ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

  • Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
  • Μεγάλες εκδηλώσεις προγραμματίζει η ΚΝΕ, για τα 75 χρόνια της ΕΠΟΝ που θα γίνει στην Αθήνα, και για τα 50χρονα της ΚΝΕ που θα γίνει στη Λάρισα, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ, Νίκο Αμπατιέλο.
  • Δραστηριότητες της ΚΝΕ στους μαθητές.
  • Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Παραλίγο να ζητήσει και τα ρέστα από τους φοιτητές για την εγκατάλειψη των Εστιών

«Μετά από ...δέκα χρόνια και βλέπουμε», ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, χτες από το βήμα της Βουλής, για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα ζοφερά προβλήματα των φοιτητικών και σπουδαστικών Εστιών που ανέδειξε με Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ ο βουλευτής του Γιάννης Γκιόκας.

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ παρουσίασε με συγκεκριμένα στοιχεία, όπως αυτά καταγγέλλονται από τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν οι Εστίες. Οπως τόνισε, η κυβέρνηση, βαδίζοντας στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζει την υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα οι υποδομές των Εστιών να εμφανίζουν απαράδεκτη εικόνα με κτίρια ασυντήρητα, χωρίς ζεστό νερό, προβλήματα σε λέβητες, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, σοβάδες να κρέμονται κ.ο.κ. Την κατάσταση επιτείνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ανάθεση σίτισης, συντήρησης, φύλαξης και καθαριότητας των Εστιών σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες για το κέρδος παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες, είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες ακόμα και για κοριούς στα στρώματα (!), ενώ όσον αφορά τους εργαζόμενους των εταιρειών αυτών, κυριαρχούν η απληρωσιά και οι εκβιασμοί της απόλυσης σε βάρος τους.

Και από πάνω, τόνισε ο Γ. Γκιόκας, οι εστίες καλύπτουν μόλις το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας, τη στιγμή που εργατικές - λαϊκές οικογένειες στενάζουν κάτω από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική, που έχει πετσοκόψει το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι και νέες να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή να δίνουν εξετάσεις δύο και τρεις φορές μήπως και καταφέρουν να περάσουν κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Ο βουλευτής ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις από τον υπουργό για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τη χρηματοδότηση, να διώξει τις εργολαβίες για να προχωρήσει σε προσλήψεις απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν στέγαση με ανέγερση νέων Εστιών με ευθύνη του κράτους και προσωρινή διαμονή των δικαιούχων φοιτητών σε ξενοδοχεία μέχρι να βρεθεί δωμάτιο σε Εστία.

Ο υπουργός, για να «βγάλει λάδι» την κυβέρνηση και την πολιτική της, έκανε λόγο για «καταστροφολογία» από την πλευρά του ΚΚΕ, «έριξε» τις ευθύνες στους φοιτητές και τους σπουδαστές, λέγοντας ότι με την κατάληψη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) εμπόδισαν να ληφθούν κάποια μέτρα για την επίλυση προβλημάτων των Εστιών, ενώ εντείνοντας την πρόκληση έφτασε να πει ότι «ταυτίζεστε με τη ΝΔ»! Οσον αφορά το διά ταύτα, υπενθύμισε την «εξαιρετικά σοβαρή δημοσιονομική κρίση» που περνά η χώρα και πως για τον οποιοδήποτε προγραμματισμό για την αναβάθμιση των Εστιών, θέλει τουλάχιστον ...10 χρόνια!

Ο Γ. Γκιόκας, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι όσον αφορά τους συνειρμούς που προσπάθησε να δημιουργήσει ο υπουργός, «τα επίπεδα χρηματοδότησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ εξακολουθούν να είναι αυτά που άφησε η ΝΔ», δηλαδή «εσείς ακολουθείτε αυτήν την πολιτική» των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι το ΚΚΕ φέρνει στη Βουλή τις συγκεκριμένες καταγγελίες από τους Συλλόγους των οικότροφων φοιτητών και κατήγγειλε πως όπως φάνηκε και από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των οικοτρόφων στις 25 Γενάρη, αντί για λύσεις, οι οικότροφοι «γίνονται τελικά στην κυριολεξία μπαλάκι μεταξύ υπουργείου, αρμόδιου Ινστιτούτου και των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων». Δηλαδή «δεν υπάρχει κεντρική ευθύνη», για να καλύπτονται οι κυβερνητικές ευθύνες. Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι τεχνικό και έχει να κάνει με τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση.


Τα ψέματα σας τα επιστρέφουμε

ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, αναφέρθηκε σε φράσεις του κειμένου της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι τριτοκοσμική η εικόνα στην πλειοψηφία των Εστιών και είπε επί λέξει στον βουλευτή του ΚΚΕ: «Κοιτάξτε, όταν λέτε "οικότροφοι στη Φοιτητική Εστία του ΕΚΠΑ έρχονται αντιμέτωποι με κοριούς στα στρώματα", "στις Εστίες του ΤΕΙ Χαλκίδας και ΑΣΠΑΙΤΕ σοβάδες κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των φοιτητών" ή θα πάμε οι δύο να δούμε αν ισχύει αυτό ή όχι ή θα δεχθούμε αυτό που λένε οι υπεύθυνοι των ιδρυμάτων, δηλαδή ότι είναι απολύτως ψευδές. Δεν φταίτε εσείς. Και εσάς σας το φέρανε. Γίνεται αυτό, είναι μέρος μιας μικρής παθογένειας της δημοκρατίας. Αυτό που προσπαθώ να σας πω είναι ότι η καταστροφολογία δεν βοηθάει να μεταφέρουμε την εικόνα στον ελληνικό λαό».

Αντί άλλης απάντησης, εμείς θα πούμε: Τα ψέματα σας τα επιστρέφουμε! Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, για τις συνθήκες που βιώνουν οι οικότροφοι, με τους σοβάδες να κρέμονται από τοίχους και ταβάνια, τα ηλεκτρικά να σε τρομάζουν και την υγρασία και τη μούχλα να είναι καθημερινός σύντροφος...


ΑΣΠΑΙΤΕ
ΑΣΠΑΙΤΕ

ΑΣΠΑΙΤΕ
ΑΣΠΑΙΤΕ

ΑΣΠΑΙΤΕ
ΑΣΠΑΙΤΕ

ΑΠΘ
ΑΠΘ

ΑΠΘ
ΑΠΘ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ