ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ
Εβδομήντα χρόνια από τη μεγάλη σφαγή

Μακελειό στη χαράδρα. Ξυλογραφία του Γ. Φαρσακίδη
Μακελειό στη χαράδρα. Ξυλογραφία του Γ. Φαρσακίδη
«Ανοιγόμασταν τη νύχτα στον Κάβο Ντόρο. Εκεί στο Σαν Τζιόρτζιο περίμενε καράβι πολεμικό. Οι ναύτες παίρνανε τους σκοτωμένους φαντάρους και τους χώνανε μέσα σε συρμάτινα δίχτυα με βαρίδια και τους φουντάρανε στο βυθό της θάλασσας. Αυτό ξανάγινε. Οι νεκροί όλοι - όλοι ήταν 350 κοντά, τους μέτραγα έναν - έναν και ήταν 350 φαντάροι νεκροί». Η μαρτυρία του Μίμη Βρονταμίτη, καπετάνιου του καϊκιού, συγκλονίζει ακόμα και σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά. Ηταν 1η Μάρτη του 1948. Το μακελειό είχε αρχίσει από τις 29 Φλεβάρη.

Τι είχαν κάνει αυτοί οι φαντάροι που τους σκοτώνανε και τους «φουντάρανε» στο βυθό;

Το έχει πει ο ίδιος ο αρχιδήμιος, ο στρατηγός Μπαϊρακτάρης, διοικητής του στρατοπέδου της Μακρονήσου:

«Κατέστη εμφανές ότι ούτοι διά των εν γένει σατανικών ενεργειών των ήσαν λίαν επικίνδυνοι εις τας Μονάδας διότι ου μόνον απετέλουν τους πληροφοριοδότας των συμμοριτών ερχόμενοι εις επαφήν μετά των κατά τόπους κομμουνιστικών οργανώσεων, αλλά και αυτοί ούτοι εντασσόμενοι εις τμήματα διώξεως των ληστοσυμμοριτών προσεχώρουν καθ' ομάδας προς τους συμμορίτας μετά του οπλισμού των και των εφοδίων των εν γένει, ους καθίστων ενημέρους πάσης στρατιωτικής υποθέσεως (...) Κατόπιν τούτου προέκυψεν το ζήτημα της σοβαρωτέρας αντιμετωπίσεως της καταστάσεως, διότι υπήρξεν περίπτωσις καθ' ην ηυτομόλησε προς τους συμμορίτας και ολόκληρος λόχος (Ο Λόχος Προσωτσάνης), πράγμα όπερ ήγαγε εις την σκέψιν της συγκεντρώσεως εξ όλων των στρατιωτικών μονάδων των θεωρουμένων ως επικινδύνων εις Μονάδας των μετόπισθεν».

Ετσι, μεταφέρθηκαν στη Μακρόνησο 25.000 φαντάροι, με σκοπό εξαρχής την εξόντωση όσων δεν υπέγραφαν δήλωση μετανοίας. Στις 29 Φλεβάρη δόθηκε το πρώτο χτύπημα στο Α' Ειδικό Τάγμα Οπλιτών (ΑΕΤΟ). Ξεσηκώθηκε το στρατόπεδο. Οι φαντάροι θέλησαν να θάψουν τους πρώτους νεκρούς. Την επομένη το πρωί έφτασε στο νησί ο ίδιος ο Μπαϊρακτάρης. Και διέταξε τη σφαγή.

Αλύγιστοι μέχρι το τέλος


Παραθέτουμε τη μαρτυρία του Διονύση Γεωργάτου, όπως έχει καταγραφεί στην έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Μακρόνησος. Ιστορικός τόπος» (συλλογικό έργο):

«Η ώρα είναι περίπου 11. Από τα μεγάφωνα του περιπολικού, που πλέει δίπλα στους βράχους, ακούμε: "Προσοχή - Προσοχή". Και ύστερα από δύο με τρία λεπτά: "Προσοχή - Προσοχή. Στρατιώται του Α' Τάγματος. Σας ομιλεί ο συνταγματάρχης Μπαϊρακτάρης".

Το πολεμικό προχωρεί, περνούν πάλι δύο τρία λεπτά. Σφυρίζει και τα μεγάφωνα επαναλαμβάνουν και συνεχίζουν: "Στρατιώται του Α' Τάγματος, εκάματε μιαν απερισκεψία. Ολίγα καθάρματα κομμουνισταί σάς παρέσυραν σε στάσιν κατά της Πατρίδος. Οσοι από εσάς δε συμφωνούν με τους δολοφόνους, οι οποίοι εδημιούργησαν τα χθεσινά γεγονότα, διαχωρίστε τας ευθύνας σας και συγκεντρωθείτε εις τον 7ον Λόχον. Το κράτος δεν μπορεί να υποχωρήσει".

Ολοι σχεδόν οι στρατιώτες, από όλους τους λόχους του στρατοπέδου, βγήκαν έξω απ' τις σκηνές τους. Μερικοί ρωτούν τι είπε το μεγάφωνο. "Δεν άκουσες συνάδελφε; Εμείς, λέει, κάναμε στάση, εμείς είμαστε δολοφόνοι". Οσοι ήταν έξω απ' τις σκηνές φωνάζουν. "Αίσχος. Αίσχος. Δολοφόνοι. Φασίστες". Σηκώνουν τα χέρια και ομαδικά μουντζώνουν με κατεύθυνση το πολεμικό.

(...) Το περιπολικό, κατά μικρά διαστήματα, απομακρύνεται από την ακτή, για να επανέλθει με νέες οδηγίες και συμβουλές. "Στρατιώται, το κράτος δεν μπορεί να υποχωρήσει. Θα επιβάλει τον νόμον. Θα τιμωρήσει διά τη στάσιν τους υπαίτιους. Εγκαταλείψετε τους κομμουνιστάς και μεταμεληθείτε. Η πατρίς θα σας συγχωρέσει...".

Αυτή η δραστηριότητα για κάμποση ώρα του πολεμικού είναι για να μας τσακίσει τα νεύρα και να δημιουργήσει μέσα στους συναδέλφους μας το κλίμα της υποταγής και της ντροπής, να περάσουμε τη διαχωριστική γραμμή, να εγκαταλείψουμε και να απαρνηθούμε τους νεκρούς μας, που τιμητικά περιφρουρούσαμε στη σκηνή τους, να πάμε στη χαράδρα του 7ου Λόχου, δίπλα από το Λόχο Διοίκησης και να υπογράψουμε εκεί τις δηλώσεις μετανοίας, επειδή πολεμήσαμε στην Αντίσταση τους κατακτητές και επειδή από "απερισκεψία" χθες κάναμε τάχα στάση στο στρατόπεδο.

Ολο το Τάγμα διαισθάνεται τι πρόκειται από στιγμή σε στιγμή να ξεσπάσει. Ακούει από τα μεγάφωνα του πολεμικού, βλέπει τις πολεμικές προετοιμασίες που γίνονται στο γήπεδο, οσμίζεται τη θύελλα που έρχεται. Με σφιγμένη όμως την καρδιά και καθαρή τη συνείδησή του στέκει όρθιο και περιμένει. Δε λυγίζει.

Αυτή είναι μια πραγματικά πατριωτική στάση του καθένα μας απέναντι στην ιστορία της χώρας μας. Δεν είναι δυνατό να προδώσει κανείς τα ιδανικά και τον αγώνα του λαού μας, τους νεκρούς και τους τραυματίες της χθεσινής μέρας. Οσο κι αν νιώθει το θάνατο να τον περικυκλώνει, προτιμά να παλέψει μαζί του, έστω κι αν κάποια σφαίρα τον περιμένει από λεπτό σε λεπτό. Εχει αποφασίσει χίλιες φορές να σκοτωθεί, παρά να υποκύψει στις διαταγές του Μπαϊρακτάρη και να προδώσει τη συνείδησή του, το συνάδελφό του, το λαό του.

Αυτές οι σκέψεις διαβάζονται μέσα από τα μάτια των συντρόφων μας. Κανείς δεν κινείται προς τον 7ο Λόχο. Το Α' Τάγμα, αυτοπειθαρχημένο, μετρά τις πιο κρίσιμες στιγμές της ζωής τους».

Η δημιουργία της Μακρονήσου υπήρξε οργανωμένο σχέδιο των Βρετανών και Αμερικανών, σε συνεργασία με το ελληνικό αστικό κράτος, για την εξουδετέρωση μιας μεγάλης μερίδας του λαϊκού κινήματος, πρωταρχικά για την αποστέρηση του ΔΣΕ από πολύτιμες εφεδρείες, καθώς και για το ηθικό τσάκισμα των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, μέσα από την υπογραφή δηλώσεων αποκήρυξης του ΚΚΕ και της ιδεολογίας του. Επιπλέον στόχευε, μέσω της «ανάνηψης» των κρατουμένων, στη δημιουργία μάχιμων μονάδων, τις οποίες ο αστικός στρατός θα τοποθετούσε απέναντι στον ΔΣΕ.

Η σφαγή που ξεκίνησε στις 29 Φλεβάρη 1948 καταγράφηκε ανεξίτηλα ως η πλέον μαύρη σελίδα της ιστορίας της Μακρονήσου.


ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Αγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο της αιματοβαμμένης μάντρας

Αγνωστοι βεβήλωσαν και αφαίρεσαν την προτομή του Αρη Βελουχιώτη από τη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, το βράδυ της Κυριακής 25 Φλεβάρη.

Το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε απαιτεί την άμεση αποκατάσταση της προτομής στο ιστορικό μνημείο της πόλης και καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Νίκαιας - Ρέντη για το γεγονός, μιας και ο χώρος έχει πάψει από καιρό να φυλάσσεται.


ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινή δράση στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ σε τόπους δουλειάς και συνοικίες. Με περιοδείες, συγκεντρώσεις, συσκέψεις - εκδηλώσεις, οι Κομματικές Οργανώσεις απευθύνουν μαζικό κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να αξιοποιήσουν την πλούσια πείρα τους, να προσπεράσουν τις παγίδες που στήνει το κεφάλαιο, να απορρίψουν τα παραμύθια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στα Βαλκάνια, στη Μ. Ανατολή και την Ανατ. Μεσόγειο, όπως βέβαια και οι εξελίξεις στους κλάδους, συνολικά τα προβλήματα της εργατικής τάξης και του λαού και η ανάγκη οργάνωσης της μάχης για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Για σήμερα και τις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων, είναι προγραμματισμένα τα εξής:

Στην Αττική

Αύριο, Παρασκευή:

-- Στις 7 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί το ΚΕΣΜ Δραπετσώνας.

-- Στις 10 π.μ. περιοδεία στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ν/Α Αττικής και στις 11.30 π.μ στο ΠΙΚΠΑ Βούλας με τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 10.40 π.μ., περιοδεία κλιμακίου της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής στη φαρμακοβιομηχανία KLEVA.

Το Σάββατο 3 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του 3ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), οι ΚΟ ΜΜΕ Αττικής, «Ριζοσπάστη» και «902.gr» καλούν σε σύσκεψη - συζήτηση, με ομιλητή τον Περικλή Κουρμούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 5/3, στις 12 μ., περιοδεία στη φαρμακευτική βιομηχανία ELPEN με τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε άλλες πόλεις

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Ν. Αρτάκης - Ψαχνών - Τροφίμων & Ποτών καλούν σε συγκέντρωση στο δημαρχείο Ν. Αρτάκης. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟ Φαρσάλων διοργανώνει συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο με ομιλητή των Κώστα Στεργίου, βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της «Intracom» στην Αχαΐα, στις 9 π.μ., με τον Σπ. Μπέτση, Γραμματέα της ΤΕ Αχαΐας.

Αύριο, Παρασκευή:

-- Περιοδεία στη ΝΟΥΝΟΥ Αχαΐας, στις 1.30 μ.μ., με τον Ν. Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

-- Ομιλία στο Ρίο στις 7.30 μ.μ. με ομιλητή τον Ν. Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

-- Στην Κοζάνη θα περιοδεύσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, με το εξής πρόγραμμα: Στις 9.45 π.μ. στο 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης, στις 10.45 π.μ. στο 4ο-8ο Γυμνάσιο Κοζάνης, στη 1 μ.μ. θα συναντηθεί με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στις 2 μ.μ. θα συναντηθεί με τον πρύτανη του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στις 3 μ.μ. θα περιοδεύσει στο Δημόσιο ΙΕΚ Κοζάνης και στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΤΟ Κοζάνης για τους εκπαιδευτικούς.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟ Αυλίδας καλεί σε συγκέντρωση στο δημαρχείο Αυλίδας. Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, Γραμματέας της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Σύσκεψη της ΚΟΒ Ιπποκράτη Λάρισας στο ΚΑΠΗ της συνοικίας στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Πέτρο Κρίκη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Σύσκεψη της ΚΟΒ Αγ. Γεωργίου Λάρισας στο ΚΑΠΗ της συνοικίας στις 6.30 μ.μ., με ομιλητή τον Γιάννη Παντελίδη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

-- Περιοδεία στο ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης με τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτή του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο της περιοδείας θα γίνει συνάντηση με τον πρύτανη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ