ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Προωθεί τις αλλαγές στην πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Eurokinissi

Στις αλλαγές που προωθούνται ως προς το σύστημα εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση αναφέρθηκε μιλώντας στην εφημερίδα «Real News» (Σάββατο 7 Απρίλη) ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, δηλώνοντας πως τον Ιούνη του 2020 θα είναι διαφορετικός ο τρόπος εισαγωγής. «Ως κυρίαρχη λογική, η πρόσβαση στα ΑΕΙ θα εξαρτάται από τον βαθμό του απολυτηρίου, σε ένα σχολείο στο οποίο θα υπάρχει μια εντελώς νέα Β' και Γ' Λυκείου, με λιγότερα μαθήματα που θα διδάσκονται σε περισσότερες ώρες, ώστε να επιτευχθεί μια ουσιαστική εμβάθυνση γνώσεων. Με το νέο σύστημα, οι εγκύκλιες γνώσεις θα ολοκληρώνονται στη Β' Λυκείου και η Γ' Λυκείου - όπως ισχύει σε πολλά κράτη - θα είναι ένα είδος προπαρασκευαστικού έτους. Προφανώς δεν θα λείπουν μαθήματα γενικής παιδείας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Με το επιχείρημα ότι «σήμερα, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, έχουμε ένα λύκειο χωρίς την τελευταία τάξη», το υπουργείο Παιδείας προχωρά ακριβώς στη φροντιστηριοποίησή της, την πλήρη προσαρμογή στη διαδικασία πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει ολοκληρωμένες ανακοινώσεις για το νέο σύστημα, ωστόσο από τα όσα έχουν κατά καιρούς είτε ειπωθεί επίσημα είτε διαρρεύσει, προκύπτει η οικοδόμηση ενός ακόμα πιο ταξικού και προσανατολισμένου στην εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση Λυκείου, με την όποια μορφωτική διαδικασία να σταματά στην Α' τάξη και στη συνέχεια να λειτουργεί σαν φροντιστήριο, με συγχωνεύσεις και επιλογή μαθημάτων που οδηγούν στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια στις επόμενες τάξεις και διπλές πανελλαδικού τύπου εξετάσεις στην Γ' τάξη.

Αλλαγές στους συντελεστές για τα ΕΠΑΛ

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως ορίζονται διαφορετικά οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων για τις σχολές που ανήκουν σε κοινή ομάδα (σχολές δηλαδή στις οποίες έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ από όλους τους τομείς) από συντελεστές που ισχύουν για τις σχολές που έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι του κάθε τομέα χωριστά.

Σύμφωνα με την απόφαση, που θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά (2018 - 2019), για τις σχολές στις οποίες έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι του κάθε τομέα ξεχωριστά, οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων θα είναι: Για τα Μαθηματικά και την Ελληνική Γλώσσα συντελεστής 1,5 και για τα δύο μαθήματα ειδικότητας συντελεστής 3,5. Για τις σχολές της κοινής ομάδας, όπου έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι όλων των τομέων των ΕΠΑΛ, οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων θα είναι: Για τα Μαθηματικά και την Ελληνική Γλώσσα συντελεστής 3,5 και για τα δύο μαθήματα ειδικότητας συντελεστής 1,5.

Το εργασιακό μέλλον των αποφοίτων Ψυχολογίας

Ενδιαφέρουσα ημερίδα του Φοιτητικού Συλλόγου Ψυχολογίας Ρεθύμνου

Οι εργασιακές προοπτικές, η ανεργία, οι συνθήκες εργασίας που περιμένουν τους αποφοίτους των σπουδών Ψυχολογίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε ο Φοιτητικός Σύλλογος Ψυχολογίας Ρεθύμνου, με θέμα «Μετά το πτυχίο τι;», στις 28 Μάρτη.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τη Σταυρούλα Φουντά, μέλος του ΔΣ των Φοιτητικού Συλλόγου, που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ημερίδα στόχο έχει «να αναδείξει την πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι του κλάδου σπουδών μας, τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο, την έλλειψη συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και ποια είναι η αιτία γι' αυτήν την κατάσταση. Ταυτόχρονα, όμως, η εκδήλωση έχει στόχο να αναδείξει και ότι η σημερινή αυτή κατάσταση δεν είναι μονόδρομος. Αντίθετα, σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, με σπουδές χωρίς εμπόδια και δουλειά στο αντικείμενό μας, με δικαιώματα, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με βασική προϋπόθεση την ανάπτυξη της οικονομίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Ακολούθησε ομιλία από την Αννα Καραγιώργου, καθηγήτρια του Τμήματος, με θέμα «Εξωτερικό: Εκεί που ο καλός δεν χάνεται... ή μήπως όχι;». Η καθηγήτρια μετέφερε στους φοιτητές μια εικόνα από την προοπτική του αποφοίτου στις χώρες του εξωτερικού τελείως διαφορετική από ό,τι συνηθίζουμε να ακούμε. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το κυνήγι των πανάκριβων πιστοποιήσεων εξακολουθεί να είναι εφιάλτης και στο εξωτερικό, όπου τα πανάκριβα μεταπτυχιακά και το τεράστιο κόστος ζωής καθιστούν την εκπαίδευση «για λίγους και εκλεκτούς», ενώ την ίδια ώρα η κατάσταση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ψυχολόγων δεν είναι διαφορετική.

Ακολούθησε παρέμβαση από τον Δημήτρη Βρύσαλη, πρόεδρο του Σωματείου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), ο οποίος μετέφερε εικόνα από τους χώρους δουλειάς των ψυχολόγων και συναφών ειδικοτήτων. Μίλησε για την πραγματικότητα στον κλάδο, όπου τα ανύπαρκτα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η υποαπασχόληση, η ανεργία, το «μπλοκάκι» συνθέτουν την πραγματικότητα που συναντά ο σημερινός απόφοιτος. Το κράτος αποποιείται σταδιακά την ευθύνη του για παροχή υπηρεσιών Υγείας, αφήνοντας δομές Ψυχικής Υγείας και νοσοκομεία να υπολειτουργούν ή να κλείνουν.

Τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν δυνατότητες ώστε οι σύγχρονες ανάγκες για υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σύγχρονες και υψηλού επιπέδου να ικανοποιηθούν, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δημόσιων - δωρεάν υπηρεσιών, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες όλου του λαού, με ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους πυρήνες της κοινωνικής δραστηριότητας (σχολείο, οικογένεια, στρατός, Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εργασιακός χώρος). Και κάλεσε τους φοιτητές να παλέψουν πλάι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα για ΣΣΕ, καλύτερους μισθούς και συντάξεις, καλύτερες συνθήκες δουλειάς, ενάντια στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, που με κριτήριο το κέρδος τσακίζουν τα δικαιώματα του λαού σε παροχές Υγείας, τα εργατικά - ασφαλιστικά δικαιώματα, και αφήνουν ένα σωρό απόφοιτους στην ανεργία.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση για το ρόλο του Φοιτητικού Συλλόγου απέναντι στη σημερινή κατάσταση, την ανάγκη να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά τα βήματα στην προσπάθεια για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, για την ανάγκη ο Σύλλογος να συσπειρωθεί στον αγώνα πλάι στα εργατικά - ταξικά σωματεία, να εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο τη δράση του με αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ - ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να στελεχωθούν τα σχολεία με όλο το απαραίτητο προσωπικό

Ανακοίνωση με αφορμή τη λήξη των συμβάσεων εργαζομένων γενικών καθηκόντων στα σχολεία

Να ενισχυθούν τα σχολεία με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες προσωπικού ζητά με ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων - Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), με αφορμή τη λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων γενικών καθηκόντων στα σχολεία. Αναλυτικά η ΑΣΓΜΕ με την ανακοίνωσή της εξηγεί:

«Η σημερινή κυβέρνηση πέρυσι προκήρυξε θέσεις απασχόλησης εργαζομένων οκτάμηνης διάρκειας "γενικών καθηκόντων", οι οποίοι μέσα στο χάος που επικρατεί στα σχολεία μας, συνεισέφεραν σε ένα βαθμό στο να αντιμετωπιστούν οι πρόσθετες δυσκολίες διοικητικού και γραφειοκρατικού έργου. Παρότι ατελές, λόγω του ευκαιριακού χαρακτήρα του, της λογικής ανακύκλωσης εργαζομένων και ανέργων και της απορρόφησης κονδυλίων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, το μέτρο της στελέχωσης των σχολικών μονάδων με προσωπικό υποστήριξης απασχολούμενων με την ειδικότητα "ΔΕ Γενικών Καθηκόντων" συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ολο το προηγούμενο διάστημα αποκτήσαμε μια εικόνα από την ανάγκη που υπάρχει και που και στο παρελθόν είχαμε επισημάνει, για τη συμβολή των εργαζομένων γενικών καθηκόντων στην καθημερινή λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Η προσφορά τους στην ομαλή λειτουργία του συνόλου της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στην καθημερινή αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που προκύπτουν μέσα στη σχολική κοινότητα ήταν σημαντική, απόλυτα χρήσιμη και απαραίτητη. Ο τερματισμός της σύμβασής τους πριν από τη λήξη της σχολικής περιόδου θα δημιουργήσει ξανά σοβαρότατες δυσκολίες και ανυπέρβλητα εμπόδια.

Με την παρουσία και την προσφορά τους καλύφθηκε ένα μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε βοηθητικό προσωπικό που υπάρχει στο δημόσιο σχολείο και επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του σε τομείς όπως η φύλαξη, η καθαριότητα, η σίτιση, η επιστασία των σχολείων κ.λπ.

Στο τέλος του Μάρτη λήγουν οι οκτάμηνες συμβάσεις των προσλαμβανόμενων στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Απασχόλησης με την ειδικότητα "ΔΕ Γενικών Καθηκόντων και Σχολικών Βοηθών" οι οποίοι απασχολούνται σε σχολικές μονάδες και η κατάσταση επιστρέφει σε ρυθμούς που τα πάντα φορτώνονται ξανά στις πλάτες των εκπαιδευτικών και μετατρέπονται οι ίδιοι σε γενικών καθηκόντων σε βάρος του κύριου έργου τους.

Ως Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων - Μαθητών Ελλάδας διεκδικούμε δυναμικά και απαιτούμε:

1. Την παράταση των συμβάσεων των συγκεκριμένων εργαζομένων μέχρι το τέλος του σχολικού έτους.

2. Την οριστική λύση της πλήρους στελέχωσης όλων των σχολικών μονάδων, μέσα από την άμεση, απαραίτητη και αναγκαία κρατική χρηματοδότηση ώστε να έχουν, με μόνιμη και σταθερή εργασία, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (φύλακες, τραπεζοκόμους, καθαριστές κ.λπ.) για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ουσιαστικά».

Εκδήλωση για τους εργάτες στα παράνομα τυπογραφεία

Εκδήλωση για τους εργάτες Τύπου που έδωσαν τη ζωή τους δουλεύοντας στα παράνομα τυπογραφεία της περιόδου 1940 - 1949 διοργανώνουν το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου και ο Σπουδαστικός Σύλλογος Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ).

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 17/4, στις 12 μ., στην αίθουσα προβολών της ΣΓΤΚΣ, ενώ στη διάρκειά της θα διακινείται η σχετική μπροσούρα που έχει επιμεληθεί το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ