ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προετοιμάζουν κινητοποιήσεις στο πλαίσιο του πανελλαδικού αγωνιστικού 10ημέρου

Οι πρωτοβουλίες θα ξεδιπλωθούν στο διάστημα τέλη Ιούνη - αρχές Ιούλη

Τη συμμετοχή των αγροτών της Καρδίτσας στο πανελλαδικό αγωνιστικό 10ήμερο στα τέλη Ιούνη - αρχές Ιούλη, που αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Η μορφή και ο τόπος των κινητοποιήσεων θα συναποφασιστούν από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων και περιοδείες της ΕΟΑΣΚ στα χωριά του νομού για ενημέρωση και οργάνωση των αγωνιστικών παρεμβάσεων.

Αποφασίστηκε, επίσης, η συμμετοχή της Ομοσπονδίας στην πανθεσσαλική αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική πορεία που θα πραγματοποιηθεί στις 13/5 στη Λάρισα (θα δρομολογηθούν λεωφορεία από την Καρδίτσα).

Στην αρχή της συνεδρίασης εκφράστηκαν ευχές στον Βαγγέλη Μπούτα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας, να ξεπεράσει γρήγορα τον τραυματισμό που υπέστη στη διάρκεια αγροτικών εργασιών, να είναι καλά και να βρεθεί πάλι στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και έχουν να κάνουν με τις χαμηλές τιμές παραγωγού, το υψηλό κόστος παραγωγής, τις περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, την άγρια φορολογία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια που αποδεκατίζουν το αγροτικό εισόδημα.

Τονίστηκε ότι τα προβλήματα αυτά οφείλονται στις πολιτικές της κυβέρνησης, που συνεχίζει στον «ντορό» των προκατόχων της, στις αποφάσεις της ΚΑΠ της ΕΕ και τις συμφωνίες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που οδηγούν σε γρηγορότερη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια επιχειρηματιών, μεγαλοαγροτών, με συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Υπογραμμίστηκε ότι ο αγώνας του οργανωμένου αγροτικού κινήματος ενάντια σε αυτές τις πολιτικές θα είναι σκληρός και επίμονος, τα προβλήματα δεν θα λυθούν σε μια κινητοποίηση, όσο μαζική και πετυχημένη και αν είναι. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και δυνάμωμα της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους ώστε ο αγώνας να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να έχει προοπτική. Επισημάνθηκε ότι αν δεν υπήρχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, δεν θα γίνονταν κινητοποιήσεις φέτος και δεν θα είχαν καταφέρει οι αγρότες να αποσπάσουν τις δεσμεύσεις από το υπουργείο σχετικά με το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και να ανακόψουν τα χειρότερα μέτρα που είχε η κυβέρνηση δρομολογήσει, όπως αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, επιβολή πράσινου τέλους στο νερό κ.ά.

Πάλη για τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων

Ιδιαίτερα απασχόλησαν τη συνεδρίαση τα θέματα της κτηνοτροφίας, των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και των πλειστηριασμών - κατασχέσεων.

Για την κτηνοτροφία, επισημάνθηκε ότι η κατάσταση με την τιμή στο γάλα είναι τραγική καθώς υπάρχει τεράστια μείωση, ενώ υπάρχουν και ποσότητες που δεν μπορούν να πουληθούν. Το ίδιο συμβαίνει στο κρέας. Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις σε γάλα και φέτα που προωθούν μεγάλες βιομηχανίες, αλλά και η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, δεν λύνουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα που προκαλείται από την ασυδοσία των βιομηχανικών ομίλων, οι οποίες θα συμμετέχουν με πρωτεύοντα ρόλο και σε αυτές. Τονίστηκε ότι οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι μαζί με τους αγρότες αγωνίζονται για κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τη μείωση της τιμής στο γάλα, ουσιαστικούς ελέγχους από τον ΕΛΟΓΑΚ για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το ισοζύγιο γάλατος και τις ελληνοποιήσεις.

Για τον ΕΛΓΑ, σημειώθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, ενώ πάγιο αίτημα παραμένει: ΕΛΓΑ δημόσιος, με ουσιαστική κρατική ενίσχυση και στήριξη που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς καθυστερήσεις.

Για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος να χάσουν σπίτια και χωράφια χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, αφού σχεδόν το 50% έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ), ενώ υπάρχουν και χρέη στην εφορία και την πρώην ΑΤΕ. Το επόμενο διάστημα θα παρθούν πρωτοβουλίες μαζί με άλλους φορείς για κινητοποιήσεις.

Τέλος, έγινε αναφορά και σε άλλα αγροτικά αιτήματα - διεκδικήσεις:

Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ ατομικό, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, μέχρι να λυθούν τα υπαρκτά και ουσιαστικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ιδιοκτησία της αγροτικής γης (κτηματολόγιο, αναδασμοί, δασικοί χάρτες, κληρονομικά κ.λπ.). Να πληρωθούν άμεσα οι δικαιούχοι τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι καθώς και όλες τις υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και όποιες άλλες πληρωμές εκκρεμούν. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.

ΚΟΜΒΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στην κατρακύλα των τιμών παραγωγού

Από την κινητοποίηση στην Αμφιλοχία
Από την κινητοποίηση στην Αμφιλοχία
Δυναμική κινητοποίηση στον κόμβο Αμφιλοχίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της περιοχής, έπειτα από σχετικό κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ακτίου - Βόνιτσας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή πτώση των τιμών παραγωγού στο γάλα και το κρέας

Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν συμβολικά τον κόμβο και στη συνέχεια διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.

Η πορεία κατέληξε στο Δασαρχείο, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον δασάρχη, εκφράζοντάς του τη διαμαρτυρία τους για τις τεράστιες καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν στην αδειοδότηση των σταυλικών τους εγκαταστάσεων. Η κατάσταση αυτή, που έρχεται να προστεθεί στα υπόλοιπα σημαντικά προβλήματα των κτηνοτρόφων της περιοχής, είναι αποτέλεσμα των τεράστιων ελλείψεων στη στελέχωση του Δασαρχείου σε προσωπικό, σε τεχνολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, πρόβλημα που έχει αναδείξει το ΚΚΕ και με Ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή.

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματά τους.

Χαιρετισμούς στην κινητοποίηση απηύθυναν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας, Πάνος Καλογιάννης, και ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου, Θεόδωρος Γρίνος, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης.

ΕΝΩΣΕΙΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
Αγωνιστική παρέμβαση στη ΔΟΥ Καλλιθέας

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία
Κινητοποίηση ενάντια στις κατασχέσεις, στους πλειστηριασμούς και την αντιλαϊκή φοροληστεία πραγματοποίησαν την Τετάρτη στη ΔΟΥ Καλλιθέας η Ενωση ΕΒΕ Καλλιθέας και οι Επιτροπές Αγώνα ΕΒΕ Μοσχάτου - Ταύρου, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ν. Σμύρνης και το Παράρτημα Καλλιθέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων κατέθεσε υπόμνημα διαμαρτυρίας στο διευθυντή της ΔΟΥ, με το πλαίσιο αιτημάτων τους, προκειμένου να κοινοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν επίσης έντυπο υλικό στους περαστικούς αλλά και στον κόσμο που πήγαινε να διευθετήσει υποθέσεις του στην Εφορία, φωνάζοντας καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος, εμπρός ΕΒΕ ξεσηκωμός», «Οι επαγγελματίες δεν σκύβουν το κεφάλι, με τα σωματεία επίθεση και πάλη».

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Ενισχύει τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις του κλάδου

Τον καταψήφισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Την πρόταση κανονισμού για «τη βιολογική παραγωγή και την σήμανση των βιολογικών προϊόντων», που καθορίζει τις προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθούνται από τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων και τους όρους που πρέπει να τηρούνται για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν βιολογικό, συζήτησε και υπερψήφισε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο.

Το ΚΚΕ καταψήφισε τον εν λόγω κανονισμό, γιατί όπως και ο προηγούμενος, ενισχύει τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις του κλάδου, που μπορούν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις που θέτει και στην ελεύθερη διακίνησή τους στην ενιαία καπιταλιστική αγορά της ΕΕ.

Ο νέος κανονισμός καταργεί την υποχρεωτική ετήσια εξακρίβωση συμμόρφωσης όλων των επιχειρήσεων, που προβλεπόταν μέχρι τώρα, ενώ και τα εθνικά συστήματα ελέγχου - πιστοποίησης ελέγχονται άμεσα από τα μονοπώλια, αφού ανατίθενται σε ιδιωτικούς πιστοποιητικούς μηχανισμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία τους.

Οπως επισημαίνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «η περίπτωση της Ελλάδας είναι χαρακτηριστική για τα συμφέροντα που υπηρετεί η ΕΕ και η νομοθεσία της: Για την πλειοψηφία του λαού τα βιολογικά τρόφιμα είναι απλησίαστα. Αν και η χώρα αναλογικά με την έκταση και τον πληθυσμό της κατέχει υψηλή θέση σε βιολογικές καλλιέργειες, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι όχι μόνο δεν κέρδισαν τίποτα από τη μετατροπή των εκμεταλλεύσεών τους σε "βιολογικές", αλλά αντίθετα πνίγηκαν στα χρέη. Τα περισσότερα δε μικροκαταστήματα πώλησης βιολογικών προϊόντων αναγκάστηκαν και έκλεισαν, κάτω από τον αδυσώπητο ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ομίλων που θησαυρίζουν από την καλλιέργεια - εκτροφή, μεταποίηση και εμπορία βιολογικών (γαλακτοβιομηχανίες, βιομηχανίες κρέατος, σούπερ μάρκετ κ.λπ.)».

Και υπογραμμίζει: «Η πάλη ενάντια στην ΚΑΠ και τις αντιλαϊκές πολιτικές είναι αγώνας επιβίωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς, ενάντια στο ξεκλήρισμά της από τους μεγαλοαγρότες και τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που υπηρετούν ΕΕ και κυβερνήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ