στηρίζεται από τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα «Κίνημα Πέντε Αστέρων» και «Λέγκα», ως επικεφαλής συγκυβέρνησης για την οποία συμφώνησαν.
Χτες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, χαιρέτισε τις πρώτες δηλώσεις του Κόντε (που μεταξύ άλλων είπε ότι θα σεβαστεί την «ευρωπαϊκή τοποθέτηση» της χώρας), μιλώντας για «πολύ καλή ένδειξη ότι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ιταλίας εκφράζεται με φιλοευρωπαϊκό τρόπο». Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, είπε ότι «όλοι σημείωσαν το θετικό ύφος των πρώτων δηλώσεων», συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε να εργαστούμε εποικοδομητικά με την Ιταλία και θα κρίνουμε με βάση τις πράξεις».
Στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε πάντως ότι «το ιταλικό εγχείρημα θα μπορούσε να απειλήσει το ευρώ» και χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανεύθυνο» το πρόγραμμα των δύο εταίρων.
Αντιδράσεις για τη νέα κυβέρνηση (που βέβαια ακόμα δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης) υπήρξαν όμως και στην ίδια την Ιταλία. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης της «Φόρτσα Ιτάλια» (που προεκλογικά συγκρότησε κοινό συνασπισμό με τη «Λέγκα», αλλά μετά από ενάμιση μήνα «οι δρόμοι τους χώρισαν»), Σίλβιο Μπερλουσκόνι, χαρακτήρισε το πρόγραμμα των δύο κομμάτων «ένα αφελές βιβλίο με όνειρα» και δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώσουμε την απόφασή μας να ψηφίσουμε όχι στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και να κάνουμε αντιπολίτευση».
Ο πρώην γραμματέας του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, περιέγραψε τη νέα κυβερνητική συνεργασία ως «μια λαϊκιστική ευρεία συνεργασία η οποία θα αποτύχει» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε μια ικανή αντιπολίτευση, η οποία να μπορέσει να προτείνει μια εναλλακτική».
Οι δυνάμεις καταστολής στο Μετρό του Μπουένος Αϊρες |
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σε μήνυμά του που απέστειλε στους εργαζόμενους του Μετρό σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ που εκπροσωπεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, εκφράζουμε την Αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του Μετρό του Μπουένος Αϊρες, ενάντια στη βίαιη καταστολή του αγώνα τους.
Ο δήμος του Μπουένος Αϊρες και η κυβέρνηση της Αργεντινής απάντησαν με χρήση των δυνάμεων καταστολής στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων. Και στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική οι κυβερνήσεις απαντούν στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων με βία και χτύπημα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.
Τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που είναι στη δύναμη του ΠΑΜΕ καταδικάζουν την καταστολή ενάντια στους εργαζόμενους του Μετρό του Μπουένος Αϊρες και τους εκφράζει την αλληλεγγύη του».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, υποστήριξε τη συνέχιση της σφαγής του λαού της Υεμένης μεταξύ άλλων και από τα όπλα αμερικανικών μονοπωλίων, με το «επιχείρημα» ότι οι πωλήσεις πυραύλων «υψηλής ακρίβειας» σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία (που έχει εξαπολύσει ιμπεριαλιστική επίθεση στην Υεμένη από το 2015) συμβάλλουν τάχα «στη μείωση των θανάτων μεταξύ των αμάχων». Το ίδιο 24ωρο, το βρετανικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο πηγές στο Κίεβο, μετέδωσε ότι ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν, πληρώθηκε μυστικά με περίπου 400.000 δολάρια, ώστε να διαμεσολαβήσει για τις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, και του Αμερικανού Προέδρου.
ΤΙΡΑΝΑ.-- Το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία απείχε χτες, μεταξύ άλλων μικρότερων κομμάτων, από την έκδοση ψηφίσματος της Βουλής για την υποστήριξη της έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν κυρίως οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Εντι Ράμα.
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Στις κάλπες καλούνται σήμερα εκατομμύρια Ιρλανδοί ψηφοφόροι, προκειμένου να απαντήσουν εάν θέλουν την κατάργηση της Ογδοης Τροποποίησης του Συντάγματος, που απαγορεύει τις εκτρώσεις ακόμη και σε περίπτωση εγκυμοσύνης μετά από βιασμό ή αιμομιξία ή εμβρυική γενετική ανωμαλία.
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Εντονη δυσαρέσκεια εξέφρασαν χτες βουλευτές και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής των Κοινοτήτων (Συντηρητικοί και Εργατικοί), που υποστηρίζουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) για τη βραδεία πρόοδο που παρατηρείται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Εκτίμησαν ότι η καθυστέρηση στην ύπαρξη προόδου θα αναγκάσει τη χώρα να παραμείνει για χρόνια στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, μετά από την αποχώρησή της το 2019. Το ίδιο διάστημα, στοιχεία του γερμανικού οργανισμού επενδύσεων και εμπορίου «Germany Trade & Invest» (GTAI) ανέφεραν ότι πέρσι αυξήθηκαν κατά 20% οι βρετανικές εταιρείες που μετέφεραν την έδρα τους στη Γερμανία.
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--
Ποσοστό - ρεκόρ με 20% στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το νεοφασιστικό εθνικιστικό κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών», σύμφωνα με δημοσκόπηση του IPSOS, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Dagens Nyheter» ενόψει των εθνικών εκλογών στις 9 Σεπτέμβρη.
Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών συγκεντρώνει το 24% στην πρόθεση ψήφου (από 31% στις προηγούμενες εκλογές) και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το «κεντροδεξιό» Κόμμα των Μετριοπαθών, στο 22% (από 23,3%).
Σήμερα στη Σουηδία κυβερνά ένας συνασπισμός μειοψηφίας μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, με τη στήριξη του «Αριστερού Κόμματος». Στη δημοσκόπηση όλα μαζί αυτά τα κόμματα συγκεντρώνουν το 37% της πρόθεσης ψήφου. Οι Μετριοπαθείς, οι Κεντρώοι, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι θα συνεργαστούν και θα κατέβουν ως ενιαία ομάδα στις εκλογές. Μαζί συγκεντρώνουν το 39% στην πρόθεση ψήφου. Πάντως, κανένας από τους δύο συνασπισμούς δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας χωρίς τους «Σουηδούς Δημοκράτες».
Η δημοτικότητα των «Σουηδών Δημοκρατών» έχει ενισχυθεί από το 2010, όταν εισήλθαν για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο. Στις βουλευτικές εκλογές του 2014 κέρδισαν το 13% των ψήφων.
Πρόσφατα αποφασίστηκε να διαμορφωθεί μια διακομματική απόφαση σχετικά με τη μετανάστευση προκειμένου να εφαρμόζεται στη χώρα «μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη μεταναστευτική πολιτική». Ο πρόεδρος των Μετριοπαθών, Ουλφ Κρίστερσον, πρότεινε να μην αποκλειστεί κανένα κόμμα από τη συζήτηση, εννοώντας τους «Σουηδούς Δημοκράτες», κάτι που απέρριψε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόσφατη ανακοίνωση των «Σουηδών Δημοκρατών» με αφορμή τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, καλώντας τη σουηδική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Είναι μια μεγάλη στιγμή για το κράτος του Ισραήλ. Η Ιερουσαλήμ είναι βαθιά συνυφασμένη με την ιστορία του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού», ανέφεραν μεταξύ άλλων.
Αρνείται κάθε εμπλοκή το ρωσικό υπουργείο Αμυνας
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΜΟΣΧΑ.--
Η διεθνής ομάδα που διερεύνησε την πτώση του αεροσκάφους των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» («Malaysia Airlines») τον Ιούλη του 2014 στην Ανατολική Ουκρανία, κατά την οποία είχαν σκοτωθεί 298 επιβάτες και πλήρωμα, ανακοίνωσε χτες το πόρισμά της. Ανέφερε ότι ο πύραυλος ρωσικής κατασκευής, τύπου «Buk», που έπληξε το αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Αμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ, προήλθε από μονάδα του ρωσικού στρατού στο Kουρσκ. Την εκδοχή αυτή αμφισβήτησαν αμέσως οι ρωσικές αρχές, με το υπουργείο Αμυνας να σημειώνει: «Κανένας ρωσικός πύραυλος δεν έχει διασχίσει τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι «ο πύραυλος προερχόταν από την 53η ταξιαρχία αντιαεροπορικής άμυνας που έχει την έδρα της στο Κουρσκ, στη Ρωσία», όπως δήλωσε ο Ολλανδός Βίλμπερτ Παουλίσεν, λέγοντας ότι κατέληξαν στο συμπέρασμα μετά από έρευνα βασισμένη σε αρκετές εικόνες του «Buk». Εκανε λόγο για «ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά που αποτελούν ένα είδος ψηφιακού "δακτυλικού αποτυπώματος " για καθέναν πύραυλο» και ότι «όλα τα οχήματα σε μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον πύραυλο ανήκαν στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις».
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, επέστρεψε μια μέρα νωρίτερα από την επίσκεψή του στην Ινδία προκειμένου να προεδρεύσει στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα με θέμα την κατάρριψη του αεροπλάνου.
Το όλο θέμα φαίνεται ότι ανακινείται ενώ παραμένει παγωμένη η σύγκρουση (ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική) στην Ανατολική Ουκρανία και πυκνώνουν οι ενδείξεις για νέες εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα από την πλευρά του ουκρανικού στρατού.