ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Διαδικασίες - παρωδία από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό

Ανακοίνωση καταγγελίας από την «Ταξική Ενότητα» Κοζάνης

Οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, αφού εξασφάλισαν τις «καρέκλες», άδειασαν την αίθουσα του Συνεδρίου. Παρόντες μόνο οι εκπρόσωποι της «Ταξικής Ενότητας»
Οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, αφού εξασφάλισαν τις «καρέκλες», άδειασαν την αίθουσα του Συνεδρίου. Παρόντες μόνο οι εκπρόσωποι της «Ταξικής Ενότητας»
Σε παρωδία μετατράπηκε το 35ο επαναληπτικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Μάρτη. Αποτέλεσε συνέχεια της εκφυλιστικής κατάστασης που προσπάθησαν να επιβάλουν το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, με τη γιγάντωση της νοθείας και με στόχο τον έλεγχο του Εργατικού Κέντρου.

Η «Ταξική Ενότητα» καταγγέλλει τις εκφυλιστικές διαδικασίες και καλεί τους αντιπρόσωπους του Συνεδρίου που προβληματίζονται, που νιώθουν αποστροφή γι' αυτήν την κατάσταση, να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας» στις εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων, που θα γίνουν την Κυριακή 1η Απρίλη.

Σε ανακοίνωσή της, η «Ταξική Ενότητα» θυμίζει πώς προετοιμάστηκε το σκηνικό: «Εφεραν 3.000 ψηφίσαντες μέσα σε 3 μήνες, με καραμπινάτες περιπτώσεις νοθείας, λίγο πριν το συνέδριο, που αρχικά πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη του 2017.

Στο συνέδριο του περασμένου Σαββάτου νομιμοποίησαν 25 συνέδρους από σωματεία - σφραγίδες όπως το Σωματείο Ανέργων και Απασχολούμενων όπου ψήφισαν μόνιμοι της ΔΕΗ, το Σωματείο Μετάλλου που προχώρησε καθυστερημένα 3 μήνες τις αρχαιρεσίες χωρίς να οριστεί διοικούσα, το Σωματείο Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας, που ενώ το καταστατικό του ορίζει ότι μπορούν να συμμετέχουν μόνο τεχνίτες, συμμετείχαν από διάφορες ειδικότητες.

Απέδειξαν ότι δεν τους καίγεται καρφί για τις όποιες διαδικασίες και το καταστατικό του ΕΚ, που μονίμως επικαλούνται. Ενώ το καταστατικό προβλέπει όποιο σωματείο θέλει να συμμετέχει στο συνέδριο, πρέπει να καταθέσει το μητρώο ψηφισάντων 5 ημέρες πριν το συνέδριο και ενώ υπήρξε γραπτή αίτηση από την "Ταξική Ενότητα", το σωματείο "Σπάρτακος" έφερε το μητρώο τη μέρα του συνεδρίου, με στόχο να μην υπάρξει η δυνατότητα για έλεγχο διπλοψηφισάντων. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου δεν έδωσαν το δικαίωμα στην "Ταξική Ενότητα" να επιχειρηματολογήσει για κάθε ένα σωματείο ξεχωριστά με συγκεκριμένα στοιχεία για τη νοθεία, αφού έβαλαν σε ψήφιση το σύνολο των αντιπροσώπων από όλα τα σωματεία.

Αμέσως μόλις τέλειωσαν τη δουλειά με την εκλογή εφορευτικής, η αίθουσα του συνεδρίου άδειασε αποδεικνύοντας ότι το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να τελειώσουν στα γρήγορα, χωρίς να δώσουν τη δυνατότητα να γίνει συζήτηση πάνω στα προβλήματα της εργατικής τάξης. Οι αντιπρόσωποί τους δεν άκουσαν ούτε τον απολογισμό τους».

Και σημειώνει: «Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κρατήσουν τις καρέκλες τους για να προσδέσουν το κίνημα στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου. (...) Σε αυτήν τη γραμμή κινούνται οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΚΕ και την εξειδικεύουν στην περιοχή μας. Είναι υπέρ της "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας, εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση από τη σκοπιά υπεράσπισης του εργοδότη τους. Είναι υπέρ της "αξιολόγησης" στη ΔΕΗ, που στόχο έχει την εντατικοποίηση της εργασίας και τις μειώσεις μισθών, υποστηρίζουν το αφήγημα της δίκαιης ανάπτυξης της κυβέρνησης, πανηγυρίζοντας σαν γραφείο Τύπου της επιχείρησης για αυξήσεις στους οκταμηνίτες, τη στιγμή που είναι καραμπινάτες μειώσεις κ.ά.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Οτι μπροστά στις εξελίξεις που φέρνουν νέα δεινά στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, ο μόνος τρόπος να έχουμε θετικές εξελίξεις προς όφελός μας είναι να κάνουμε πέρα από τα σωματεία τα τσιμπούρια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και να τα μετατρέψουμε από άνδρα νοθείας και εκφυλισμού σε κάστρα αγώνα. Αυτό προϋποθέτει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία, τη συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις».

Εργατικό «ατύχημα» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Ο απαρχαιωμένος και ακατάλληλος τεχνολογικός εξοπλισμός, μαζί με την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, είχαν ως αποτέλεσμα ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα», αυτήν τη φορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Το θύμα είναι η Γεωργία Τζακιρτζάκου, εργαζόμενη στο χώρο των πλυντηρίων - στεγνωτηρίων, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι την ώρα της δουλειάς. Οπως αναφέρουν συναδέλφισσές της που ήταν δίπλα της, την ώρα που κρατούσε ένα σεντόνι για να βγει από το στεγνωτήριο, το μηχάνημα «ξαφνικά τρελάθηκε» και άλλαξε φορά, τραβώντας μέσα το σεντόνι και μαζί το χέρι της εργαζόμενης. Οι συναδέλφισσές της σταμάτησαν τη λειτουργία του μηχανήματος, αλλά μέχρι να γίνει ο απεγκλωβισμός πέρασε αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα το χέρι της να έχει υποστεί σοβαρή βλάβη. Εγχειρίστηκε στην ορθοπεδική κλινική και παραμένει νοσηλευόμενη.

Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενες στο χώρο των πλυντηρίων - στεγνωτηρίων, το εν λόγω μηχάνημα είναι παμπάλαιο (έχει ηλικία 22 χρόνων, αφού η προμήθειά του έγινε αμέσως μετά το ξεκίνημα του νοσοκομείου) και πολυχρησιμοποιημένο, καθώς λειτουργεί 10 με 12 ώρες ημερησίως, με αποτέλεσμα να είναι προβληματικό. Το γεγονός αυτό έχει αναφερθεί πολλές φορές στις εκάστοτε διοικήσεις του νοσοκομείου, χωρίς ποτέ να ληφθεί μέριμνα για την αναγκαία αντικατάστασή του. Τώρα, μετά το προχτεσινό «ατύχημα», που δεν είναι το πρώτο, καθώς υπήρξαν κι άλλα που δεν δηλώθηκαν, ο διοικητής του νοσοκομείου Π. Νάνος δηλώνει ότι είναι προγραμματισμένη η άμεση αντικατάστασή του, και μάλιστα ότι ...σήμερα Πέμπτη ξεκινάει ο διαγωνισμός με το άνοιγμα των προσφορών.

Χτες, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε την τραυματισμένη εργαζόμενη, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους, και είχε συνομιλίες με τις εργαζόμενες στο χώρο όπου έγινε το «ατύχημα». Πραγματοποίησε επίσης παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου και επισκέφτηκε τον επόπτη εργασίας. Εκεί διαπιστώθηκε ότι παρά το γεγονός ότι έχει περάσει το 24ωρο της διορίας, το εργατικό «ατύχημα» δεν είχε δηλωθεί! Η δικαιολογία που πρόβαλε γι' αυτό ο διοικητής του νοσοκομείου είναι ότι ...δεν τους έχει σταλεί κωδικός από το υπουργείο για να μπορούν να δηλώνουν ηλεκτρονικά τα «ατυχήματα».

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ τόνισαν ότι για την απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο εργασίας, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας και τα απαρχαιωμένα μηχανήματα, ευθύνη έχουν οι διοικήσεις του νοσοκομείου και η 5η ΥΠΕ, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση, που με τις περικοπές των κονδυλίων στα νοσοκομεία βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων. Απαίτησαν, τέλος, να ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την ασφάλεια και την προστασία στους χώρους εργασίας του νοσοκομείου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Καταγγέλλει τις απολύσεις στα ΚΤΕΛ

Τις απολύσεις στις οποίες προχωρά η διοίκηση του ΚΤΕΛ ΑΕ καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και απαιτεί την ανάκλησή τους, ενώ με αφορμή τις απολύσεις και τα προβλήματα των εργαζομένων, την περασμένη Δευτέρα, οργανώθηκε και σύσκεψη. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΕΚ, «οι απολύσεις στα ΚΤΕΛ δεν είναι ούτε μεμονωμένο γεγονός ούτε διαφέρουν από τις απολύσεις που γίνονται σε άλλους χώρους δουλειάς. Γίνονται για να υπηρετήσουν τα ίδια συμφέροντα, τα συμφέροντα της εργοδοσίας, γίνονται στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" και της υπεράσπισης των κερδών τους. Επιδιώκουν να διαμορφώνεται μια κατάσταση στα ΚΤΕΛ όπου οι εργαζόμενοι θα είναι όσο πιο φτηνοί, πιο αναλώσιμοι, ενώ αντίθετα το εισιτήριο για το επιβατικό κοινό θα γίνεται ολοένα και πιο ακριβό. Την ίδια ώρα οι παρεχόμενες υπηρεσίες συνεχώς θα υποβαθμίζονται ειδικά για μη "κερδοφόρους προορισμούς". Στοχεύουν σε εργαζόμενους που θα κάνουν συνεχώς τη διαδρομή ανάμεσα στην ανεργία και τη "δουλειά" με μισθούς πείνας, με εντατικοποιημένα ωράρια, ενώ η ασφαλής μεταφορά από κοινωνικό δικαίωμα και ανάγκη θα μετατρέπεται σε πανάκριβο εμπόρευμα».

Τις απολύσεις καταγγέλλουν, επίσης, το Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταφορών Ηπείρου και Κέρκυρας και το Σωματείο Εργαζομένων Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, ενώ καλούν στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για τους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ σήμερα Πέμπτη, από την Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»
Διεκδικούν τα δεδουλευμένα και αυξήσεις μισθών

Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο προχώρησαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του «Ερρίκος Ντυνάν» απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και την υπογραφή κλαδικής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς.

Η διοίκηση του νοσοκομείου επιχειρεί να εμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση μέσα από τους αντεργατικούς όρους του κανονισμού εργασίας, καθώς ανάμεσα σ' άλλα ορίζει ως προσωπικό ασφαλείας το 95% των εργαζομένων προκειμένου να αποτρέπει την κήρυξη απεργίας. Ακόμη, καταργεί τα ειδικά ωράρια κι επιβάλλει το διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζομένων.

Στο πλευρό των εργαζομένων στέκεται το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων απαιτώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις γιατρών στην Ικαρία

Την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται το Κέντρο Υγείας Ευδήλου, τα περιφερειακά ιατρεία Ραχών, Μαγγανίτη και Καρκιναγρίου, οι δομές του νοσοκομείου Αγ. Κηρύκου, καθώς και οι παροχές Υγείας, εκφράζει με ψήφισμά του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ικαρίας - Φούρνων. Οπως καταγγέλλει, υπάρχει μόνο ένας ή και κανένας γιατρός κάθε ειδικότητας και συχνά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές λόγω των ελλείψεων σε γιατρούς και υποδομές. Ο Σύλλογος εστιάζει μάλιστα στα προβλήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως των εγκύων, που αναγκάζονται να εργάζονται σ' έναν τόπο χωρίς τις αναγκαίες ιατρικές υποδομές, χωρίς άδεια επαπειλούμενης κύησης και με ελάχιστες μέρες άδειας τοκετού και λοχείας. Επίσης οι αναπληρωτές ψάχνουν κάθε χρόνο ψυχίατρο για να πάρουν την απαιτούμενη βεβαίωση για την πρόσληψή τους. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών απαιτεί, μεταξύ άλλων, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, μαζικές προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους και καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ