ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Τα Δυτικά Βαλκάνια στο επίκεντρο εντατικών σχεδιασμών και αντιθέσεων

Κοινή η εκτίμηση ότι η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δ. Βαλκανίων αποτελεί προτεραιότητα της ιμπεριαλιστικής Ενωσης στη χτεσινή Σύνοδο
Κοινή η εκτίμηση ότι η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δ. Βαλκανίων αποτελεί προτεραιότητα της ιμπεριαλιστικής Ενωσης στη χτεσινή Σύνοδο
Ξεκίνησε χτες στη Σόφια της Βουλγαρίας το λεγόμενο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο φόντο σκληρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επιτάχυνσης σχεδιασμών για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, κομμάτι των οποίων αποτελεί και η προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, παρακάμπτοντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα κρίσιμα ζητήματα των αλυτρωτισμών, όπως αυτά αποτυπώνονται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Το Συμβούλιο συνεδριάζει υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου, Φεντερίκα Μογκερίνι, και εστιάζει σε ζητήματα όπως Συρία, Βόρεια Κορέα αλλά και Δυτικά Βαλκάνια, στον απόηχο της ανακοίνωσης, την προηγούμενη βδομάδα, της Στρατηγικής της ΕΕ για ενσωμάτωση της περιοχής.

«Κορυφαία προτεραιότητα» η ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων...

Η ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας (χώρα που έχει αυτό το εξάμηνο την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ) Εκατέρινα Ζαχαρίεβα χαρακτήρισε την ευρωενωσιακή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων ως μία από τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας και στρατηγικό στόχο της ΕΕ. Ερωτηθείσα σχετικά, έβαλε και το ονοματολογικό των Σκοπίων σε αυτό το πλαίσιο, λέγοντας ότι μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το θέμα θα είναι σε όφελος όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και της ΕΕ.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι επίσης χαρακτήρισε «κορυφαία προτεραιότητα» για τη βουλγαρική προεδρία αλλά και όλους τους ευρωενωσιακούς θεσμούς την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» της δυτικής Βαλκανικής. Πρόσθεσε ότι στη Σύνοδο της Σόφιας δίνεται μια πρώτη ευκαιρία να συζητηθεί η Στρατηγική της Κομισιόν για τα Δυτικά Βαλκάνια, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο, να αναζητήσουν τρόπους για το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη και να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που προγραμματίζεται για το Μάη.

Αντίστοιχα θετικοί στην ένταξη των 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσσοβο, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη) στην ΕΕ εμφανίστηκαν στις δηλώσεις τους πριν τη Σύνοδο και οι ΥΠΕΞ Βρετανίας και Γερμανίας, Μπ. Τζόνσον και Ζ. Γκάμπριελ αντίστοιχα.

...«ενστάσεις» για τους ρυθμούς

Πάντως, πληροφορίες από τη Σόφια αναφέρουν ότι οι ΥΠΕΞ διαφώνησαν καταρχήν σε ό,τι αφορά τους «ρυθμούς» με τους οποίους πρέπει να προχωρήσει η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, αρχής γενομένης - όπως προγραμματίζεται - από την ένταξη Σερβίας και Μαυροβουνίου το 2025, με ορισμένους να υπερασπίζονται την ανάγκη για ακόμα πιο γρήγορη ενσωμάτωση.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο φέρεται να εξέφρασε την «πολύ μεγάλη απογοήτευσή» του για το στόχο αυτό, λέγοντας πως θα πρέπει να γίνουν δεκτές ήδη από το 2022. «Πιστεύω ότι το 2025 είναι πολύ αργά και αξίζουν μια πολύ ταχύτερη οδό προς την ολοκλήρωση», είπε. Πολωνία, Ιταλία και Αυστρία είναι επίσης μεταξύ αυτών που τάσσονται υπέρ της επιτάχυνσης των προσπαθειών για τη διεύρυνση.

Πάντως, «γλαφυρή» ως προς το τι τροφοδοτεί τη «βιασύνη» και την κινητικότητα ήταν η αυστριακή ΥΠΕΞ Κάριν Κνάισλ, που διερωτήθηκε προς τους δημοσιογράφους: «Ποιος θα βρεθεί πρώτος στο Βελιγράδι; Η Κίνα ή η ΕΕ; Αυτό πρέπει να δούμε, καθώς είναι ο άμεσος γείτονάς μας».

Αντίθετα, «όχι» στην επιτάχυνση των διαδικασιών φέρεται να είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας την ανάγκη να κλείσουν ανοιχτές εκκρεμότητες, ελλείμματα στο «κράτος δικαίου» ακόμα και στα νεότερα κράτη - μέλη της ΕΕ, από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μέχρι την Πολωνία και την Ουγγαρία, παραπέμποντας σε πολλά που έχουν να κάνουν ακόμα οι ενδιαφερόμενες χώρες.

Σημειωτέον ότι ο Ζ. Γκάμπριελ, επισκεπτόμενος την Τετάρτη την Πρίστινα του Κοσσόβου, έστελνε σήμα στο Βελιγράδι, δηλώνοντας ότι για να ενταχθεί η Σερβία στην ΕΕ, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, ενώ ο Πρόεδρος του Κοσσόβου, πρ. ηγέτης του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι, εμφανιζόταν στο «Reuters» βέβαιος ότι το 2018 θα επιτευχθεί «ιστορική συμφωνία» με τη Σερβία, που θα οδηγήσει στην ένταξη του Κοσσόβου στον ΟΗΕ.

Από κοντά και ο Σλοβένος ΥΠΕΞ Καρλ Εργιαβετς, που είπε ότι ακόμη και ο στόχος του 2025 «δεν είναι ρεαλιστικός» και ότι τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διευθετήσουν τις διενέξεις τους και να ανταποκριθούν στα κριτήρια για την ένταξη στην ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σημείωσε πως «είναι σαφές ότι υπάρχουν προϋποθέσεις και ότι αυτές οι προϋποθέσεις είναι απαιτητικές», παραπέμποντας σε μια σειρά κριτήρια και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που καλούνται να εκπληρώσουν πρώτα οι 6 χώρες.

Το ζήτημα της ΠΓΔΜ

Σήμερα, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους ΥΠΕΞ των 5 χωρών που έχουν ήδη λάβει καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΠΓΔΜ, Τουρκία).

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ αντίστοιχα, η τρίτη κατά σειρά μέσα στην ίδια βδομάδα, μετά τις δύο προηγούμενες στη Βιέννη, σε αναζήτηση «φόρμουλας» για μια συμφωνία που θα ανοίγει το δρόμο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και σε δεύτερη φάση και στην ΕΕ και ενώ η πλευρά του ελληνικού ΥΠΕΞ συγγράφει το σχέδιο «διμερούς συμφωνίας».

Στα Σκόπια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουγιάρ Οσμάνι, δήλωσε ότι υπάρχει κινητικότητα στο θέμα του ονόματος και ότι ο ίδιος δεν βλέπει άλλη εναλλακτική από την επίλυσή του. «Ομως», πρόσθεσε, «η διαδικασία δεν είναι ακόμα ώριμη, ώστε να μπορέσουμε να την παρουσιάσουμε στην κοινή γνώμη». Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν η "Μακεδονία" να κλείσει αυτό το ζήτημα και να πετύχει» την ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Σε μια άλλη εξέλιξη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «MIA», οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της ΠΓΔΜ για τη μετονομασία του αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τα Σκόπια με τα σύνορα με την Ελλάδα (τμήμα του Διαδρόμου 10) σε αυτοκινητόδρομο «Φιλία» και του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» τίθενται σε ισχύ, καθώς δημοσιεύτηκαν στο φύλλο της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως» της ΠΓΔΜ.

Παροτρύνσεις ΝΑΤΟ για επίδειξη «ευελιξίας»

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, χτες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ, είπε:

«Το ΝΑΤΟ αποφάσισε το 2008, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι, να προσκαλέσουμε την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος, μόλις το θέμα της ονομασίας επιλυθεί με αμοιβαίο και αποδεκτό τρόπο. Δεν ήταν δυνατόν, σε όλα τα χρόνια από τότε, να βρούμε μια λύση. Ελπίζω ότι οι ανανεωμένες πρωτοβουλίες που έχουμε δει τώρα μπορούν να οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Επισκέφθηκα πρόσφατα τα Σκόπια. Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήσαμε και η κυβέρνηση στα Σκόπια, η νέα κυβέρνηση εκεί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε σαφώς ότι θα ήθελαν να δείξουν κάποια ευελιξία, να προσπαθήσουν να βρουν λύση».

Συνέχισε: «Πρόσφατα μίλησα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Τσίπρα και έχουμε τον διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έχει υποβάλει τώρα ορισμένες νέες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο επίλυσης αυτού του ζητήματος, το θέμα του ονόματος (...) ελπίζω πραγματικά ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσης, διότι αυτό θα λύσει ένα πρόβλημα που υπήρξε εδώ και πολύ καιρό μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και θα επιτρέψει επίσης στην ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Συνεπώς, τους παροτρύνω να είναι ευέλικτοι και να προσπαθήσουν να βρουν λύση και επίσης συζήτησα αυτό το θέμα με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης».

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ σε Τουρκία και Ισπανία

-- Για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε σήμερα, Παρασκευή, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει επίσης ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Κατά την τριήμερη επίσκεψή της θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες του ΚΚ Τουρκίας ενώ μεταξύ άλλων θα χαιρετίσει και τα εγκαίνια νέων γραφείων του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας σε εργατογειτονιά της Κωνσταντινούπολης.

-- Τριήμερη επίσκεψη στη Μαδρίτη πραγματοποιεί από σήμερα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος, και τον Λευτέρη Νικολάου, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, με ΓΓ τον Αστορ Γκαρσία, καθώς επίσης θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και συσκέψεις με συνδικάτα και φοιτητές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ