ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 25 Φλεβάρη 2018
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, έλλειμμα με την Κίνα

Τα τελευταία στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Η Κίνα ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός «εταίρος» της Γερμανίας για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2017

AP

Η Κίνα ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός «εταίρος» της Γερμανίας για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2017
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές μεταξύ των δύο χωρών να ανέρχονται σε 186,6 δισ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία.

Στη δεύτερη θέση είναι η Ολλανδία με 177,3 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 172,6 δισ. ευρώ. Η Γαλλία - που από το 1975 έως το 2014 ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας - έπεσε από τη δεύτερη στην τέταρτη θέση το 2017.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι - όπως και τα προηγούμενα χρόνια - η μεγαλύτερη αγορά των γερμανικών εξαγωγών. Το 2017 οι γερμανικές επιχειρήσεις εξήγαγαν στις ΗΠΑ προϊόντα συνολικής αξίας 111,5 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη και τρίτη θέση μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες γερμανικές εξαγωγές είναι η Γαλλία (105,2 δισ. ευρώ) και η Κίνα (86,2 δισ. ευρώ). Οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Μεγάλη Βρετανία - ενόψει και του Brexit - μειώθηκαν ελαφρώς από 85,9 δισ. ευρώ το 2016 σε 84,4 δισ. ευρώ πέρυσι, τοποθετώντας τη χώρα στην 5η θέση.

Η Γερμανία είχε τα υψηλότερα εξαγωγικά πλεονάσματα το 2017 με τις ΗΠΑ (50,5 δισ. ευρώ), τη Μεγάλη Βρετανία (47,2 δισ. ευρώ) και τη Γαλλία (41 δισ. ευρώ). Αντίθετα, με την Κίνα η Γερμανία εμφανίζει εμπορικό έλλειμμα, καθώς από τη χώρα αυτή εισήχθησαν στη Γερμανία περισσότερα προϊόντα απ' όσα εξήχθησαν. Οπως αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία, τα περισσότερα εμπορεύματα που εισήχθησαν στη Γερμανία ήταν από την Κίνα (100,5 δισ. ευρώ) και παρουσιάζεται πλεόνασμα 14,3 δισ. ευρώ.

Αντιδράσεις στις απειλές Τραμπ

Ο μεγάλος όγκος γερμανικών εξαγωγών και το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ έχουν «θορυβήσει» τα αμερικανικά μονοπώλια, που βλέπουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους να υποχωρούν, γι' αυτό η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να «πάρει μέτρα» κατά των εισαγωγών ορισμένων ευρωπαϊκών (βασικά γερμανικών) προϊόντων.

Το ζωτικής σημασίας για τη γερμανική καπιταλιστική οικονομία εξωτερικό εμπόριο απειλείται από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, για ειδικούς φόρους για τις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου. «Εάν πραγματικά υπάρξουν περιορισμοί από τις ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μας, η ΕΕ θα ανταποκριθεί κατάλληλα», ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Είναι λάθος να περιορίζουμε μαζικά τις εισαγωγές. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίμετρα από άλλα κράτη», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ντίτερ Κεμπφ. Σχετικά με τον κίνδυνο οι ενέργειες των ΗΠΑ να οδηγήσουν κι άλλες χώρες να υιοθετήσουν προστατευτικά μέτρα με την αιτιολογία της «εθνικής ασφάλειας», ο Κεμπφ σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα «έπληττε ραγδαία τη Γερμανία ως εμπορικό έθνος».

Πλεόνασμα στον προϋπολογισμό

Επίσης, η Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε την Παρασκευή πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια, οι δήμοι και τα ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης εισέπραξαν 36,6 δισ. ευρώ περισσότερα από ό,τι δαπάνησαν. Είναι η τέταρτη συνεχής χρονιά που τα γερμανικά κρατικά ταμεία παρουσιάζουν πλεόνασμα. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ισχυρότερης καπιταλιστικής οικονομίας της Ευρώπης ανήλθε σε 2,2% το 2017, ο υψηλότερος τα τελευταία 6 χρόνια, ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,4%.

ΗΠΑ
Επιμένει ο Τραμπ στην οπλοφορία εκπαιδευτικών!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Θέλω τα σχολεία μου να προστατεύονται όπως οι τράπεζες!», δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιμένοντας στην πρότασή του για ένοπλους καθηγητές και δασκάλους στα σχολεία της χώρας του μετά το σάλο που προκάλεσε η νέα αιματοχυσία σε λύκειο της Φλόριντα στις 14/2 με 17 νεκρούς μαθητές και καθηγητές.

Η πρόταση Τραμπ για οπλοφορία ορισμένων εκπαιδευτικών στα σχολεία των ΗΠΑ προκάλεσε αντιδράσεις στις εκπαιδευτικές ενώσεις και τις σχολικές κοινότητες, αφού όσοι αρχικά νόμισαν ότι «ξέφυγε» από τα χείλη του Προέδρου η ιδέα της οπλοφορίας στα σχολεία άκουσαν στη συνέχεια τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου στο Λευκό Οίκο να την αναπτύσσει με περισσότερες λεπτομέρειες και να τη διανθίζει με... «επιδόματα» και «μπόνους» 1.000 δολαρίων ανά ένοπλο εκπαιδευτικό. «Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την εκπαίδευση και οπλοφορία του 30% ή και 40% των δασκάλων στη χώρα. Θα μπορούσε έτσι να δοθούν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε περίπου 1.000.000 εκπαιδευτικούς», εξήγησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου. Ο ίδιος στη συνέχεια πρόσθεσε ως περίπου «επαναστατική» την έτερη πρόταση του Προέδρου Τραμπ για αύξηση του ορίου ηλικίας για αγορά όπλων από τα 18 στα 21, θυμίζοντας τη διαφωνία σε αυτό το ζήτημα του λόμπι οπλοκατοχής NRA (που ήταν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Τραμπ)...

Η πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών, Ράντι Ουεϊνγκάρτεν, απάντησε λίγη ώρα αργότερα ότι «όποιος θέλει όλα αυτά στα σχολεία δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται μέσα σε αυτά, ή, ακόμη χειρότερα, δεν νοιάζεται».

Η «θεωρία» Τραμπ για ασφαλέστερα σχολεία με... ένοπλους καθηγητές, πέρα από το προφανές του πράγματος, ήρθε να αμφισβητηθεί και από την ίδια την πραγματικότητα. Αποκαλύφθηκε, για παράδειγμα, ότι στο λύκειο της Φλόριντα όπου έγινε η σφαγή των 17 μαθητών και εκπαιδευτικών, ήταν παρών στη διάρκεια του μακελειού ένας ένοπλος βοηθός σερίφη, που προτίμησε να παραμείνει έξω από το κτίριο ενώ από μέσα ακούγονταν οι πυροβολισμοί. Ο βοηθός σερίφη Σκοτ Πίτερσον είχε τη μοιραία ώρα υπηρεσία στο λύκειο. Την Παρασκευή, μετά την αποκάλυψη της είδησης, αναγκάστηκε σε παραίτηση.

Για τα φαινόμενα ένοπλης βίας στα σχολεία διοργανώνεται στις 24 Μάρτη διαμαρτυρία μαθητών στην Ουάσιγκτον.

ΙΤΑΛΙΑ
Την επόμενη Κυριακή οι εκλογές

ΡΩΜΗ.--

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, που είναι προγραμματισμένες για τις 4 Μάρτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που διεξήγαγε η «Τερμόμετρο Πολίτικο», το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» συγκεντρώνει το 26,3% των ψήφων και δεύτερο ακολουθεί το (σημερινό κυβερνών) Δημοκρατικό Κόμμα με 21,3%.

Στη συνέχεια, η «Φόρτσα Ιτάλια» (του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) εμφανίζεται με 15,9% και η «Λίγκα του Βορρά» με 14,8%. Ακόμα, το αντιδραστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» παίρνει 5%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται από 30% μέχρι 35%. Οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης έχουν ήδη ξεκινήσει, αφού κανένα κόμμα δεν παίρνει το ποσοστό που χρειάζεται για να κυβερνήσει μόνο του.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε προχτές την ανησυχία του «περισσότερο για τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών, παρά για το εσωτερικό δημοψήφισμα του SPD (σ.σ. για το σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού)» και υποστήριξε ότι «πρέπει να ετοιμασθούμε για το χειρότερο ενδεχόμενο. Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να είναι μια μη λειτουργική κυβέρνηση στην Ιταλία».

Από τη μεριά του, ο σημερινός πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πάολο Τζεντιλόνι, αντέδρασε λέγοντας ότι «θα καθησυχάσω τον Γιούνκερ. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όλες οι κυβερνήσεις είναι λειτουργικές, οι κυβερνήσεις κυβερνούν», και σημείωσε ότι «δεν συμφωνώ με όσους βλέπουν τις εκλογές αυτές ως άλμα στο κενό. Δεν φοβάμαι ότι θα προκύψει βάραθρο».

Ο ηγέτης της «Λίγκας του Βορρά», Ματέο Σαλβίνι, σχολίασε ότι «κάθε φορά που ο Γιούνκερ μιλά, ευτυχώς ή δυστυχώς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έχει πει». Ενώ από τη μεριά του «Κινήματος Πέντε Αστέρων» ο ευρωβουλευτής Φάμπιο Μάσιμο Καστάλντο είπε ότι «η πολιτική των αυστηρών προειδοποιήσεων και των επιβολών των Βρυξελλών έχει τελειώσει. Τα "Πέντε Αστέρια" θα εγγυηθούν στην Ιταλία μια σταθερή, υπεύθυνη και πιο ισχυρή κυβέρνηση στην Ευρώπη».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει (με όποια δοσολογία ευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών κι αν έχει), θα παζαρέψει τη σχέση της με την ΕΕ, στο πλαίσιο και ευρύτερων διεργασιών που οξύνονται στην ίδια την ΕΕ, έτσι ώστε να μπορεί να αναμετρηθεί με μεγαλύτερες αξιώσεις με τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

ΔΑΝΙΑ
Εντονο «ενδιαφέρον» για Ουκρανία και Γεωργία

Τη χρηματοδότηση των «μεταρρυθμίσεων» έναντι της ρωσικής επιρροής ανακοίνωσε ο Δανός ΥΠΕΞ σε επίσκεψή του στις δυο χώρες

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΚΙΕΒΟ - ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Το ενδιαφέρον της Δανίας για την ευρωπαϊκή επιρροή σε Γεωργία και Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία ανέδειξε η επίσκεψη του Δανού υπουργού Εξωτερικών, Αντερς Σάμιουελσεν, στις δυο χώρες την Τρίτη και την Τετάρτη. Ο Σάμιουελσεν ανακοίνωσε πως η δανέζικη κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει με 860 εκατ. κορόνες (115,5 εκατ. ευρώ) τη «διαδικασία μεταρρυθμίσεων» στις δυο χώρες κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σημείωσε δε χαρακτηριστικά: «Είμαι σίγουρος ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι η καλύτερη άμυνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθιστούν τις χώρες ανθεκτικές και ενισχύουν την ευθυγράμμισή τους προς την Ευρώπη», αναφερόμενος σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις για τη «φιλελευθεροποίηση» της οικονομίας, τη διευκόλυνση επενδύσεων κ.λπ.

Το δανέζικο ΥΠΕΞ θα φιλοξενήσει τον Ιούνη μια μεγάλη διεθνή διάσκεψη στην Κοπεγχάγη σχετικά με την «υλοποίηση μεταρρυθμίσεων» στην Ουκρανία, δηλαδή σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων στη χώρα. Στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί υπουργοί Εξωτερικών από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του G7, καθώς και εκπρόσωποι άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ