Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Προετοιμάζεται σύνοδος ηγεσιών

Παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, φαίνεται ότι ετοιμάζεται νέα προσπάθεια επαναπροσέγγισης, καθώς το κυρίαρχο είναι ότι υπάρχουν συμφέροντα που δεν πρέπει να διακυβευτούν.

Ετσι, όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα «Welt», προγραμματίζεται συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο πλευρών στα τέλη του Μάρτη. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί τότε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, ως εκπρόσωπο της τρέχουσας προεδρίας της ΕΕ.

Στόχος θα είναι, όπως λένε αναλυτές, εκτός από τις διαφορές, να τονιστούν και τα κοινά συμφέροντα, που προσδιορίζονται ως «η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, η μεταναστευτική πολιτική, ενεργειακά θέματα και η ανταλλαγή φοιτητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus». Κατά τη συνάντηση, είναι πιθανό επίσης να δοθεί στην Τουρκία υπόσχεση για τη χορήγηση άλλων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για προσφυγικές υποδομές στην Τουρκία.

Οι ίδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι «φέτος δεν πρέπει να αναμένονται ούτε διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία ούτε ταξίδια Τούρκων πολιτών χωρίς βίζα, ή το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων στις ενταξιακές συνομιλίες». Ακόμα, εκτιμούν οι ίδιες πηγές ότι συνάντηση των 28 ηγετών της ΕΕ με την Τουρκία στο πλαίσιο επίσημης Συνόδου Κορυφής δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί τόσο σύντομα. Τελευταία αντίστοιχη συνάντηση ήταν αυτή του Μάρτη του 2016, 4 μήνες περίπου πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Οι επίσημες σχέσεις έχουν σαφώς επιδεινωθεί με τη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στους φερόμενους πραξικοπηματίες.

Πάντως, την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, είπε ότι αυτό που ζητάει η χώρα του είναι η πλήρης ένταξη, ενώ προειδοποίησε ότι με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση, «δεν έχει λόγο να τηρήσει τη συμφωνία της με την Ενωση για τους μετανάστες».

Είπε χαρακτηριστικά: «Οπως και να αποκαλείται, προνομιακή εταιρική σχέση ή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, μια τέτοια πρόταση δεν θα την εξετάσει καν η Τουρκία». Ουσιαστικά, αυτό ήταν και μια απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν, που είχε απορρίψει την ένταξη, προτείνοντας κάποιου είδους «προνομιακή εταιρική σχέση». Ο Τσελίκ επίσης κατήγγειλε ότι η ΕΕ δεν τηρεί όλους τους όρους της συμφωνίας που έχει συνάψει με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι «η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Τουρκία δεν λειτουργεί, δεν έχουν ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην επέκταση της τελωνειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Ουσιαστικά η Τουρκία δεν έχει λόγο να εξακολουθεί να τηρεί τη συμφωνία αυτή». Με αυτά γίνεται φανερό ότι το παζάρι θα είναι ιδιαίτερα σκληρό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ