Associated Press |
Στιγμιότυπο από την υποδοχή της Μέι στον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν |
Τις δυνατότητες «συντονισμού» και στενότερης συνεργασίας των στρατών και των μυστικών υπηρεσιών Βρετανίας και Γαλλίας σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, με πρόσχημα την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης στην πλευρά των βρετανικών συνόρων που έχουν μεταφερθεί από το 2003 στο Καλαί της Γαλλίας, αλλά και εξελίξεις που αφορούν τις δύσκολες διαπραγματεύσεις Λονδίνου - Βρυξελλών με στόχο την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, κυριάρχησαν την Πέμπτη στην πρώτη βρετανο-γαλλική Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη βασιλική στρατιωτική ακαδημία Σάντχερστ στο Μπέρκσαϊρ (κοντά στο Λονδίνο), με τη συμμετοχή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Στις διμερείς συναντήσεις συμμετείχαν επίσης ανώτατα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών αμφοτέρων χωρών, καθώς και υπουργοί των δύο κυβερνήσεων.
«Η σύνοδος αναδεικνύει ότι οι δύο χώρες παραμένουν αφοσιωμένες στην υπεράσπιση των λαών μας και της διατήρησης των αξιών μας σαν φιλελεύθερες δημοκρατίες απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, είτε εντός είτε εκτός των συνόρων μας», είπε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός καλωσορίζοντας τον Γάλλο Πρόεδρο.
Η βρετανική κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ότι θα αυξήσει την οικονομική συνδρομή της για τη φύλαξη των συνόρων στο Καλαί κατά 44,5 εκατομμύρια στερλίνες, πέρα από τα περίπου 100.000.000 που δίνει ετησίως για αυτόν το σκοπό. Το ποσό αυτό θα διατεθεί εξολοκλήρου σε μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους τομείς των υπηρεσιών παροχής «ασφαλείας», σε εταιρείες που πωλούν συστήματα ανίχνευσης κίνησης ατόμων με υπέρυθρες ακτίνες, κάμερες και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, φράκτες, εξοπλισμό κατασκευής και συντήρησης φυλακίων ελέγχου κ.ά.
Επιπλέον, η βρετανική κυβέρνηση, θέλοντας να δείξει πως θα συνεχίσει τη συνεργασία σε διάφορα πεδία δράσης και εξαπόλυσης ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων με πρόσχημα την τρομοκρατία ισλαμικών φανατικών οργανώσεων, ανακοίνωσε πως θα διαθέσει τρία στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου «Σινούκ» και αρκετές δεκάδες Βρετανούς στρατιώτες στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, όπου η Γαλλία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις με αφορμή την καταστολή δράσης τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και πρώην αυτονομιστών της φυλής των Τουαρέγκ. Οι Γάλλοι από την πλευρά τους φαίνονταν έτοιμοι να στείλουν στρατιωτικές ενισχύσεις σε υπό βρετανικής ηγεσίας ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στην Εσθονία το 2019, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας με τη Ρωσία.
Ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι στο πλαίσιο της βρετανο-γαλλικής Συνόδου Κορυφής θα γινόταν συνάντηση ανάμεσα στους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών αμφοτέρων χωρών.
Μην παραβλέποντας τα σκληρά παζάρια που πραγματοποιούνται εδώ και καιρό στην ΕΕ για το Brexit, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν παρέλειψε και αυτός (μετά τις πρόσφατες σχετικές κινήσεις των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ Ζ. Κλ. Γιούνκερ και Ντ. Τουσκ) να καλέσει, με νόημα, το Λονδίνο να επανεξετάσει τη στάση του, δηλώνοντας ότι η Γαλλία «θα κοιτάξει με καλοσύνη οποιαδήποτε απόφαση ανάσχεσης της διαδικασίας για Brexit».
Η βρετανο-γαλλική Σύνοδος Κορυφής προκάλεσε, πάντως, αντιδράσεις σε κόμματα της αντιπολίτευσης, που επέκριναν κυρίως τη σπουδή της κυβέρνησης να δώσει άλλα 44,5 εκατομμύρια στερλίνες για τη φύλαξη των συνόρων στο Καλαί ή να φανεί υποχωρητική στις πιέσεις του Παρισιού, προκειμένου να αναλάβει τη φροντίδα περισσότερων ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και προσφύγων που επιθυμούν να μεταβούν στη Βρετανία αλλά έχουν εγκλωβιστεί στο γαλλικό έδαφος.
Παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, φαίνεται ότι ετοιμάζεται νέα προσπάθεια επαναπροσέγγισης, καθώς το κυρίαρχο είναι ότι υπάρχουν συμφέροντα που δεν πρέπει να διακυβευτούν.
Ετσι, όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα «Welt», προγραμματίζεται συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο πλευρών στα τέλη του Μάρτη. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί τότε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ως εκπρόσωπο της τρέχουσας προεδρίας της ΕΕ.
Στόχος θα είναι, όπως λένε αναλυτές, εκτός από τις διαφορές, να τονιστούν και τα κοινά συμφέροντα, που προσδιορίζονται ως «η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, η μεταναστευτική πολιτική, ενεργειακά θέματα και η ανταλλαγή φοιτητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus». Κατά τη συνάντηση, είναι πιθανό επίσης να δοθεί στην Τουρκία υπόσχεση για τη χορήγηση άλλων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για προσφυγικές υποδομές στην Τουρκία.
Οι ίδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι «φέτος δεν πρέπει να αναμένονται ούτε διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία ούτε ταξίδια Τούρκων πολιτών χωρίς βίζα, ή το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων στις ενταξιακές συνομιλίες». Ακόμα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές ότι συνάντηση των 28 ηγετών της ΕΕ με την Τουρκία στο πλαίσιο επίσημης Συνόδου Κορυφής δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί τόσο σύντομα. Τελευταία αντίστοιχη συνάντηση ήταν αυτή του Μάρτη του 2016, 4 μήνες περίπου πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Οι επίσημες σχέσεις έχουν σαφώς επιδεινωθεί με τη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στους φερόμενους πραξικοπηματίες.
Πάντως, την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, είπε ότι αυτό που ζητάει η χώρα του είναι η πλήρης ένταξη, ενώ προειδοποίησε ότι με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση, «δεν έχει λόγο να τηρήσει τη συμφωνία της με την Ενωση για τους μετανάστες».
Είπε χαρακτηριστικά: «Οπως και να αποκαλείται, προνομιακή εταιρική σχέση ή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, μια τέτοια πρόταση δεν θα την εξετάσει καν η Τουρκία». Ουσιαστικά, αυτό ήταν και μια απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν, που είχε απορρίψει την ένταξη, προτείνοντας κάποιου είδους «προνομιακή εταιρική σχέση». Ο Τσελίκ επίσης κατήγγειλε ότι η ΕΕ δεν τηρεί όλους τους όρους της συμφωνίας που έχει συνάψει με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι «η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Τουρκία δεν λειτουργεί, δεν έχουν ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην επέκταση της τελωνειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Ουσιαστικά η Τουρκία δεν έχει λόγο να εξακολουθεί να τηρεί τη συμφωνία αυτή». Με αυτά γίνεται φανερό ότι το παζάρι θα είναι ιδιαίτερα σκληρό.
Εντείνεται ο εμπορικός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--
Νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα από ανοξείδωτο χάλυβα επέβαλε την Τετάρτη η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εντείνοντας τον εμπορικό ανταγωνισμό με την Κίνα, που κατακλύζει την αμερικανική αγορά με προϊόντα χάλυβα λόγω χαμηλότερων τιμών. Συγκεκριμένα, στο εξής σε ορισμένα προϊόντα ανοξείδωτου χάλυβα από την Κίνα θα επιβάλλονται δασμοί ύψους 174% και οι εισαγωγείς κάποιων προϊόντων πολυεστέρα θα πληρώνουν κατά 40% περισσότερο, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.
Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί την Κίνα για «παράνομες» κρατικές επιδοτήσεις στα εμπορεύματα αυτά, ώστε να πωλούνται σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές. Πρόκειται για εξειδικευμένα προϊόντα με σχετικά μικρό όγκο συναλλαγών, ωστόσο ειδικοί πιστεύουν ότι οι εμπορικές διαμάχες με την Κίνα και άλλες χώρες θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.
Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε την Κίνα με «πρόστιμα» για υποτιθέμενη «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας». Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς», ο Τραμπ έκανε λόγο για «υψηλές αποζημιώσεις, μιλάμε για αριθμούς που δεν έχετε καν σκεφτεί». Ο Τραμπ και ο σύμβουλος οικονομικής πολιτικής, Γκάρι Κον, δήλωσαν στη συνέντευξη ότι η Κίνα έχει αναγκάσει τις αμερικανικές εταιρείες, που θέλουν να λειτουργήσουν εκεί, να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους στην Κίνα και γι' αυτό οι ΗΠΑ διεξάγουν έρευνες. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως στην καθιερωμένη ομιλία για την «κατάσταση του έθνους», στις 30 Γενάρη, θα ανακοινώσει λεπτομερέστερα μέτρα κατά της Κίνας.
«Οι ΗΠΑ θέλουν καλές σχέσεις με την Κίνα», είπε, «ωστόσο η Κίνα θα πρέπει να εμπορεύεται δίκαια με τις ΗΠΑ». Ερωτηθείς για πιθανό εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ ως απάντηση στις φτηνές κινεζικές εξαγωγές χάλυβα, αλουμινίου ή φωτοβολταϊκών συστημάτων, απάντησε: «Δεν το σκέφτομαι, δεν το ελπίζω».
Θυμίζουμε πως και οι Γερμανοί Βιομήχανοι εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία για τα όλο και συχνότερα «μέτρα αντι-ντάμπινγκ» των ΗΠΑ, λέγοντας πως θα πλήξουν δυσανάλογα τις εμπορικές σχέσεις με άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Γερμανία.