Το ΠΑΜΕ καταθέτει πρόταση για 24ωρη απεργία το Μάρτη, για το μεγάλο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ
Με αυτό ακριβώς το πνεύμα συζητήθηκαν και τα συμπεράσματα από τους απεργιακούς αγώνες και τις άλλες σημαντικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, ως εφόδιο για την αγωνιστική συνέχεια, για την οποία αποφασίστηκε συγκεκριμένο σχέδιο πάλης.
Την εισήγηση στη συνεδρίαση παρουσίασε, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Πέρρος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), Γιώργος Μαυρίκος.
Ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις από προέδρους Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και άλλους συνδικαλιστές, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκαν πλευρές της πείρας από τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος, από τη δράση που ανέπτυξαν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση, απέναντι στον υπονομευτικό και απεργοσπαστικό ρόλο που έπαιξε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πίτας του ΠΑΜΕ και με ανταλλαγή ευχών για δύναμη και για μια χρονιά με άνοδο των αγώνων των εργαζομένων.
Από τη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ |
Παρουσιάζοντας βασικές πλευρές από τη δράση του ΠΑΜΕ από την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη μέχρι σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, τόνισε ότι τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μπήκαν μπροστά σε όλα τα μέτωπα πάλης απέναντι στην ενιαία και συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου, έπαιξαν πρωτοπόρο ρόλο για την ανάπτυξη και την ενίσχυση εστιών αντίστασης σε κλάδους και χώρους δουλειάς, συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη διεκδικητικών αγώνων, όπως η μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ σε μια σειρά από χώρους.
«Εκ των πραγμάτων σήμερα το ΠΑΜΕ αναδεικνύεται η μόνη δύναμη που η εργατική τάξη, το συνδικαλιστικό κίνημα, μπορεί να ακουμπήσει για να οργανώσει την πάλη του», ανέφερε ο Γ. Πέρρος, εστιάζοντας στις δυνατότητες για διεύρυνση του ΠΑΜΕ με νέες δυνάμεις, όπως και στην ανάγκη ο αγωνιστικός σχεδιασμός να γίνεται κτήμα των σωματείων, των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς.
Αναφερόμενος στον τρόπο δουλειάς, που πρέπει να διαπεράσει όλη τη δράση των ταξικών δυνάμεων, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ιδιαίτερα τώρα δίνουμε μάχη για την πραγματοποίηση και τη μαζική, ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σε Γενικές Συνελεύσεις, σε μαζικές συλλογικές διαδικασίες. Δίνουμε βάρος στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες, επιμένουμε σε αυτό, δεν το εξαρτάμε από το αν ο νόμος λέει για το 1/3 ή 1/2. Αυτό εξασφαλίζει την επιτυχία, είναι βασικό στοιχείο της ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ κατέληξε σε συγκεκριμένο σχέδιο πάλης για το επόμενο διάστημα, απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκαν τα εξής:
Το ΠΑΜΕ καταθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο πάλης για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ, επαναφορά στα 751 ευρώ κατώτερο μισθό, επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, προχωρά σε καμπάνια και πρωτοβουλίες για να γίνει ο αγώνας αυτός υπόθεση των συνδικάτων, των ίδιων των εργαζομένων.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΜΕ θα καταθέσει στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή 2 Φλεβάρη, πρόταση για 24ωρη απεργία το Μάρτη.
Πριν από την απεργία, θα προηγηθεί μεγάλη καμπάνια το Φλεβάρη, με περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, συλλαλητήρια Σωματείων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών.
Αντίστοιχα, θα στηριχθούν οι κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε κλάδους (π.χ. Οικοδόμοι, Τρόφιμα - Ποτά κ.ά.), ο αγώνας των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για την εφαρμογή της ΣΣΕ που πέτυχαν να υπογράψουν.
Στις 21 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις θα οργανωθούν στις υπόλοιπες πόλεις, σε εφορίες και αλλού. Τα σωματεία αναλαμβάνουν την ευθύνη της καταγραφής εργαζομένων, άλλων φτωχών ανθρώπων που κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς.
Σε σύσκεψη για το σχεδιασμό της δράσης το επόμενο διάστημα καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία, τους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους και τους ανέργους της περιοχής, τα σωματεία της Εύβοιας που ανέλαβαν την οργάνωση της απεργιακής κινητοποίησης στις 12 Γενάρη. Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Τεχνιτών - Οικοδόμων Χαλκίδας και το Σωματείο Εργαζομένων «Νηρέα» Ευβοίας, καλούν σε σύσκεψη την Πέμπτη 1 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα.
Σε σύσκεψη για την οργάνωση της παρέμβασης απέναντι στις μισθολογικές απώλειες καλούν σωματεία και Ομοσπονδίες του Δημοσίου, σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ (υπόγεια αίθουσα συσκέψεων - Τύπου).
Τη σύσκεψη οργανώνουν από κοινού οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας και Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας. Οι Σύλλογοι Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής, Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής, Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περάματος - Κερατσινίου, Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Νέας Ιωνίας, Μενιδίου - Ανατολικής Αττικής. Τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Κορυδαλλού, Λυκόβρυσης - Πεύκης.
Στην κοινή πρόσκλησή τους σημειώνουν πως πήραν την πρωτοβουλία αυτή «προκειμένου να συζητήσουμε την οργάνωση της παρέμβασής μας απέναντι στις μισθολογικές μας απώλειες, που συνεχίζονται, με το "πάγωμα' των μισθολογικών κλιμακίων, τη μη προσμέτρηση των χρόνων υπηρεσίας 2016 και 2017, τη μη πλήρη αναγνώριση προϋπηρεσίας, τη μη επαναχορήγηση του 13ου και 14ου μισθού και τη συνέχιση της φοροληστείας». Οπως επισημαίνουν, η οργάνωση της αγωνιστικής δράσης αποτελεί μονόδρομο ενάντια στις μισθολογικές απώλειες, τους αντεργατικούς νόμους, το συμβιβασμό, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, που σκόπιμα καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα στηρίγματά της.