ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φέρνει νέους εξοπλισμούς και βαθύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς

Eurokinissi

Προς νέους εξοπλισμούς, που «κουμπώνουν» στους στόχους της βαθύτερης εμπλοκής στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και στην ανάληψη πρόσθετων επικίνδυνων ρόλων στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή, που προωθεί η κυβέρνηση, προς «γεωστρατηγική αναβάθμιση» των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, δείχνουν μια σειρά από πληροφορίες και δημοσιεύματα.

Καταρχάς, αναμένεται ταξίδι του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου στις ΗΠΑ, όπου υποτίθεται ότι θα κλείσει η συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση και το αμερικανικό μονοπώλιο της «Λόκχιντ Μάρτιν» για την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών «F-16», με την ελληνική κυβέρνηση να ζητά το κόστος να μην ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι για το θέμα έκανε ειδική αναφορά την Πέμπτη και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο «Νews 24/7», λέγοντας ότι αποτέλεσε αντικείμενο των συζητήσεων που είχε ο Αλ. Τσίπρας τον Οκτώβρη με Αμερικανούς αξιωματούχους, επισκεπτόμενος την Ουάσιγκτον, και έκτοτε έχουν γίνει «εντατικές διαπραγματεύσεις» με την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ και τη «Λόκχιντ Μάρτιν», «ώστε να αναπτυχθεί ένα πακέτο που θα ταιριάζει στο πολιτικό πλαίσιο που έθεσε ο πρωθυπουργός». «Είναι πολύ καθαρό πως όλοι θέλουν να έρθει το θέμα αυτό σε πέρας. Σίγουρα από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης είμαστε πολύ αφοσιωμένοι στο κλείσιμο αυτής της συμφωνίας, οπότε είμαι αισιόδοξος», πρόσθεσε.

Υπάρχουν και πληροφορίες ότι έτερο μονοπώλιο, η «Μπόινγκ», έχει βολιδοσκοπήσει αρμόδια στελέχη στην Ελλάδα, ώστε να πουλήσει εδώ το δικό της μαχητικό, το «F-15», χαρακτηριστικό γνώρισμα του οποίου είναι η μεγαλύτερη αυτονομία σε καύσιμο, και να αναλάβει αποστολές αμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην Ανατολική Μεσόγειο, στον άξονα από Μάλτα έως Σουέζ, νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Αποστολή για την οποία εκσυγχρονίζονται και τα αεροσκάφη αεροναυτικής συνεργασίας «P3 - Orion» στην ΕΑΒ (λειτουργεί ως υπεργολάβος της «Λόκχιντ Μάρτιν»), το πρώτο εκ των οποίων αναμένεται να παραδοθεί για να αναλάβει δράση τους επόμενους μήνες.

Εξάλλου, για να «πέσουν» στα ίδια νερά, αυτά της Ανατολικής Μεσογείου, όπου κλιμακώνονται ιμπεριαλιστικές κόντρες για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, το Πολεμικό Ναυτικό είναι σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση έξι φρεγατών τύπου «Belharra». Ανώτατες πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μπαίνουν στην τελική ευθεία μετά το Πάσχα, οπότε και αναμένεται απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών για το τι κονδύλι μπορεί να εκταμιευτεί, με κάποιες πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις να μιλούν για προμήθεια, τελικά, τεσσάρων τέτοιων πλοίων.

Βάση αμερικανοΝΑΤΟικής εφόρμησης όλη η Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, στον Τύπο γράφονται και νέες πληροφορίες περί ανάπτυξης αμερικανικών drones στην αεροπορική βάση Λάρισας και ότι το Μάη θα αρχίσουν να επιχειρούν από εκεί, σε πρώτη φάση υπό το πρόσχημα εξάμηνης «συνεκπαίδευσης» με αντίστοιχα ελληνικά τέτοια μέσα, τα οποία βέβαια έχουν πολύ χαμηλότερες δυνατότητες. Τα drones τύπου «MQ-9 Reaper» θα κάνουν συλλογή πληροφοριών, παρακολούθηση και αναγνώριση σε μια εκτεταμένη ζώνη, από τη Βόρεια Αφρική και το Σουέζ μέχρι τη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Λέγεται επίσης ότι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, έθεσε σε κυβερνητικούς παράγοντες το ενδεχόμενο να χρειαστεί στο μέλλον η μεταφορά σημαντικού μέρους της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα.

Γίνεται μάλιστα λόγος για το πού θα πάνε οι 50 υδρογονοβόμβες «Β-61», που βρίσκονται αποθηκευμένες στο Ιντσιρλίκ, ερώτημα το οποίο «κουμπώνει» με πληροφορίες για εργασίες «εκσυγχρονισμού» που υπό πλήρη μυστικότητα έχουν ήδη γίνει στον Αραξο, μεταξύ των οποίων και για αποθήκευση «ειδικών όπλων», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Σημειωτέον, για το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ σε μια άλλη ελληνική βάση, την Ανδραβίδα, ρωτήθηκε την Κυριακή ο Πάιατ, μετά από συνάντηση που είχε τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρ. Αλεξόπουλο στην Πάτρα. Ο Αμερικανός πρέσβης απέφυγε να απαντήσει ευθέως, θύμισε ωστόσο ότι επισκέφθηκε πρόσφατα τη βάση της Ανδραβίδας για την άσκηση της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 2018», όπου συμμετείχαν και αμερικανικά μαχητικά, προσθέτοντας με νόημα πως «θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας».

Το ζήτημα βέβαια εντάσσεται στα πολύπλευρα παζάρια με την Τουρκία. Η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), πάντως, με ανάρτησή της στο διαδίκτυο διέψευσε δημοσιεύματα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ φεύγουν από το Ιντσιρλίκ, αλλά και από τη βάση τους στο Al Udeid στο Κατάρ. Προηγουμένως, η «Wall Street Journal» έγραφε ότι οι ΗΠΑ έχουν μειώσει κατά πολύ τις επιχειρήσεις τους από το Ιντσιρλίκ και σχεδιάζουν «μόνιμες περικοπές» στη βάση.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Ασκήσεις και προαπαιτούμενα για σκληρά παζάρια

Η λύση του Κυπριακού θα δώσει προοπτικές και για τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας, είπε ο Κύπριος Πρόεδρος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα στρατιωτική άσκηση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έγινε χτες, με επίκεντρο ξανά την Κύπρο και συμμετοχή, αυτή τη φορά, πολεμικών μέσων και προσωπικών από Κύπρο και Ισραήλ. Η άσκηση - με τον κωδικό «ΟΝΙΣΗΛΟΣ - ΓΕΔΕΩΝ 1/2018» - εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα ασκήσεων που γίνονται με τη συμμετοχή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, επιβεβαιώνοντας την ένταση και των στρατιωτικών σχεδιασμών σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι γεωπολιτικών και ενεργειακών ανταγωνισμών.

Η ανάπτυξη της συνεργασίας Ισραήλ - Κύπρου απασχόλησε και την επίσημη επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Τελ Αβίβ.

Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος ΥΠΕΞ συνάντησε τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συζητώντας τρόπους «αναβάθμισης των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ σε ένα ευρύ φάσμα θεματικών», ενώ «επιβεβαιώθηκε η δέσμευση των δύο πλευρών στη στρατηγική σημασία της συνέργειας Κύπρου - Ισραήλ και στο συγκριτικό πλεονέκτημα που αυτή δημιουργεί για την περαιτέρω διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και των ασύμμετρων απειλών, όπως και στην επίτευξη κοινών στόχων». Παράλληλα, «υπήρξε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις και τα επόμενα βήματα στην ενεργειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής δημιουργίας του αγωγού EastMed, αλλά και στη συνεργασία ανάμεσα στα κράτη - παραγωγούς (Ενέργειας)».

Την ίδια στιγμή, στο φόντο μιας καλοστημένης προσπάθειας - εξαιτίας και της χτεσινής Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας - να εμφανιστεί ο κυπριακός λαός ότι δήθεν βρίσκει στήριξη και κατανόηση από τη λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών, φουντώνουν οι διεργασίες για να στρωθεί ένας νέος γύρος συνομιλιών, όχι απλά για το Κυπριακό, αλλά και για παλιά και νέα σχήματα συνεργασιών στη ΝΑ Μεσόγειο.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε πρόθυμος για ένα δημιουργικό διάλογο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά και για έναν έντιμο διάλογο με την Τουρκία, προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει, «ώστε να υπάρξουν άριστες σχέσεις και με την Τουρκία, αλλά και για τις προοπτικές της Τουρκίας είτε όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς της προσανατολισμούς, είτε σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές της ανάγκες».

Αλλά και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, χαρακτήρισε σημαντικό «το ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά της Τουρκίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική...».

Χτες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμενόταν να έχει επαφές στην Ιορδανία και σήμερα στο Λίβανο.

  • Κυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι το ερευνητικό σκάφος (της «ExxonMobil») «Ocean Investigator» δεν αναχώρησε τελικά για το τεμάχιο «10» και παραμένει ελλιμενισμένο στη Λεμεσό, μαζί με το δεύτερο ερευνητικό, «Med Surveyor». Αρχικά, το «Ocean Investigator» επρόκειτο να μείνει εκεί μέχρι τις 24 Μάρτη, ωστόσο, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η παραμονή του ανανεώθηκε, άγνωστο για πόσο διάστημα.
Εμπλοκή στο Αιγαίο

Μια εικονική αερομαχία κατεγράφη χτες στο Αιγαίο, με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση, καθώς 8 τουρκικά, τα 4 οπλισμένα, προχώρησαν σε 3 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 5 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Παρέμβαση με αφορμή την παρουσία Πάιατ

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική αρχή Πάτρας με αφορμή το γεγονός ότι ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης δεν παραβρέθηκε την Κυριακή το πρωί στην εκκίνηση του 41ου Ποδηλατικού Δρόμου Θυσίας που έγινε στην πόλη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης δεν παραβρέθηκε σήμερα το πρωί στην εκκίνηση του 41ου Ποδηλατικού Δρόμου Θυσίας, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην παρουσία και συμμετοχή του Αμερικανού πρέσβη.

Εχουν σοβαρή ευθύνη οι εκλεγμένοι της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης που υποδέχθηκαν και καλωσόρισαν τον Αμερικανό πρέσβη. Είναι γνωστός ο ρόλος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο "γκριζάρισμα" του Αιγαίου, στη διχοτόμηση της Κύπρου, στο μακελειό των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Οπως γνωστοί είναι και οι σχεδιασμοί τους, με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, να εγκαταστήσουν πυρηνικά όπλα στον Αραξο και να μετατραπεί το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας σε αμερικανική στρατιωτική βάση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ