ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυξάνονται τα κρούσματα ρατσιστικής βίας

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία για το 2017 που παρουσιάστηκαν χτες

Την ετήσια έκθεσή του για το 2017 παρουσίασε χτες το δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας. Επισημάνθηκε ότι οι συνθήκες διαμονής των προσφύγων και των μεταναστών στα νησιά συνέβαλαν στην ενίσχυση της τοπικής ξενοφοβικής ρητορικής, με ακραίες εκδηλώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι το δίκτυο κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 102 περιστατικά ρατσιστικής βίας, έναντι 95 που ήταν το 2016 με περισσότερα από 120 θύματα. Σε 34 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος. Σε 37 περιστατικά (έναντι 31 το 2016) στοχοποιήθηκαν περισσότερα του ενός θύματος, ενώ σε 55 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα τουλάχιστον δύο ατόμων. Οσον αφορά τα χαρακτηριστικά των περιστατικών, οι 46 καταγραφές αφορούσαν απειλές και εξύβριση και οι 36 σωματικές βλάβες. Σχετικά με τη γεωγραφική διασπορά, τα περισσότερα έγιναν στην Αττική και σε δημόσιους χώρους όπως σε πλατείες ή κοντά σε ξενώνες φιλοξενίας. Κατά δήλωση των θυμάτων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δράστες ήταν Ελληνες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκαν και τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Για το 2017 οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέγραψαν 184 περιστατικά με καταγγελία για ρατσιστικό κίνητρο, σε 112 επιλήφθηκαν διενεργώντας αστυνομική προανάκριση, ενώ στα υπόλοιπα περιστατικά επιλήφθηκαν, κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών, για τη διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων.

Συμπερασματικά, την περασμένη χρονιά ενισχύθηκαν οι επιθέσεις με χαρακτηριστικά βίας από οργανωμένες ομάδες κατά μεταναστών, προσφύγων, αλλά και των υπερασπιστών τους, με το δίκτυο να εκφράζει την ανησυχία του για την ενίσχυση των επιθέσεων από ομάδες που θυμίζουν πρακτικές ομάδων κρούσης.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Σήμερα η κινητοποίηση ενάντια στα καζάνια

Στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ηρώων

Κινητοποίηση ενάντια στην επαναλειτουργία των καζανιών των εταιρειών πετρελαιοειδών στο Πέραμα διοργανώνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι η Ενωση Συλλόγων Γονέων Περάματος. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν ακόμα μια σειρά από συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς όπως: Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», ΕΛΜΕ Πειραιά, Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος, Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (παράρτημα Πειραιά), Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Γυναικείος Σύλλογος Περάματος «Εστία της Γυναίκας» (μέλος της ΟΓΕ).

Κύρια αιτήματα της κινητοποίησης είναι: «Να κλείσουν όλα τα καζάνια του θανάτου τώρα. Καμία επαναλειτουργία τους. Απομάκρυνσή τους από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή. Να παρθούν ειδικά μέτρα, ώστε να μην επηρεάζουν τον περιβάλλοντα χώρο». Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Συλλόγων Γονέων, την οποία προσυπογράφουν και οι υπόλοιποι φορείς, «ήδη από το καλοκαίρι του 2017 που έχουν αρχίσει εργασίες επισκευής των εγκαταστάσεων και των δεξαμενών πετρελαιοειδών», έχουν αρχίσει τα προβλήματα όπως οι οσμές στην περιοχή, που γίνονται όλο και εντονότερες. Οι φορείς προειδοποιούν ότι «οι συνέπειες και οι κίνδυνοι σε ενδεχόμενη επαναλειτουργία θα είναι τεράστιες. 114 καζάνια γεμάτα πετρέλαιο δημιουργούν μια βόμβα στο κέντρο της πόλης, επάνω στο δρόμο, που είναι ο μοναδικός δρόμος διαφυγής σε περίπτωση ατυχήματος - εγκλήματος, πολύ κοντά σε σχολεία, στα οποία φοιτούν πάνω από 1.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί».

Περισσότερες αφίξεις προσφύγων στα νησιά τις τελευταίες μέρες

Την ανησυχία του για το ότι 325 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν χτες το πρωί στη Λέσβο από τα τουρκικά παράλια εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας. Στη Λέρο είχαν φτάσει προχτές άλλοι 73 και η αύξηση αυτή «μπορεί να είναι τυχαία, αλλά πρέπει να την παρακολουθήσουμε» ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο υπουργός πραγματοποίησε πρόσφατα την πρώτη του περιοδεία ως υπουργός στα πέντε νησιά που έχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), κάνοντας, όπως και ο προκάτοχός του Γ. Μουζάλας, απλά τη διαπίστωση ότι η κατάσταση είναι άσχημη στη Λέσβο και στη Σάμο και καλύτερη στη Χίο, στην Κω και στη Λέρο. Ο υπουργός υποστήριξε ότι έχει ετοιμαστεί σχέδιο για την αποσυμπίεση των νησιών, την ώρα που στη Λέσβο ζουν εγκλωβισμένοι 7.500 ξεριζωμένοι.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, προτεραιότητα του Δ. Βίτσα είναι και η ψήφιση νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή, το οποίο θα ενσωματώσει δύο Οδηγίες της ΕΕ στην ελληνική νομοθεσία και περιλαμβάνει τροπολογίες στη νομοθεσία με στόχο ταχύτερες διαδικασίες στην εξέταση αιτημάτων ασύλου, την ενδυνάμωση των επιτροπών που εξετάζουν τα ζητήματα ασύλου, αφού οι 12 δευτεροβάθμιες επιτροπές θα γίνουν 20, και την επίλυση εκκρεμών θεμάτων για τις αποζημιώσεις των ανθρώπων που ζουν γύρω από τα ΚΥΤ στα νησιά.

Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια να συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα σε ορισμένες βασικές πολιτικές για τη διαχείριση των ροών. Οσον αφορά τις καταγγελίες διασωθέντων ναυαγών για ολιγωρία των αρχών στο πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, είπε πως έχουν παρθεί σχετικές καταθέσεις και τον τελικό λόγο τον έχει ο εισαγγελέας.

Προβλήματα υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη

Η μεγάλη βλάβη που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης της Θεσσαλονίκης από τις πηγές της Αραβησσού, που μαζί με τον Αλιάκμονα τροφοδοτεί με νερό το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, βλάβη που προκάλεσε εκτεταμένα προβλήματα υδροδότησης, επιβεβαιώνει ότι μια σειρά έργων υποδομής αναγκαίων για την εξασφάλιση νερού για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες παραμένουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.

Ο κεντρικός αγωγός της Αραβησσού τροφοδοτεί με 80.000 - 90.000 κ.μ. νερού τη μέρα το δίκτυο της Θεσσαλονίκης, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής τροφοδοσίας της πόλης. Πρόκειται για έργο μεγάλης ηλικίας, δεκαετιών, στο οποίο κατά καιρούς γίνεται συντήρηση, όμως ποτέ δεν σχεδιάστηκε να δημιουργηθεί ένας δεύτερος εναλλακτικός αγωγός, για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων.

Ετσι, χιλιάδες κάτοικοι μένουν χωρίς νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες. Η διαρροή στον κεντρικό αγωγό, που σημειώθηκε στα όρια της ΒΙΠΕ Σίνδου, θεωρείται μεγάλη και φαντάζουν πολύ αισιόδοξες οι διαβεβαιώσεις της ΕΥΑΘ ΑΕ για αντιμετώπιση της βλάβης και αποκατάσταση της υδροδότησης σε περίπου ένα 24ωρο. Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα.

Την ίδια στιγμή που εκδηλωνόταν το πρόβλημα στον κεντρικό αγωγό της Αραβησσού, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Γ. Κρεστενίτης, ανακοίνωνε από το βήμα του περιφερειακού «αναπτυξιακού» συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας ότι εντός του 2018 θα προκηρυχθεί η επέκταση της Α2 φάσης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης, που θα αυξήσει κατά 150.000 κ.μ. τη μέρα την παροχή πόσιμου νερού από τον Αλιάκμονα.

Πρόκειται για ένα έργο που συνδέεται με την επέκταση του δικτύου της ΕΥΑΘ ΑΕ σε νέες περιοχές, δηλαδή με την αύξηση του πελατολογίου της. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 30 εκατ. ευρώ και έχει υποβληθεί πρόταση για τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ. Συνολικά, το επενδυτικό σχέδιο της ΕΥΑΘ για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει έργα 166 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι το 74% των μετοχών της επιχείρησης έχει μεταβιβαστεί στο λεγόμενο «υπερταμείο». Πριν από δύο μήνες αποφασίστηκε η πώληση του 24% των μετοχών της ΕΥΑΘ ΑΕ, ενώ ήδη το 26% είναι στο χρηματιστήριο.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Παρουσίαση της «Χάρτας πρόληψης των ουσιοεξαρτήσεων»

Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα εκδήλωση για τη «Χάρτα πρόληψης των ουσιοεξαρτήσεων» στη συνεδριακή αίθουσα του Κερκυραϊκού ΓΣ. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τη Μονάδα Απεξάρτησης «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», της ψυχιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων της θεραπευτικής μονάδας «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ), το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και στηρίζεται από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης, Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) του Ιονίου Πανεπιστημίου.

«Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να σταλεί η ΧΑΡΤΑ και να επιδιωχθεί να υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ολυμπιονικών, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ολυμπιονικών και από το Τμήμα για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών του ΟΗΕ, ώστε να προκύψει με αυτό τον τρόπο η ανάδειξη ενός διεθνούς κώδικα για την πρωτογενή πρόληψη, που θα αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης ενός παγκόσμιου αντιναρκωτικού κοινωνικού κινήματος με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη. Ηδη έχει μεταφραστεί σε 4 γλώσσες με τη συμβολή του ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου», δηλώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας «Διάπλους», δρ Ψυχολογίας Ηλίας Μιχαλαρέας.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Κέρκυρας του ΕΣΥΝ, Νίκος Πέρρος, τονίζει πως «το περιεχόμενο της Χάρτας φιλοδοξούμε να είναι μια μικρή συνεισφορά προς την ελληνική κοινωνία για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα βοηθήσει χιλιάδες παιδιά να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις».

Εκ μέρους του ΣΕΟ θα παραβρεθούν η πρόεδρος, Βούλα Κοζομπόλη καθώς και η Μαρία Γεωργάτου, Κερκυραία Ολυμπιονίκης. Επίσης, η Λούλα Καρατζά και εργαζόμενοι του θεραπευτικού προγράμματος «18 ΑΝΩ» Αλμπάνης Βασίλης και Κακουλίδης Νίκος.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι, η «Παλιά» (Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας) θα υποδεχθεί την αντιπροσωπεία του ΣΕΟ, θα επιδώσει αντίγραφα της παρτιτούρας του Ολυμπιακού Υμνου - του Σπύρου Σαμάρα - και θα τιμηθεί εκ μέρους του Συλλόγου «Διάπλους».

Αύριο, οι εκπρόσωποι του ΣΕΟ θα επισκεφθούν σχολικές μονάδες καθώς και τον Ισσο, που προορίζεται να φιλοξενήσει το «Πολυπολιτισμικό Κέντρο Νεολαίας», ένας στόχος που τελευταία κερδίζει έδαφος κοινωνικά και θεσμικά.

Πετροπόλεμος και δακρυγόνα στον Πειραιά

Επεισόδια με πετροπόλεμο και δακρυγόνα στον Πειραιά μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και αστυνομικών δυνάμεων έλαβαν χώρα χτες, στο περιθώριο εκδήλωσης με ομιλητή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Περισσότεροι από 200 οπαδοί προσπάθησαν να προσεγγίσουν το ξενοδοχείο «Theoxenia» μέσω της Ηρώων Πολυτεχνείου. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν να πλησιάσουν τον χώρο, κάνοντας χρήση χημικών. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού απάντησαν με πέτρες, τούβλα κι ό,τι άλλο βρήκαν μπροστά τους, σπάζοντας ένα όχημα της Αστυνομίας. Το κυνηγητό συνεχίστηκε σε στενά και σε γύρω δρόμους, με τους οπαδούς να στήνουν οδοφράγματα στην Ηρώων Πολυτεχνείου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο κέντρο του Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ