ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
«Αναπτυξιακό σχέδιο» για το κεφάλαιο με κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Πλαίσιο κανόνων και κινήτρων που να ευνοεί τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων ζητάει ο ΣΕΒ (φωτ. από το προχτεσινό συνέδριο για τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις»)
Πλαίσιο κανόνων και κινήτρων που να ευνοεί τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων ζητάει ο ΣΕΒ (φωτ. από το προχτεσινό συνέδριο για τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις»)
Στην επιφάνεια έρχεται η ενδοαστική συζήτηση αναφορικά με το λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο» που αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση μέσα στον Απρίλη. «Πρώτος στόχος είναι να μην επιστρέψουμε στο μοντέλο της περιόδου πριν το 2008 και δεύτερος να διαμορφώσουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα», τόνισε τις προάλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος. Μάλιστα, στο πλαίσιο ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σκιαγραφώντας τους άξονες της πολιτικής για την ανάκαμψη του κεφαλαίου επισήμανε ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ποιο είναι το προφίλ της Ελλάδας, ότι δηλαδή έχει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλο αγροτικό τομέα, όπως και άλλες ιδιαιτερότητες της χώρας, και όλα να συγκεραστούν για να οικοδομηθεί ένα καινούργιο μοντέλο».

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα του νέου «αναπτυξιακού» μοντέλου συγκαταλέγεται στα «προαπαιτούμενα» του 4ου κύκλου της «αξιολόγησης», η πρώτη φάση της οποίας ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα με την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Κίνητρα και διευκολύνσεις για συγχωνεύσεις και εξαγορές

Επίσης, η κυβέρνηση έχει στα «σκαριά» νέο νομοσχέδιο περί συγχωνεύσεων και εξαγορών, όπου αναμένεται να περιέχει νέα κίνητρα και «διευκολύνσεις» με κατεύθυνση βέβαια την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων καθώς και τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΣΕΒ με αφορμή το συνέδριο που διοργάνωσε προχτές για τις «μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα» τονίζει ότι «αναδείχθηκε με έμφαση η ανάγκη να υπάρξει ένα πλαίσιο κανόνων και κινήτρων που να ευνοεί τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, ως εργαλείο εξυγίανσης και μεγέθυνσής τους».

Σε αυτό το φόντο, ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» με τίτλο «ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση συγχωνεύσεων και εξαγορών αντίδοτο στην ακραία υπερφορολόγηση!», μεταξύ άλλων, εστιάζει στους παρακάτω άξονες:

  • Στην «απουσία ενός πλαισίου ευνοϊκών κανόνων και κινήτρων για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων». Η αλλαγή του πλαισίου, όπως λένε, έχει στόχο να «ενθαρρυνθεί η εξυγίανση και μεγέθυνση επιχειρήσεων, να μειωθεί το στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές».
  • Στην «αδυναμία συμψηφισμού ζημιών με τα κέρδη πέραν της 5ετίας - όταν η κρίση μετράει ήδη 9 χρόνια - αδυναμία ενοποίησης φορολογικών αποτελεσμάτων και χρήσης των φορολογικών ζημιών στο πλαίσιο εξαγοράς μιας ζημιογόνας από μια κερδοφόρο επιχείρηση».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι συσσωρευμένες ζημιές των επιχειρήσεων (πλην χρηματοπιστωτικών εταιρειών) της περιόδου 2008 - 2015, φτάνουν σε 85 δισ. ευρώ και όπως λένε «απαιτείται, όχι μόνο να αντιμετωπιστούν τα φορολογικά εμπόδια στην ανάκαμψη, αλλά επιπλέον να διευκολυνθούν διαδικαστικά οι μετασχηματισμοί και οι συγχωνεύσεις».

Πρόκειται για τον συμψηφισμό της «χασούρας» με τους φόρους που θα προκύπτουν στα επόμενα χρόνια, στη βάση των επιχειρηματικών κερδών. Ετσι, το σύνολο της εμφανιζόμενης «ζημιάς» θα αναπληρώνεται, σε βάθος χρόνου, μέσω της πλήρους φορολογικής απαλλαγής των επιχειρηματικών ομίλων, ουσιαστικά δηλαδή θα μετατρέπει τη χασούρα της καπιταλιστικής κρίσης σε αναπτυξιακό εργαλείο της «επόμενης μέρας».

Σε αυτό το φόντο, ο ΣΕΒ κάνει λόγο «για μία κρίσιμη χρονική περίοδο» που έχει ξεσπάσει «παγκόσμιος πόλεμος» μεταξύ των κυβερνήσεων όλων των κρατών για παροχή φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις υπό την πίεση της «φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ», την ώρα που στην Ελλάδα διατηρούνται «αντικίνητρα» «στον παραγωγικό μετασχηματισμό» της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΕΒ τόνισε ότι έως το τέλος του Ιούνη πρόκειται να είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα και η χρηματοδότησή της είναι εξασφαλισμένη από αντίστοιχες αναπτυξιακές τράπεζες άλλων χωρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «αναπτυξιακή στρατηγική» της κυβέρνησης στοχεύει στον προσανατολισμό των «μικρομεσαίων επιχειρήσεων» προς την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, τη λειτουργία τους εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου ανταγωνισμού και την ενθάρρυνσή τους να στραφούν σε αλυσίδες αξίας και άλλες συνέργειες, έτσι ώστε - όπως ανέφερε - το μέγεθός τους να μην αποτελεί πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι στον επίσημο «ορισμό» των «μικρομεσαίων», τσουβαλιάζονται επιχειρηματικά σχήματα κάθε είδους, με προσωπικό έως και 249 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών έως και 50 εκατ. ευρώ.

Αναβάθμιση στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε αναβάθμιση του ελληνικού κρατικού αξιόχρεου και μάλιστα κατά 2 βαθμίδες στην κλίμακα αξιολόγησης που χρησιμοποιεί προχώρησε ο αμερικανικός οίκος «Moody's». Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση υπό το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια».

Στην απόφαση συνυπολογίζεται η εκτίμηση για την επιτυχή ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος στήριξης, δηλαδή για την ολόπλευρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, ενώ επισημαίνεται ότι η προοπτική της «καθαρής εξόδου» στις χρηματαγορές θα στηριχτεί βραχυπρόθεσμα από το «αποθεματικό ασφάλειας» και μακροπρόθεσμα από τη «δέσμευση» των πιστωτών της Ευρωζώνης για πρόσθετη «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους. Βέβαια, στην «αναβάθμιση» συνετέλεσε και η εκτίμηση για την αδιατάρακτη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, με τη «Moody's» να εκτιμά πως ο «κίνδυνος εκτροχιασμού» της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου έχει υποχωρήσει ουσιαστικά.

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «βάσιμη» την αισιοδοξία της «Moody's», εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στο «νέο ολιστικό σχέδιο βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης που εκπονείται και πρόκειται να παρουσιαστεί τον Απρίλιο του 2018», καθώς και στο «μαξιλάρι ρευστότητας» που «συνεχίζει να κτίζεται για την στήριξη της οικονομίας και την διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές».

Στο στόχαστρο οι ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών

Την ίδια ώρα, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έρχεται να σφίξει τη θηλιά των κατασχέσεων, των εκβιασμών και των απειλών γύρω από τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο που θέτει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναφορικά με τη συγκέντρωση της μάζας των φορολογικών εσόδων και άλλων χαρατσιών, για το 2018 μεταξύ άλλων, εστιάζουν στα εξής:

-- Διενέργεια τουλάχιστον 100.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, από το τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης, με σκοπό τη συμμόρφωση των φορολογούμενων και την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

-- Επίβλεψη της διαδικασίας αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικρο-οφειλέτες προηγούμενων ετών και αξιολόγηση αποτελεσμάτων, σε τριμηνιαία βάση.

-- Το ποσοστό οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της Φορολογικής Διοίκησης, προβλέπεται να φτάσει στο 59% των οφειλετών.

-- Εισήγηση για την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου «διάρρηξης τραπεζικών θυρίδων», μέχρι 31/12/2018.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Μεγαλόπολη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την Παρασκευή 2 του Μάρτη, θα επισκεφθεί εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, όπου θα μιλήσει στις 7 π.μ. στο ορυχείο «ΨΑΘΙ», στις 8 π.μ. στο χώρο των συνεργείων (ΣΒΟ) στο ορυχείο «ΜΑΡΑΘΟΥΣΑ» και στις 9 π.μ. θα συναντηθεί με τη διεύθυνση των μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε σύσκεψη - συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με μαζικούς λαϊκούς φορείς της Μεγαλόπολης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ