ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2018 - Κυριακή 18 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Θ. ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επόμενοι σταθμοί Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Η εξαιρετική και συγκινητική συναυλία, που έχει ετοιμάσει ειδικά ο Θάνος Μικρούτσικος και έχει αφιερώσει στα 100 χρόνια του ΚΚΕ - μετά την Αθήνα - θα ταξιδέψει την Παρασκευή 23 Μάρτη στη γενέτειρά του την Πάτρα, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος», στις 20.00. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος. Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» θα πάρει η Θεσσαλονίκη, όπου η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Απρίλη, στο «Παλαί Ντε Σπορ», στις 19.00. Για τη συναυλία της Θεσσαλονίκης λεωφορεία θα δρομολογήσει η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οποιος επιθυμεί, μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο τηλέφωνο 24610-40217.

Στο Α' μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν δύο πολιτικά έργα του Θ. Μικρούτσικου, που συνέθεσε το 1976. Το πρώτο είναι το «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη». Ο Γ. Ρίτσος πραγματοποίησε την απόδοση των ποιημάτων του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, του ποιητή που ύμνησε την Οκτωβριανή Επανάσταση και έγινε η φωνή της. «Μεις, με τη δόξα, θα λογαριαστούμε αλλιώς - δικιά μας δα κι αυτή έχει λάχει - ας γίνει για όλους μας ένα μνημείο κοινό ο σοσιαλισμός που εδραιώσαμε στη μάχη...».

Το δεύτερο είναι η «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου. Τα ποιήματα που μελοποίησε ο συνθέτης ανήκουν στη συλλογή «Μακρονησιώτικα» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») και γράφτηκαν από τον Γιάννη Ρίτσο, όταν ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο. Αυτοί που θα παρευρεθούν στη συναυλία θα έχουν την τύχη να ακούσουν ολόκληρο το έργο - μετά από 42 χρόνια - και τα ατονικά μέρη, καθώς και ένα ακόμα ποίημα του Γ. Ρίτσου «Τα χέρια των συντρόφων», που πρόσθεσε ειδικά ο Θ. Μικρούτσικος για τις συγκεκριμένες συναυλίες. Η ποίηση του Γ. Ρίτσου, η μελοποίηση, οι κραυγές, οι ψίθυροι, αλλά και το βίντεο που συνοδεύει τα σύγχρονα - ατονικά μέρη, βοηθούν το κοινό να συνειδητοποιήσει τη φρίκη του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μακρονήσου, τους σκοτωμένους, τους βασανισμένους, τη «δύση στα ξουρισμένα κεφάλια των εξόριστων», «την κούραση 12 ωρών από πέτρα», «τη δίψα 12 ωρών από ήλιο»... Από την άλλη, να αντιληφθεί το μεγαλείο των κομμουνιστών, την αντοχή που επέδειξαν, γι' αυτόν τον «όρκο της επανάστασης που τον δίνει κανείς μια για πάντα»...

Στο Β' μέρος θα παρουσιαστούν επιλογές πολιτικών τραγουδιών από την 50χρονη μουσική του πορεία, σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Βολφ Μπίρμαν, Οδυσσέα Ιωάννου και Φώντα Λάδη. Ενα μουσικό ταξίδι από τον «Μικρόκοσμο» και το «Ετσι κι αλλιώς η Γη θα γίνει κόκκινη», στη «Ρόζα» και το «Ερωτικό». Ξεχωριστά να αναφέρουμε ότι θα ακουστεί και το ανέκδοτο τραγούδι «Το Ρόδι» με τη φωνή της αξέχαστης Μαρίας Δημητριάδη, όπου είχε δημιουργήσει ο Θ. Μικρούτσικος μαζί με τον λογοτέχνη Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή για παράσταση που ανέβηκε στο 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» το 1981.

Ερμηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Μίλτος Πασχαλίδης.

Η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

Από τη συναυλία της Αθήνας
Από τη συναυλία της Αθήνας
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Με περιοδείες στους χώρους δουλειάς και συγκεντρώσεις, οι ΚΟ του ΚΚΕ συνεχίζουν να απευθύνονται στους εργαζόμενους καλώντας τους «να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα και η κοινωνική συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία». Παράλληλα, οι Οργανώσεις του Κόμματος καλούν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή, την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά με ευθύνη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, να παλέψουν για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τους καλούν να συζητήσουν τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Την Τετάρτη 21 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην Καλαμάτα, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 22 Μάρτη, στη 1.30 μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (κτίριο ΔΕΣΚΟΙ, Χαρ. Τρικούπη 1 και Λαγουμιτζή), θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 18 Μάρτη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Λυκόβρυσης Αττικής, θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ., στη Δεσκάτη Γρεβενών, στο δημαρχείο, θα μιλήσει ο Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 19 Μάρτη:

-- Στις 6 μ.μ., στην Καλλιθέα (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Μπραχάμι (4ο ΚΑΠΗ, Θεσσαλίας 10), θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Την Πέμπτη 22 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην Αργυρούπολη (Α' ΚΑΠΗ, Αξιουπόλεως 27), θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Επίσης:

Την Κυριακή 18 Μάρτη:

-- Στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση στην αίθουσα του δημαρχείου Ταύρου, θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Την Τρίτη 20 Μάρτη ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει σε χωριά της Καρδίτσας και συγκεκριμένα θα βρεθεί και θα μιλήσει στις 7.15 μ.μ., στη Μαγούλα (κατάστημα Μαρίας Μάγγου) και στις 8.30 μ.μ., στην Κρανιά (κατάστημα Αλ. Βασιλείου). Η περιοδεία θα συνεχιστεί Τετάρτη και Πέμπτη.

Για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 12 μ., στον Πολυχώρο ΕΚΣΤΑΝ (Καυταντζόγλου 5 και Πατησίων) η ΚΟΒ Τράπεζας Ελλάδας καλεί σε συζήτηση με θέμα: «Διδασκόμαστε από την Ιστορία μας - μελετάμε τις εξελίξεις - δυναμώνουμε το ΚΚΕ σε κάθε χώρο δουλειάς». Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Την Πέμπτη 22 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στον 1ο όροφο του βιβλιοπωλείου «Σύγχρονη Εποχή» (Μαυροκορδάτου 1-3), η ΤΟ Δικηγόρων της ΚΟ Αττικής καλεί σε συζήτηση με θέμα «Η πάλη για την ισοτιμία της γυναίκας, κομμάτι της 100χρονης πορείας του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Χριστίνα Σκαλούμπακα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΟΓΕ.

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το δικαίωμα στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο

Την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων του ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110), η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Το δικαίωμα στην εργασία και στον ελεύθερο χρόνο». Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά την Βαγγελίτσα Κουσιάντζα

Εκδήλωση αφιερωμένη στην κομμουνίστρια δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα οργανώνει η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 11 π.μ., στον Παλαμά (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ενώ θα γίνει και αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας.

  • Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ δρομολογεί λεωφορείο με αναχώρηση στις 8.30 π.μ., μπροστά από το δημαρχείο Βόλου (τηλ. 242.1029.003). Πούλμαν δρομολογεί και το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με αναχώρηση στις 9.30 π.μ. από την πλατεία Λαού (τηλ. 2410.252.611 και 697.3311.663).
ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τον ενεργειακό σχεδιασμό και τη θέση του Κόμματος

Εκδήλωση με θέμα «Ο ενεργειακός σχεδιασμός για την Κρήτη και η θέση του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΤΕ Ηρακλείου του Κόμματος την Τετάρτη 21 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο σινεμά «Τεχνόπολις» στην Αμμουδάρα. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Πενθήμερη εκδρομή στη Θράκη

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει από την Τετάρτη 9 έως την Κυριακή 13 Μάη πενθήμερη εκδρομή - προσκύνημα σε ιστορικούς τόπους που αφορούν την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και την ηρωική δράση του ΔΣΕ στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, με διανυκτερεύσεις σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα. Πληροφορίες στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, Πεδίον του Αρεως) και στο τηλ. 210.822.2952 κάθε μέρα (εκτός Σαββατοκύριακου) από 9 π.μ. έως 1 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ