ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ
Δολοφονικές επιθέσεις φασιστοειδών σε βάρος προσφύγων

Αργά τη νύχτα, μανάδες με μωρά στην αγκαλιά προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους από τη δολοφονική επίθεση φασιστοειδών
Αργά τη νύχτα, μανάδες με μωρά στην αγκαλιά προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους από τη δολοφονική επίθεση φασιστοειδών
Δολοφονικές επιθέσεις με ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες και βεγγαλικά έγιναν το βράδυ της Κυριακής από φασιστοειδή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών που διαμαρτύρονταν, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, για τον πολύχρονο εγκλωβισμό τους στα νησιά του Αιγαίου. Ολα ξεκίνησαν μετά τις 7.45 το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά την καθιερωμένη από στρατιωτικό άγημα υποστολή της σημαίας σε χώρο παρακείμενο της πλατείας Σαπφούς.

Εκεί είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 άτομα σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές στρατιωτικούς. Προφανώς, ορισμένοι, χρησιμοποιώντας ως «ταμπέλα» το θέμα των δύο στρατιωτικών, είχαν σχεδιάσει να επιτεθούν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ετσι, μόλις ολοκληρώθηκε η τελετή και η πλειονότητα των συγκεντρωμένων αποχώρησε, 200-250 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία, απαιτώντας να αδειάσει από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Μετά τις 10 το βράδυ, οι συγκεντρωμένοι που έως τότε προσπαθούσαν να απωθήσουν τους αστυνομικούς, ενισχύθηκαν από ομάδες ατόμων, οι οποίοι κλήθηκαν μέσω σελίδας σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης του ακροδεξιού χώρου. Τότε, τα επεισόδια πήραν μεγαλύτερη έκταση, ανάβοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων τους οποίους κυλούσαν προς τους αστυνομικούς, ενώ πίσω από τους κάδους εκσφενδόνιζαν ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, βεγγαλικά, πέτρες, καδρόνια και μάρμαρα, με βασικό στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ανάμεσά τους βρίσκονταν πολλά παιδιά και γυναίκες, κάτι που ήταν ορατό από τους αδίστακτους επιτιθέμενους. Γύρω στις 11 το βράδυ, οι δράστες επιτέθηκαν από την πλευρά της αγοράς, ρίχνοντας πάνω σε παιδιά και γυναίκες προσφύγων και μεταναστών ναυτικές φωτοβολίδες και κροτίδες. Τα θύματα της επίθεσης είχαν σχηματίσει τριπλές κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες προκειμένου να αμυνθούν και να προστατεύσουν τη ζωή τους, ενώ έβαλαν στο κέντρο τους γυναίκες και παιδιά που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, απλώνοντας πάνω από τα κεφάλια τους βρεγμένες κουβέρτες. Στη 1 τα ξημερώματα της Δευτέρας, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το ιστορικό δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά. Περίπου στις 3 τα ξημερώματα, απωθήθηκαν από το χώρο της πλατείας αλληλέγγυοι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η Αστυνομία άρπαξε την ευκαιρία, απομακρύνοντας και συλλαμβάνοντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που η πλειοψηφία τους προέρχονταν από το Αφγανιστάν, από την πλατεία. Στις 5.30 χτες το πρωί, με επιχείρηση - «σκούπα», σταδιακά τους επιβίβασαν καταναγκαστικά σε λεωφορεία που τους μετέφεραν στο αστυνομικό μέγαρο, όπου συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για απείθεια και παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου. Πρόκειται για 120 μετανάστες και πρόσφυγες. Συνελήφθησαν δε και δυο ημεδαποί αλληλέγγυοι. Στο σύνολό τους κρατούνταν σε χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου. Μαζί τους ήταν και μεγάλος αριθμός ανηλίκων παιδιών τους, με τα οποία βρίσκονταν στην πλατεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου συλλέγονται στοιχεία για να ταυτοποιηθούν όσοι από τους δράστες πρωταγωνίστησαν και συμμετείχαν στα επεισόδια. Πάντως, το γεγονός ότι παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο της επίθεσης, δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη των δραστών, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα. Στην πλατεία Σαπφούς έφτασε από την πρώτη στιγμή των γεγονότων και παρέμεινε εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας εισαγγελέας.

Τέλος, στους 30 έφτασαν, κατά πληροφορίες, οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, στην πλειοψηφία τους με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι από πέτρες που πετούσαν οι επιτιθέμενοι και οι υπόλοιποι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω ρίψης δακρυγόνων.

Την επίθεση καταδικάζει το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο και με ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, καλεί «τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους φορείς να καταδικάσουν και να απομονώσουν τη δράση των ακροδεξιών - φασιστικών ομάδων που καλλιεργούν το μίσος και το ρατσισμό» και «να απαιτήσουν τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας...».

Εξάλλου, χτες παρέμεναν εγκλωβισμένοι 8.671 ξεριζωμένοι στη Λέσβο. Από αυτούς οι 6.602 βρίσκονταν στον καταυλισμό της Μόριας, χωρητικότητας 3.000 ατόμων.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Ζητούν «Ασφάλεια», δράση παντού, «στενή συνεργασία» με ΝΑΤΟ

Συνέδριο με θέματα όπως το μέλλον της ΕΕ, τα επόμενα βήματα διεύρυνσης και η Ευρωπαϊκή Αμυνα και Ασφάλεια, σε στενή διασύνδεση με το ΝΑΤΟ, ξεκίνησε χτες στο Ταλίν, κατόπιν πρόσκλησης του εσθονικού Κοινοβουλίου, με προσκεκλημένους τους εκπροσώπους των εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών - μελών. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης.

Από όσα λέχθηκαν χτες και τα κείμενα που διακινήθηκαν, σχετικά με τα ζητήματα Ασφάλειας και τον τέτοιο ρόλο που μπορεί να παίξει η ΕΕ διεθνώς, οι σύνεδροι χαιρετίζουν τη λεγόμενη «Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ» που απαντά σε θέματα πώς θα αντιπαρατεθεί η ΕΕ σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, βάζοντας και στη μάζωξη του Ταλίν το στόχο για μια «πιο ισχυρή ΕΕ», με ανάπτυξη των «στρατιωτικών ικανοτήτων» της.

Μάλιστα, σε άλλη μια επικίνδυνη σύζευξη, συνδέουν ξανά τις «εξωτερικές με τις εσωτερικές διαστάσεις της Ασφάλειας». Προσθέτουν, άλλωστε, ότι «το φάσμα των απειλών στον σημερινό κόσμο είναι ευρύ και ποικίλο, απαιτώντας μια ευαίσθητη, αλληλοενισχυόμενη ισορροπία μεταξύ της παροχής ασφάλειας αφενός και του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών αφετέρου». Καλούν προς τούτο την ΕΕ να είναι «πιο αποφασιστική και αποτελεσματική».

Μάλιστα, με εισήγηση της γαλλικής αντιπροσωπείας στα κείμενα του συνεδρίου μπαίνει η επισήμανση ότι «η ενίσχυση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας πρέπει να οδηγήσει την ΕΕ στην ανάπτυξη μιας κοινής και αξιόπιστης αμυντικής ικανότητας, συμπληρωματικής προς το ΝΑΤΟ». Συμπληρώνουν ότι «ενόψει της μεταβαλλόμενης παγκόσμιας κατάστασης ασφάλειας, οι σύνεδροι ενθαρρύνουν τη στενή συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Επίσης: «Καθώς το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής άμυνας για τους συμμάχους του, ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ και μια ισχυρότερη ΕΕ αλληλοενισχύονται (...) Μαζί μπορούν καλύτερα να παρέχουν ασφάλεια στην Ευρώπη και πέραν αυτής». Δηλώνουν έτσι ξανά την αποφασιστικότητά τους για ιμπεριαλιστικές αποστολές και επιχειρήσεις.

Στα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, δεν περνά απαρατήρητο το ότι ζητούν ξανά «ισχυρή προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» και αναμόρφωση του «κοινού συστήματος ασύλου», με αντιμετώπιση των αιτιών των μεταναστευτικών ροών στη «ρίζα» τους, ιδιαίτερα στην Αφρική, μέσα από προγράμματα «στήριξης της ηπείρου», τα οποία άλλωστε λειτουργούν και ως πρόσχημα ώστε η ΕΕ να εμπλακεί πιο ενεργά στους ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Εξάλλου, έχοντας κατά νου και την «πίσω αυλή» τους, εστιάζουν ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια, λέγοντας ότι η διεύρυνση «θα πρέπει να παραμείνει βασική πολιτική της ΕΕ». «Πρόκειται για μια επένδυση στην ειρήνη, στη δημοκρατία και την ασφάλεια της ηπείρου μας και των πολιτών μας».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να απομονώσει τη δράση των εγκληματικών φασιστικών ομάδων

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την οργανωμένη επίθεση κατά προσφύγων στη Μυτιλήνη:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών - φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσά τους μικρών παιδιών και γυναικών, που βρίσκονταν στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, διαμαρτυρόμενοι για τον εγκλωβισμό τους στο νησί και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο "hot spot". Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε και οργανώθηκε η επίθεση, με τη ρίψη ναυτικών φωτοβολίδων και άλλων επικίνδυνων υλικών, φανερώνει ότι ήταν προσχεδιασμένη. Ο ξυλοδαρμός και τραυματισμός δεκάδων προσφύγων δείχνει την αγριότητα κατά απροστάτευτων ανθρώπων και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα εάν επιδίωκαν να υπάρξουν ακόμα και νεκροί.

Η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων - μεταναστών σε απαράδεκτες συνθήκες. Ακόμα, ευθύνεται γιατί δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για την προστασία και την αποζημίωση των κατοίκων γύρω από τα "hot spots", από τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.

Οι ακροδεξιές φασιστικές ομάδες αξιοποίησαν το κάλεσμα που είχε προηγηθεί για συλλαλητήριο στο χώρο ανάρτησης της ελληνικής σημαίας στη Μυτιλήνη, υπέρ της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται άδικα στις φυλακές της Τουρκίας, προκειμένου να προσδώσουν δήθεν πατριωτικό χαρακτήρα στο έτοιμο σχέδιο βίας και τραμπουκισμών που είχαν κατά των προσφύγων.

Για τις απειλές και τις προκλήσεις σε βάρος των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο δεν ευθύνονται τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, οι πρόσφυγες, τους οποίους στοχοποιούν η ναζιστική ΧΑ και άλλοι αντιδραστικοί μηχανισμοί, αλλά η άρχουσα τάξη της Τουρκίας και το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ, που την ενθαρρύνει. Οι κίνδυνοι εμπλοκής της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο προέρχονται από τη συμμετοχή στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να πάρει και η ελληνική αστική τάξη μερίδιο από τη λεηλασία των λαών, που πληρώνουν με τη ζωή τους και την αναγκαστική προσφυγιά τη διαπάλη για το πως θα μοιραστούν οι σφαίρες επιρροής, τα κοιτάσματα και οι δρόμοι των εμπορευμάτων και της Ενέργειας.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Λέσβου και των άλλων νησιών του Αιγαίου να καταδικάσει και να απομονώσει τη δράση των εγκληματικών φασιστικών ομάδων και των άλλων δυνάμεων, που καλλιεργούν το ρατσισμό και το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Να δυναμώσει την πάλη κόντρα στην απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Για τον οριστικό απεγκλωβισμό των προσφύγων απ' τα νησιά και συνολικά απ' τη χώρα μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ