Το κάλεσμα για την κινητοποίηση απευθύνουν οι εξής φορείς: Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης», Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (παράρτημα Δυτικής Αθήνας), Συνδικάτο Οικοδόμων (παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Σύνδεσμος Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών (ΣΕΒΑ), Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Καματερού, Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Ανω Λιοσίων (ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου (ΟΓΕ), Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (παράρτημα Μενιδίου), Σύλλογος Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού, Σωματείο ΟΤΑ Φυλής, Σύλλογος Γονέων Α' ΓΕΛ Αχαρνών.
Οι φορείς επισημαίνουν ότι μαζί με όλο το λαό της Αττικής διεκδικούν: Μόνιμη, σταθερή εργασία για όλους, με Κοινωνική Ασφάλιση και προστασία στη δουλειά. Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Αυξήσεις τώρα σε μισθούς και συντάξεις. Κατάργηση τώρα του ΕΝΦΙΑ και όλων των απαράδεκτων χαρατσιών. Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία και από το δικαίωμα στην απεργία. Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία. Καμία κατάσχεση για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.
Ακόμα αναφέρουν ότι «στην περιοχή μας κλιμακώνουμε για: Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά μέτρα για να θωρακιστεί η περιοχή καθώς και μέτρα αντιπυρικής προστασίας. Τώρα να γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα στα σχολεία. Να αντιμετωπιστεί η άθλια κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της περιοχής. Να ικανοποιηθούν τώρα όλα τα αιτήματα του υπομνήματος που έχουν καταθέσει τα σωματεία και οι φορείς της περιοχής σε υπουργείο Παιδείας και δημοτικές αρχές. Η Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και το ΙΚΑ Φυλής να μετατραπούν τώρα σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, που να καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Τώρα να δημιουργηθούν σύγχρονες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις που θα είναι ανοιχτές και δωρεάν για το λαό και τη νεολαία της περιοχής. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού και όσες ακόμα υπάρχουν στην περιοχή των δήμων Αχαρνών και Φυλής να αξιοποιηθούν τώρα για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας της περιοχής. Να κλείσει τώρα ο "καρκίνος" της χωματερής. Διαχείριση των σκουπιδιών προς όφελος του λαού. Σύγχρονο και φτηνό δίκτυο συγκοινωνιών, που θα συνδέει εσωτερικά την περιοχή μας αλλά και με το κέντρο της Αθήνας. Να στελεχωθεί το Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών που ήδη υπάρχει στην περιοχή με μόνιμο προσωπικό και να αξιοποιηθεί με πρόγραμμα μακροχρόνιου ορίζοντα για ενημέρωση και πρόληψη με άξονα τα σχολεία».
Το 18ο Δημοτικό Σχολείο είναι σε κοντέινερ από το 1989 και επιπλέον η αυλή του έχει στρωθεί με... αμμοχάλικο |
Ενας απ' τους τομείς που εστιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτός των κτιριακών υποδομών, αφού στην περιοχή όχι μόνο εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια δεν έχει ανεγερθεί ούτε ένα νέο σχολείο, αλλά αρκετά από τα ήδη υπάρχοντα στεγάζονται σε λυόμενα - προκάτ ή κοντέινερ. Απ' όλες τις συζητήσεις αναδείχτηκε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή τα σχολεία κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν «εποχιακά», αφού η λειτουργία τους εξαρτάται άμεσα από... τις καιρικές συνθήκες.
Σε μεταχειρισμένα κοντέινερ από το σεισμό του 1999 παραμένει και το 20ό Δημοτικό Σχολείο |
Το 21ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών μεταφέρθηκε σε κοντέινερ εξαιτίας των σεισμών του 1999 και έκτοτε παραμένει ξεχασμένο σε αυτά, τα οποία μάλιστα από την αρχή που ήρθαν, ήταν ήδη μεταχειρισμένα. Αρα, είναι εύλογο κάποιος να φανταστεί την κατάσταση αυτών 19 χρόνια μετά. Από την άλλη, ο διευθυντής Μιχάλης Βάσος, πέρα από την κτιριακή υποδομή, εστιάζει και σε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, αυτό της σημαντικής αύξησης του αριθμού των παιδιών εξαιτίας και της ανάπτυξης της γύρω περιοχής, με αποτέλεσμα μόνο από τα κοντέινερ να μην μπορεί να καλυφθεί. Οπως εξηγεί, το 21ο Δημοτικό μαζί με το συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο έχουν 374 μαθητές, είναι το μεγαλύτερο σχολείο της περιοχής, άρα μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό σχολείο από αυτό που μεταφέρθηκε τότε στα κοντέινερ.
Το 20ό Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση, βρισκόμενο εντός του καταυλισμού του στρατοπέδου «Καποτά», που φιλοξενεί οικογένειες Ρομά και προσφύγων. Η διευθύντρια του σχολείου, Ελένη Καμπόλη, έκανε λόγο για αίθουσες που πλέον δεν πληρούν τις προδιαγραφές των μόλις 18 παιδιών για τα οποία φτιάχτηκαν, αλλά και για επιμέρους προβλήματα στις τουαλέτες ή την απουσία αίθουσας ψυχαγωγίας προκειμένου να πραγματοποιηθούν και άλλες δραστηριότητες πέραν των μαθημάτων. Ειδικά για την περίπτωση του 20ού Δημοτικού Αχαρνών, πέρα από το κτιριακό η συζήτηση με την Ελ. Καμπόλη αναδεικνύει και άλλες ανάγκες, αλλά και ελλείψεις, αφού οι καθηγητές υποχρεώνονται αρκετές φορές να εκτελούν χρέη κοινωνικού λειτουργού ή ψυχολόγου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα των παιδιών ή των οικογενειών τους.
Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», η Μαρία Σφυρή, δασκάλα, έκανε λόγο για διαχρονικά προβλήματα, με ευθύνη τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, όσο και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μάλιστα, όπως είπε, τα παιδιά είναι έρμαια των καιρικών συνθηκών και των φυσικών φαινομένων, είτε κατά την παραμονή τους στα σχολεία είτε κατά τη μετάβαση και την αποχώρησή τους από αυτά εξαιτίας μιας σειράς σημαντικών ελλείψεων, όπως αντιπλημμυρικών έργων και έργων αντισεισμικής προστασίας. Καλεί σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Αν. Αττικής «ο Σωκράτης», αλλά και από τους μαζικούς φορείς της περιοχής, ώστε να διεκδικηθούν λύσεις τόσο για τα προβλήματα στο χώρο της Εκπαίδευσης όσο και για τα γενικότερα που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Για συνειδητή υποβάθμιση της περιοχής, στο πλαίσιο της οποίας υπάγονται και οι συνθήκες εκπαίδευσης, μίλησε ο Δημήτρης Τρύμπος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αν. Αττικής «Σωκράτης». «Οι ευθύνες γι' αυτό, πέρα από την Πολιτεία, εστιάζονται και στις τοπικές δημοτικές αρχές διαχρονικά, που δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικά ή αναλώνονται στην προσπάθεια να λύσουν τα προβλήματα μέσω χορηγιών», σημείωσε μεταξύ άλλων.