ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέες δολοφονίες πρώην ανταρτών των FARC - EP

Μέλη του νέου κόμματος Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη της Πλειοψηφίας της Κολομβίας (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun)
Μέλη του νέου κόμματος Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη της Πλειοψηφίας της Κολομβίας (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun)
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Συνεχίζονται οι δολοφονίες πρώην στελεχών και μελών των FARC - EP (Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός), παρά τη συμφωνία που υπογράφτηκε τον Ιούνη του 2016 για κατάπαυση του πυρός και έναρξη νέας προσπάθειας ειρηνευτικής διαδικασίας, μετά από 50 σχεδόν χρόνια ένοπλης σύγκρουσης.

Τα τελευταία θύματα είναι δύο μέλη του νόμιμου κόμματος που προέκυψε από το αντάρτικο, με το ίδιο ακρωνύμιο, FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun - Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας), οι Γουίλμαρ Ασπρίγια και Ανχελ ντε Χεσούς Μοντόγια, που δολοφονήθηκαν στην επαρχία της Αντιόκια στην κοινότητα Πέκε, όπου συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτών εκλογών τον ερχόμενο Μάρτη και των προεδρικών το Μάη. Εκτελέστηκαν από ένοπλους παραστρατιωτικούς που τους αιφνιδίασαν στις 11 το βράδυ της Τετάρτης σε ένα πάρκινγκ, όταν επέστρεφαν από μια προεκλογική εκδήλωση.

Επίσης, στην επαρχία Ναρίνιο, στο νότο και συγκεκριμένα στο Τουμάκο, η κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος προχώρησε πρόσφατα στην ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της περιοχής με την επιχείρηση «Ηρακλής», στο όνομα της αντιμετώπισης των παράνομων ένοπλων οργανώσεων. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επιχείρηση κατά του λαϊκού κινήματος και ουσιαστικά ενισχύει τις προσπάθειες να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας. Στην ίδια επαρχία τον προηγούμενο Οκτώβρη δολοφονήθηκαν 6 πρώην αντάρτες, ενώ από το 2016 οι νεκροί, μέλη και στελέχη της νέας οργάνωσης, έχουν ξεπεράσει τους 30, ενώ έχουν δολοφονηθεί και δεκάδες μέλη λαϊκών και ιθαγένικων οργανώσεων από τη δράση παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου, που έχουν την ανοχή ή και τη στήριξη του επίσημου κράτους.

Η αποστολή του ΟΗΕ περί επαλήθευσης της ειρηνευτικής συμφωνίας στην Κολομβία σε ανακοίνωσή της καταδικάζει τις δολοφονίες και σημειώνει ότι «πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για την ελεύθερη άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας».

Από την άλλη, στελέχη της FARC έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να επαναληφθεί το κύμα στοχευμένων μαζικών δολοφονιών των δεκαετιών 1980 και 1990, όπου πάνω από 5.000 μέλη της οργάνωσης που είχαν δημιουργήσει οι FARC-EP μαζί με το Κολομβιάνικο ΚΚ, «Πατριωτική Ενωση» (Union Patriotica), εκτελέστηκαν από παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η FARC είχε καταγγείλει ότι ενώ αυτή συμμορφώνεται πλήρως με τη συμφωνία που υπογράφτηκε στην Αβάνα, «το κράτος την παραβιάζει συνεχώς και αρνείται την ύπαρξη παραστρατιωτικών οργανώσεων, που αφαιρούν τις ζωές όχι μόνο μελών των FARC και οικογενειών τους, αλλά και υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ηγέτες κοινωνικών αγώνων και γενικά της αντιπολίτευσης». Επίσης, εξακολουθούν να είναι στη φυλακή 600 πρώην αντάρτες. Πάντως, η νέα αυτή οργάνωση, όπως δείχνουν προγραμματικά της ντοκουμέντα και οι δηλώσεις των κύριων στελεχών της, εμμένει στη λεγόμενη «εθνική συμφιλίωση» και την «ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία όλων, στη νέα Κολομβία». Κυρίαρχο στοιχείο που προβάλλει και στην προεκλογική περίοδο είναι «η επίτευξη μιας μεταβατικής εναλλακτικής κυβέρνησης, που θα σταματήσει τη βία, θα εμπεδώσει τη δημοκρατία, θα κατοχυρώσει τα πολιτικά δικαιώματα και θα καταπολεμήσει τη διαφθορά». Η ταξική ανάλυση λείπει, ενώ και η συμφωνία που υπογράφτηκε μετά από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων με το αστικό κράτος, περιλαμβάνει σοβαρές παραχωρήσεις στην αστική τάξη και δημιουργεί πολλές αυταπάτες για «εξανθρωπισμό» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που ανεξάρτητα από προθέσεις, θα έχουν μελλοντικά αρνητικές συνέπειες στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ - ΡΩΣΙΑ
Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας και νεκροί από την καταιγίδα «Φριντερίκε»

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Νεκρούς και τραυματίες έχει αφήσει πίσω της η καταιγίδα «Φριντερίκε» που πλήττει τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, ενώ μεγάλα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στις μεταφορές (αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι κ.λπ.), με ακύρωση δρομολογίων. Στην Ολλανδία, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες από πτώση δέντρων και μπάζων, καθώς οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν δέντρα και στέγες, ανέτρεψαν κοντέινερ και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.

Στο Βέλγιο, μία οδηγός σκοτώθηκε από πτώση δέντρου στο αυτοκίνητό της. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε εκατοντάδες φορές στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να επέμβει για πτώσεις δέντρων, κεραμίδια που ξεκόλλησαν από στέγες ή ηλεκτρικά καλώδια που έπεσαν στο έδαφος, καθώς η ταχύτητα των ανέμων άρχισε να ξεπερνά τα 100 χλμ. την ώρα.

Στη Γερμανία, ένας άντρας έχασε τη ζωή του, επίσης από πτώση δέντρου, ενώ ο κόσμος κλήθηκε να παραμείνει στα σπίτια του και να μην μετακινηθεί χωρίς σοβαρό λόγο. Εξάλλου, διακόπηκαν όλα τα δρομολόγια του σιδηρόδρομου και τα τρένα είχαν ακινητοποιηθεί.

Επίσης, στη Γαλλία, διακόπηκε η κυκλοφορία των τρένων υψηλής ταχύτητας που συνδέουν το Παρίσι με τη Γερμανία.

Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας παρατηρείται αυτές τις μέρες στη Σιβηρία, που αντιμετωπίζει ένα δριμύ κύμα ψύχους. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Γιακουτίας, στη ρωσική Απω Ανατολή, ο υδράργυρος έπεσε στους 68 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα να κλείσουν γύρω στα 100 σχολεία. Στο Ιρκούτσκ, στην περιφέρεια της λίμνης Βαϊκάλης, αναμένεται σήμερα ραγδαία επιδείνωση, με πτώση ακόμα και 30 βαθμών και θερμοκρασία στους -56. Στην Ουλάν - Ουντέ, πρωτεύουσα της γειτονικής περιφέρειας της Μπουργιατίας, ο υδράργυρος έπεσε στους -32 βαθμούς και αναμένεται να συνεχίσει να κατεβαίνει τις προσεχείς μέρες.

Η θερμοκρασία στη Μόσχα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στους -7 βαθμούς, ενώ σημειώθηκε και χιονοθύελλα που προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, έχουν επιστρατευτεί χιλιάδες δημοτικοί υπάλληλοι για τον καθαρισμό των δρόμων.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΣΤΑΝΑ.-- Πενήντα δύο Ουζμπέκοι έχασαν χτες τη ζωή τους, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν τυλίχθηκε στις φλόγες σε απομακρυσμένη περιοχή του Καζακστάν, σε οδική αρτηρία που συνδέει τη ρωσική πόλη Σαμάρα με την Σιμκέντ, μια πόλη που βρίσκεται στο νότιο Καζακστάν κοντά στη μεθόριο με το Ουζμπεκιστάν. Μόνον πέντε άνθρωποι κατάφεραν να γλιτώσουν από τη φωτιά στο λεωφορείο «Ικαρους», ουγγρικής κατασκευής, ενώ τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά ερευνώνται.

ΣΙΝΤΣΟΟΥ.-- Η πρώτη εμπορευματική αμαξοστοιχία με προορισμό την Πολωνία αναχώρησε χτες από την περιφέρεια Γκουανγκσί της νοτιοδυτικής Κίνας, μεταφέροντας ηλεκτρικά προϊόντα και μεταλλικά ελάσματα. Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 11.000 χλμ., που θα διαρκεί κάπου 20 μέρες και εντάσσεται στα σχέδια της Κίνας για τους λεγόμενους «νέους δρόμους του μεταξιού», που έχουν στόχο να διευρύνουν το πεδίο δράσης των κινεζικών μονοπωλίων σε άλλες ηπείρους. Η συγκεκριμένη διαδρομή υπολογίζεται ότι κερδίζει περίπου 12 μέρες, σε σχέση με την αντίστοιχη θαλάσσια διαδρομή. Εως τώρα, το εμπορευματικό σιδηροδρομικό δίκτυο περιλαμβάνει 35 κινεζικές πόλεις και τις συνδέει με ευρωπαϊκές πόλεις.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ενοπλοι φανατικοί ισλαμιστές πυροβόλησαν και σκότωσαν χτες δύο γυναίκες, 50 και 20 ετών, που εμβολίαζαν παιδιά κατά της πολιομυελίτιδας στην πόλη Κουέτα. Ανάλογες επιθέσεις έχουν κάνει στο παρελθόν ισλαμιστές, επειδή θεωρούν ότι ο εμβολιασμός είναι... αντι-ισλαμικός. Το Πακιστάν είναι μία από τις τρεις χώρες σε όλο τον κόσμο, μαζί με το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία, όπου η πολιομυελίτιδα είναι ενδημική. Οι προσπάθειες να εξαλειφθεί η ασθένεια υπονομεύονται από τις αντιδράσεις φανατικών ισλαμιστών, που αντιμετωπίζουν τον εμβολιασμό ως «σχέδιο των Δυτικών» για να προξενήσουν στείρωση στα παιδιά των μουσουλμάνων.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Χιλιάδες γυναίκες στη Σρι Λάνκα προσέφυγαν χτες στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας κατά της πρόσφατης απόφασης του υπουργικού συμβουλίου να ανακαλέσει δύο κυβερνητικές αποφάσεις, με τις οποίες επιτρεπόταν στις γυναίκες να αγοράζουν αλκοόλ και να εργάζονται σε καταστήματα που πωλούν ή παράγουν αλκοόλ. Οι γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η δημοφιλής ηθοποιός της Σρι Λάνκα, Σαμαναλέε Φόνσεκα, αμφισβήτησαν την απόφαση της κυβέρνησης, διακηρύσσοντας ότι η απαγόρευση αποτελεί «δρακόντειο, αυθαίρετο και παράλογο μέτρο που εισάγει διακρίσεις στις γυναίκες - πολίτες της χώρας».

ΧΑΡΑΡΕ.-- Εκλογές θα πραγματοποιηθούν στη Ζιμπάμπουε τον ερχόμενο Μάη ή Ιούνη ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος της χώρας Εμερσον Μνανγκαγκούα. Θα είναι οι πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν από την ανεξαρτησία της νοτιοαφρικανικής χώρας και μετά χωρίς τη συμμετοχή του πρώην Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Αξιωματούχοι του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου και εκπρόσωπος του βρετανικού πετρελαϊκού μονοπωλίου ΒΡ υπέγραψαν χτες στη Βαγδάτη μνημόνιο κατανόησης, με στόχο την εκμετάλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στη βόρεια πετρελαιοφόρα επαρχία Κιρκούκ και την αύξηση της παραγωγής σε 750.000 βαρέλια τη μέρα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ενα 15χρονο αγόρι από την κομητεία Σάλατζ της Ρουμανίας εξέπνευσε χτες μετά από σύντομη νοσηλεία σε νοσοκομείο από γρίπη τύπου Β. Ηταν το δεύτερο άτομο που έχασε τη ζωή του από γρίπη μέσα στο τελευταίο 48ωρο μετά το θάνατο μιας 60χρονης γυναίκας από το Βουκουρέστι. Από τις αρχές Γενάρη έχουν αναφερθεί σε όλη τη Ρουμανία άλλα 80 κρούσματα γρίπης, τα οποία είναι μειωμένα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά το οποίο είχαν αναφερθεί 360 κρούσματα. Νωρίτερα (αργά το βράδυ της Τετάρτης), ο Ρουμάνος Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις διόρισε στη θέση του πρωθυπουργού την ευρωβουλευτή Βιόριτσα Ντάντσιλα έπειτα από πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών. Η Ντάντσιλα αντικαθιστά τον παραιτηθέντα, στις αρχές της βδομάδας, πρωθυπουργό Μίχαϊ Τουντόσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ