ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλλιεργεί επικίνδυνες αυταπάτες και εφησυχασμό

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο υπουργείο Ναυτιλίας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο υπουργείο Ναυτιλίας
Στον απόηχο του σοβαρού περιστατικού στα Ιμια την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει επικίνδυνο εφησυχασμό και αυταπάτες για το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αναγορεύοντάς τους σε «εγγυητές» και προστάτες των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά και σε «παράγοντες σταθερότητας» στην περιοχή, όταν η πραγματικότητα σε όλη την περιοχή βοά για το αντίθετο και η τουρκική επιθετικότητα και οι αμφισβητήσεις ξεδιπλώνονται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, ενώ το σκάφος που διεμβολίστηκε συμμετείχε σε αποστολή της ΕΕ. Επιχειρεί έτσι να «ξεπλύνει» και τις δικές της τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι για λογαριασμό των στόχων της αστικής τάξης της Ελλάδας, μπλέκει τον ελληνικό λαό πολύ βαθιά στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ και στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις στην περιοχή.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε «πανηγυρικά» και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του χτες στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου επισκέφτηκε το θάλαμο επιχειρήσεων και είχε σύσκεψη με την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι «στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ και κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες» και πως «κάποιους τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στην περιοχή, στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Ομως, τους καλούμε να συμβιβαστούν με αυτήν την πραγματικότητα».

Επιπλέον, την ώρα που φουντώνει η φημολογία ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να ζητήσει την ενεργοποίηση της «ρήτρας κοινής άμυνας» της ΕΕ, ο Αλ. Τσίπρας εμφάνισε την ιμπεριαλιστική ένωση ως εγγυητή των συνόρων, λέγοντας πως τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα και «ολόκληρης της ΕΕ», πως «οι προκλήσεις στρέφονται ενάντια ολόκληρης της ΕΕ» και ότι είναι κάτι που πρέπει να λάβουν υπόψη τους «όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες»!

Για τον εμβολισμό του ελληνικού πλοίου, ανέφερε πως «το πρόσφατο περιστατικό ήταν αποτέλεσμα της απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακής, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει, ούτε να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Επίσης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το πλήρωμα του πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης «090 Γαύδος», το οποίο διεμβολίστηκε κοντά στα Ιμια.

Ο Αλ. Τσίπρας, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν τσιγκουνεύτηκε τα «μπράβο» προς το Λιμενικό Σώμα για το έργο του, απεναντίας τα απένειμε με το παραπάνω, επιχειρώντας ταυτόχρονα να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα, υποδομές, προσωπικό κ.λπ., για τις οποίες η κυβέρνησή του φέρει ευθύνη.

Να σταματήσει να «παίζει παιχνίδια» με την Ελλάδα κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων συνάντησε και ενημέρωσε τόσο τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, στρατηγό Μάτις, όσο και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο πνεύμα για το ρόλο ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο Π. Καμμένος δήλωσε: «Η Τουρκία προκαλεί (...) Εχει την απόλυτη ευθύνη. Δεν μπορεί κανένας μέσα στην ίδια Συμμαχία, στο ΝΑΤΟ, να αμφισβητεί την επικράτεια ενός άλλου κράτους. Τα Ιμια είναι ελληνικά νησιά (...) Η Ελλάδα είναι μία ειρηνική χώρα, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί την οποιαδήποτε πρόκληση παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας, ακόμα και λεκτικής αμφισβήτησης από επίσημους ή ανεπίσημους συμβούλους από την πλευρά της Τουρκίας. Είναι πλέον ενήμερες, με τα αποδεικτικά στοιχεία, η Συμμαχία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα συνεχίσουμε στη σύνοδο του Μονάχου να ενημερώνουμε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου γι' αυτήν ακριβώς τη συμπεριφορά (...) Δεν πρόκειται να ανεχτούμε περαιτέρω τέτοια συμπεριφορά της Τουρκίας».

«Πόντιος Πιλάτος» ο γγ του ΝΑΤΟ

Σε μια ακόμα επιβεβαίωση αυτού τους του ρόλου, χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, επέλεξε το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου», απευθύνοντας έκκληση σε Ελλάδα και Τουρκία «να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ τους».

Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων που είχε με τους υπουργούς Αμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας και ότι ενημερώθηκε σχετικά με το περιστατικό του εμβολισμού πλοίου του Λιμενικού. «Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν στο τηλέφωνο και απευθύνω έκκληση να συνεχιστούν οι επαφές έτσι ώστε να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά στο μέλλον, να μειωθούν οι εντάσεις και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες είναι «πολύτιμοι σύμμαχοι». «Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθούν πραγματικά προβλήματα και η κλιμάκωση της διαμάχης και της έντασης μεταξύ τους», κατέληξε.

«Εθνική γραμμή» ζητά η ΝΔ

Μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέδωσε την τουρκική επιθετικότητα στη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «είναι η συνέπεια μιας ανεύθυνης, και γι' αυτό επικίνδυνης, στάσης της, που ανέχεται μήνες τώρα την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, εμπεδώνοντας έτσι στην Αγκυρα την πεποίθηση ότι η χώρα μας διολισθαίνει από τις πάγιες εθνικές θέσεις της». Πρόσθεσε ότι «τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην ώρα τους. Εχουμε πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας. Αυτό που προέχει σήμερα είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων» και επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με στόχο την «οικοδόμηση ενιαίας εθνικής γραμμής».

ΕΕΔΥΕ
Ετοιμότητα και επαγρύπνηση απέναντι στην πολιτική εμπλοκής

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα Ιμια, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον επικίνδυνο χαρακτήρα των εξελίξεων στο Αιγαίο, την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, τη συστηματική - σχεδιασμένη αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από την πλευρά της Τουρκίας.

Οπως υπογραμμίζει: «Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια κ.λπ., παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, αντικειμενικά δεν μπορούν να υπάρξουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει ενεργά η χώρα μας.

Επισημαίνουμε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών συμβαίνουν κάτω από τη ΝΑΤΟική ομπρέλα, με τη ΝΑΤΟική αρμάδα να αλωνίζει στο Αιγαίο, με την ΕΕ παρούσα επίσης στην περιοχή, πράγμα που επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι ΝΑΤΟ - ΕΕ - ιμπεριαλιστικά σχέδια και ελληνική συμμετοχή σημαίνουν μόνο κινδύνους για τον ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί με τη στάση της έδωσε έδαφος στην ανάπτυξη των τουρκικών διεκδικήσεων κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, αλλά και για τις στρατηγικές επιλογές της μετατροπής της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο και κόμβο μεταφορών προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, σε ρόλο σημαιοφόρου των ευρωΝΑΤΟικών συμφερόντων στα Βαλκάνια.

Καλούμε τον ελληνικό λαό σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, κόντρα στα καλέσματα συναίνεσης για τα λεγόμενα "εθνικά θέματα", που στην ουσία εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις επιλογές του κεφαλαίου.

Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, τα προβλήματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ζούνε τις ίδιες αγωνίες και το συμφέρον τους βρίσκεται στην ανάπτυξη της κοινής πάλης για τα δικά τους συμφέροντα, ενάντια στους εκμεταλλευτές τους, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.

-- ΟΧΙ στη συμφωνία κυβέρνησης - ΗΠΑ

-- Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους - Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν

-- Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα

-- Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΑΤΟ και ΕΕ παράγοντες αστάθειας και όχι εγγυητές της ασφάλειας στο Αιγαίο

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργείο Ναυτιλίας:

«Τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος δε θα πρέπει να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Σώμα σε μέσα, υποδομές, κονδύλια, στήριξη του προσωπικού, προκειμένου να ανταποκριθεί στα ζητήματα έρευνας - διάσωσης και διαφύλαξης του θαλάσσιου πλούτου της χώρας, τα οποία αξιοποιούνται από την τουρκική πλευρά για τους δικούς της σκοπούς και για να εγείρει διεκδικήσεις.

Πολύ περισσότερο δε θα πρέπει να κρυφτεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αναγορεύσει σε εγγυητή της ασφάλειας στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελούν παράγοντες αστάθειας, όπως αποδεικνύουν άλλωστε και οι σημερινές δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, για το πρόσφατο επεισόδιο στα Ιμια, παίζοντας το ρόλο "Πόντιου Πιλάτου"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ