ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το φάντασμα που τους τρομάζει ακόμα...

Συμβαίνει συχνά, ειδικά σε «στρογγυλές» επετείους που αφορούν σε στιγμές του επαναστατικού κινήματος, να εμφανίζονται και στον αστικό Τύπο σχετικά αφιερώματα. Οχι πάντα με μόνο κίνητρο την αύξηση της κυκλοφορίας. Και σίγουρα πάντα με κριτήριο την άμβλυνση των ιδεολογικών επιπτώσεων από την υπενθύμιση του γεγονότος που «γιορτάζεται». Το ίδιο συμβαίνει αυτές τις μέρες, με τα 170 χρόνια από την έκδοση του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου». Είδαμε ολοσέλιδη διαφήμιση εφημερίδας, του κυβερνητικού μάλιστα Τύπου, για προσφορά στους αναγνώστες της μιας από τις εκδόσεις του «Μανιφέστου». Για τον αναγνώστη είναι ασφαλώς καταρχάς θετικό το γεγονός ότι του δίνεται η ευκαιρία να διαβάσει το πρώτο προγραμματικό ντοκουμέντο του κομμουνιστικού κινήματος, ένα κείμενο ταξικής αφύπνισης και προλεταριακού διεθνισμού. Κι εκεί σταματούν τα θετικά. Γιατί όσο καλό κι αν είναι η προσέλκυση αναγνωστών με το «τυράκι» ενός ντοκουμέντου, τόσο καλύτερο είναι και το «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε».

***

Στην προκειμένη περίπτωση μαζί με τη διαφήμιση για την προσφορά του «Μανιφέστου», προσφέρθηκε στους αναγνώστες και μια δισέλιδη ανάλυσή του, από κάποιον καθηγητή, για να μάθουμε επιτέλους μετά από 170 ολόκληρα χρόνια πως οι Μαρξ και Ενγκελς άλλη έγνοια δεν είχαν εξόν από μία: Να μιλήσουν για την «βαθύτερη ουσία της δημοκρατίας» κι ακόμα καλύτερα για την πεμπτουσία της, την απλή αναλογική! Εδώ κολλάει το «ύπαγε οπίσω μου Σατανά», την ώρα που έχεις πουλήσει την ψυχή σου στο διάβολο και προσπαθείς να σώσεις τους αναγνώστες από τον κίνδυνο να μη σκοντάψουν στην επαναστατική ψυχή του Μανιφέστου: «Οι κομμουνιστές θεωρούν ανάξιό τους να κρύβουν τις απόψεις τους και τις προθέσεις τους. Δηλώνουν ανοιχτά ότι οι σκοποί τους μπορούν να πραγματοποιηθούν, μονάχα με τη βίαιη ανατροπή όλου του σημερινού καθεστώτος», γράφουν οι Μαρξ και Ενγκελς.

***

Εν κατακλείδι: «Με τη διδασκαλία του Μαρξ συμβαίνει σήμερα ό,τι συνέβη επανειλημμένα στην Ιστορία με τις διδασκαλίες των επαναστατών διανοητών και ηγετών των καταπιεζόμενων τάξεων, στην πάλη τους για την απελευθέρωση. Οσο ζούσαν οι μεγάλοι επαναστάτες, οι τάξεις των καταπιεστών τούς αντάμειβαν με συνεχείς διώξεις και αντιμετώπιζαν τη διδασκαλία τους με την πιο άγρια μοχθηρία, με το πιο λυσσαλέο μίσος, με την πιο αχαλίνωτη εκστρατεία ψευτιάς και συκοφαντίας. Υστερα απ' το θάνατό τους, γίνονται προσπάθειες να τους μετατρέψουν σε αβλαβή εικονίσματα, σαν να λέμε, να τους αγιοποιήσουν, να προσδώσουν κάποια δόξα στο όνομά τους για "παρηγοριά" των καταπιεζόμενων τάξεων και για εμπαιγμό τους, ευνουχίζοντας το περιεχόμενο της επαναστατικής διδασκαλίας, αμβλύνοντας και εκχυδαΐζοντας την επαναστατική της αιχμή. Σε μια τέτοια "επεξεργασία" του μαρξισμού συναινούν σήμερα η αστική τάξη και οι οπορτουνιστές μέσα στο εργατικό κίνημα. Λησμονούν, σβήνουν, διαστρεβλώνουν την επαναστατική πλευρά της διδασκαλίας, την επαναστατική ψυχή της. Προβάλλουν σε πρώτο πλάνο και εξυμνούν εκείνο που είναι αποδεκτό ή που φαίνεται πως είναι αποδεχτό για την αστική τάξη».

***

Τα έγραψε ο Λένιν, πριν ακριβώς 100 χρόνια στον πρόλογο του έργου του: «Κράτος και Επανάσταση», αναφερόμενος στους οπορτουνιστές και τους διάφορους ...μαρξολόγους, της εποχής του και τους σημερινούς.


Λ. Π.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εφόδιο για τη συνέχεια η πείρα από την οργάνωση της πάλης

Τα συμπεράσματα από τους απεργιακούς αγώνες βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης συνδικάτων της Βιομηχανίας

Πλούσια πείρα μεταφέρθηκε στη σύσκεψη με θέμα «Τα συμπεράσματα από τους απεργιακούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και η συνέχεια», που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 6/2, από συνδικάτα εργαζομένων της Βιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη.

Τη σύσκεψη διοργάνωσαν τα Συνδικάτα Γραφικών Τεχνών Τύπου και Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Β. Ελλάδας, Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κ. Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου.

Τόσο από την εισήγηση του Γιώργου Καραγιάννη, προέδρου του Σωματείου Γραφικών Τεχνών Τύπου και Χάρτου Κ. Μακεδονίας, όσο και μέσα από τις παρεμβάσεις, τονίστηκε ότι στο επίκεντρο του σχεδιασμού των συνδικάτων το επόμενο διάστημα μπαίνει η οργάνωση της μάχης για τις Συλλογικές Συμβάσεις και η πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Πρώτος μεγάλος σταθμός της δράσης αυτής θα είναι οι κινητοποιήσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα και στην πλατεία Δημαρχείου στον Εύοσμο.

Οπως τονίστηκε, μπροστά στο νέο γύρο επίθεσης με ιδιωτικοποιήσεις, επέκταση των πλειστηριασμών, νέα φοροεπιδρομή κ.λπ., είναι αναγκαίο να δυναμώσει η ικανότητα στη συσπείρωση με το πλαίσιο πάλης του κάθε σωματείου, η διεύρυνση του ΠΑΜΕ με νέες δυνάμεις. Να σχεδιαστεί και να ανοίξει η δουλειά στους χώρους εργασίας, να δημιουργηθούν εστίες αντίστασης παντού. Με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, μαχητικότητα, ζωντάνια να μπουν στη μάχη της οργάνωσης και άλλες δυνάμεις, ιδιαίτερα νεότερες ηλικίες.

Η πείρα που μεταφέρθηκε στη σύσκεψη ανέδειξε πως τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπήκαν μπροστά στα διάφορα μέτωπα πάλης που αναπτύχθηκαν, ότι οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης. Οτι το κύρος του ΠΑΜΕ αυξήθηκε και νέες δυνάμεις ήρθαν κοντά, σε μια σειρά χώρους, όπως στο Μετρό.

Σημειώθηκε ότι η απεργία στις 12/1 αποτέλεσε ένα θετικό βήμα στη δουλειά των ταξικών συνδικάτων. Σε αρκετά εργοστάσια και κλάδους έγινε προσπάθεια να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας, να κάνουν πολλοί εργαζόμενοι το βήμα να απεργήσουν μαζικά. Σε αρκετούς χώρους που κάτω από την πίεση οι εργαζόμενοι δεν απήργησαν, ήρθαν σε επαφή με το σωματείο, κουβέντιασαν, προβληματίστηκαν.

Παράλληλα, η συζήτηση ανέδειξε και την ολοκληρωτική χρεοκοπία του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που εκφράστηκε με την απεργοσπαστική στάση σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Στο ΕΚΘ, η πλειοψηφία της διοίκησης δεν μπήκε καν στη διαδικασία να το κουβεντιάσει. Με δηλώσεις του στυλ ότι το μέτρο για την κατάργηση της απεργίας είναι ανούσιο και ότι το ΠΑΜΕ κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού, η διοίκηση του ΕΚΘ έδειξε ότι είναι άξιος στυλοβάτης της αντιλαϊκής πολιτικής και ταγμένη ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Τονίστηκε η πάλη στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, ότι μπορεί να βοηθήσει να ανοίξει ο διεκδικητικός αγώνας και κατά κλάδο, κατά εργασιακό χώρο. Επίσης, ότι η πάλη αυτή πρέπει να παίρνει υπόψη την κατάσταση της εργατικής τάξης και να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, σε γραμμή σύγκρουσης με την εργοδοσία, την κυβέρνηση, το κράτος. Να αναπτυχθούν αγώνες με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Μεταφέρθηκε πείρα από τη μάχη για τη ΣΣΕ στον κλάδο των Τροφίμων, όπου υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων και διαφόρων εργασιακών σχέσεων, νέοι εργαζόμενοι που δεν γνωρίζουν τι θα πει κλαδική ΣΣΕ. Επίσης, πείρα μεταφέρθηκε από τον κλάδο της Ανακύκλωσης, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, όπου μέσα από συζητήσεις με τους εργαζόμενους διαμορφώθηκε πλαίσιο πάλης, που ανταποκρίνεται στα προβλήματά τους.

Στη βάση αυτή και με στόχο την ενημέρωση, τη διαφώτιση, τη σύσφιξη δεσμών, την οργάνωση των εργαζομένων, σχεδιάζεται πλατύ άνοιγμα των σωματείων σε όλους τους χώρους δουλειάς, αλλά και σχολές μαθητείας - κατάρτισης, σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, εκεί που βρίσκεται η νέα βάρδια της εργατικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ