ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τη ζωή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες

Στις 21 Απρίλη, στον Περισσό, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Χιλιάδες αγωνιστές του ΔΣΕ έζησαν στην πολιτική προσφυγιά
Χιλιάδες αγωνιστές του ΔΣΕ έζησαν στην πολιτική προσφυγιά
Στη ζωή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες θα είναι αφιερωμένη η μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Απρίλη στις 19.00, στην αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος στον Περισσό.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσουν θεατρική παράσταση και μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Μπουζούκι».

Παράλληλα, στο προαύλιο θα λειτουργεί έκθεση με πλούσιο αρχειακό υλικό από τη ζωή των πολιτικών προσφύγων.

Θυμίζουμε ότι για το ίδιο θέμα είχε προηγηθεί, με μεγάλη επιτυχία, διήμερο εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Δεκέμβρη, που περιλάμβανε ομιλία από τον Δ. Κουτσούμπα και ημερίδα σχετική με τους πολιτικούς πρόσφυγες.

Οι χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες, που μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκαν με ψηλά το κεφάλι στις Λαϊκές Δημοκρατίες, αποτέλεσαν και αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της ανωτερότητας του σοσιαλιστικού συστήματος. Η εκδήλωση θα αναδείξει τη ζωή τους στις σοσιαλιστικές χώρες, τη συμβολή τους στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, και μέσα από αυτήν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού. Εκεί, στις χώρες όπου η εργατική τάξη είχε την εξουσία, οι μαχητές του ΔΣΕ ρίχτηκαν σε μια νέα, ειρηνική μάχη. Εμαθαν τη γλώσσα και με τη φροντίδα του εργατικού κράτους απέκτησαν μόρφωση, πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην Υγεία και στην Πρόνοια. Οι χώρες αυτές, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπιζαν από τις καταστροφές του πολέμου, με την απλόχερη βοήθεια που έδωσαν στους Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες απέδειξαν στην πράξη τι σημαίνει διεθνισμός, και κυρίως απέδειξαν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού.

  • Για την εκδήλωση, την Παρασκευή 20 Απρίλη, το απόγευμα, θα αναχωρήσει λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη. Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 6941416874 και 6944967441.
ΤΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό των πληγέντων από τις πλημμύρες στο Μεσολόγγι

Περιοδεία κλιμακίου του Κόμματος με επικεφαλής τον Ν. Μωραΐτη

Ο Ν. Μωραΐτης συζητά με τους πλημμυροπαθείς
Ο Ν. Μωραΐτης συζητά με τους πλημμυροπαθείς
Περιοδεία στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του δήμου Μεσολογγίου (πρώην δήμος Οινιαδών) πραγματοποίησε την Πέμπτη 5 Απρίλη η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη.

Η Οργάνωση του Κόμματος διαπίστωσε από κοντά τις πολύ μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες και αγροτικό οδικό δίκτυο, σε χιλιάδες στρέμματα με εσπεριδοειδή, ελιές και αροτραίες καλλιέργειες.

Παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της κατάστασης, οι τεράστιες καταστροφές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την επίκληση «ακραίων καιρικών φαινομένων» ή τεχνικών αδυναμιών.

Το κλιμάκιο του Κόμματος ανέδειξε την απουσία αντιπλημμυρικών μέτρων, σημειώνοντας ότι δεν είναι τυχαίο που αυτά τα έργα δεν χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ. Το ΕΣΠΑ και η συνέχειά του, το ΣΕΣ, δεν περιλαμβάνουν τα αναγκαία έργα προστασίας, γιατί δεν οδηγούν σε ικανοποιητική κερδοφορία για τα μονοπώλια. Επίσης, η εμπορευματοποίηση της γης δεν επιτρέπει τη γρήγορη και φθηνή υλοποίηση των σχετικών έργων. Η καταστροφή των δασών για να προχωρήσει η αξιοποίησή τους από τους ομίλους, για να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και για άλλες δραστηριότητες, πολλαπλασιάζει τα πλημμυρικά φαινόμενα, αφού χάνεται η δυνατότητα διακράτησης των υδάτων. Τα κατασκευαστικά έργα γίνονται με γνώμονα το κέρδος των κατασκευαστικών ομίλων και για το λόγο αυτό δεν λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης και ακύρωσης των επιπτώσεών τους, όπως της καταστροφής της φυσικής γεωμορφολογίας του νομού (καταστρέφοντας αναχώματα, μη διευθετώντας την κοίτη του Αχελώου, καταστρέφοντας τις φυσικές διεξόδους του νερού προς τη λιμνοθάλασσα).

Εντονες ήταν οι διαμαρτυρίες των πληγέντων παραγωγών για τις ευθύνες της ΔΕ για τη διαχείριση του φράγματος των Κρεμαστών, που δεν εκτόνωνε σταδιακά την ποσότητα του νερού, πάντα στη λογική της κερδοφορίας, για να παράξει παραπάνω κιλοβατώρες. Τελικά άφησε τεράστιους όγκους νερού τη χρονική στιγμή που είδε ότι το φράγμα αντιμετωπίζει πρόβλημα, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες καταστροφές.

Το κλιμάκιο του Κόμματος κάλεσε το λαό του νομού να απαιτήσει την άμεση και πλήρη αποζημίωση από τις καταστροφές, όπως και την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με το κόστος να βαρύνει τα μονοπώλια και το κράτος τους, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σημείωσε επίσης ότι και αυτή η καταστροφή φανερώνει πως η ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος, εντός των τειχών ΕΕ και εξουσίας των ομίλων, δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λαϊκή ευημερία. Ανέδειξε ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, όμως προϋπόθεση είναι το ξερίζωμα του κέρδους ως κριτηρίου, η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με το λαό στην εξουσία, και η αποδέσμευση απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μόνο σ' αυτό το πλαίσιο ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων μπορεί να αντιμετωπίσει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, και ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα συγκεντρώνει τα μέσα παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα, μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα υποδομής, όπως αντιπλημμυρικά, που να ικανοποιούν το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

Εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Οι σύγχρονες ανάγκες της εργαζόμενης γυναίκας και οι προϋποθέσεις ικανοποίησής τους» διοργανώνει η ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, την Τετάρτη 18 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς (Βυζαντίου 3). Θα μιλήσουν η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Σταυρούλα Νικολαΐδου, μέλος της ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

Η ΚΟΒ Γορτυνίας καλεί, το Σάββατο 14 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Τροπαίων, σε σύσκεψη για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Θα μιλήσει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου και του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, το ΤΣ Τρικάλων της ΚΝΕ και το παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Τρίτη 17 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «74 χρόνια από τη θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών. Μια ηρωική σελίδα της ταξικής πάλης του τόπου μας. Το σύγχρονο περιεχόμενο του πατριωτισμού». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον τόπο της θυσίας των 5 ΕΠΟΝιτών, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων, όπου δεσπόζει το μνημείο τους.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις για τις εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος

Αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ., η ΤΟ Λευκάδας καλεί σε συγκέντρωση στο καφενείο «Ανάβαση» στους Τσουκαλάδες. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Το Σάββατο 14 Απρίλη, στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Πελασγίας καλεί σε συγκέντρωση στο καφενείο «Αϊβαλιώτης». Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 13 Απρίλη, στις 8 μ.μ., η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση στη δημοτική αίθουσα των Βασιλικών. Θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Εκδήλωση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Θερίσου

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θερίσου «Η Επανάσταση του Θερίσου», καλούν σε εκδήλωση που διοργανώνουν με θέμα «Ο ρόλος του μουσείου στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Θέρισο, στο χώρο του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης, την Κυριακή 15 Απρίλη στις 12 μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ