Τετάρτη 23 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο ήχος των Ανωγείων

Ο ήχος των Ανωγείων της Κρήτης, μέσα από πρωτότυπα ηχοχρώματα, εμπνευσμένους αυτοσχεδιασμούς και οργανικές παραλλαγές, έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σε ένα ξεχωριστό διήμερο αφιέρωμα στην κρητική μουσική στις 26 και 27 Μάη, στις 20.30.

Διακεκριμένοι μουσικοί και έμπειροι οργανοποιοί παρουσιάζουν την παράδοση της Κρήτης μέσα από μια σειρά συναυλιών και έκθεση μουσικών οργάνων. Το αφιέρωμα «Ο ήχος των Ανωγείων» περιλαμβάνει τις συναυλίες των Μιχάλη Κονταξάκη, Χρίστου Τζιφάκι και Xylouris White.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Την πρώτη μέρα του αφιερώματος θα εμφανιστούν ο δεξιοτέχνης μαντολινίστας Μιχάλης Κονταξάκης και ο βιρτουόζος της κιθάρας Χρίστος Τζιφάκις.

Ο Μιχάλης Κονταξάκης θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα βασισμένο στο μαντολίνο, εμπνευσμένο από ήχους της Κρήτης και του κόσμου. Ο Χρίστος Τζιφάκις θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση έναν νέο κύκλο κομματιών με τίτλο «Επιστροφή», που έχει συνθέσει και διασκευάσει, με βασικό εργαλείο την κιθάρα. Οδηγό του αποτέλεσαν οι καταγραφές του μουσικολόγου Baud Bovy, που έγιναν σε ορεινές περιοχές της Κρήτης το 1953-54, οι μελωδίες που ηχογράφησαν οι πρωτομάστορες της κρητικής λύρας, τα ηχοχρώματα της μικρασιατικής μουσικής παράδοσης που έφεραν στην Κρήτη οι πρόσφυγες, αλλά και θέματα που βρίσκουμε στο ρεπερτόριο της τζαζ και που θυμίζουν παλιούς τρόπους.

Τη δεύτερη μέρα του αφιερώματος θα εμφανιστούν οι Xylouris White, δηλαδή ο Γιώργος Ξυλούρης, γνωστός και ως Ψαρογιώργης, δεξιοτέχνης του λαούτου και τραγουδιστής της κρητικής μουσικής, και ο Αυστραλός ντράμερ των Dirty Three, Τζιμ Γουάιτ. Η δική τους συναυλία θυμίζει ότι αυτό που ονομάζεται παράδοση δεν είναι έννοια στατική και παγιωμένη, αλλά μια δυναμική διαδικασία που εκτυλίσσεται στο παρόν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ