Παρασκευή 11 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπουγάδα

Τέτοιο λιβάνισμα στους μονάρχες της Μεγάλης Βρετανίας επί τρεις μέρες ούτε οι ίδιοι οι «γαλαζοαίματοι» δεν το περίμεναν. Κυβέρνηση, κρατική και ιδιωτική τηλεόραση έδωσαν κυριολεκτικά τα ρέστα τους. Από τη σφυρίδα και την «τριλογία ψαριών» που απόλαυσαν στο προεδρικό μέγαρο, μέχρι τους λουκουμάδες και τον ...«φρέντο χωρίς καλαμάκι» που ήπιε ο υψηλότατος Κάρολος με την Καμίλα στην Αθήνα, είναι μερικά από τα όσα ακούσαμε και διαβάσαμε για την επίσκεψή τους. Δημοσιογραφικά παπαγαλάκια και κυβερνητικά στελέχη, μην μπορώντας να μαζέψουν τα σάλια τους για τους «υψηλούς» προσκεκλημένους, επιχείρησαν μια ...«μεγαλοπρεπή» μπουγάδα στον βρετανικό ιμπεριαλισμό, αλλά και στον ίδιο το θεσμό της βασιλείας. Και αυτά σχεδόν ταυτόχρονα με τα περί «προόδου» και «φιλελευθερισμού» που έκρωζε η κυβέρνηση στη Βουλή, ψηφίζοντας το νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία. Ετσι έχουν τα πράγματα... Μετά το «πρώτη φορά αριστερά», έρχεται το «πρώτη φορά ...βασιλικιά».

Η απάτη...

Μερίδα του αστικού Τύπου επιχειρεί να «ξελασπώσει» τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό, με αφορμή την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ετσι, παρουσιάζουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ, κυρίως τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία, που μαζί με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ υπέγραψαν τη συμφωνία με το Ιράν, ως «φιλειρηνικές» δυνάμεις, που προσπαθούν να διασώσουν τη συμφωνία και να διασφαλίσουν τη «σταθερότητα» στην περιοχή, σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Τραμπ, που αποχώρησε απ' αυτή και επανέφερε τις κυρώσεις, απειλώντας μάλιστα και όσους συνεργάζονται με το Ιράν ότι θα έχουν τις ίδιες συνέπειες. Η αλήθεια βέβαια είναι τελείως διαφορετική.

... και η ουσία

Ο συμβιβασμός με το Ιράν έγινε με κριτήριο τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των κρατών που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση. Αυτό είναι που αμφισβητεί τώρα ο Τραμπ, κρίνοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι καλή για τις ΗΠΑ. Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων έχουν να κάνουν με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που τους συνδέουν με το Ιράν, τα οποία μπαίνουν σε κίνδυνο από την αποχώρηση των ΗΠΑ και τις απειλές για επέκταση των αμερικανικών κυρώσεων σε όποιον συνεχίσει να αναπτύσσει σχέσεις με το Ιράν. Ειδικά μετά τη συμφωνία του 2015, ισχυρά μονοπώλια των Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, και όχι μόνο, ανέπτυξαν μπίζνες δισεκατομμυρίων στην παρθένα ιρανική αγορά, που δεν θέλουν να τις χάσουν. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, παίζουν ένα δυνατό χαρτί στην αντιπαράθεση με το Ιράν, αλλά και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη και κέντρα, στον ανταγωνισμό τους για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή. Γι' αυτό τα κράτη - μέλη της ΕΕ σηκώνουν κουρνιαχτό, κρατώντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαπραγματευθούν εκ νέου ορισμένες πλευρές της συμφωνίας και να υπάρξει νέος συμβιβασμός. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον τους δεν είναι για τον ιρανικό λαό και την ειρήνη στην περιοχή, αλλά για τα κέρδη των μονοπωλίων τους, όπως δείχνει άλλωστε και η συμμετοχή τους στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, σε συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Σαβούρα

Ενα ακόμα «ριάλιτι» ήρθε να προστεθεί στα πολλά που έβαλαν φέτος στο πρόγραμμά τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί, στον μεταξύ τους ανταγωνισμό για το ποιος θα προβάλει τη μεγαλύτερη σαβούρα. Αν και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αδιαμφισβήτητος νικητής αναδεικνύεται μέχρι στιγμής το «ριάλιτι» που μόλις ξεκίνησε στον ΑΝΤ1 και λανσάρεται ως «κοινωνικό πείραμα»! Για να μην περιγράφουμε με λεπτομέρειες το ...concept, να πούμε απλά ότι κεντρική ιδέα της εκπομπής είναι η εκπόρνευση των σχέσεων ανάμεσα σε ζευγάρια και μη, όπου οι συμμετέχοντες, ανάλογα με τις επιδόσεις τους στην εναλλαγή συντρόφων και το πόσο τολμηροί/ές θα γίνουν μπροστά στις κάμερες, διεκδικούν διάφορα χρηματικά έπαθλα και μερικές χιλιάδες ευρώ για τον τελικό νικητή. Με σκηνικό την απόλυτη χλιδή, διάφοροι/ες «φουσκωτοί» κύριοι και «πλαστικές» κυρίες επιδεικνύονται πίσω από την κλειδαρότρυπα, για να πειστεί και ο τελευταίος τηλεθεατής ότι τα πάντα σ' αυτήν τη ζωή, ακόμα και οι σχέσεις σ' ένα ζευγάρι, είναι προς αγορά και πώληση, αρκεί το τίμημα να είναι ικανοποιητικό. Αλλά και για να διαπιστώνουμε όλοι μαζί ότι σ' αυτό το σάπιο σύστημα τα θεάματα και οι αξίες που «παράγει» έχουν πιάσει τον απόλυτο πάτο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1771 Γεννιέται η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1867 Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πρωσία, Ρωσία και Μ. Βρετανία) εγγυώνται την ανεξαρτησία και την ουδετερότητα του Λουξεμβούργου με τη Συνθήκη του Λονδίνου.

1894 Ξεσπά μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών τρένων της Πούλμαν στο Ιλινόις, ενάντια στις μειώσεις μισθών. Η Αμερικανική Ενωση Σιδηροδρόμων, της οποίας ηγείτο ο σοσιαλιστής συνδικαλιστικής Ευγένιος Ντεμπς, σε αλληλεγγύη με τους απεργούς της Πούλμαν, σταμάτησε κάθε βαγόνι της εταιρείας που κινούνταν στους σιδηροδρόμους. Ετσι η κινητοποίηση της εργατιάς επεκτάθηκε γρήγορα σε 27 Πολιτείες των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή πάνω από 250.000 εργατών. Σχεδόν 12.000 στρατιώτες καθώς και χιλιάδες αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν κατά των απεργών. Ως αποτέλεσμα της βίαιης καταστολής της απεργίας, 30 εργάτες έχασαν τη ζωή τους και 57 τραυματίστηκαν. Πολλοί από τους συνδικαλιστές ηγέτες της απεργίας συνελήφθησαν, ενώ ο ίδιος ο Ντεμπς καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκιση.

1904 Γεννιέται ο Ισπανός ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί, κλασικός εκπρόσωπος του κινήματος του σουρεαλισμού.

1939 Ιαπωνικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Μογγολίας. Σε τήρηση της συμφωνίας της με τη Μογγολία για αμοιβαία βοήθεια (Μάρτης 1936), η Σοβιετική Ενωση στέλνει τμήματα του Κόκκινου Στρατού, τα οποία, έπειτα από σκληρές μάχες και παρά την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου, κύκλωσαν και τελικά συνέτριψαν τους εισβολείς (16 Σεπτέμβρη 1939).

1944 Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ αντεπιτίθενται και ανακαταλαμβάνουν τις κωμοπόλεις Μακρακώμη και Σπερχειάδα.

1949 Το Ισραήλ γίνεται δεκτό στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

1958 Βουλευτικές εκλογές. Πρώτο κόμμα έρχεται η ΕΡΕ με 41,17%. Η ΕΔΑ συγκεντρώνει το 24,42% των ψήφων, εκλέγει 78 βουλευτές και αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση.

1964 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ), που κράτησαν έως τις 17/5. Η ΕΦΕΕ συζήτησε και χάραξε πρόγραμμα δράσης και πάλης της φοιτητικής νεολαίας και αποφάσισε την ένταξή της στις δύο μεγάλες φοιτητικές οργανώσεις (COSEC και IUS). Ενέκρινε χαιρετιστήρια ψηφίσματα προς τους φοιτητές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που πάλευαν ενάντια στο φασισμό, στους φοιτητές διαφόρων χωρών που ζούσαν σε απολυταρχικό ή αποικιοκρατικό καθεστώς, όπως και στην Εθνική Φοιτητική Ενωση των ΗΠΑ για των αγώνα της κατά των φυλετικών διακρίσεων.

1967 Βρετανία, Δανία και Ιρλανδία ζητούν επίσημα να ενταχθούν στην ΕΟΚ. Στην ένταξη της Βρετανίας, όμως, αντιτίθεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας, στρατηγός Ντε Γκολ.

1973 Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας συγκεντρώνονται στο κτίριο της Νομικής, ζητώντας την απελευθέρωση των φυλακισμένων συναδέλφων τους. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικυκλώνουν το κτίριο, συγκρούονται με τους φοιτητές και προχωρούν σε δεκάδες συλλήψεις.

1981 Πεθαίνει ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγγε Μπομπ Μάρλεϊ.

1990 Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org