ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Περιοδείες σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας

Στελέχη της ΕΑΚΠ συζητούν με συναδέλφους τους τις θέσεις της παράταξης ενόψει των εκλογών

Περιοδείες σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιούν αυτές τις μέρες κλιμάκια της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ), με την εκλογική διακήρυξη της παράταξης, ενόψει των εκλογών στην αντίστοιχη Ενωση. Μέσα από τις περιοδείες, στελέχη της ΕΑΚΠ συζητούν με τους συναδέλφους τους τις θέσεις και τις προτάσεις της παράταξης, ώστε μέσα από κοινή δράση όλων των υπαλλήλων στο Πυροσβεστικό Σώμα, είτε είναι μόνιμοι, είτε πενταετείς, είτε συμβασιούχοι πυροσβέστες, «να διεκδικήσουμε καλύτερες μέρες για μας και τις οικογένειές μας, αφήνοντας πίσω μας τις παρατάξεις - βαρίδια του κυβερνητικού συνδικαλισμού και όσους τον υπηρετούν», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα των περιοδειών για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη: Στις 9 π.μ. στο Αίγιο, στις 11.30 στην Ακράτα, στη 1.30 μ.μ. στα Καλάβρυτα, στις 5 μ.μ. στη ΒΙΠΕ Πάτρας και στις 7 μ.μ. στον Αραξο.

Αύριο Παρασκευή: Στις 9 π.μ. και στις 11 π.μ. στη Ζάκυνθο, και στις 2 μ.μ. στην Ελάτια.

Στην εκλογική της διακήρυξη η ΕΑΚΠ ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«Οπως όλος ο λαός, έτσι κι εμείς, οι πυροσβέστες, βιώνουμε καθημερινά τις αρνητικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζουν πιστά όλα τα κόμματα που βρέθηκαν διαχρονικά στη διακυβέρνηση της χώρας μας. (...)

Ολα αυτά τα προβλήματα, όμως, υφίστανται γιατί οι κυβερνήσεις βρίσκουν στηρίγματα στις "συνδικαλιστικές" πλειοψηφίες σαν κι αυτές που χρόνια τώρα είχαμε και στην Ενωσή μας, οι οποίες, εκμεταλλευόμενες τη δική σας ανοχή και προτάσσοντας την εν λευκώ εμπιστοσύνη που τους παρέχει η δική σας ψήφος, έχουν ξεπουλήσει κάθε εργασιακό μας δικαίωμα. Για όλα τα παραπάνω προβλήματα, όμως, ΜΟΝΗ της η ΕΑΚΠ έδωσε τη μάχη, με δεκάδες παρεμβάσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, ακόμη και μέσα στην αντιπυρική περίοδο, και τα ανέδειξε με τον καταλληλότερο τρόπο, όπως και μέσω της ημερίδας που διοργάνωσε πρόσφατα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, και οι εξελίξεις την δικαιώνουν πολύ γρήγορα».

Ολοι οι πυροσβέστες ενωμένοι μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους

«Η ΕΑΚΠ θεωρεί πως μπροστά σε όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα, αλλά και τα τόσα άλλα καθημερινά που μας απασχολούν στις υπηρεσίες όπου εργαζόμαστε, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα όλοι οι πυροσβέστες ενωμένοι, μόνιμοι, πενταετείς και εποχικοί, να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε τις ενέργειές μας σε αγωνιστική κατεύθυνση για την επίλυσή τους, υψώνοντας τείχη στις πολιτικές που τα δημιουργούν και τα συντηρούν.

Εμπόδιο σ' αυτήν την κατεύθυνση μπαίνουν όλες εκείνες οι δυνάμεις που με την τακτική τους ρίχνουν νερό στο μύλο της πολυδιάσπασης των εργαζομένων, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Στην ΕΥΠΣ Δυτικής Ελλάδας το απερχόμενο προεδρείο και η πλειοψηφούσα παράταξη, που χρησιμοποιούν κατά τ' άλλα τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Ενιαίο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Πυροσβεστών", με την προκλητική άρνησή τους να εγγράψουν ως μέλη της Ενωσής μας τους συναδέλφους ΠΠΥ, απέδειξαν περίτρανα το ρόλο που έρχονται να εκπληρώσουν στην κατεύθυνση αυτή και πώς εννοούν την ενότητα και την ενιαία έκφραση.

Η ΕΑΚΠ στάθηκε στο πλευρό των συναδέλφων, στηρίζοντας την πάγια θέση της για την εγγραφή των ΠΠΥ και στην ΕΥΠΣ Δυτικής Ελλάδας. Με την τοποθέτηση του εκπροσώπου της στο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε στις 23/3/2018, κατέρρευσαν όλα τα σαθρά και ανυπόστατα επιχειρήματα τόσο του προέδρου, όσο και του νομικού συμβούλου της ΠΟΕΥΠΣ, και υπεραμύνθηκε, αυτή και μόνο αυτή, του δικαιώματος των συναδέλφων ΠΠΥ να είναι μέλη της ΕΥΠΣ Δυτικής Ελλάδας.

Αυτό το δικαίωμα υπερασπίστηκε έμπρακτα ΜΟΝΟ η ΕΑΚΠ, μέσω του εκλεγμένου εκπροσώπου της, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν πενταετείς συνάδελφοί μας και δικαιώθηκε ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών.

(...) Είναι προφανές ότι όλη αυτή η προσπάθεια του απερχόμενου προεδρείου της Ενωσης είχε ως αποκλειστικό σκοπό τη διασφάλιση των "καρεκλών" του, για να συνεχίσει με την απραγία του τη στήριξή του στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως απλόχερα στήριζε και τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτήν τη σκοπιμότητα επιδιώκει να εξυπηρετήσει η άρνησή του να μην στηθούν, κατ' εξαίρεση με όλη την υπόλοιπη Περιφέρεια, κάλπες στη Λευκάδα και την Αμφιλοχία.

(...) Είναι τόσο μεγάλη η πρεμούρα του απερχόμενου προεδρείου, που κατά τη διάρκεια των περιοδειών που πραγματοποιεί σε υπηρεσίες, επιδεικνύει "λίστες" με ονόματα των πενταετών συναδέλφων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για την απόφαση της μη εγγραφής τους από το ΔΣ της Ενωσης, δημιουργώντας, ακούσια ή εκούσια, κλίμα τρομοκρατίας στους πενταετείς συναδέλφους, ενώ παράλληλα προσπαθούν να πλασάρουν, για τη δημιουργία ανάλογου κλίματος, ότι δήθεν η προσφυγή έγινε κατά του προέδρου και όχι κατά της εν λόγω απόφασης του ΔΣ.

Επισημαίνουμε όμως ότι οι πρακτικές τρομοκράτησης που χρησιμοποιεί το απερχόμενο προεδρείο δεν νομιμοποιούνται για κανένα λόγο, όπως δεν δικαιολογείται και η ιδιαίτερη διευκόλυνση μετακίνησής του στις περιοδείες αυτές, με υπηρεσιακό όχημα!

Το τραγελαφικό όμως της υπόθεσης είναι ότι τόσο το "Ενιαίο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο Πυροσβεστών" (πρώην ΠΑΣΚ-Π) όσο και η "Ανεξάρτητη Κίνηση Πυροσβεστών" (ΔΑΚΥΠΣ), ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους για τη μη εγγραφή συναδέλφων ΠΠΥ στην ΕΥΠΣ Δυτικής Ελλάδας, ξαφνικά τους έπιασε ο καημός και το όψιμο ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή των συναδέλφων ΠΠΥ στις επικείμενες εκλογές με τους συνδυασμούς τους, ψαρεύοντας σε θολά νερά προς άγραν ψήφων».

Συλλήψεις για τις διαρρήξεις στα νότια

Είκοσι τρεις κλοπές από σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας εξιχνιάστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ν/Α Αττικής, έπειτα από την προχτεσινή σύλληψη τριών ατόμων, ηλικίας 19, 22 και 23 χρόνων, που διέρρηξαν το σπίτι της αντιδημάρχου στη Γλυφάδα. Οι δράστες εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ τη στιγμή που είχαν διαρρήξει μπαλκονόπορτα διαμερίσματος στη Γλυφάδα και αφαιρούσαν αντικείμενα.

Μόλις αντιλήφθηκαν τους αστυνομικούς, επιχείρησαν να διαφύγουν και συνελήφθησαν, έπειτα από καταδίωξη. Σημειώνεται ότι οι δράστες αντιστάθηκαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, σθεναρά κατά τη σύλληψή τους, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν χρήματα και διάφορα κοσμήματα, χρυσαφικά και ρολόγια, καθώς και κινητά τηλέφωνα. Οπως προέκυψε από την έρευνα, οι τρεις συλληφθέντες είχαν ενταχθεί σε εγκληματική ομάδα και με την ίδια ή διαφορετική κατά περίπτωση σύνθεση, από τις αρχές του 2018 προέβαιναν συστηματικά σε διαρρήξεις οικιών στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας. Μεταξύ των υποθέσεων που εξιχνιάστηκαν, είναι και η διάρρηξη της οικίας της αντιδημάρχου Γλυφάδας, που έγινε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, παραβίαζαν συνήθως παράθυρα, παντζούρια ή μπαλκονόπορτες με τη χρήση διαρρηκτών εργαλείων και αφού εισέρχονταν και ερευνούσαν τους χώρους, αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, τιμαλφή και άλλα αντικείμενα αξίας. Οι δράστες έχουν απασχολήσει την αστυνομία και στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα, ενώ σε βάρος του 22χρονου εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της εγκληματικής ομάδας, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών τετελεσμένων σε απόπειρα κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση και της αντίστασης, και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Σε κίνδυνο η υγεία κρατουμένου

Ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης, φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 14/3 και σε απεργία δίψας από τις 6/4. Διαμαρτύρεται για την άρνηση του Συμβουλίου των Φυλακών να του επιτρέψει να παρακολουθεί με συσκευή γεωεντοπισμού τα μαθήματά του. Το αίτημά του είχε απορριφθεί τρεις φορές από το Τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ και χτες όπως ανακοίνωσε η δικηγόρος του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε την προσφυγή του για επίσπευση έκδοσης βουλεύματος, έτσι ώστε να παρακολουθήσει τα μαθήματα. Σημειωτέον ότι ο Β. Δημάκης μετά την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο, μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, από τις φυλακές Πατρών όπου εξέτιε την ποινή του για ληστεία. Σημειώνεται πως νοσηλεύεται στο νοσοκομείο κρατουμένων σε κρίσιμη κατάσταση και με δήλωσή του αρνείται την υποχρεωτική σίτιση και τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Η υπεράσπισή του απαντά πως βάσει του Σωφρονιστικού Κώδικα, ο κρατούμενος δικαιούται εκ νέου λήψη τακτικής ή εκπαιδευτικής άδειας, αφού παρέλθει ένα έτος από τη σύλληψη ή επιστροφή του, σε περίπτωση παραβίασης άδειας, ενώ επισημαίνει πως οι συνθήκες εντός της φυλακής δεν διασφαλίζουν την απρόσκοπτη παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως. Το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του δηλώνει αναρμόδιο για τη λήψη τελικής απόφασης για την υπόθεση.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org