ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
«Στο καφενείον η Ελλάς, ο σαλτιμπάγκος πουλά τα νούμερα φθηνά... »

«Η χώρα μας είναι ένα ανοιχτό πεδίο ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και ειδικότερα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας (...) Η ελληνική επικράτεια είναι η πύλη σε μια μεγάλη περιοχή, εντός της οποίας βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες αγορές των χωρών της Βαλκανικής, της Μαύρης Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η οποιαδήποτε επένδυση πραγματοποιείται στην Ελλάδα, έχει έναν πολλαπλασιαστή απόδοσης που της προσδίδει μια ιδιαίτερη δυναμική».

Τα παραπάνω έγραφε πρόσφατα, σε άρθρο του στην αμερικανική ιστοσελίδα «Defensenews.com», ο αν. υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας.

Βλέπετε. Το κράτος έχει συνέχεια, οι κυβερνήσεις τις αστικής τάξης έχουν συνέχεια και η προσαρμογή στις στοχεύσεις πρέπει να επικαιροποιούνται, να εναρμονίζονται με τα οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών, όπου Γης.

Δεν διστάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην πράξη υπηρετεί τα σχέδια του πολέμου, αφού υιοθετεί την πιο βρώμικη άποψη των οικονομικών συμφερόντων, ότι «...ένας πόλεμος έχει και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά».

Και συνεχίζει κυνικά ακάθεκτος ο κ. Βίτσας: «Ειδικά στο χώρο των αμυντικών επενδύσεων, απώτερος στόχος μας είναι η Ελλάδα ν' αποτελέσει, σε επίπεδο βιομηχανίας, κέντρο υποστήριξης των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων μας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (...) Εχουμε μπροστά μας την Ελλάδα μετά την κρίση. Την Ελλάδα με τους ανοιχτούς ορίζοντες για συνεργασίες και επενδύσεις. Αρκεί κάποιος να την γνωρίζει καλύτερα, να γνωρίζει καλύτερα όλο το φάσμα του παραγωγικού της δυναμικού και να το αξιοποιεί».

Σαφέστατη και πεντακάθαρη η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκχωρεί τα πάντα, γη, αέρα, θάλασσα, Ενοπλες Δυνάμεις και το λαό, αρκεί να ευημερούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Καμία αναστολή για τα χιλιάδες θύματα, τους ξεριζωμούς, την εξαθλίωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε delete στις εικόνες και τις μνήμες δυο Παγκοσμίων Πολέμων, των εκατομμυρίων νεκρών και καταστροφών της ανθρωπότητας.

Συμπεριφέρονται ως κοινοί σαλτιμπάγκοι, πουλούν τα νούμερα φθηνά, «στο καφενείον η Ελλάς», ακριβώς γιατί πέρασαν απέναντι στην όχθη που σπέρνει θάνατο.

Εκεί που οι άνθρωποι ταυτίζονται με τα αναλώσιμα της απόδοσης κερδών για μια χούφτα κεφαλαιοκράτες.


Αεροπεζοναύτης

Συμμετοχή στις συγκεντρώσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Σωματείων

Στις 12 Γενάρη πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις από Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα. Σε αυτές συμμετείχαν η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ), η Πρωτοβουλία Αποστράτων για το Δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση, η Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ) και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ). Στη φωτογραφία το πανό της ΕΑΚΠ στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Εξορμήσεις σε στρατόπεδα

Εξορμήσεις με αφορμή τη δημοσίευση της Διακήρυξης της ΚΕ για τα 100 χρονιά του ΚΚΕ πραγματοποίησαν την Τρίτη 16 Γενάρη μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μ. Πεύκο, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα και στο ΓΕΕΘΑ. Θετική ήταν η ανταπόκριση από νέους φαντάρους και τους γονείς τους (καθώς στα κέντρα γίνεται η κατάταξη της 2018 Α' ΕΣΣΟ), εξοδούχους φαντάρους, αλλά και μόνιμο προσωπικό. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν ήδη προμηθευτεί τον «Ριζοσπάστη» με την ένθετη Διακήρυξη από το Σαββατοκύριακο. Επιπλέον διακινήθηκε και η Ερώτηση του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των φαντάρων. Πολλοί από τους γονείς εξέφρασαν τη χαρά τους που το ΚΚΕ αγωνίζεται για τα δικαιώματα των φαντάρων και βρίσκεται έξω από τις πύλες των στρατοπέδων τη μέρα κατάταξης.

Το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας να μη σταθεί απέναντι στο λαό

Συνέντευξη του Αγάπιου Παπανεοφύτου, καθηγητή του Ποινικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και καθηγητή στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομικής Ακαδημίας της Ελληνικής Αστυνομίας

-- Το δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» «Για τους ένστολους» αποτελεί πρωτοβουλία που ανάμεσα στα άλλα επιδιώκει να στηρίξει τα δικαιώματα της στρατευμένης νεολαίας και των ένστολων. Με δεδομένη την πείρα σας και την πολύχρονη διδακτική πείρα σας στην Ακαδημία της ΕΛ.ΑΣ., θα θέλαμε ένα σχόλιό σας.

-- Είναι κοινή γνώση ότι τόσο οι στρατευμένοι Ελληνες πολίτες όσο και οι ένστολοι γενικότερα (Σώματα Ασφαλείας - Πυροσβέστες - Λιμενικοί) δεν απολαμβάνουν σειρά συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που παρέχονται στους υπόλοιπους πολίτες. Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα, κατά μεγάλο μέρος, της λογικής της αυστηρής πειθαρχίας και υποταγής στην ιεραρχία που εφαρμόζεται τόσο στο σύστημα της εκπαίδευσής τους, όσο και σε αυτό της υπηρεσιακής τους λειτουργίας. Για παράδειγμα, αξίζει να αναφερθεί η αντίληψη που επικρατεί στο χώρο των ένστολων γενικότερα, της υποχρέωσης «τυφλής» υπακοής στις εντολές των ανωτέρων. Περαιτέρω, πρέπει να γίνει ειδική μνεία στο σοβαρό περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, ιδίως σε ό,τι αφορά στα Σώματα Ασφαλείας, όπως είναι το ανορθολογικό σύστημα μεταθέσεων, η αναξιοκρατία στις υπηρεσιακές εξελίξεις και μεταβολές, η καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων σε σχέση με το ωράριο εργασίας και οι αντιδημοκρατικοί υπηρεσιακοί κανονισμοί.

-- Γιατί έχει συμφέρον το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, ειδικότερα αυτοί που προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα να μην στρέφονται ενάντια στο λαό και τους αγώνες του;

-- Το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, τόσο οι αξιωματικοί όσο και οι υπαξιωματικοί και οι απλοί αστυφύλακες, προέρχεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, από τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ουσιαστικά, λοιπόν, η επιθετική τους στάση ενάντια στις λαϊκές διεκδικήσεις στρέφεται όχι μόνο ενάντια στις οικογένειές τους, αλλά και ενάντια και στα δικά τους αιτήματα και δικαιώματα που καταστρατηγούνται ευθέως από την Πολιτεία και τους ανωτέρους τους, όπως ήδη επισημάνθηκε πιο πάνω. Θα πρέπει να γίνει πλήρως κατανοητό στους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας ότι η κύρια αποστολή τους είναι η δίωξη και καταπολέμηση του εγκλήματος, βεβαίως στο πλαίσιο του σεβασμού των δικαιωμάτων υπόπτων και κατηγορουμένων, αλλά και να εδραιωθεί στους κόλπους τους η θέση ότι είναι και αυτοί πολίτες ειδικών καθηκόντων, ώστε να αποδυναμωθεί η στρατιωτική τους αντίληψη σε ό,τι αφορά τη φύση των υποχρεώσεων και δικαιωμάτων τους.

-- Προβλέπεται και έχει συμμετάσχει η αστυνομία μαζί με τις Ενοπλες Δυνάμεις σε κατασταλτικές ενέργειες ενάντια στο λαό;

-- Ανατρέχοντας στη σχετικά πρόσφατη ιστορία της χώρας μας, είναι σε όλους μας γνωστός ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στην καταστολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του ελληνικού λαού. Ας θυμηθούμε μόνο την περίοδο μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των ετών 1949 - 1960, όταν στο όνομα της καταπολέμησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας, δεκάδες χιλιάδες Ελληνες πολίτες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν με πρόσχημα το χαρακτηρισμό τους ως εχθροί του κράτους. Ο ρόλος του στρατού και της αστυνομίας για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν τότε εις βάρος Ελλήνων πολιτών είναι καταγεγραμμένος σε όλα τα ιστορικά δοκίμια. Ακολούθησε η δικτατορία των συνταγματαρχών των ετών 1967 - 1974, όταν πάλι τα δύο αυτά ένοπλα σώματα χρησιμοποιήθηκαν κατ' εξοχήν για τη βίαιη καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, πάλι στη λογική της αντιμετώπισης όχι μόνο της κομμουνιστικής αλλά κάθε προοδευτικής και γενικά δημοκρατικής ιδεολογίας. Δυστυχώς, έστω και υπό τη λογική ότι η επανάληψη της ιστορίας μετατρέπεται σε φάρσα, η χρησιμοποίηση του στρατού και της αστυνομίας για την καταστολή λαϊκών διεκδικήσεων ακόμη και σήμερα όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά είναι πιθανή. Ας μην ξεχνάμε ότι κύρια όπλα επιβολής της κρατικής βούλησης εκεί όπου αυτή έρχεται σε σύγκρουση με τις λαϊκές διεκδικήσεις, αποτελούν, διαχρονικά, ο στρατός και η αστυνομία.

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Σκουληκόσουπα και στον Αυλώνα

Οι καταγγελίες για το φαγητό που σερβίρουν στους φαντάρους συνεχίζονται. Την ίδια περίοδο που ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας (ΑΝΥΠΕΘΑ), Δ. Βίτσας, έδινε συνέντευξη στις 30/12/2017, τα κρούσματα όχι μόνο δε μειώνονταν αλλά πολλαπλασιάζονταν.

Θυμίζουμε ότι ο ΑΝΥΠΕΘΑ προσπαθώντας να γελοιοποιήσει τις αντιδράσεις των φαντάρων, δήλωνε: «Πάντα υπήρχαν κάποιοι που έλεγαν, θέλουμε κι άλλο φαγητό. Και γι' αυτό υπάρχει πρόβλεψη». Δηλαδή, το υπουργείο έχει προβλέψει ακόμη και δεύτερη μερίδα με σκουλήκια; Γιατί αυτό που έγινε στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι, στις αρχές του Δεκέμβρη 2017, επαναλήφθηκε την Τετάρτη στις 10 του Γενάρη του 2018, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα.

Παράλληλα, σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το σχετικό πρόβλημα στο Μεσολόγγι, ο υπουργός Καμμένος απάντησε με φαιδρότητες και κοροϊδία συγκαλύπτοντας συνειδητά τα προβλήματα που υπάρχουν στη σίτιση της στρατευμένης νεολαίας. Προβάλλει ως δικαιολογίες και επικαλείται το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, τα Στρατιωτικά Εργαστήρια, αλλά και εκθέσεις υγειονομικών επιθεωρήσεων. Η κατάληξη είναι να πει ο υπουργός ότι από μακροσκοπικό έλεγχο εκτιμήθηκε πως τα μικρά σκούρα σωματίδια ήταν κατάλοιπα από τον πάτο του βραστήρα είτε από μπαχαρικά.

Φαντάροι από το ΚΕΤΘ έστειλαν την παρακάτω καταγγελία στο enstoloi@rizospastis.com:

«Αλλο ένα κρούσμα με σκουλήκια σε κοτόσουπα που προέρχονται από το ρύζι, σημειώθηκε αυτές τις μέρες. Τη φορά αυτή στο ΚΕΤΘ Αυλώνα. Η απάντηση που μας δόθηκε... πρόκειται για μέρος του ρυζιού που έχει χυλώσει!!! Δε πείσθηκε κανένας. Μάλιστα, σε όσους επέμεναν έγιναν απειλές. Αξιωματικός απειλούσε ότι θα κάνει μήνυση σε όποιον δημοσιεύσει το όνομά του! Μάλιστα, έκλεισαν τις πόρτες και μας ζητούσαν να δώσουμε τα ονόματά μας.

Παρά τις απειλές, την επόμενη μέρα στην πρωινή αναφορά, πολλοί φαντάροι βγήκαν μπροστά διαμαρτυρόμενοι μέσα σε αγωνιστικό κλίμα. Η διοίκηση μετά τον πρώτο "παραπονούμενο" προσπάθησε να μας βγάλει τρελούς. Ακολούθησαν κι άλλοι το παράδειγμά του. Μετά τις απανωτές αναφορές, παραδέχτηκε η διοίκηση ότι μπορεί να έχουμε και δίκιο. Είναι ξεκάθαρο ότι παίζουν με τη νοημοσύνη μας.

Τονίζουμε ότι την ευθύνη, για την κακή ποιότητα του φαγητού, φέρει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας που δίνει εκατομμύρια για εξοπλιστικά προγράμματα και δεν φροντίζει για τις δικές μας ανάγκες. Απαιτούμε τώρα βελτίωση των παροχών, των συνθηκών και της ποιότητας και ποσότητας της σίτισης.

Φαντάροι ΚΕΤΘ Αυλώνα»

Αν και η διοίκηση του στρατοπέδου φέρει ευθύνη για τις απειλές και την προσπάθεια κουκουλώματος, η κύρια ευθύνη βαραίνει τη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ακριβώς για το λόγο που λένε οι ίδιοι οι φαντάροι. Εχουν εκατομμύρια ευρώ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, για τις αποστολές ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης στο εξωτερικό και δεν δίνουν τίποτα για τους φαντάρους. Με γελοίες δικαιολογίες, του τύπου «είναι μπαχαρικά», όπως είπαν στο Μεσολόγγι ή όπως τώρα ότι «σβόλιασε» το ρύζι, δεν κουκουλώνεται η πολιτική τους.

Στο νέο κρούσμα προστίθενται κι άλλα, όπως το ότι φαντάροι από το Κιλκίς που μας κατήγγειλαν ότι δε τους πρόσφεραν πρόγευμα:

«Τη Παρασκευή 29/12/17, όταν πήγαμε να πάρουμε το πρόγευμά μας από το εστιατόριο, μας ενημέρωσαν ότι δεν υπήρχε πρόγευμα. Η δικαιολογία... δεν είχε γίνει η προμήθειά του. Ηταν να φάμε κουλούρι. Ολα αυτά μια μέρα μετά τον ερχομό αρκετών καινούργιων φαντάρων από τη ΣΤ' ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου στο στρατόπεδό μας. Επίσης, το εστιατόριό μας καλύπτει τις μισές περίπου μονάδες του στρατοπέδου. Με την άμεση παρέμβαση - διαμαρτυρία στον αρμόδιο υποδιοικητή, το ζήτημα λύθηκε και όλοι οι φαντάροι πήραν πρόγευμα (έστω κι αν αυτό δεν ήταν κουλούρι...).

Είναι σημαντικό όλοι οι φαντάροι να διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε, όσο μικρά ή μεγάλα κι αν φαίνονται, και να μη χαρίζουμε τίποτα!

Φαντάρος από την

33η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (33ΜΚ/ΤΠ)

Πολυκάστρου Κιλκίς»

Αντίστοιχα συμβαίνουν σε πολλές μονάδες και των τριών κλάδων. Αλλού τους βγάζουν έξοδο πριν τη 1 μ.μ. για να μην τους ταΐσουν, όπως στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας και σε πλοία του στόλου, ή τους βάζουν μέσα στις 8 μ.μ.. Το «κόλπο» είναι διαδεδομένο. Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά η περικοπή κονδυλίων που αφορούν στη σίτιση και γενικά στη διαβίωση των στρατευμένων παιδιών του λαού. Εχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να λύσει άμεσα το ζήτημα.

Το χέρι βαθιά στην τσέπη για τον φαντάρο και την οικογένειά του

Φαντάρος που υπηρετεί στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ στην Αττική, αναφερόμενος στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κι άλλοι συνάδελφοί του, μας κατήγγειλε:

«Καταρχήν θέλω κι εγώ να χαιρετίσω τη νέα στήλη του "Ριζοσπάστη" για φαντάρους και ένστολους.

Γράφω δύο πράγματα με αφορμή κάποια γεγονότα μέσα και έξω από το στρατό. Εχω να πληρωθώ εδώ και τέσσερις μήνες από τη μονάδα μου καθώς δεν έχουν έρθει τα χαρτιά μισθοτροφοδοσίας από την προηγούμενη μονάδα που ήμουν. Κάθε μήνα η απάντηση στις ερωτήσεις για τον μισθό είναι η ίδια:

Δεν έχουν έρθει τα χαρτιά. Ακόμα περιμένουμε.

Το ίδιο έχει συμβεί παλαιότερα και σε άλλους φαντάρους που έχουν έρθει από μετάθεση. Φυσικά πρόκειται για το ποσό - κοροϊδία των 8,62 ευρώ το μήνα. Το χέρι όμως μπαίνει κι άλλο στην τσέπη ακόμα και γι' αυτό το αστείο ποσό. Την ίδια περίοδο διαπίστωσα ότι δεν μου έχει πληρωθεί Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούμαι από την εταιρεία όπου δούλευα πριν μπω στρατό.

Αθροιστικά πρόκειται για ποσά που ένας φαντάρος μπορεί να βγάλει και μήνα. Είναι κι αυτό ένα παράδειγμα ότι το κόστος της θητείας και η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς όχι απλά είναι πλευρές της ίδιας πολιτικής αλλά μπορεί να συνυπάρχουν ως προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας φαντάρος κατά τη διάρκεια της θητείας του. Γι' αυτό και οι στρατιώτες δεν πρέπει να ξεκόβουν από τους φορείς του λαϊκού κινήματος όσο καιρό υπηρετούν αλλά να ενισχύουν την επαφή τους με αυτούς. Αλλωστε, το άγχος και η ανασφάλεια για το τι γίνεται μετά το στρατό - πώς θα τα βγάλουμε πέρα - είναι μεγάλο για κάθε φαντάρο από λαϊκή οικογένεια, ειδικά όσο πλησιάζει ο καιρός της απόλυσης.

Φαντάρος από το ΝΙΜΤΣ»

Στην ίδια συνέντευξη ο Βίτσας έλεγε για τα 8,62 ευρώ το μήνα που δίνει για βοήθημα στους φαντάρους: «Τέλος, τα 8 ευρώ που δίνονται ως ενίσχυση το μήνα στον φαντάρο είναι λίγα, θα συμφωνήσω... Ωστόσο, όλα αυτά προσμετρώνται και με τα δημοσιονομικά».

Με απλά λόγια, λέει στους φαντάρους ότι δεν επιτρέπουν τα οικονομικά της κυβέρνησης. «Δεν αντέχει η οικονομία». Είναι το ίδιο που απαντάνε κι οι άλλοι υπουργοί όταν τους «επισκέπτονται» στα γραφεία τους εργάτες και συνταξιούχοι. Δεν απαντάνε όμως τα ίδια στον Τραμπ, στους τραπεζίτες, στους μεγαλοξενοδόχους, στους εφοπλιστές, σε κάθε λογής μεγαλοεπιχειρηματίες. Μ' αυτούς φωτογραφίζονται σε σαλόνια ξενοδοχείων και Οικονομικά Συνέδρια. Γι' αυτούς έχουν φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, εγγυήσεις, ανακεφαλαιοποιήσεις, «αναπτυξιακούς» νόμους... πακτωλό δισεκατομμυρίων από τα ματωμένα πλεονάσματα. Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι το «Ετος Μέριμνας» για το προσωπικό των ΕΔ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ένα πυροτέχνημα. Μόνο με συλλογικό αγώνα και δράση θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των φαντάρων.

Ψηλά το κεφάλι!

Οι κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος σε όλη τη χώρα, οι δυναμικές παρεμβάσεις ταξικών συνδικάτων και Ομοσπονδιών για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δίνουν το παράδειγμα σε κάθε νέο και νέα. Σε πολλά στρατόπεδα, απ' όσο μαθαίνουμε, τα «νέα» έγιναν γνωστά, οι κινητοποιήσεις άφησαν θετικό αντίκτυπο σε εκατοντάδες φαντάρους. Εδωσαν κουράγιο γιατί έσπασαν τη σιγή νεκροταφείου που ήθελαν να επιβάλουν η κυβέρνηση και τα αφεντικά της.

Αποδείχτηκε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων που δεν μασάει σε απειλές, εκβιασμούς και στην υποκρισία της κυβέρνησης! Αντίθετα, παλεύει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του εργαζόμενου λαού.

Συνάδελφοι νεοσύλλεκτοι! Πάρτε παράδειγμα και κουράγιο! Μην ανεχτείτε στη νέα φάση της ζωής σας να κάνετε πίσω από όσα δικαιούστε και από όσα έχετε ανάγκη. Διεκδικείστε, βγείτε στην αναφορά, στείλτε επιστολές διαμαρτυρίας στον «Ριζοσπάστη»!

Το υπουργείο Αμυνας έχει κηρύξει το 2018 έτος«μέριμνας για το προσωπικό». Πίσω από τους ωραίους τίτλους δεν μπορούν να κρυφτούν τα προβλήματα φαντάρων και στελεχών. Μέσα σε ένα μήνα φαντάροι από δύο διαφορετικά στρατόπεδα έχουν καταγγείλει ότι βρήκαν σκουλήκια στο φαγητό τους. Το κόστος της θητείας μεγαλώνει, ενώ το λαϊκό εισόδημα τσακίζεται με τη φοροληστεία και τη λεηλασία μισθών και συντάξεων. Η κυβέρνηση μεριμνά μόνο για τους βιομήχανους και το ΝΑΤΟ. Αυτό έχει αποδειχτεί.

Μην ψαρώνετε! Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ συσπειρωθείτε και παλέψτε για θητεία με δικαιώματα.

«Ψηλά το κεφάλι»! Ετσι η θητεία θα γίνει καλύτερη!

Σχετικά με τις νέες μειώσεις στις αποδοχές

Ο «Ριζοσπάστης» ρώτησε ανώτερο αξιωματικό του Στρατού Ξηράς για τις νέες μειώσεις στις αποδοχές των στρατιωτικών. Μας απάντησε τα παρακάτω:

Με την κατάργηση/ενσωμάτωση επιδομάτων στο βασικό μισθό και τη δημιουργία μισθολογικών κλιμακίων, έναντι των μισθολογικών προαγωγών που προϋπήρχαν, έχουν γίνει λάθη όσον αφορά στο πού εντάσσεται το κάθε στέλεχος. Αποτέλεσμα αυτού είναι να εμφανίζονται διάφορες αποκλίσεις προς τα κάτω. Επίσης, η σταδιακή αύξηση εισφορών στον ΕΦΚΑ (από τον εργοδότη μεν, αλλά σε βάρος του εργαζόμενου δε) επέφερε μειώσεις. Η μη εισέτι καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου επίσης μείωσε το εισόδημα, καθώς και η μη καταβολή εισέτι της αποζημίωσης για τη νυκτερινή εργασία, αλλά και η κατάργηση του επιδόματος αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Επιγραμματικά, οι μειώσεις αποτυπώνονται:

Στο βασικό μισθό.

Στο επίδομα παραμεθορίου που δεν έχει καταβληθεί εισέτι.

Στο επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας που κόπηκε.

Στην αποζημίωση της νυκτερινής εργασίας που δεν έχει καταβληθεί εισέτι.

Συνάντηση του ΚΚΕ με την ΠΟΕΣ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), καθώς και με τις Ενώσεις Στρατιωτικών των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεντρικού και Δυτικού Τομέα Αθήνας και των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Καστοριάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ