Σε βασικό ορμητήριο των πλοίων του αμερικανικού 6ου Στόλου (περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική) που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύεται και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η Σούδα, με αναβαθμισμένο μάλιστα ρόλο. Η αμερικανική ναυτική και αεροπορική βάση συνδέεται επιχειρησιακά με τις αγγλικές βάσεις της Κύπρου και κατέχει στρατηγική θέση στους σχεδιασμούς των Αμερικανών για την ευρύτερη περιοχή. Μαζί δε με τις εγκαταστάσεις των ραντάρ στη Ζήρο της Κρήτης, αποτελεί έναν ενιαίο ιστό με τη βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας και τις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία. Αποτελεί επίσης προκεχωρημένη βάση ανεφοδιασμού για τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με τα στελέχη των ΗΠΑ να έχουν κατ' επανάληψη επισημάνει ότι οι πολεμικές επεμβάσεις στην περιοχή μέχρι το Ιράκ θα ήταν αδύνατες χωρίς το βασικό αυτό στήριγμα. Στρατηγικής σημασίας υποδομή των ναυτικών εγκαταστάσεων της Σούδας είναι το περίφημο κρηπίδωμα «Κ-14», που κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ και μπορεί να φιλοξενήσει έως και αεροπλανοφόρο. Το μήκος του υπολογίζεται σε περίπου 300 μέτρα και αποτελεί τη μοναδική τέτοια εγκατάσταση στη Μεσόγειο. Μάλιστα, σύμφωνα με «μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που υπεγράφη λίγες μόνο ώρες πριν από το νέο χτύπημα στη Συρία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρεται έτοιμη να αναβαθμίσει τις ναυτικές υποδομές της βάσης, με εργασίες στην προβλήτα αλλά και μεγέθυνση του «dry dock» που ήδη υπάρχει (δεξαμενή όπου βάζουν πλοία για επισκευές), προκειμένου να μπορούν να μπαίνουν εκεί τα μεγάλα αντιτορπιλικά τύπου «Arleigh Burke», που οι Αμερικανοί ρίχνουν για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην ευρύτερη χερσόνησο στο Ακρωτήρι Χανίων συγκεντρώνονται και άλλες κομβικής σημασίας για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ υποδομές, όπως: Η «Forward Logistics Site Souda Bay» («FLS Souda Bay»), προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού. Το ΝΑΤΟικό κέντρο «Foracs» (ένα από τα τρία που λειτουργούν διεθνώς), όπου επισκευάζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα πολεμικών πλοίων όταν αυτά απομαγνητίζονται και αποσυντονίζονται. Το Πεδίο Βολής Κρήτης («NATO Missile Firing Installation», NAMFI), πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης σε βολές με πυραύλους, το οποίο κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που εκπαιδεύει σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία» στελέχη σε αντικείμενα θαλάσσιας επιτήρησης, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών» και το οποίο χαρακτηρίζεται από ανώτατους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς διοικητές «το διαμάντι του ΝΑΤΟ». Αλλά και καθαρά εθνικές στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, που διατίθενται προς χρήση και αξιοποίηση από τους ΝΑΤΟικούς όποτε τις χρειάζονται (π.χ. η 115 Πτέρυγα Μάχης, ο Ναύσταθμος Κρήτης του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το Ναυτικό Νοσοκομείο, το πολιτικό αεροδρόμιο των Χανίων, το πολιτικό λιμάνι κ.ά.). Πρόκειται για μια «αλυσίδα υποστήριξης», απ' όπου οι Ενοπλες Δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας μπορούν να... ψωνίσουν όποια υπηρεσία χρειαστούν για τις αποστολές και επιχειρήσεις τους, όπως διακηρύσσουν αρμόδιοι παράγοντες.
Από το ίδιο το ΠΝ αναφέρεται επισήμως ότι το 1953, με την είσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ο Ναύσταθμος της Σούδας «τοποθετείται από την ανωτέρα διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων της Ευρώπης στα έργα ναυτικής υποδομής πρώτης προτεραιότητας, λόγω κυρίως της ανάγκης της παρουσίας του 6ου Αμερικανικού Στόλου στη Μεσόγειο». Οτι «από συμμαχικής απόψεως η αξιολόγηση τόσο της ποιότητος των έργων υποδομής του Ναυστάθμου της Σούδας, όσο και των παρεχομένων υπηρεσιών, υπήρξε πάντα ιδιαίτερα υψηλή και χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένως ως σημείο αναφοράς για άλλες συμμαχικές μονάδες». Ακόμα ότι «εκτός από τους προβλήτες και τα κρηπιδώματα που και σήμερα η ανάπτυξή τους είναι σε εξέλιξη, ο Ναύσταθμος Σούδας (...) δημιούργησε έργα υποδομής όπως π.χ. η Μόνιμη Δεξαμενή κατασκευής το 1970-75, οι υπόγειες πετρελαιοδεξαμενές της Διεύθυνσης Καυσίμων/ΝΑΤΟ στο Μαράθι το 1952-57» κ.λπ. Σχετικές υπηρεσίες (ανεφοδιασμού, τροφοδοσίας, επισκευών, γενικά υποστήριξης) αξιοποιούν τα αμερικανικά πλοία του θανάτου που κατά καιρούς ελλιμενίζονται στη Σούδα ή ανεφοδιάζονται στα ανοιχτά, όπως το αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», που επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο και αναμένεται σήμερα να ελλιμενιστεί στη βάση. Θυμίζουμε ότι το «Truman» συνοδεύεται από ισχυρή αρμάδα πολεμικών πλοίων και από το κατάστρωμά του απονηώνονται ήδη από τις 3 Μάη αμερικανικά μαχητικά, για να χτυπήσουν στόχους στη Συρία και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Με κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, οργανώνεται σήμερα συγκέντρωση για την αγωνιστική «υποδοχή» του αμερικανικού αεροπλανοφόρου. Η άφιξή του στη Σούδα έρχεται να επιβεβαιώσει την ελληνική εμπλοκή στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, αλλά και να υπογραμμίσει την ανάγκη να ενταθεί η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, που μόνο κινδύνους και δεινά επιφυλάσσει για το λαό.
Περιοδεία στο χώρο από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή
Από τη συνέντευξη Τύπου |
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο Γ. Δελής επισκέφτηκε το ΚΥΤ Φυλακίου, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ορεστιάδας και με τευτλοπαραγωγούς στη Βύσσα και έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στο ΚΥΤ Φυλακίου, χωρητικότητας 240 ατόμων, η υπερπληρότητά του δημιουργεί τραγικές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής. Συρματοπλέγματα, λύματα να τρέχουν σε εξωτερικούς χώρους, κοντέινερ κ.λπ. Και μια πινακίδα που ενημερώνει για έργο χρηματοδοτούμενο κατά 85% από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και κατά 15% από εθνικούς πόρους.
Περίπου τα μισά άτομα είναι ανήλικα, μικρότερα από 16 χρόνων, από τα οποία τα περισσότερα ασυνόδευτα. Και αν για τους ενήλικες ο χρόνος παραμονής περιορίζεται στον ένα μήνα, καθώς μόλις ταυτοποιηθούν προωθούνται σε δομές στο εσωτερικό της χώρας, τα παιδιά αναγκάζονται να διαβιούν εκεί για 3 και 4 μήνες μέχρι να βρεθεί κάποια δομή να τα υποδεχτεί. Η εποπτεία για τα παιδιά αυτά έχει δοθεί σε ΜΚΟ («ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ»), η οποία απασχολεί όλα και όλα 3 άτομα.
Συνολικά οι εργαζόμενοι στο ΚΥΤ είναι 11 μόνιμοι και 28 συμβασιούχοι, οι οποίοι κάνουν διπλοβάρδιες.
Παρότι στους στόχους του ΚΥΤ, όπως περιγράφονται, είναι εκτός από την ταυτοποίηση και η παροχή ιατρικής φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης, στην πράξη δεν υπάρχει ίχνος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Δεν υπάρχει γιατρός, ψυχολόγος, ούτε κοινωνικός λειτουργός, καθώς οι συμβάσεις τους έληξαν από το Φλεβάρη και δεν αντικαταστάθηκαν. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο νοσοκόμες που έχουν προσληφθεί με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, για να καλύπτουν σε βάρδιες τις όποιες ανάγκες προκύπτουν εντός του ΚΥΤ. Τα περιστατικά εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας Διδυμότειχου και Ορεστιάδας.
Οπως είπαν οι εργαζόμενοι, έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και από αναλώσιμα, από εξοπλισμό μέχρι και συντήρηση υποδομών. Χαρακτηριστικά, ανέφεραν πως το βανάκι που τους μεταφέρει, ουσιαστικά συντηρείται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που στην πλειοψηφία τους είναι με τον βασικό μισθό των 560 ευρώ και με κάποια επιδόματα φτάνουν κοντά στα 800 ευρώ τον μήνα.
Ο Γ. Δελής, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μεταξύ άλλων σημείωσε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση με προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής στο Φυλάκιο, αλλά και για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών προσωρινής φιλοξενίας, που δεν θα βρίσκονται δίπλα στα σύνορα, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με στόχο τη συντόμευση της διαδικασίας ταυτοποίησης των προσφύγων στην περιοχή του βόρειου Εβρου.
Τόνισε ότι πρέπει να γίνει με κρατική ευθύνη η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες σύγχρονες δομές και να δοθούν άμεσα όλα τα κατάλληλα έγγραφα και δυνατότητες, έτσι ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να φτάνουν ελεύθερα με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης στη χώρα όπου επιλέγουν να ζήσουν, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.
Υπογράμμισε ότι η χώρα μας πρέπει να σταματήσει να γίνεται ένα απέραντο ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να διευκολύνει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να συμβάλλει με κάθε τρόπο στα εγκλήματα που γεννούν την προσφυγιά. Και κάλεσε το λαό να δείξει αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους των πολέμων, να καταδικάσει τους πραγματικούς ενόχους για την προσφυγιά και κάθε ρατσιστική - φασιστική φωνή. Να καταδικάσει το σύστημα που γεννά τον πόλεμο, τη φτώχεια, την προσφυγιά, τον καπιταλισμό.
Στη συνάντηση που είχε με τευτλοπαραγωγούς στη Βύσσα, αναδείχθηκε η αγωνία τους για το μέλλον της καλλιέργειας. Μόλις 2.000 στρέμματα έχουν σπαρθεί φέτος, καθώς η πλειοψηφία των αγροτών είναι ακόμα απλήρωτοι για την περσινή παραγωγή. Ενώ ήδη 16.000 τόνοι έχουν ξεριζωθεί και έχουν πεταχτεί στα χωράφια λόγω των πλημμυρών, για τα οποία υποτίθεται θα αποζημιωθούν.
Οπως είπε ο Γ. Δελής, «πέντε διοικήσεις άλλαξαν την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, και αυτή θα είναι που θα κλείσει την πόρτα. Αυτήν τη βρώμικη δουλειά θα κάνουν». Και πρόσθεσε πως η ζάχαρη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ποιες είναι οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και πως αυτές, στα παιχνίδια και στους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου, χάνονται, εκχωρούνται σε ξένους.