ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Νέες προκλήσεις με εποικισμούς στη Δυτική Οχθη

Ολο και επεκτείνονται οι ισραηλινοί εποικισμοί που καταπατούν την παλαιστινιακή γη

Copyright 2016 The Associated

Ολο και επεκτείνονται οι ισραηλινοί εποικισμοί που καταπατούν την παλαιστινιακή γη
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Πράσινο φως» για την επίσπευση της οικοδόμησης άνω των 2.500 νέων εβραϊκών κατοικιώνέδωσε χτες η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιχειρώντας να ανατρέψει τα πληθυσμιακά δεδομένα σε κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης και να δημιουργήσει τετελεσμένα σε μία επόμενη πιθανή ισραηλινοπαλαιστινιακή διαπραγμάτευση.

Την εξέλιξη ανακοίνωσε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν, τονίζοντας ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί και επίσημα η άδεια για την ανέγερση των χιλιάδων νέων εβραϊκών κατοικιών από την αρμόδια αρχή «Ανώτερου Σχεδιασμού» η οποία υπάγεται στο υπουργείο του. «Θα προωθήσουμε τους εποικισμούς σε όλη την Ιουδαία και τη Σαμάρεια, από τα βόρεια έως τα νότια, σε μικρές κοινότητες και σε μεγάλες», είπε, αναφερόμενος στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης. Πρόσθεσε ότι πέρα από τις 2.500 κατοικίες Εβραίων εποίκων, αναμένεται να εγκριθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες η κατασκευή άλλων 1.400 κατοικιών.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ο «σοβαρός» τραυματισμός ενός Ισραηλινού στρατιώτη προχτές αργά το βράδυ, στη διάρκεια εφόδου σε σπίτια Παλαιστινίων αμάχων της Δυτικής Οχθης. Ο στρατιώτης διακομίστηκε σε νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό του στο κεφάλι «από βαρύ αντικείμενο». Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι ο στρατιώτης τραυματίστηκε από βαριά πέτρα που εκτοξεύθηκε εναντίον του στη διάρκεια επιχείρησης με στόχο τη σύλληψη νεαρών Παλαιστινίων στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Αμάρι, στην περιοχή της Ραμάλα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μεγάλη κινητικότητα και συζήτηση για την οικονομία

Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια δανεισμού, αλλά η πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου συνεχίζεται

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε προχτές το βράδυ ότι αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού από το 13,5% στο 16,5%, σε μία κίνηση που αρκετοί θεώρησαν «ασυνήθιστη», με δεδομένη τη σημασία που δίνει η σημερινή ηγεσία της χώρας στην αύξηση των εξαγωγών. Η ανακοίνωση έγινε μετά από έκτακτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και ενώ τις τελευταίες μέρες εντείνεται η ανησυχία πολλών για την πορεία της τουρκικής οικονομίας, με βάση στοιχεία όπως τις μεγάλες απώλειες της λίρας έναντι του δολαρίου (από την αρχή της χρονιάς ξεπερνούν το 20%). Η πτωτική αυτή πορεία συνεχίστηκε και χτες, μετά από μια μικρή και πρόσκαιρη ανάκαμψη.

Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος και ξανά υποψήφιος για την προεδρία (με τη στήριξη του ισλαμοσυντηρητικού AKP και του εθνικιστικού MHP) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε σκόπιμο να δηλώσει πως «η Τουρκία είναι μια χώρα που εφαρμόζει τους κανόνες της οικονομίας του ελεύθερου εμπορίου με όλους της τους κανόνες και τους θεσμούς. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τις αρχές της παγκόσμιας διακυβέρνησης στις νομισματικές πολιτικές και με το νέο σύστημα διακυβέρνησης».

Ο υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ (για τον οποίο πρόσφατα είχαν κυκλοφορήσει σενάρια περί παραίτησής του εξαιτίας διαφωνιών σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής) δήλωσε πως «κανένα από τα μακροοικονομικά προβλήματα της Τουρκίας δεν είναι ανυπέρβλητο» και εξέφρασε τη στήριξή του στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας «για να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε την ολίσθηση της λίρας και να διασφαλίσουμε σταθερότητα τιμών».

Ο υπουργός Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι στην επίτευξη των στόχων μας για τον προϋπολογισμό του 2018. Θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα».

Προβληματισμός για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Στο μεταξύ, ενδεικτική της κρισιμότητας των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ήταν η συζήτηση που έγινε σε επιτροπή της αμερικανικής Βουλής. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με την αναμενόμενη επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του, Μ. Τσαβούσογλου, στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, τόνισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι «μια περίπλοκη περιοχή» στην οποία «υπάρχουν απειλές» και «η Αμερική έχει τεράστιο συμφέρον». Γι' αυτό, συνέχισε, «πρέπει να υπολογίσουμε ακριβώς πώς θα χειριστούμε καθεμία από τις απειλές» και χαρακτήρισε την Τουρκία «σημαντικό εταίρο του ΝΑΤΟ». Οπως τόνισε, «χρειαζόμαστε η συμπεριφορά τους να αντικατοπτρίζει τους στόχους του ΝΑΤΟ και αυτό επιδιώκουμε με επιμελή τρόπο: Να τους αναγκάσουμε να επανέλθουν στο ΝΑΤΟ - κατά κάποιον τρόπο - με τις ενέργειές τους να είναι σύμφωνες με αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε στο ΝΑΤΟ. Και να μην λαμβάνουν μέτρα που υπονομεύουν τις προσπάθειές του». Σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί τις προσπάθειες για την ακύρωση της συμφωνίας αγοράς ρωσικών «S-400» από την Τουρκία, ενώ για την παράδοση των αεροπλάνων «F-35» (που οι Τούρκοι έχουν παραγγείλει από αμερικανική εταιρεία) είπε ότι δεν υπάρχει οριστική απόφαση.

Στην ίδια συζήτηση διατυπώθηκαν απόψεις όπως ότι «ο Ερντογάν δεν είναι φίλος μας, αλλά μετατρέπεται σε εχθρό μας», «τους δίνουμε συνεχώς (στους Τούρκους) και παίρνουμε χαστούκια όταν τους ζητούμε κάτι», η Τουρκία είναι «το κακό παιδί του ΝΑΤΟ», «το θέμα δεν είναι αν, αλλά πότε θα αλλάξουμε τη στρατηγική μας (απέναντι στην Τουρκία)». Ακόμα, εκφράστηκε μέχρι και ελπίδα «η Τουρκία του Ερντογάν» να συμπεριληφθεί στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις χώρες «ιδιαίτερης ανησυχίας», εξαιτίας της κατάστασης σε ζητήματα «θρησκευτικών ελευθεριών».

ΙΡΑΝ
Προτροπές Χαμενεΐ στην ΕΕ για διατήρηση της συμφωνίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Ο εχθρός μας έβαλε την αίθουσα πολέμου μέσα στο υπουργείο Οικονομικών, αντί για το υπουργείο Αμυνας», τόνισε χτες ο Ιρανός ανώτατος σιίτης ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ, μετά τη συνάντησή του στην Τεχεράνη με πιστούς κατά την έβδομη μέρα έναρξης της νηστείας του Ραμαζανιού.

Ο Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι αναξιόπιστες σε όποιες συμφωνίες έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια με το Ιράν, τονίζοντας ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα είχε επίσης αθετήσει πλευρές της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπεγράφη το 2015. Ο Χαμενεΐ εκτίμησε ότι και η ΕΕ θα ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ακόμα απέναντι στις τρεις ισχυρές χώρες της ΕΕ (Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία), τονίζοντας ότι παρόλο που «δεν έχουμε συγκρούσεις με τις τρεις αυτές χώρες, δεν μπορούμε να τις εμπιστευτούμε, λόγω προηγούμενης εμπειρίας».

Ακολούθως, εξήγησε ότι αν οι Ευρωπαίοι καθυστερήσουν την τήρηση όρων της διεθνούς συμφωνίας, τότε το Ιράν «έχει το δικαίωμα να ξαναρχίσει το πυρηνικό πρόγραμμα». Και έθεσε τους εξής όρους στην ΕΕ προκειμένου να συνεχίσει το Ιράν την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας του 2015: α) Να εκδώσει καταδικαστική απόφαση για την παραβίαση της συμφωνίας από τις ΗΠΑ μετά την απόφαση Τραμπ για αποχώρηση, β) να υποσχεθεί ότι δεν θα θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα και το ρόλο της Τεχεράνης στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, γ) να σταθεί ρητά απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις, δ) να εγγυηθεί ότι το ιρανικό πετρέλαιο θα πουληθεί «όλο», και ε) οι ευρωπαϊκές τράπεζες να εγγυηθούν τις συναλλαγές με την Ιρανική Ισλαμική Δημοκρατία.

Νέες κατηγορίες από το Ισραήλ

Το ίδιο 24ωρο, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, κατηγόρησε το Ιράν ότι τον περασμένο Γενάρη πραγματοποίησε μυστικά δοκιμές πυραύλων τύπου «Shahab-3» και «Scud», που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, και ότι με αυτόν τον τρόπο παραβίασε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ντανόν ανέπτυξε τους ισχυρισμούς αυτούς χωρίς να αναφερθεί στην πηγή προέλευσης των πληροφοριών που επικαλείται.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Πιέσεις Γκουτέρες έναντι της «Χεζμπολάχ»

Ενώ στη Βηρυτό εντείνονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου, σε μία περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι μετεκλογικές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, με επικεφαλής κατά πάσα πιθανότατα τον απερχόμενο Σουνίτη φιλοδυτικό πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι, έκανε χτες εμμέσως πλην σαφώς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Γκουτέρες, υπαινισσόμενος σαφέστατα το Ιράν, απηύθυνε έκκληση «σε χώρες της περιοχής που διατηρούν στενές σχέσεις με τη "Χεζμπολάχ" να ευνοήσουν τη μεταμόρφωσή της από ένοπλη οργάνωση σε πολιτικό κόμμα και μόνο».

Αυτό θα ήταν «προς το συμφέρον του Λιβάνου», «της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιφέρεια», πρόσθεσε ο γγ του ΟΗΕ, ζητώντας επίσης από τη σιιτική οργάνωση της «Χεζμπολάχ» και «κάθε άλλο ενδιαφερόμενο μέρος» να «μην εμπλέκονται σε οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του Λιβάνου». «Η γενικευμένη παρουσία οπλισμού πέραν του κρατικού ελέγχου, σε συνδυασμό με την ύπαρξη ισχυρών ένοπλων οργανώσεων, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Λιβανέζων πολιτών», συμπλήρωσε, αναπαράγοντας ουσιαστικά θέσεις που έχουν εκφράσει το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα έντονα ιμπεριαλιστές σε ΗΠΑ και Ισραήλ.

Το ίδιο 24ωρο, στο Λίβανο εντείνονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 6ης Μάη, που ανέδειξαν ως μεγάλο κερδισμένο τη «Χεζμπολάχ» και τους πολιτικούς συμμάχους της, που εξέλεξαν 70 βουλευτές στο 128μελές κοινοβούλιο.

Ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν έδωσε εντολή στον Σουνίτη απερχόμενο πρωθυπουργό Σάαντ αλ Χαρίρι να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, λίγες ώρες αφότου η υποψηφιότητά του για το συγκεκριμένο αξίωμα πήρε χτες τις ψήφους 111 βουλευτών σε σύνολο 128, μολονότι το κόμμα του έχασε, στις τελευταίες εκλογές, το ένα τρίτο των βουλευτών.

ΣΥΡΙΑ
Πυραυλική επίθεση στα σύνορα με το Ιράκ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέα πυραυλική επίθεση κοντά στη μεθόριο της Συρίας με το Ιράκ εξαπέλυσαν, χτες τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες, ξένα (πιθανώς ισραηλινά) μαχητικά αεροσκάφη, παραβιάζοντας για πολλοστή φορά τον συριακό εναέριο χώρο.

Επισήμως δεν έγινε γνωστό εάν η επίθεση προκάλεσε θύματα. Ωστόσο, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», επικαλούμενο τοπικές πηγές, υποστήριξε ότι η επίθεση είχε αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 12 «ξένων μαχητών», οι περισσότεροι εκ των οποίων, αν όχι όλοι, Ιρανοί.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στην Ουάσιγκτον, που κλήθηκε να απαντήσει εάν η επίθεση έγινε από τις ΗΠΑ το διέψευσε, τονίζοντας ότι δεν διέθετε «σχετικές πληροφορίες».

Πάντως, νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε επαναλάβει για πολλοστή φορά πως η κυβέρνησή του «δεν θα επιτρέψει» τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων του Ιράν και της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» στο έδαφος της Συρίας επειδή θεωρεί πως θα βλάψουν την «ασφάλεια του Ισραήλ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ