Η παράσταση αναδεικνύει το σπουδαίο κείμενο της συγγραφέα Γαλάτειας Καζαντζάκη. Ενα έργο που γράφτηκε το 1933 και μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή. Στις «Γυναίκες», η Καζαντζάκη παραθέτει την αλληλογραφία ανάμεσα σε επτά αδελφές (στο έργο είναι πέντε), καθεμιά από τις οποίες αντιπροσωπεύει και μια προσωπικότητα, με διαφορετικές αντιλήψεις - ανάλογα με την ταξική τους θέση - για την εργασία, το γάμο, τις ανθρώπινες σχέσεις που διαμορφώνονται στο σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα. Ανάμεσα σε αυτές τις αδερφές είναι και η κομμουνίστρια, που δείχνει το μέλλον...
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης. Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάννα Γρηγορίου. Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα.
Παίζουν: Δήμητρα Μπάσιου, Βασιλική Σαραντοπούλου, Κατερίνα Σούλη, Βιβή Τάγαρη, Δώρα Χάγιου.
Συμμετέχει η μουσικός Ελσα Στουρνάρα με το ακορντεόν της.
Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο του ταμείου: 2610 273613.
Διακεκριμένοι μουσικοί και έμπειροι οργανοποιοί παρουσιάζουν την παράδοση της Κρήτης μέσα από μια σειρά συναυλιών και έκθεση μουσικών οργάνων. Το αφιέρωμα «Ο ήχος των Ανωγείων» περιλαμβάνει τις συναυλίες των Μιχάλη Κονταξάκη, Χρίστου Τζιφάκι και Xylouris White.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Την πρώτη μέρα του αφιερώματος θα εμφανιστούν ο δεξιοτέχνης μαντολινίστας Μιχάλης Κονταξάκης και ο βιρτουόζος της κιθάρας Χρίστος Τζιφάκις.
Ο Μιχάλης Κονταξάκης θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα βασισμένο στο μαντολίνο, εμπνευσμένο από ήχους της Κρήτης και του κόσμου. Ο Χρίστος Τζιφάκις θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση έναν νέο κύκλο κομματιών με τίτλο «Επιστροφή», που έχει συνθέσει και διασκευάσει, με βασικό εργαλείο την κιθάρα. Οδηγό του αποτέλεσαν οι καταγραφές του μουσικολόγου Baud Bovy, που έγιναν σε ορεινές περιοχές της Κρήτης το 1953-54, οι μελωδίες που ηχογράφησαν οι πρωτομάστορες της κρητικής λύρας, τα ηχοχρώματα της μικρασιατικής μουσικής παράδοσης που έφεραν στην Κρήτη οι πρόσφυγες, αλλά και θέματα που βρίσκουμε στο ρεπερτόριο της τζαζ και που θυμίζουν παλιούς τρόπους.
Τη δεύτερη μέρα του αφιερώματος θα εμφανιστούν οι Xylouris White, δηλαδή ο Γιώργος Ξυλούρης, γνωστός και ως Ψαρογιώργης, δεξιοτέχνης του λαούτου και τραγουδιστής της κρητικής μουσικής, και ο Αυστραλός ντράμερ των Dirty Three, Τζιμ Γουάιτ. Η δική τους συναυλία θυμίζει ότι αυτό που ονομάζεται παράδοση δεν είναι έννοια στατική και παγιωμένη, αλλά μια δυναμική διαδικασία που εκτυλίσσεται στο παρόν.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις περιόδους του Μιχάλη Νικολινάκου σε λάδι, ακουαρέλα, μελάνι και χαρακτικά, καθώς και μία επιλογή από εικονογραφικές και γραφιστικές του δημιουργίες.
Ο Μιχάλης Νικολινάκος διαθέτει ένα ευρύ γραφιστικό έργο με εικονογραφήσεις διηγημάτων για λογοτεχνικά περιοδικά, εκλαϊκευμένα επιστημονικά περιοδικά, εξώφυλλα βιβλίων κ.ά., με τα οποία ασχολήθηκε συστηματικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει διακριτό το ιδιαίτερο ύφος του καλλιτέχνη, το οποίο και σημάδεψε την εμφάνιση του λογοτεχνικού βιβλίου των δεκαετιών του '50, του '60 και του '70, με τρόπο ώστε η συλλογική μας μνήμη να του οφείλει πολλά.
Ενας ακόμη τομέας, τον οποίο ο Μιχάλης Νικολινάκος χαρακτήρισε με το οξύ και νευρώδες σχέδιό του, είναι εκείνος του πορτραίτου - σκίτσου, περιγραφικού ή γελοιογραφικού, όπου μέσα από τη γρήγορη και ελλειπτική γραφή του αποτύπωσε τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα της μορφής εκατοντάδων προσωπικοτήτων Ελλήνων και ξένων της μεταπολεμικής εποχής.
Εργο Τάσσου |
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα της ομάδας των Νέων Ελλήνων Ρεαλιστών (Γιάννης Βαλαβανίδης, Κλεοπάτρα Δίγκα, Κυριάκος Κατζουράκης, Χρόνης Μπότσογλου, Γιάννης Ψυχοπαίδης), καθώς και των Ηλία Δεκουλάκου, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Βαγγέλη Δημητρέα, Δήμου Σκουλάκη, Λευτέρη Κανακάκη, Βάσως Κυριάκη και Σωτήρη Σόρογκα. Ακόμα εκθέτονται χαρακτικά της Βάσως Κατράκη και του Α. Τάσσου. Η αντίσταση και η εναντίωση αποτυπώνονται επίσης στις δράσεις της Μαρίας Καραβέλα, στους γραφιστικούς σχεδιασμούς της Βουβούλας Σκούρα, στις προτάσεις των Βλάση Κανιάρη, Κωνσταντίνου Ξενάκη, Γιάννη Γαΐτη, Δημήτρη Αληθεινού και Λήδας Παπακωνσταντίνου.
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης - Δόμνα Γούναρη.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιούνη.
Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 10.00 - 17.00, Σάββατο 10.00 - 15.00.
Από τις πρόβες |
Με τον «Ναμπούκο», μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του Βέρντι, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανοίγει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο, στις 1, 3, 6 και 8 Ιούνη 2018, σε μια νέα εντυπωσιακή παραγωγή, σε μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν, σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο, με τον κορυφαίο Ελληνα βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά στον ομώνυμο ρόλο.
Η διανομή των δωρεάν εισιτηρίων για τη γενική δοκιμή του «Ναμπούκο» - με την επίδειξη δελτίου/βεβαίωσης ανεργίας και δελτίου ταυτότητας - θα γίνει στα ταμεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα - Τηλεφωνικό κέντρο: 2130885700), τις εξής μέρες και ώρες:
Την Πέμπτη 24 Μάη, από τις 12.00 έως τις 18.00, και την Παρασκευή 25 Μάη, από τις 10.00 έως τις 16.00.
Ο κάθε κάτοχος δελτίου ή βεβαίωσης ανεργίας μπορεί να πάρει έως και δύο εισιτήρια.
Την ετήσια συναυλία του δίνει ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ - «Νόστος» τη Δευτέρα 4 Ιούνη, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, με τη Γιώτα Νέγκα, στις 21.00.
Το «Φύλλο Ανδρικό», η παράσταση που αγαπήθηκε όσο ελάχιστες το φετινό χειμώνα, αφού ταξίδεψε σε Ελλάδα και Κύπρο και έζησε συνεχόμενα sold out, ξεκινά με φόρα την καλοκαιρινή της περιοδεία, με πρώτη στάση το Βεάκειο Θέατρο. Η συναυλία είναι αφιερωμένη στους σκοπούς του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ - «Νόστος». Στόχοι του Συλλόγου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το πρόβλημα των εξαρτήσεων, καθώς και η προβολή και η ενίσχυση του έργου τού θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ - «Νόστος».
Οι συντελεστές της παράστασης: Νίκος Κατσίκης (μπουζούκι), Βασίλης Κετεντζόγλου (κιθάρα), DashoΚurti (ακορντεόν), Αλέξανδρος Τράμπας (μπάσο), Κώστας Μυλωνάς (τύμπανα). Ηχοληψία: Βασίλης Μιχαηλίδης. Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου. Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση 12 ευρώ, ταμείο 14 ευρώ.