ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Μπαράζ εργατικών «ατυχημάτων» σε ορυχεία

Εργάτες ορυχείου χρωμίου στην Αλβανία
Εργάτες ορυχείου χρωμίου στην Αλβανία
Συνεχόμενα είναι τον τελευταίο καιρό τα ατυχήματα - στην πραγματικότητα εγκλήματα κατά των εργατών - λόγω των ελλιπών μέτρων προστασίας στα ορυχεία της Αλβανίας, και πιο ειδικά αυτά του χρωμίου, ενός ορυκτού από τα σημαντικότερα της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, την Παρασκευή 13 Απρίλη σε ορυχείο κοντά στην πόλη Κλος σκοτώθηκε ένας 57χρονος εργάτης από έκρηξη σε στοά, μετά από χρήση εκρηκτικών. Δόθηκαν στη δημοσιότητα μόνο τα αρχικά του εργάτη Π. Μ. και συνελήφθησαν άλλοι δύο συνάδελφοί του και ένας τεχνικός εξόρυξης. Το απόγευμα του Σαββάτου 14 Απρίλη, άλλος ένας εργάτης - πυροτεχνουργός επίσης σε ορυχείο χρωμίου, αυτήν τη φορά στην πόλη Μπούλκιζα, ο Αντζελελόσι Σανίνι, 37 χρόνων, σκοτώθηκε ενώ τοποθετούσε τα εκρηκτικά σε στοά.

Τους τελευταίους μήνες, 6 εργάτες στα ορυχεία έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτές τις δύο περιοχές, με τις έρευνες συχνά των αρχών και των εταιρειών να αποδίδουν τα ατυχήματα στους ίδιους τους εργάτες. Σύμφωνα πάντως με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι συνθήκες στα ορυχεία είναι άθλιες και τα μέτρα ασφαλείας είναι από ελλιπή έως ανύπαρκτα.

Στη χώρα και στον τομέα του χρωμίου δραστηριοποιούνται κάπου 110 εταιρείες (ντόπιες και ξένες από Ιταλία, Καναδά, Τουρκία) ενώ η αξία του προϊόντος που εξορύσσεται φτάνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με πολλές από τις εξαγωγές να κατευθύνονται στην Κίνα.

Μετά τα συνεχόμενα θανατηφόρα ατυχήματα η Συνομοσπονδία Συνδικάτων της Αλβανίας είχε προγραμματίσει για χτες διαμαρτυρία στην Μπούλκιζα διεκδικώντας κυρίως να υπάρξει βελτίωση στα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των εργατών στα ορυχεία.

Νέες απεργίες αύριο στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία, με τους εργαζόμενους πολλών κλάδων να ζητούν την άμεση απόσυρση των νέων αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ για να στηρίξει τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Αύριο, Πέμπτη 19 Απρίλη, η CGT έχει καλέσει σε «μέρα σύγκλισης των διεκδικήσεων και των αγώνων διαφόρων κλάδων», ενώ πολλές Ομοσπονδίες εργατών καλούν σε πανεθνική απεργία.

Μεταξύ άλλων, σε νέα απεργία σε όλη τη χώρα προχωρούν οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους (SNCF), που από τις 3 Απρίλη βρίσκονται σε κυλιόμενες 48ωρες απεργίες, ενάντια στο νέο νομοσχέδιο με το οποίο οι σιδηροδρομικές μεταφορές «προσαρμόζονται» ακόμα περισσότερο στις ανάγκες των μονοπωλίων.

Σε πανεθνική απεργία προχωρούν αύριο και οι εργαζόμενοι στην «Air France», ενάντια σε σχέδια νέων απολύσεων και αναδιάρθρωσης στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Σε απεργία καλούν και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, από το Δημόσιο και άλλους τομείς.

Στο μεταξύ, χτες, αναμενόταν η πρώτη έγκριση του νέου νομοσχεδίου για τους σιδηρόδρομους από τη Βουλή. Μεταξύ άλλων αυτό προβλέπει ότι θα μετατραπούν σε Ανώνυμη Εταιρεία, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και το κόστος και την ασφάλεια των μεταφορών. Οπως σημειώνεται και σε δημοσίευμα της «Λε Μοντ», στόχος του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση «του πλαισίου της κοινωνικής διαπραγμάτευσης στην εταιρεία, όπως και των συνθηκών πρόσληψης και διαχείρισης των θέσεων εργασίας των μισθωτών του δημόσιου σιδηροδρομικού ομίλου». Ζητούμενο είναι η μείωση του χρέους της SNCF (που αν και αποτέλεσμα της ευρύτερης πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου θα φορτωθεί ξανά στους εργαζόμενους), μέσω και της κατάργησης της μονιμότητας και αλλαγής των όρων των προσλήψεων, οι οποίες θα γίνονται όπως στον ιδιωτικό τομέα. Οπως τονίζουν με κάθε ευκαιρία και στελέχη της κυβέρνησης, τα νέα μέτρα μεταφέρουν στη γαλλική νομοθεσία ευρωπαϊκή Οδηγία για την «απελευθέρωση» των σιδηροδρόμων σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΡΕΒΑΝ.-- Με ψήφους 77 έναντι 11 εκλέχτηκε χτες από τη Βουλή πρωθυπουργός της Αρμενίας ο δύο φορές Πρόεδρος της χώρας, Σερζ Σαρκισιάν. Η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, αφού το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από το οποίο προέρχεται έχει την πλειοψηφία, οδήγησε την αντιπολίτευση σε νέες διαδηλώσεις. Το κόμμα Συμφωνία Πολιτών, πιο φιλοδυτικό από το Ρεπουμπλικανικό, που έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αντιδρά στην επαναφορά του Σαρκισιάν στην εξουσία, αυτήν τη φορά ως πρωθυπουργού, που μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση θα έχει πιο αυξημένες αρμοδιότητες από τον Πρόεδρο. Ετσι και χτες συνεχίστηκαν μπλόκα στους δρόμους και αποκλεισμοί δημόσιων κτιρίων με μαζική συμμετοχή. Πρόκειται επί της ουσίας για μια ενδοαστική αντιπαράθεση, που δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, καταφέρνει όμως να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις και να αποπροσανατολίζει από τη βασική αιτία των δικών τους βασάνων, το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα.

ΡΙΑΝΤ.-- Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της, που αιματοκυλούν την Υεμένη από το Μάρτη του 2015, σε μία προσπάθεια να μειώσουν την εκεί εντεινόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν, απείλησαν τους Υεμενίτες αντικαθεστωτικούς Χούτι ότι τους επιφυλάσσουν μία «οδυνηρή» απάντηση εάν συνεχίσουν τις πυραυλικές επιθέσεις μέσω τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στη Σαουδική Αραβία. Από την περασμένη Τετάρτη έως την Παρασκευή, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πέντε βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της επικράτειάς της από τους Χούτι, καθώς και ότι κατέρριψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Νωρίτερα, η Σαουδική Αραβία και άλλες 24 σύμμαχες χώρες ολοκλήρωσαν μία στρατιωτική άσκηση διάρκειας τεσσάρων βδομάδων με την επωνυμία «Gulf Shield-1», με στόχο «μία ενωμένη συμμαχία» για την καταπολέμηση «στρατιωτικών απειλών».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Στην εκτέλεση 13 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 11 θανατοποινιτών για «τρομοκρατία», απαγωγές και βομβιστικές επιθέσεις, προχώρησαν τη Δευτέρα οι ιρακινές αρχές. Οι άλλοι δύο εκτελέστηκαν για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Ηταν οι πρώτες θανατικές εκτελέσεις από την αρχή τρέχοντος έτους. Πέρσι απαγχονίστηκαν συνολικά 111 άτομα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Αγνωστοι ένοπλοι πυροβόλησαν θανάσιμα δύο Ιρανούς συνοριακούς φρουρούς στα νοτιοανατολικά σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν. Ακολούθησαν έρευνες των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων στο Μιρτζαβέχ της νοτιοανατολικής επαρχίας Σιστάν και Μπαλουχιστάν, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής αποφάσισε χτες ότι μία ομάδα πολιτών από το Ιλινόις μπορεί να προσφύγει νομικά κατά της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», επειδή εφάρμοσε τεχνολογικά εργαλεία ανάλυσης βιομετρικών δεδομένων σε φωτογραφίες που είχαν αναρτήσει εν αγνοία τους.

ΙΤΑΛΙΑ
Ρόλο για τον «κεντροδεξιό» συνασπισμό ζητά ο Σαλβίνι

ΡΩΜΗ.--

Ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος M5S (που ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές), Λουίτζι ντι Μάγιο, απηύθυνε νέο κάλεσμα στη «Λέγκα» να εγκαταλείψει τον «κεντροδεξιό» συνασπισμό (όπου συμμετέχει και η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουκόσνι), για να συνεργαστούν στο σχηματισμό κυβέρνησης. Από τη μεριά του, ο ηγέτης της «Λέγκας» (που ήταν πρώτη δύναμη εντός του πρώτου σε ψήφους «κεντροδεξιού» συνασπισμού), Ματέο Σαλβίνι, επέμεινε ότι ο συνασπισμός (τον οποίο συναποτελούν «Λέγκα», «Φόρτσα Ιτάλια» και «Αδελφοί της Ιταλίας») πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και επικρίνοντας το επιχείρημα του MS5 ότι «η ενότητα της κεντροδεξιάς» είναι βλαβερή για τη χώρα, σημείωσε: «Αυτό που ο ντι Μάγιο κρίνει βλαβερό, η ενωμένη κεντροδεξιά, είναι αυτό που επιβράβευσαν οι ψήφοι στις εκλογές της 4ης Μάρτη (...) Του ζητώ να σεβαστεί τους ψηφοφόρους. Δεν υπάρχουν επικίνδυνα κόμματα ή επικίνδυνοι ψηφοφόροι».

Από την άλλη μεριά, αποτυπώνοντας και τον σύνθετο χαρακτήρα των ενδοαστικών διεργασιών, ο Σαλβίνι επέκρινε για ακόμα μια φορά την ετοιμότητα που εκφράζει το M5S για διαπραγμάτευση με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ή έστω με ορισμένα τμήματά του.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές του παζαριού που εξελίσσεται είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο απερχόμενος υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα, που προσχώρησε στο PD πολύ πρόσφατα, δηλώνοντας πρόθυμος να συμβάλει στην «ανασύσταση της κεντροαριστεράς». «Δεδομένης του αδιεξόδου και της επιδείνωσης της κατάστασης διεθνώς», είπε, «θα ήταν σωστό να προταθεί μία μεταβατική κυβέρνηση την οποία θα στηρίζουν όλα τα πολιτικά κόμματα», αλλά και να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα παρεμβαίνει για την προώθηση διαφόρων «ανεκπλήρωτων μεταρρυθμίσεων» και της εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου. Κατά τ' άλλα, ο Καλέντα διαφώνησε με ερμηνείες που τον εμφανίζουν να στηρίζει την προοπτική συνεργασίας μεταξύ PD, «Λέγκας» και M5S.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - «ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»
Αποφάσεις σε βάρος κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο επεισόδιο στο μακρύ «σίριαλ» του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, στο πλαίσιο της προώθησης μέτρων εθνοκρατικού προστατευτισμού της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, λίγες βδομάδες μετά τα εμπόδια που επέβαλε στην επίσημη διάθεση «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων της κινεζικής εταιρείας τεχνολογίας «Ηuawei» στη χώρα, ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει σε όλες τις αμερικανικές εταιρείες να πωλούν τα προϊόντα τους στην κινεζική εταιρία κινητών τηλεφώνων ZTE έως το 2025. Αυτό αναμένεται να προκαλέσει ακύρωση των σχεδίων της ΖΤΕ να συμπεριλάβει στο νέο της μοντέλο «ZTE Axon 9» τον επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης «Qualcomm Snapdragon 845 SoC». Αφορμή έδωσε απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου σε βάρος της ΖΤΕ, που την έκρινε ένοχη για την κατηγορία ότι το 2017 πούλησε και μετέφερε παράνομα προϊόντα και τεχνολογία αμερικανικής προέλευσης στο Ιράν. Η ZTE παραδέχτηκε το λάθος της και υποσχέθηκε ότι θα απολύσει άμεσα 4 υψηλόβαθμα στελέχη της και ότι θα επιβάλει πρόστιμο σε 35 υπαλλήλους που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Το αμερικανικό επταετές μορατόριουμ στην πώληση αμερικανικών προϊόντων τεχνολογίας στη ΖΤΕ αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, καθώς το 25 - 30% των εξαρτημάτων που χρησιμοποιεί σε «έξυπνα» κινητά, δίκτυα τηλεφωνίας και δρομολογητές (routers) εισάγεται από τις ΗΠΑ.

Απέναντι σε αυτήν την απόφαση, εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης εξέφρασε την ετοιμότητα του Πεκίνου να προστατεύσει «τα νόμιμα δικαιώματα» κινεζικών εταιρειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ