ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Στο επίκεντρο η ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Με κεντρικά αιτήματα μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών και εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων, αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν αύριο στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα, στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη στις 12 μ. και σε κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στην υπόλοιπη χώρα.

Στις κινητοποιήσεις καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, που αναφέρεται μεταξύ άλλων στις επιπτώσεις της πολιτικής της αδιοριστίας και των περικοπών στις εκπαιδευτικές ανάγκες και στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, ειδικά όσων προέρχονται από φτωχές οικογένειες, σημειώνοντας:

  • «Είναι σοβαρό μορφωτικό πρόβλημα να γίνεται μάθημα σε αίθουσες - κλουβιά με μαθητές στοιβαγμένους σαν σαρδέλες, με 25 νήπια σε μια αίθουσα ή με 28 μαθητές στο Γυμνάσιο - Λύκειο. Να γιατί ζητάμε 15 μαθητές ανά τμήμα σε Νηπιαγωγείο και Α', Β' Δημοτικού, 20 μαθητές ανά τμήμα στις υπόλοιπες τάξεις και ακόμα λιγότερο αριθμό σε κατευθύνσεις και εργαστήρια για να γίνεται πιο ουσιαστική δουλειά με τα παιδιά. Να γιατί χρειάζονται πιο πολλοί μόνιμοι εκπαιδευτικοί.
  • Γιατί είναι μεγάλο μορφωτικό πρόβλημα το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό να συρρικνώνονται, να μην έχουν υποδομές και να διαμορφώνουν το πρόγραμμα με ό,τι περισσεύει από το πρωινό πρόγραμμα. Να γιατί ζητάμε ολοήμερο σχολείο, με διευρυμένη χρονική λειτουργία, δωρεάν σίτιση με πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού και όλες τις ειδικότητες.
  • Γιατί είναι μεγάλο μορφωτικό πρόβλημα οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες να μένουν αβοήθητοι ή να αλλάζουν κάθε χρόνο εκπαιδευτικό μιας και το 80% των εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή είναι συμβασιούχοι, ενώ οι μαθητές που έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης να αναγκάζονται να μοιράζονται τον δάσκαλό τους με άλλα 2 - 3 - 4, ακόμα και 5 παιδιά! Είναι πρόβλημα για τις λαϊκές οικογένειες να αναζητούν στήριξη σε πανάκριβες ιδιωτικές δομές λόγω των τεράστιων ελλείψεων του δημόσιου σχολείου. Να γιατί ζητάμε μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε Γενική και Ειδική Αγωγή.
  • Γιατί είναι πισωγύρισμα να υπάρχουν κενά σε ειδικότητες ή σε δασκάλους και να μην καλύπτονται από τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό ή να συγχωνεύονται π.χ. στη Δευτεροβάθμια διαφορετικά αντικείμενα, όπως η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία και τελικά "όλοι να τα διδάσκουν όλα". Να γιατί ζητάμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, ώστε ο κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το αντικείμενό του. Γιατί είναι απαίτηση οι μαθητές μας να έχουν από την έναρξη της χρονιάς καθηγητές ξένων γλωσσών στη γλώσσα που επιλέγουν, να έχουν καθηγητές οργάνων στα Μουσικά σχολεία, να δημιουργούνται τμήματα, ειδικότητες και κατευθύνσεις στα ΕΠΑΛ ανάλογα με τις επιλογές των μαθητών. Να γιατί χρειάζονται εδώ και τώρα χιλιάδες μόνιμοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία».

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει πως τα προβλήματα που βιώνουν οι αναπληρωτές χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και μεγαλύτερα και αναφέρεται στις μετακινήσεις, στα ενοίκια, διατροφή, έξοδα μετακίνησης που καλούνται να πληρώσουν, στις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία και στο απαράδεκτο καθεστώς των αδειών.

Τρίωρες στάσεις εργασίας για συμμετοχή στις αυριανές κινητοποιήσεις έχουν κηρύξει τα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν πολλά πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων.

Μετά από μια μαζικότατη σύσκεψη, ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Χίου αποφάσισε να επεκτείνει τη στάση εργασίας της ΔΟΕ σε 24ωρη απεργία και πραγματοποιεί αύριο συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. και πορεία στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για μετεγγραφές και ισοτίμιση πτυχίων

Το ΚΚΕ, με γνώμονα την ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους, κατέθεσε τρεις τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής. Στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση έκανε δεκτή μόνο τη μία, η οποία αφορούσε την τροποποίηση του άρθρου 20 του νόμου 4009/2011, με το οποίο έχουν δοθεί αυξημένες αρμοδιότητες στον πρύτανη αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής νέων μελών ΔΕΠ. Η τροπολογία προέβλεπε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις «για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο αυθαιρεσίας εκ μέρους του πρύτανη».

Από τις δύο τροπολογίες που απορρίφθηκαν, η πρώτη αφορούσε τους απόφοιτους Τμημάτων που σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής συγχωνεύονται, απορροφώνται ή καταργούνται. Πιο ειδικά, επειδή με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «προκύπτει μία εκ νέου πολυκατηγοριοποίηση Τμημάτων, πτυχίων και αποφοίτων», η νομοθετική ρύθμιση που πρότεινε το ΚΚΕ προέβλεπε την αυτόματη εξίσωση των αποφοίτων των τμημάτων των δύο ΤΕΙ με τους αντίστοιχους των νέων Τμημάτων που θα προκύψουν από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Μάλιστα, αυτή η τροπολογία αναρτήθηκε και σε γνωστή ενημερωτική ιστοσελίδα εκπαιδευτικών θεμάτων και απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από αποφοίτους των ΤΕΙ, που σημείωναν πως μόνο το ΚΚΕ πήρε θέση και κατέθεσε τροπολογία για το αυτονόητο που θα έπρεπε να ισχύσει.

Η δεύτερη απορριπτέα τροπολογία αφορούσε εξίσου σοβαρό θέμα, αυτό των μετεγγραφών φοιτητών. Οπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση, «τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας όλο και οξύνονται και υπάρχει σοβαρή διαπιστωμένη δυσχέρεια να σπουδάσει τα παιδιά της μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά λαϊκών οικογενειών να εγκαταλείπουν τελείως την προοπτική της φοίτησης», επομένως απαιτείται να διευκολυνθεί η δυνατότητα μετεγγραφής. Πρότεινε δικαίωμα μετεγγραφής να έχουν οι φοιτητές και σπουδαστές με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, των μονογονεϊκών οικογενειών, ή που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών, με αναπηρία 67% και άνω. Ακόμα, δικαίωμα μετεγγραφής να έχουν φοιτητές - σπουδαστές όταν ένα τουλάχιστον μέλος της οικογένειας είναι άνεργο το τελευταίο 6μηνο του τρέχοντος έτους, των τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών.

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου απέρριψε τις δύο τροπολογίες, κάνοντας αναφορές για επανεξέταση αυτών των ζητημάτων στο ...μέλλον.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, απάντησε ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, σαράντα μέρες κοσκινίζει», σχολιάζοντας ότι ο υπουργός στο πλαίσιο της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, όσον αφορά τις μετεγγραφές αυτό που έκανε ήταν να συμπεριλάβει διάταξη στο εν λόγω νομοσχέδιο «που αφήνει απ' έξω τη συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν πραγματική ανάγκη της μετεγγραφής τους».

ΛΑΡΙΣΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Εκδηλώσεις για την ΕΠΟΝ

Παλιοί αλλά και νέοι αγωνιστές παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια της ΕΠΟΝ, που οργάνωσε το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Παρασκευή 23/2, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή και ακολούθησαν τραγούδια από τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΝΕ απηύθυνε ο Αλέξανδρος Κιτσιούλης, ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αθανασία Μπακού, γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη χορωδία που τραγούδησε το «Πέσατε θύματα αδέλφια» και τον Εθνικό Υμνο. Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Στην Καρδίτσα

Αντίστοιχα, με την παρουσία πολλών μελών και φίλων του Παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και αντιπροσωπειών της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ και του Τομεακού Συμβουλίου Καρδίτσας της ΚΝΕ, πραγματοποιήθηκε στις 21/2, στην αίθουσα της πρώην ΤΕΔΚ, στην Καρδίτσα, η εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του Παραρτήματος Καρδίτσας, Σωτήρης Στουρνάρας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος της ΚΝΕ. Ποίημα για τα 100χρονα του ΚΚΕ που έγραψε ο ίδιος, απήγγειλε ο σ. Βασίλης Φυτσιλής, πρώην πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, μέλος της της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Καρδίτσας.

Μαζί με την εκδήλωση έγινε και η ετήσια συνέλευση του Παραρτήματος, καθώς και η κοπή πίττας.

ΦΟΡΕΙΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Με κεντρικά αιτήματα να δοθούν άμεσα λύσεις στα ζητήματα στέγασης και υποδομών στο σχολείων και εκπαίδευση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες, φορείς και σωματεία του Περιστερίου πραγματοποιούν σήμερα στη 1 το μεσημέρι συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας.

Με τη σημερινή κινητοποίηση κορυφώνονται οι πρωτοβουλίες διεκδίκησης που αποφάσισαν και υλοποιούν από κοινού η Ενωση Γονέων Περιστερίου, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου», ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία - Παράρτημα Δυτικής Αθήνας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου, το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Περιστερίου, η Σωματειακή Επιτροπή ΟΤΑ Περιστερίου, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), το Παράρτημα Εμποροϋπαλλήλων Περιστερίου και η Ενωση ΕΒΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ