ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υποδοχή της συμφωνίας για κυβέρνηση με ποικίλες αντιδράσεις

Τα μέλη του SPD θα αποφασίσουν, με δημοψήφισμα, αν θα προχωρήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Μετά τη συμφωνία για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αναμένεται το εσωκομματικό δημοψήφισμα στο SPD για να επικυρωθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων και να προχωρήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (20 Φλεβάρη - 2 Μάρτη) θα ανακοινωθεί στις 4 Μάρτη και αν δοθεί το «πράσινο φως», η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να σχηματιστεί πριν από το Πάσχα (αρχές Απρίλη).

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Αντρέα Νάλες, που θα διαδεχθεί τον Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία του κόμματος αν αυτός αναλάβει τελικά το υπουργείο Εξωτερικών, εκτίμησε χτες πως η βάση θα εγκρίνει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, που «φέρει παχιά σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα» σε τομείς όπως οι συντάξεις, τα Εργασιακά, η Υγεία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ψευτοβελτιώσεις που αγγίζουν έναν μικρό αριθμό εργαζομένων, όπως π.χ. ο περιορισμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου από 2 χρόνια ανώτατο όριο σε 1,5 χρόνο, ή η διατήρηση των συντάξεων στο 48% του μέσου μισθού έως το 2025, αλλά με αύξηση των εισφορών.

«Γκρίνια» και ανησυχία για το μέλλον

Ανάμεικτες είναι οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των επιχειρηματιών και των εργοδοτών. Βλέπουν ορισμένες «θετικές προτάσεις», άλλοι κάνουν λόγο για «μια καλή βάση κυβερνητικής πολιτικής», ωστόσο ασκείται κριτική ακόμη και στα ψίχουλα που παραχωρεί η μελλοντική κυβέρνηση από τα τεράστια γερμανικά πλεονάσματα (46 δισ. για την επόμενη τετραετία), ενώ οι εργοδότες ζητούν επίμονα απεριόριστη «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις, ιδιαίτερα ενόψει της «ψηφιακής εποχής» και του σφοδρού ανταγωνισμού με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ντίτερ Κεμπφ, σημείωσε πως «στις δαπάνες υπάρχει ξεκάθαρα μια μονόπλευρη κατεύθυνση αναδιανομής, αντί για διασφάλιση του μέλλοντος». Παρά την καλή οικονομική κατάσταση, η φορολογική πολιτική δεν προχωρά σε «θαρραλέες, ανακουφιστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως φορολογικά κίνητρα για την προώθηση της Ερευνας και ανάπτυξης, είπε.

Για τον πρόεδρο της Ενωσης των εργοδοτών, Ινγκο Κράμερ,«η συμφωνία συνασπισμού είναι σε μεγάλο βαθμό απογοητευτική και ένα σοβαρό πλήγμα για τις επιχειρήσεις στη Γερμανία, χωρίς μελλοντική προοπτική», ενώ διαμαρτύρεται για πρόσθετη «επιβάρυνση» και «ρύθμιση».

Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU, που εκπροσωπεί 12.000 επιχειρηματίες, λέει πως «η πολιτική για τις συντάξεις και τα Εργασιακά είναι ακριβή και διακινδυνεύει θέσεις εργασίας» και «στερεί από τις επιχειρήσεις ένα μέσο ευελιξίας του εργατικού δυναμικού».

Παράλληλα, έκδηλη είναι η «γκρίνια» τόσο στον γερμανικό, όσο και στον διεθνή Τύπο για το πεπαλαιωμένο πολιτικό σκηνικό και προσωπικό «του χθες», για έναν ακόμη μεγάλο συνασπισμό χωρίς «όραμα», «που δεν οδηγεί μπροστά τη Γερμανία». Χαρακτηριστικά γράφει η ελβετική εφημερίδα NZZ:«Η Γερμανία θα ήταν έτοιμη για κάτι νέο, για μια επανεκκίνηση, για αισιοδοξία για το μέλλον, όμως αυτό δεν θα γίνει από τους Μέρκελ, Σουλτς και Σία. Ο - για ακόμη μια φορά - μεγάλος συνασπισμός είναι ένα αδιέξοδο» και «δεν θα εμποδίσει την παρακμή των δύο λαϊκών κομμάτων», «επειδή δεν έχουν ιδέες και αποφασιστικότητα να οδηγήσουν μπροστά τη Γερμανία (...) Το μέλλον θα έρθει αργότερα».

«Αυτή η συμμαχία κέρδισε ακόμη μια ευκαιρία απλώς επειδή δεν υπάρχει κάτι καλύτερο», σχολιάζει η αυστριακή «Der Standard».«Με έναν τρίτο μεγάλο συνασπισμό υπό την Αγκελα Μέρκελ, αρχίζει για τη Γερμανία μια αβέβαιη εποχή», υπογραμμίζει η τσεχική «Lidove noviny».

ΝΑΤΟ
Νέα αρχηγεία ετοιμάζονται σε Γερμανία και ΗΠΑ

Ταυτόχρονα, η έκθεση της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου προειδοποιεί για ενδεχόμενες συγκρούσεις και καλεί την Ευρώπη να αυξήσει τη στρατιωτική της αυτοτέλεια

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΝΑΤΟ, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο γγ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γερμανικός στρατός θα δημιουργήσει ένα νέο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, ενώ ένα ακόμη ετοιμάζεται στις ΗΠΑ, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο σημειώνουν πως πρόκειται για τη ΝΑΤΟική απάντηση στην «αντιλαμβανόμενη ως επιθετική πολιτική της Ρωσίας».

Πιο συγκεκριμένα, ο γερμανικός στρατός - μέσω του υπουργείου Αμυνας - έχει καταθέσει προσφορά για ένα νέο κέντρο σχεδιασμού και διοίκησης για ταχεία μεταφορά στρατιωτικών και υλικών, ενώ δεν υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι. Πιθανή θέση του νέου αρχηγείου είναι η περιοχή της Κολωνίας - Βόννης, όπου εδρεύουν η βάση και το γραφείο Ενόπλων Δυνάμεων του γερμανικού στρατού. Η επίσημη απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στη Σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ την επόμενη βδομάδα. Το δεύτερο νέο αρχηγείο που στήνεται στις ΗΠΑ στοχεύει στο «να εξασφαλίσει τις αεροπορικές και θαλάσσιες διαδρομές μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης στον Ατλαντικό».

Η γερμανική εφημερίδα «Welt» επικαλείται εμπιστευτική έκθεση του ΝΑΤΟ, όπου στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν αμφιβολίες «αν η συμμαχία μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς και γρήγορα σε μια αιφνιδιαστική ρωσική επίθεση», ιδιαίτερα στα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη. «Ενισχύοντας τη διοίκηση και τη δομή της δύναμής του, το ΝΑΤΟ ανταποκρίνεται ειδικότερα στην επιθετική πολιτική της Ρωσίας», υπογραμμίζεται. Από τα δεκάδες αρχηγεία σε διάφορα σημεία παλιότερα, σήμερα έχουν απομείνει μόλις επτά, σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, που αναφέρει η εφημερίδα. Επίσης, το προσωπικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας έχει μειωθεί από πάνω από 20.000 σε λιγότερο από 10.000. Τώρα πρέπει «να αυξηθεί ξανά, διότι η σημερινή δομή δεν θεωρείται πλέον επαρκής για την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από «κύκλους της συμμαχίας», δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν - εξαιτίας του νέου αρχηγείου στη Γερμανία - οι ΗΠΑ θα μειώσουν τις πιέσεις τους για αύξηση των γερμανικών στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ έως το 2021. Φέτος οι γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες θα ανέλθουν στο 1,24% του ΑΕΠ (από 1,22% πέρυσι), ενώ μέχρι το 2021, παρά τις αυξήσεις στον προϋπολογισμό που έχουν προγραμματιστεί, δεν θα ξεπεράσουν το 1,3%. Αυτό έχει να κάνει και με την αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ.

Στο ...χείλος μιας σύγκρουσης

Στο μεταξύ, υπολογίζοντας πως οι οξυμένοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αλλάζουν τη διεθνή «σκακιέρα» και η απειλή των συγκρούσεων γίνεται όλο και πιο έντονη, η έκθεση της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, που θα γίνει στις 16-18 Φλεβάρη, σημειώνει πως η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την αμυντική και στρατιωτική της αυτοτέλεια και εξαιτίας της «απρόβλεπτης» στάσης των ΗΠΑ.

«Τον περασμένο χρόνο, ο κόσμος έχει πλησιάσει - πολύ πολύ κοντά - στο χείλος μιας σημαντικής σύγκρουσης», γράφει ο πρόεδρος της Διάσκεψης, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, επισημαίνοντας την όλο και πιο έντονη διαμάχη ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας, την αντιπαλότητα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν και τις κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, με το διεθνή ρόλο των ΗΠΑ να μειώνεται, τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να «κάνουν περισσότερα για τη δική τους ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων της επανεξέτασης των αμυντικών δαπανών, του εξορθολογισμού των δυνατοτήτων και του ορισμού μιας αμυντικής ένωσης». Προκειμένου «οι στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ να γίνουν πιο αποτελεσματικές, θα πρέπει να συνδεθούν καλύτερα», σημειώνεται ως απάντηση στο «χάσμα διασύνδεσης και ψηφιοποίησης». Για να γίνει αυτό, «οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να διαθέσουν περισσότερη χρηματοδότηση. Επιπλέον είναι κρίσιμος ένας συντονισμός της διάσπαρτης αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης, για να εξασφαλιστούν οι δυνατότητες της ηπείρου», σημειώνει η έκθεση που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη Διάσκεψη της επόμενης βδομάδας.

ΙΤΑΛΙΑ
Πεδίο προβληματισμού οι όροι παραμονής στην ΕΕ

Φουντώνει η συζήτηση στην ντόπια αστική τάξη, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών στις 4 Μάρτη

ΡΩΜΗ.--

Οσο πλησιάζει η μέρα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία (4 Μάρτη), τόσο αποκαλύπτεται η αφετηρία από την οποία οι μερίδες του ντόπιου κεφαλαίου ασκούν κριτική στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές στο πρόγραμμα της ευρωσκεπτικιστικής «Λίγκας του Βορρά», η οποία εμφανίζεται ως μεγάλος πολέμιος της ΕΕ και ξεκαθαρίζει ότι η έξοδος ή η παραμονή στη λυκοσυμμαχία θα καθοριστεί από το αν και το πώς θα ικανοποιούνται βασικές επιδιώξεις των ιταλικών μονοπωλίων. «Θέλουμε να παραμείνουμε στην ΕΕ μόνο αν μπορέσουμε να επαναδιαπραγματευτούμε όλες τις συνθήκες οι οποίες περιορίζουν την πλήρη και νόμιμη εθνική μας κυριαρχία, δηλαδή πρακτικά να επιστρέψουμε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, που υπήρχε πριν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ», αναφέρεται στο πρόγραμμα, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα της «Λίγκας» για ένα σκληρό παζάρι. Ούτως ή άλλως, το μέλλον της λυκοσυμμαχίας και οι συνεργασίες της βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών, με πρωταγωνιστές ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως τη Γερμανία, τη Γαλλία αλλά και την Ιταλία, στην οποία και οι «φιλοευρωπαϊκές» δυνάμεις (όπως το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα) ζητούν μεγαλύτερη «ευελιξία» στους όρους δημοσιονομικής προσαρμογής κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, οι αστικές δυνάμεις κάνουν προσπάθειες να καλλιεργήσουν εντυπώσεις, υψώνοντας τους τόνους και επιδιώκοντας να καρπωθούν έστω ένα μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας για την ΕΕ και τις εφαρμοζόμενες μέχρι σήμερα κυρίαρχες πολιτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ηγέτης της «Λίγκας» Ματέο Σαλβίνι υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «το ευρώ αποτέλεσε ένα λάθος για την οικονομία μας... Στις τσέπες μας δεν έχουμε ευρώ. Εχουμε γερμανικά μάρκα, που τα αποκαλούν ευρώ».

  • Τουλάχιστον εννιά εργάτες τραυματίστηκαν την περασμένη Τετάρτη μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε βιομηχανία επεξεργασίας απορριμμάτων, στη Βόρεια Ιταλία, έξω από το Κόμο της Λομβαρδίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ