ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Απειλές ΗΠΑ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το ψήφισμα για την Ιερουσαλήμ

ΡΑΜΑΛΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Υπό τις απειλές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα διακόψει την οικονομική βοήθεια σε όσες χώρες καταψηφίσουν την απόφασή του να ανακηρύξει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα (περίπου στις 5 μ.μ.) η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με επίκεντρο το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα κληθούν να αποφασίσουν επί ενός σχεδίου απόφασης που προώθησαν από κοινού οι πρέσβεις Υεμένης και Τουρκίας και το οποίο ζητάει την ανάκληση της απόφασης των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Το σχέδιο απόφασης είναι πανομοιότυπο με εκείνο που προώθησε η Αίγυπτος στις αρχές της βδομάδας στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το οποίο εγκρίθηκε από τις 14 χώρες - μέλη, ενώ οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο. Σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά έχουν συχνά πολιτική και συμβολική σημασία.

Παρ' όλα αυτά, οι ΗΠΑ εκτοξεύουν απειλές και ασκούν έντονες πιέσεις για να μειώσουν, όσο μπορέσουν, τον αριθμό των χωρών που θα στηρίξουν το ψήφισμα. Ο Πρόεδρος Τραμπ, μιλώντας χτες βράδυ σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει και θα καταγράψει και αυτός, όπως είχε πει νωρίτερα η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, τις χώρες που θα ψηφίσουν εναντίον της απόφασης των ΗΠΑ. Είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν χώρες που παίρνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ορισμένες παίρνουν και δισεκατομμύρια, και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Λοιπόν, θα παρακολουθήσουμε αυτές τις ψήφους. Ας ψηφίσουν εναντίον μας. Θα εξοικονομήσουμε πολλά. Δεν μας νοιάζει!».

Απέναντι στις πιέσεις των ΗΠΑ αντέδρασαν χτες στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ριγιάντ αλ Μάλικι, και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Λίγο πριν αναχωρήσουν μαζί για την έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, εκτίμησαν ότι οι περισσότερες χώρες θα αψηφήσουν τις απειλές και θα ψηφίσουν «έντιμα», παίρνοντας το πλευρό του Παλαιστινιακού λαού. «Εχουν αλλάξει οι εποχές κατά τις οποίες ίσχυε η πεποίθηση ότι είμαι ισχυρός και επομένως έχω δίκιο», είπε ο Τσαβούσογλου.

Πάντως και χτες οι Παλαιστίνιοι συνέχισαν τις συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών δεκάδων. Υπολογίζεται επίσης ότι από τις 6 Δεκέμβρη, οι κατοχικές δυνάμεις έχουν συλλάβει πάνω από 470 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά και έφηβοι!

Αντιπροσωπείες των Παλαιστινίων σε Ρωσία και Κίνα

Το ίδιο 24ωρο, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς μετέβη για δεύτερη φορά σε ένα μήνα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, συναντώντας τον βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Τους ενημέρωσε «για όλες τις τελευταίες εξελίξεις» και εκείνοι (σύμφωνα με ανταπόκριση του Σαουδαραβικού Πρακτορείου Ειδήσεων) τον διαβεβαίωσαν για την υποστήριξή τους στο δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν πρωτεύουσα (του μελλοντικού κράτους τους) την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επιπλέον, στη Μόσχα βρίσκεται από προχτές Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, για να ζητήσει τη μεσολάβηση της Ρωσίας στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη. Ο Σάλεχ Ραφάτ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Απελευθέρωσης Παλαιστίνης, που συμμετέχει στην αντιπροσωπεία, δήλωσε στο ραδιόφωνο «Φωνή της Παλαιστίνης» ότι οι Ρώσοι διαβεβαίωσαν για την υποστήριξή τους στις θέσεις των Παλαιστινίων και ότι θα συμπαρασταθούν στο πλευρό τους κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Πρόσθεσαν ακόμη ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί με την Κίνα, την ΕΕ, τις Αραβικές Χώρες, ώστε να συγκροτήσουν μία νέα διεθνή ομάδα «που θα είναι ενεργή στις διαπραγματεύσεις και όχι παρατηρητής»...

Αντιπροσωπεία Παλαιστινίων βρίσκεται παράλληλα και στο Πεκίνο, για να ζητήσει την υποστήριξη της σινικής κυβέρνησης στο θέμα της Ιερουσαλήμ και ευρύτερα στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Μάλιστα, σήμερα και αύριο το σινικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιεί συμπόσιο για το Παλαιστινιακό στο Πεκίνο, στο οποίο θα παραστούν μεταξύ άλλων ο Αχμεντ Μαζνταλάουι (μέλος της ΕΕ του ΟΑΠ) και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής, Υεχίντ Μπερ. Στη διάρκεια του συμποσίου, ο Κινέζος Πρόεδρος θα συναντηθεί με αξιωματούχους των δύο πλευρών για να επιδιώξει τη δημιουργία μίας «πλατφόρμας επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης για την υποστήριξη της ειρήνης».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσανγίν, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι το Παλαιστινιακό είναι «στην καρδιά του ζητήματος της Μέσης Ανατολής», κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να μείνει ενωμένη και να συμβάλει στη μείωση της έντασης στην Ιερουσαλήμ. «Πάντα υποστηρίζουμε και προωθούμε την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η στάση μας στο Παλαιστινιακό είναι αμετάβλητη και είναι υπέρ του αγώνα δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού», τόνισε χαρακτηριστικά η Χούα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
69 κόμματα υπογράφουν το κάλεσμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο υπογράφουν Κοινό Κάλεσμα αλληλεγγύης στην πάλη του λαού της Παλαιστίνης και καταδίκης της πρόσφατης αμερικανικής απόφασης για την Ιερουσαλήμ, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ (ήδη έχουν υπογράψει 69 κόμματα). Στο κάλεσμα τονίζεται:

«1. Καταδικάζουμε έντονα την απαράδεκτη τοποθέτηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, με την οποία οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

2. Η απόφαση αυτή δυναμιτίζει τη δίκαιη πάλη του λαού της Παλαιστίνης ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και για τη δημιουργία και αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επιπλέον η απόφαση αυτή, που αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τους λαούς της Μέσης Ανατολής, κινείται στην κατεύθυνση γενικότερης ανάφλεξης της περιοχής για την ικανοποίηση των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

3. Ευθύνες για την εξέλιξη έχει και η ΕΕ, οι ηγεσίες των κρατών - μελών της γενικότερα, που χρόνια τώρα βαθαίνουν τις σχέσεις τους με το κράτος του Ισραήλ, την ώρα που αυτό καταπιέζει και δολοφονεί το λαό της Παλαιστίνης.

4. Καλούμε τους εργαζόμενους, όλους τους λαούς, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους με το λαό της Παλαιστίνης, για να απελευθερωθούν οι χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές, να γκρεμιστεί το τείχος της ντροπής, να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967, συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν (Συρία) και της περιοχής Σεμπάα (Λίβανος), να αρθεί κάθε αποκλεισμός των Παλαιστινίων, στη Δυτική όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, να επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, να αναγνωριστεί ανεξάρτητο, κυρίαρχο και βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Τα 69 κόμματα που υπογράφουν:

Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν

Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας

Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας

Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Βαλλονίας - Βρυξελλών

Εργατικό Κόμμα Βελγίου

ΚΚ Βενεζουέλας

Ενωση Κομμουνιστών στη Βουλγαρία

Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας

Νέο ΚΚ Βρετανίας

Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία

Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

Κομμουνιστικό Κόμμα (Ελβετία)

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας

Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ

Κόμμα Κομμουνιστών ΗΠΑ

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)

Κόμμα Τουντέχ, Ιράν

Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισημερινού

Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

Ενωση Λαού της Γαλικίας (Ισπανία)

Γαλικιανό Κίνημα για το Σοσιαλισμό (Ισπανία)

Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)

Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

Εργατικό Κόμμα Κορέας

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας

ΑΚΕΛ, Κύπρος

Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)

Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μεξικού

Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές

Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν

Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας

Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κόμμα Λαού της Παλαιστίνης

Παραγουάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα

Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ρωσικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα

Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ενωσης

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Σερβία

Κομμουνιστές της Σερβίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα

Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας, Τσεχία

Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PKP 1930)

Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας

ΚΚ Χιλής

Πικετοφορία για την Παλαιστίνη

Από τη χτεσινή πικετοφορία στη Λάρισα
Από τη χτεσινή πικετοφορία στη Λάρισα
Πικετοφορία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκης των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ οργάνωσαν χτες το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (ΕΕΔΥΕ). Η πορεία ξεκίνησε από τα γραφεία του ΕΚΛ και συνεχίστηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ