Παρασκευή 11 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπουγάδα

Τέτοιο λιβάνισμα στους μονάρχες της Μεγάλης Βρετανίας επί τρεις μέρες ούτε οι ίδιοι οι «γαλαζοαίματοι» δεν το περίμεναν. Κυβέρνηση, κρατική και ιδιωτική τηλεόραση έδωσαν κυριολεκτικά τα ρέστα τους. Από τη σφυρίδα και την «τριλογία ψαριών» που απόλαυσαν στο προεδρικό μέγαρο, μέχρι τους λουκουμάδες και τον ...«φρέντο χωρίς καλαμάκι» που ήπιε ο υψηλότατος Κάρολος με την Καμίλα στην Αθήνα, είναι μερικά από τα όσα ακούσαμε και διαβάσαμε για την επίσκεψή τους. Δημοσιογραφικά παπαγαλάκια και κυβερνητικά στελέχη, μην μπορώντας να μαζέψουν τα σάλια τους για τους «υψηλούς» προσκεκλημένους, επιχείρησαν μια ...«μεγαλοπρεπή» μπουγάδα στον βρετανικό ιμπεριαλισμό, αλλά και στον ίδιο το θεσμό της βασιλείας. Και αυτά σχεδόν ταυτόχρονα με τα περί «προόδου» και «φιλελευθερισμού» που έκρωζε η κυβέρνηση στη Βουλή, ψηφίζοντας το νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία. Ετσι έχουν τα πράγματα... Μετά το «πρώτη φορά αριστερά», έρχεται το «πρώτη φορά ...βασιλικιά».

Η απάτη...

Μερίδα του αστικού Τύπου επιχειρεί να «ξελασπώσει» τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό, με αφορμή την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ετσι, παρουσιάζουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ, κυρίως τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία, που μαζί με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ υπέγραψαν τη συμφωνία με το Ιράν, ως «φιλειρηνικές» δυνάμεις, που προσπαθούν να διασώσουν τη συμφωνία και να διασφαλίσουν τη «σταθερότητα» στην περιοχή, σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Τραμπ, που αποχώρησε απ' αυτή και επανέφερε τις κυρώσεις, απειλώντας μάλιστα και όσους συνεργάζονται με το Ιράν ότι θα έχουν τις ίδιες συνέπειες. Η αλήθεια βέβαια είναι τελείως διαφορετική.

... και η ουσία

Ο συμβιβασμός με το Ιράν έγινε με κριτήριο τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των κρατών που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση. Αυτό είναι που αμφισβητεί τώρα ο Τραμπ, κρίνοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι καλή για τις ΗΠΑ. Οι αντιδράσεις των υπόλοιπων έχουν να κάνουν με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που τους συνδέουν με το Ιράν, τα οποία μπαίνουν σε κίνδυνο από την αποχώρηση των ΗΠΑ και τις απειλές για επέκταση των αμερικανικών κυρώσεων σε όποιον συνεχίσει να αναπτύσσει σχέσεις με το Ιράν. Ειδικά μετά τη συμφωνία του 2015, ισχυρά μονοπώλια των Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, και όχι μόνο, ανέπτυξαν μπίζνες δισεκατομμυρίων στην παρθένα ιρανική αγορά, που δεν θέλουν να τις χάσουν. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, παίζουν ένα δυνατό χαρτί στην αντιπαράθεση με το Ιράν, αλλά και με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη και κέντρα, στον ανταγωνισμό τους για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή. Γι' αυτό τα κράτη - μέλη της ΕΕ σηκώνουν κουρνιαχτό, κρατώντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαπραγματευθούν εκ νέου ορισμένες πλευρές της συμφωνίας και να υπάρξει νέος συμβιβασμός. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον τους δεν είναι για τον ιρανικό λαό και την ειρήνη στην περιοχή, αλλά για τα κέρδη των μονοπωλίων τους, όπως δείχνει άλλωστε και η συμμετοχή τους στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, σε συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Σαβούρα

Ενα ακόμα «ριάλιτι» ήρθε να προστεθεί στα πολλά που έβαλαν φέτος στο πρόγραμμά τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί, στον μεταξύ τους ανταγωνισμό για το ποιος θα προβάλει τη μεγαλύτερη σαβούρα. Αν και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αδιαμφισβήτητος νικητής αναδεικνύεται μέχρι στιγμής το «ριάλιτι» που μόλις ξεκίνησε στον ΑΝΤ1 και λανσάρεται ως «κοινωνικό πείραμα»! Για να μην περιγράφουμε με λεπτομέρειες το ...concept, να πούμε απλά ότι κεντρική ιδέα της εκπομπής είναι η εκπόρνευση των σχέσεων ανάμεσα σε ζευγάρια και μη, όπου οι συμμετέχοντες, ανάλογα με τις επιδόσεις τους στην εναλλαγή συντρόφων και το πόσο τολμηροί/ές θα γίνουν μπροστά στις κάμερες, διεκδικούν διάφορα χρηματικά έπαθλα και μερικές χιλιάδες ευρώ για τον τελικό νικητή. Με σκηνικό την απόλυτη χλιδή, διάφοροι/ες «φουσκωτοί» κύριοι και «πλαστικές» κυρίες επιδεικνύονται πίσω από την κλειδαρότρυπα, για να πειστεί και ο τελευταίος τηλεθεατής ότι τα πάντα σ' αυτήν τη ζωή, ακόμα και οι σχέσεις σ' ένα ζευγάρι, είναι προς αγορά και πώληση, αρκεί το τίμημα να είναι ικανοποιητικό. Αλλά και για να διαπιστώνουμε όλοι μαζί ότι σ' αυτό το σάπιο σύστημα τα θεάματα και οι αξίες που «παράγει» έχουν πιάσει τον απόλυτο πάτο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org