ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι κόντρες και οι «προειδοποιήσεις»

Τούρκοι στρατιώτες στο έρημο Αφρίν

(c)2018 DepoPhotos

Τούρκοι στρατιώτες στο έρημο Αφρίν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ακόμη περισσότερο μπερδεύεται το «κουβάρι» του ανταγωνισμού μετά την κατάληψη της κουρδικής πόλης Αφρίν στη Βόρεια Συρία και την εξαγγελία της Τουρκίας για συνέχιση των επιχειρήσεων πιο ανατολικά προς την Μανμπίτζ. Χτες, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, κάλεσε τις ΗΠΑ «να εγκαταλείψουν άνευ όρων τα σχέδια για επίθεση» στη Συρία, όπως αυτή του περσινού Απρίλη σε βάση της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση «παράνομης χρήσης βίας»... «θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια κατά κυρίαρχης χώρας, σύμφωνα με τη Χάρτα του ΟΗΕ».

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, αποκάλυψε ότι μόνο μέσα στην τελευταία βδομάδα αποτράπηκαν τουλάχιστον τρεις προσπάθειες τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με χημικά όπλα, προκειμένου να ρίξουν την ευθύνη στο συριακό στρατό. Πρόσθεσε ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι από την Ανατολική Γκούτα βρίσκουν φροντίδα και βοήθεια από τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο και άλλες οργανώσεις αρωγής.

Παράλληλα, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε τις επικρίσεις του ενάντια στις ΗΠΑ και το ρόλο που παίζουν στη Συρία. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του στην Αγκυρα, ο Ερντογάν κάλεσε τις ΗΠΑ «να σεβαστούν την Τουρκία αν τη βλέπουν ως στρατηγικό σύμμαχο». Κατηγόρησε επίσης την Ουάσιγκτον ότι προσπάθησε να ξεγελάσει τις τουρκικές αρχές πουλώντας όπλα στους Κούρδους «τρομοκράτες των δυνάμεων YGP». «Λένε ότι τώρα ανησυχούν για το Αφρίν. Πού ήσασταν όταν μεταφέραμε τις ανησυχίες μας και σας ζητήσαμε να καθαρίσουμε μαζί τους τρομοκράτες;», είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στις ΗΠΑ. Σε επόμενο σημείο επιμένοντας ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις, ο Ερντογάν έκανε έναν σύντομο απολογισμό της δίμηνης εισβολής στη Βόρεια Συρία (με την κυνική ονομασία «Κλάδος Ελαίας») λέγοντας μεταξύ άλλων πως προκάλεσε το θάνατο 46 Τούρκων στρατιωτικών και άλλων 269 μισθοφόρων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (στοιχεία που μάλλον υπολείπονται του συνολικού αριθμού απωλειών).

Αργότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι θα ληφθούν «μέτρα» για να αποτραπούν νέες λεηλασίες σε περιουσίες στο Αφρίν από τους εκατοντάδες μισθοφόρους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που πληρώνονται από την Τουρκία και ότι δήθεν η Τουρκία δεν θέλει να καταλάβει την περιοχή.

Στη συνοικία Κασκούλ της Δαμασκού, πάντως, χτες το απόγευμα σημειώθηκε επίθεση με όλμους και ρουκέτες από τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικούς που ελέγχουν μικρή έκταση της Α. Γκούτα, σκοτώνοντας πάνω από 35 αμάχους και τραυματίζοντας αρκετές δεκάδες άλλους.

Νέες προκλήσεις από τον Ερντογάν

Μία νέα πρόκληση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, που θέτει σε αμφισβήτηση διεθνείς συνθήκες στο όνομα «των συνόρων της καρδιάς του», αναπολώντας τα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήρθε στη δημοσιότητα χτες, μετά τη γνωστοποίησή της από την προεδρία της Βουλγαρίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος, που όλο και περισσότερο κυνικά προβάλλει τις διεκδικήσεις της αστικής τάξης, μιλώντας στις 12 Μάρτη σε συγκέντρωση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην πόλη Σακάρυα, είπε, όπως σημειώνεται και στον τοπικό Τύπο:

«Από αυτό το εκπληκτικό μέρος προσωπικά συγχαίρω τα αδέλφια μας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στο Κόσσοβο, την Αλβανία, τη Μακεδονία, τη Σερβία, τη Δυτική Θράκη, την Κριμαία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Στέλνουμε τα χαιρετίσματα σε όλα τα θύματα και τους σκλαβωμένους αδελφούς μας στο Σαράγεβο, τα Σκόπια, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, το Κάρντζαλι και το Μόσταρ. Μοιραζόμαστε την αγάπη μας με αυτά τα αδέλφια, που οι ψυχές και τα μάτια τους είναι στραμμένα στην Τουρκία, σε αυτούς που προσεύχονται για την επιτυχία της Τουρκίας. Κάθε φορά που το λέω αυτό - αυτές οι πόλεις είναι γεωγραφικά στα σύνορα άλλων χωρών, αλλά είναι μέρος των πνευματικών μας συνόρων. Το νόημα της Τουρκίας δεν χωράει στα 780.000 χιλιόμετρα συνόρων. Η μισή μας καρδιά είναι στην Ιστανμπούλ, στο Ντιγιάρμπακιρ, στην Αττάλεια, στη Σμύρνη και η άλλη μισή στο Χαλέπι, στο Κιρκούκ, στην Ιερουσαλήμ, στο Σαντζάκ, στην Μπουχάρα».

Με αφορμή αυτήν την προκλητική δήλωση, το βουλγαρικό ΥΠΕΞ σημειώνει σε ομολογουμένως κατευναστικό τόνο ότι «κάθε χώρα με πλούσια και μακρά ιστορία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι τα πνευματικά της σύνορα είναι πιο πέρα από τα φυσικά της και αν η ρητορική των ξεχωριστών κρατών για κάποιο λόγο γυρίζει στο παρελθόν, μπορεί να σημειώνει σύνορα που είναι διαφορετικά από τα σημερινά. Στην πραγματικότητα, τα κρατικά σύνορα έχουν καθοριστεί από διεθνείς συνθήκες που αναγνωρίζονται από όλες τις χώρες και δεν είναι αντικείμενο αμφισβήτησης και αναθεώρησης. Η Βουλγαρία και η Δημοκρατία της Τουρκίας, που έχουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, δεν εξαιρούνται από αυτές τις συνθήκες».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Υπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή της διαπιστώνει ότι «οι τακτικές παρατάσεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία οδήγησαν σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, στις οποίες περιλαμβάνονται τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, οι αυθαίρετες κρατήσεις, η αυθαίρετη στέρηση του δικαιώματος στην εργασία και της ελευθερίας κυκλοφορίας ή ακόμη οι προσβολές της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης». Η 28σέλιδη έκθεση καταλήγει ότι η Τουρκία πρέπει να «άρει τάχιστα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης (μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη 2016) και να αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου».

Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε την έκθεση «προκατειλημμένη» και «απαράδεκτη, με ανακριβείς πληροφορίες».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Αντιδρά στην πίεση ΗΠΑ και κατοχικών αρχών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέα ένταση προδίδουν στις ήδη οξυμένες σχέσεις ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και τις ΗΠΑ τα νέα προκλητικά μηνύματα που ανάρτησε στο «Twitter» ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, πως οι εβραϊκοί εποικισμοί σε κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης «είναι τμήμα του Ισραήλ».

Μιλώντας σε συνδιάσκεψη στην Ιερουσαλήμ, ο Φρίντμαν είχε προηγουμένως καλέσει την Παλαιστινιακή Αρχή να καταδικάσει την «εν ψυχρώ δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών το Σαββατοκύριακο από Παλαιστίνιο τρομοκράτη», προσθέτοντας ότι η σιωπή της Παλαιστινιακής Αρχής ήταν «εκκωφαντική».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις στη διάρκεια ομιλίας του στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, τις απέρριψε, με έντονο εκνευρισμό, λέγοντας: «Π... γιε! Χτίζουν οι έποικοι στη γη τους; Είσαι έποικος και προέρχεσαι από οικογένεια εποίκων!». Στη συνέχεια αποδοκίμασε, για μία ακόμη φορά, την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να μεταφέρει την αμερικάνικη πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, την οποία αναγνώρισε ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Καταφέρθηκε επίσης και ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Η υπόθεση προκάλεσε αντιδράσεις στις ΗΠΑ.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό, Τζέισον Γκρίνμπλατ, δήλωσε ότι «παρά τις ιδιαιτέρως ακατάλληλες προσβολές» του Προέδρου Αμπάς, ο Λευκός Οίκος τάχα «παραμένει αφοσιωμένος στον Παλαιστινιακό λαό», ότι η αμερικανική ειρηνευτική πρόταση «βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο» και τον κάλεσε να διαλέξει «μεταξύ της ρητορικής μίσους και των συγκεκριμένων, πρακτικών προσπαθειών για βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού του».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, επίσης αποδοκίμασε τις δηλώσεις του Προέδρου Αμπας, τηρώντας «σιγήν ιχθύος» για τις προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στο Ισραήλ, λέγοντας ότι «δεν βοηθούν».

Αργότερα χτες βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταφέρθηκε εναντίον των Αφρικανών μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο, μεταξύ άλλων και στο Ισραήλ, λέγοντας ότι η χώρα του «σώθηκε» από τον ηλεκτρικό φράκτη που έχει φτιαχτεί από το 2010 στα σύνορα με την Αίγυπτο όχι μόνο από τις επιθέσεις τζιχαντιστών, αλλά και από τη... «χειρότερη» (!) απειλή: Τη μαζική άφιξη παράτυπων μεταναστών από την Αφρική!

«Χωρίς αυτόν το φράκτη, θα ήμασταν αντιμέτωποι με σοβαρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Σινά και, το χειρότερο, με μια μαζική άφιξη παράτυπων μεταναστών από την Αφρική», είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου για την ανάπτυξη του νότιου Ισραήλ, προσθέτοντας: «Μιλάμε για ένα εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος, όμως πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνει εβραϊκό με 50.000 - 100.000 μετανάστες το χρόνο;», διερωτήθηκε ο Νετανιάχου.

Αρχίζει η δίκη της 17χρονης Παλαιστίνιας αγωνίστριας

Νωρίτερα, ισραηλινό στρατοδικείο που εξετάζει την υπόθεση της 17χρονης Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη δημόσια διεξαγωγή της δίκης «για το καλό της ανήλικης». Η δίκη της Ταμίμι αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Παράλληλα, χτες, ο πατέρας της νεαρής αγωνίστριας Μπασέμ Ταμίμι δήλωσε πως η κόρη του έχει το ηθικό ακμαίο παρά την πολυήμερη κράτησή της, εν αναμονή της δίκης για το χαστούκι και τις κλωτσιές που έριξε σε Ισραηλινούς στρατιώτες, αρχές Δεκέμβρη, οι οποίοι προηγουμένως είχαν τραυματίσει σοβαρά στο κεφάλι 15χρονο ξάδελφό της. Πρόσθεσε ότι ασχολείται με τα μαθήματά της και μελετά καθημερινά.

Στην Παλαιστίνη αποστολή της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας

Για την Παλαιστίνη αναχωρεί σήμερα, Τετάρτη, αποστολή αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Λευτέρης Νικολάου, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ, καθώς κι εκπρόσωποι από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας και το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας. Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας κατά την τριήμερη επίσκεψή της θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής, με τα Κομμουνιστικά Κόμματα της περιοχής κι άλλους φορείς.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο ανησυχητικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, με τις ΗΠΑ να έχουν λάβει την απαράδεκτη απόφαση της μεταφοράς της πρεσβείας τους στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, ενώ μεγάλες διαστάσεις έχουν πάρει οι πρωτοβουλίες διεθνώς για την απελευθέρωση της 17χρονης Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι και των άλλων πολιτικών κρατουμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ