ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η στείρα ονοματολογία κρύβει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΕ σε ραδιοφωνικό σταθμό

Για τα ζητήματα της επικαιρότητας συζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας, το πρωί της Παρασκευής, με τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real». Ακολουθούν οι απαντήσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το θέμα των Σκοπίων και τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται

Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση αυτήν την περίοδο και ως ένα βαθμό και η κυβέρνηση των Σκοπίων, αντίστοιχα, υφίστανται ισχυρές πιέσεις για την επίλυση του προβλήματος με το όνομα εκ μέρους κυρίως των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αυτές οι δυνάμεις επείγονται για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί ειδικά στα Βαλκάνια είναι πάρα πολύ ισχυροί. Συγκρούονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και η Ρωσία δεν θέλει να χάσει την επιρροή, που παραδοσιακά είχε έτσι κι αλλιώς στο χώρο των Βαλκανίων και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να αποσπάσουν χώρες απ' την επιρροή της Ρωσίας, να τις εντάξουν στον ονομαζόμενο ευρωατλαντικό άξονα, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ. Μύλος δηλαδή. Γι' αυτό προτάσσεται, αν θέλετε την άποψή μας, η ονοματολογία αποσυνδεδεμένη όμως απ' όλα τα υπόλοιπα. Οχι ότι δεν είναι υπαρκτό ποια ονομασία θα δοθεί ως ζήτημα, όμως θα πρέπει πιστεύω να ξεφύγουμε απ' αυτήν τη στείρα ονοματολογία. Ηταν πάγια θέση του ΚΚΕ, απ' το 1992, ο όρος «Μακεδονία» εάν χρησιμοποιηθεί στην ονομασία της γειτονικής Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό και θα πρέπει ταυτόχρονα - γι' αυτό λέμε ότι πρέπει να ξεφύγουμε απ' αυτήν την ονοματολογία - να δοθεί βάρος σε εγγυήσεις, σε προϋποθέσεις για μια λύση που θα βρίσκεται μακριά από αλυτρωτισμούς, από εθνικισμούς, από σοβινισμούς, που θα υπερασπίζεται δηλαδή κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μακριά από αλλαγές συνόρων. Και φυσικά, κατά την άποψη του ΚΚΕ, θα πρέπει όλα αυτά τα ζητήματα να αποσυνδεθούν και απ' την ένταξη της γειτονικής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ ή σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Οι οργανισμοί αυτοί, άλλωστε, είναι κατά την ιστορική πείρα και την άποψη του ΚΚΕ οι βασικές πηγές τού «διαίρει και βασίλευε» στην περιοχή, της επαναχάραξης συνόρων, που βέβαια γίνεται μόνο με πόλεμο, δηλαδή με το αίμα των λαών. Και απ' αυτήν την άποψη, δεν θεωρούμε ότι χρειάζονται τα εθνικιστικά συλλαλητήρια, όπως δεν χρειάζονταν το 1992, πόσο μάλλον σήμερα. Και, βέβαια, ο ελληνικός λαός ξέρει πολύ καλά ότι και τότε, μέσα σε δύσκολες, σε άλλες από κάθε άποψη, συνθήκες, το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί σε αυτά τα ζητήματα και είχε θέσει επί τάπητος το πρόβλημα το οποίο σιγά - σιγά υιοθετήθηκε ως ένα βαθμό - τουλάχιστον ως προς το σκέλος του ονόματος - και από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Βέβαια και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ποιος δικαιώθηκε σ' αυτά τα ζητήματα.

Για τη στάση του ΚΚΕ, αν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

Καταρχάς, μέχρι στιγμής, δεν ξέρουμε την επίσημη θέση της κυβέρνησης, όχι την κατάληξή της, ούτε τη βασική γραμμή της διαπραγμάτευσης και πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τη γειτονική Δημοκρατία, ούτε γνωρίζουμε το μίνιμουμ, να το πω έτσι, της υποχώρησης που έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή, όπως λένε, η κυβέρνηση. Μόνο εικασίες, σκέψεις, απόψεις, διαρροές υπάρχουν, σκόρπιες πληροφορίες και βέβαια το γεγονός ότι από μόνο του, αυτό που λέμε εμείς, το όνομα, όπως κι αν καταλήξει, δεν λέει τίποτα, αν δεν βάλεις και όλα τα υπόλοιπα.

-- Τον αλυτρωτισμό λέτε;

Βεβαίως, τον αλυτρωτισμό. Είναι οι εγγυήσεις για τα σύνορά μας, τα διεθνή συνολικά σύνορα των Βαλκανίων, είναι οι αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, ότι πρέπει να αναγνωρίσουν και να δώσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν τίθεται θέμα μακεδονικής μειονότητας. Και το λέω αυτό γιατί έτσι προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανενός είδους διεκδίκηση προς τη χώρα μας ή κάποιας άλλης χώρας. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκφράζονται μεγαλοϊδεάτικοι στόχοι για δημιουργία «Μακεδονίας του Αιγαίου». Είμαστε, επίσης, κάθετα αντίθετοι και πρέπει αυτό να συνδυάζεται με την ονομασία, το να αναθέτουμε την αντιμετώπιση των σχέσεών μας με γειτονικές χώρες σε δυνάμεις, όπως είναι οι ΗΠΑ, άλλες δυνάμεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που ευθύνονται για την κατάσταση στην περιοχή, για τη διάλυση, το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, για το φούντωμα του εθνικισμού, του φασισμού, του σοβινισμού. Φυσικά, μας ανησυχεί διπλά το γεγονός ότι και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση προχωρά την πολιτική της, και για την επίλυση του ονόματος, κάτω απ' αυτήν την πίεση του ΝΑΤΟ, για τη γρήγορη ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στη λυκοσυμμαχία, τον Ιούλη.

-- Επομένως, καταλαβαίνω ότι η στάση του ΚΚΕ στην ψηφοφορία θα εξαρτηθεί απ' το σύνολο των παραμέτρων που μόλις θέσατε.

-- Οπωσδήποτε και μάλιστα τη στάση μας θα την καθορίσουμε όταν έρθει η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και σε συνδυασμό με τις παραμέτρους που ανέφερα.

Για το θέμα «των συνεχιζόμενων προκλήσεων της γειτονικής Τουρκίας» και τα «πολιτικά προγεφυρώματα» που δημιουργεί σε άλλες βαλκανικές χώρες

Είναι γνωστές οι επιθετικές θέσεις της Τουρκίας, για την προώθηση των συμφερόντων της και φυσικά για να αποκτήσει, να κατακτήσει και να εδραιώσει μια ηγετική θέση στην περιοχή. Και στον μουσουλμανικό κόσμο προς την Ασία, αλλά και εδώ στην περιοχή των Βαλκανίων. Και, μάλιστα, εδώ έχουμε το εξής γεγονός, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, όπου η ελληνική κυβέρνηση του έδωσε τη δυνατότητα να αναβαθμίσει όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις, όπως είναι η θέση της Τουρκίας για επαναδιαπραγμάτευση συνολικά της Συνθήκης της Λοζάνης, η αμφισβήτηση των νησιών του Αιγαίου, η έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών, το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και μια σειρά άλλα ζητήματα. Και είναι ο βασικός λόγος που πιστεύουμε ότι προκαλούνται και έχουν ενταθεί όλες αυτές οι επιθέσεις και οι παραβιάσεις και του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας.

Για την 3η «αξιολόγηση» και πώς βλέπει το ΚΚΕ την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του μνημονίου

Πριν φτάσουμε στον Αύγουστο πρέπει καταρχάς να δούμε ότι: Πρώτον, τα αντιλαϊκά μέτρα της 3ης «αξιολόγησης» που κλείνει αυτόν το μήνα θα είναι σε πλήρη ισχύ, όπως και τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων. Δεύτερον, ξεκινά η 4η «αξιολόγηση» από το Φλεβάρη μέχρι τον Ιούλη, στην οποία προβλέπονται, τουλάχιστον απ' ό,τι γράφεται και απ' ό,τι μας λένε, πάνω από 80 νέα προαπαιτούμενα για την 4η «αξιολόγηση». Επίσης, ενδιάμεσα πριν πάμε στο «τέλος των μνημονίων» του κ. Τσίπρα θα έχουμε το ξεκίνημα της συζήτησης για το χρέος, που θα συνδυαστεί, όποιες κι αν είναι οι αποφάσεις, με αυστηρές μνημονιακές δεσμεύσεις. Θα έχουμε τα stress tests στις τράπεζες που ξεκινούν απ' τον επόμενο μήνα και υποτίθεται τέλος Μάρτη, τον Απρίλη, θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα. Κι αν προκύψουν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αποδυναμώνεται ακόμα κι αυτή η φιλολογία, το αφήγημα, περί τέλους και εξόδου απ' τα μνημόνια. Παράλληλα με το τέλος του προγράμματος λαμβάνονται και αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ. Μην ξεχνάμε ότι θα έχουμε - το πιο πιθανό - μετεξέλιξη του ESM, σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και με πιο μεγάλη πιθανότητα το ΔΝΤ να πάρει τα χρωστούμενα μέσω του ESM και να σηκωθεί να φύγει, πράγμα που σημαίνει ότι με το τέλος του 3ου προγράμματος τον Ιούλη και τον Αύγουστο αρχίζει και γίνεται η συζήτηση. Καταρχάς «καθαρή έξοδος» αποκλείεται. Αλλωστε, ακόμη και στην προπαγάνδα και τη διαφήμιση που κάνει η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας τελευταία, έχουν κόψει αυτήν την ιδέα της «καθαρής εξόδου» και βεβαίως όλοι συζητούν για ένα νέο πρόγραμμα. Τώρα θα το ονομάσουν «νέο πρόγραμμα», «κανονικό», «συμπληρωματικό» κ.λπ; Στην ουσία θα είναι μνημόνιο. Αλλά υπάρχει και η μόνιμη επιτροπεία, υπάρχουν και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, υπάρχουν τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060 και πάει λέγοντας. Αρα ας κρατάμε πολύ μικρό καλάθι και κυρίως να σκεφτόμαστε πώς οριστικά θα βγούμε απ' αυτόν το φαύλο κύκλο είτε υπάρξει μικρή ανάκαμψη ή λίγο μεγαλύτερη για κάποιους ομίλους φυσικά και όχι για το σύνολο της οικονομίας. Πολύ περισσότερο δεν θα υπάρχει τέτοια ανάκαμψη για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είτε είναι μισθωτοί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, επιστήμονες, έμποροι είτε είναι αγρότες.

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα που στήνονται από Δευτέρα

Είδα τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες Ομοσπονδίες, πολλοί πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι, πολλές Επιτροπές από τα προηγούμενα μπλόκα που είχαν γίνει. Δηλαδή, είναι πραγματικές δομές του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και μάλιστα από όσο ξέρω και από τις Οργανώσεις μας που μας ενημερώνουν, σε όλη την ύπαιθρο, ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά, γίνεται μια πολύ μεγάλη δουλειά και σοβαρή δουλειά από την Πανελλαδική Συντονιστική, με συσκέψεις και συνελεύσεις κατά χωριό. Δηλαδή, περνάνε από τα χωριά, συζητάνε, παίρνουν τη γνώμη των αγροτών και στη βάση αυτών των συζητήσεων καταλήξανε την προηγούμενη βδομάδα, να βάλουν μπροστά τα τρακτέρ. Καταρχάς από όσο ξέρω, θα είναι για τις πλατείες των πόλεων, των κωμοπόλεων και των χωριών και σε συνέχεια για έξοδο σε κάποιους εθνικούς δρόμους κ.λπ. Το ΚΚΕ σταθερά στηρίζει τα αιτήματα της αγροτιάς, γιατί είναι δίκαια. Είναι ένας σοβαρός τομέας της ελληνικής οικονομίας, που θα πρέπει και να διαφυλαχθεί και να αναπτυχθεί και κυρίως να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα, φτωχών, κυρίως μικρομεσαίων αγροτών και βεβαίως στηρίζουμε και τις μορφές πάλης που το ίδιο το κίνημα καθορίζει και επιλέγει κάθε φορά.

Για το άγαλμα που γκρέμισαν βάνδαλοι στο Π. Φάληρο

Είναι σκοταδισμός, είναι αντίδραση. Μιλάμε για απαράδεκτα φαινόμενα τη σημερινή εποχή και βεβαίως από όσους είδαμε από πολιτικές δυνάμεις, ο Θεός να τις πει «πολιτικές δυνάμεις», αυτά τα φασιστικά μορφώματα, τα ναζιστικά, όπως είναι η Χρυσή Αυγή, από τα οποία στηρίζονται τέτοιες ενέργειες, αλλά και κάποιοι άλλοι σκοταδιστές άλλων κύκλων. Είναι ντροπή για την ελληνική κοινωνία και θα πρέπει να απομονωθούν αμέσως από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων αυτού του τόπου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ