ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Με καταιγιστικό χρονοδιάγραμμα η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων

Ισχυρά σινιάλα στους «επενδυτές» αναφορικά με την απόφασή της να προχωρήσει απαρέγκλιτα στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής αποστέλλει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει Δευτέρα και Τρίτη, 18 και 19/12, τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του προϋπολογισμού για το 2018, ενώ στις αρχές του Γενάρη αναμένεται και η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου - εφαρμοστικού νόμου, με τα δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα προωθείται διάταξη που θα προβλέπει αυτεπάγγελτη διαδικασία για την «παρεμπόδιση» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, προωθώντας περαιτέρω την καταστολή.

Εξάλλου, όλες οι πλευρές του κουαρτέτου σηκώνουν ψηλά το θέμα της απομείωσης των «κόκκινων» δανείων και βέβαια το ζήτημα επάρκειας ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ως προϋπόθεση για την αναβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομόλογων από τους διεθνείς «οίκους αξιολόγησης», προκειμένου στη συνέχεια να διασφαλιστεί η «βιώσιμη» διέξοδος για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές.

«Εναπόκειται εντελώς στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει αν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα. Εάν η ελληνική οικονομία συνεχίσει να είναι εύθραυστη, τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει η ίδια αν επιθυμεί να συνεχίσει το πρόγραμμα», τόνισε τις προάλλες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, στο πλαίσιο των δηλώσεων για τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη. Αναφορικά, δε, με το καυτό ζήτημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στην περίπτωση που δεν υπάρξει «νέο πρόγραμμα», ο Μ. Ντράγκι τόνισε πως «η ρευστότητα εξαρτάται από την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αξιολογούν και ανταποκρίνονται στις πολιτικές αυτές».

Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, υπογραμμίζοντας ότι το ελληνικό κράτος «πρέπει να ολοκληρώσει πλήρως το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης για να λάβει βοήθεια σχετικά με τον τεράστιο όγκο του χρέους», επισήμανε πως «οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν το εξαιρετικό έργο που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια, για να ολοκληρώσουν όλα τα μέτρα και όλους τους στόχους που έχουμε στο πρόγραμμα».

Παράλληλα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, «η αξιολόγηση της στρατηγικής και των σχεδίων του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα παραμένουν στο επίκεντρο της αποτίμησης του ελληνικού προγράμματος από το ΔΝΤ». Πρόκειται για την παράλληλη «αξιολόγηση», που αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα του Φλεβάρη, για να έρθει να «κουμπώσει» με αυτή που διενεργεί η πλευρά της Ευρωζώνης.

Αντιλαϊκό σφαγείο και φοροληστεία...

Ταυτόχρονα, το σφαγείο στα κονδύλια για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών και η φοροληστεία αποτυπώνονται και στα «προσωρινά στοιχεία» του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή και αφορούν την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη 2017.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα λεγόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα» καταγράφονται στα 4,65 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

Το σύνολο των δαπανών του «τακτικού προϋπολογισμού» (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) διαμορφώθηκε στα 42,8 δισ. από 44,2 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με την καρατόμηση να φτάνει σε 1,4 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τα ποσά που εκταμιεύτηκαν από το κρατικό ταμείο υπολείπονται κατά 913 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

Την ίδια ώρα, τα «καθαρά έσοδα» του τακτικού προϋπολογισμού φτάνουν τα 43,7 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αναφορικά με τη μάζα των φορολογικών εσόδων θα δημοσιοποιηθούν στις επόμενες βδομάδες, ωστόσο οι ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στους υπέρογκους φόρους και τα χαράτσια.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «τα φορολογικά έσοδα είναι κάπως κατώτερα των μηνιαίων στόχων», γεγονός που ανοίγει «παράθυρο» για την εφαρμογή και νέου συμπληρωματικού αντιλαϊκού πακέτου.

...και «μέρισμα» κοροϊδίας

Σε αυτό το φόντο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το συνολικό ποσό του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» διαμορφώθηκε σε 727 εκατ. και μοιράστηκε σε περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά με 3,2 εκατ. δικαιούχους. Κατά μέσο όρο, το εφάπαξ ποσό διαμορφώνεται στα 554 ευρώ (1,5 ευρώ τη μέρα) ανά νοικοκυριό ή στα 224 ευρώ ανά άτομο (0,6 ευρώ τη μέρα).

Την ίδια ώρα, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που ήδη έχει καταθέσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για το 2018 στην κατηγορία «κοινωνικές παροχές» (συντάξεις, ΕΚΑΣ, «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» κ.ά.), προβλέπει νέα καρατόμηση, στα 38,1 δισ. ευρώ, από 39 δισ. φέτος, με συρρίκνωση ύψους 900 εκατ. ευρώ! Παράλληλα, η διόγκωση της φοροληστείας του λαού θα φτάσει το 2018 περίπου το 1 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει «στα σκαριά» τις Υπουργικές Αποφάσεις για την περαιτέρω κατακρεούργηση κατά 50% του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης και τη νέα κατακρεούργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αναβλήθηκε η υπογραφή για τον ΟΛΘ

Αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη 21/12 η προγραμματισμένη για την Παρασκευή υπογραφή της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών (ΣΑΜ), μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Κοινοπραξίας των επενδυτών (του γερμανικού fund DIEP, της γαλλικής «Terminal Link» και την «Belterra Investments» του ομίλου Ιβάν Σαββίδη) για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ).

Το ΤΑΙΠΕΔ, μία ώρα πριν την υπογραφή της ΣΑΜ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε ότι: «Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, ότι για λόγους ανωτέρας βίας που αφορούν την τράπεζα "Promsvyazbanκ", εκδότη της εγγυητικής επιστολής της συναλλαγής, αναβάλλει την υπογραφή της αγοραπωλησίας μετοχών του 67% του ΟΛΘ για την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, στις 18.00.

Η παραπάνω επιλογή επιβλήθηκε απρόσμενα και απρόβλεπτα, λόγω σημερινής απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να θέσει υπό καθεστώς προσωρινής διαχείρισης την παραπάνω τράπεζα».

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ αποτελεί πάγια επιδίωξη της εγχώριας αστικής τάξης, εντάσσεται στο σχεδιασμό για τη μετατροπή της χώρας σε περιφερειακό κόμβο εμπορευματικών μεταφορών, ενώ εξαιτίας και της γεωστρατηγικής του θέσης μπλέκεται ολοφάνερα στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Θυμίζουμε ότι μόλις πριν δέκα μέρες, στις 4 Δεκέμβρη, ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ εξέφρασε για μια ακόμα φορά τις «ενστάσεις» των ΗΠΑ για το επιχειρηματικό σχήμα που βάζει στο χέρι τον ΟΛΘ, μιλώντας για «αδιαφάνεια» και λέγοντας ότι «είναι ασαφές ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιώτες επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματά τους».

«Λαγοί» των funds και των τραπεζών;

Ολο και πιο συχνά εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα «πρωτοβουλίες» κάποιων δημοτικών αρχών (σε Ζαχάρω, Μαρκόπουλο, Ηράκλειο κ.α.) σχετικά με την «προστασία από τους πλειστηριασμούς», οι οποίες πρωτοβουλίες έχουν στόχο τον αποπροσανατολισμό και την εξαπάτηση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Πιο συγκεκριμένα, κάποιες διοικήσεις δήμων στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα ανακοινώνουν ότι προτίθενται να συστήσουν «εταιρείες ειδικού σκοπού» προκειμένου μέσω αυτών να εξαγοράσουν από τις τράπεζες «κόκκινα» δάνεια και στη συνέχεια να διευκολύνουν τους οφειλέτες, ώστε να αποπληρώνουν το δάνειό τους και να μην χάνουν το σπίτι τους. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τελευταίες πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι δήμοι, για να μπορέσουν να αγοράσουν από τις τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια, θα βάλουν ως εγγύηση τη δημοτική περιουσία, στο πλαίσιο της «αξιοποίησής της», σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οπως είπε πρόσφατα ένας από αυτούς: «Εμείς έχουμε περιουσία με αξία που υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για να πάρουμε δάνειο»...

Οι ίδιοι οι εμπνευστές του σχεδίου δεν το κρύβουν ότι θέλουν να παίξουν ρόλο ανάλογο με αυτόν των funds, ζητώντας να τους πωληθούν τα δάνεια στις ίδιες τιμές που τα διεκδικούν τα άλλα «κοράκια». Την ώρα λοιπόν που οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί γενικεύονται από την κυβέρνηση και τις τράπεζες, για να συμπεριλάβουν μαζικά και σπίτια των λαϊκών οικογενειών, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά εκβιάζονται και βγαίνουν σωρηδόν «στη σέντρα» τραπεζών, κράτους, δήμων, για να παραδώσουν στο γκισέ των ταμείων τους ό,τι έχουν και δεν έχουν, μήπως και σώσουν το κεραμίδι τους, εμφανίζονται κάποιοι ως «σωτήρες» της λαϊκής κατοικίας και υπόσχονται διέξοδο στο λαό, χωρίς οργανωμένη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική, την οποία άλλωστε και οι ίδιοι υπηρετούν. Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για λαϊκίστικες κινήσεις δημιουργίας εντυπώσεων - αφού, όπως ισχυρίζονται άνθρωποι που γνωρίζουν από τη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης, «η νομοθεσία για τους δήμους δεν επιτρέπει να συγκροτηθεί δημοτική επιχείρηση ή άλλη εταιρεία με τέτοιο σκοπό» - ένα είναι το σίγουρο: Οτι ακόμα κι αν προχωρήσουν τέτοιοι σχεδιασμοί, οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να «ματώνουν» για την αποπληρωμή των δανείων τους, την ώρα που οι τράπεζες θα ξεφορτώνονται σωρηδόν τα «κόκκινα » δάνεια, ανεξάρτητα από το ποιος θα τα αγοράσει.

Είναι γεγονός πάντως ότι τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Τι ακριβώς υπάρχει πίσω από όλη αυτή την ιστορία; Πώς ξαφνικά οι δήμοι που έχουν πρωτοστατήσει στο να βεβαιώνουν οφειλές, να στέλνουν στους εργαζόμενους ειδοποιητήρια αναγκαστικής είσπραξης, να προχωρούν σε κατασχέσεις, εμφανίζονται τώρα ως προστάτες των λαϊκών οικογενειών; Μήπως κάποια funds καλοβλέπουν τέτοιες ενέργειες, προκειμένου να μπορέσουν πιο εύκολα να αποκτήσουν ιδιοκτησίες και μάλιστα με τη συναίνεση των φτωχών οικογενειών; Μήπως κάποιες τράπεζες, βλέποντας την αδυναμία αποπληρωμής δανείων, θεωρούν ότι τις βολεύει να μεσολαβήσει ένας δήμος, και μάλιστα να βάλει ως εγγύηση τη δημοτική περιουσία, κινητή και ακίνητη; Σε κάθε περίπτωση, είναι προκλητικό η Τοπική Διοίκηση να παριστάνει τον θεματοφύλακα του λαϊκού εισοδήματος, όταν χαρατσώνει ανελέητα το λαό στη λογική της εμπορευματοποίησης και της «ανταποδοτικότητας», όταν δεν λέει κουβέντα για τα χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της Εφορίας με ειδοποιητήρια για κατασχέσεις, επειδή χρωστάνε 200, 300 και 500 ευρώ στους δήμους! Αρκεί να δει κάποιος την ημερήσια διάταξη ενός Δημοτικού Συμβουλίου για να διαπιστώσει πόσες αποφάσεις για μέτρα αναγκαστικής κατάσχεσης υπάρχουν ακόμα και για πρόστιμα ύψους 10, 20 ή 100 ευρώ, που εκτοξεύονται με τις προσαυξήσεις.

Σε τελική ανάλυση, αν νοιάζονται για τη λαϊκή κατοικία και την προστασία της, ας υιοθετήσουν τα αιτήματα των ταξικών συνδικάτων για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και προστασίας όσων χρωστάνε στους δήμους, συνολικά των φτωχών λαϊκών οικογενειών. Ας διαγράψουν τα πρόστιμα - ακόμα και μικροποσά - που οφείλουν πολλά νοικοκυριά και αδυνατούν να τα πληρώσουν, και που γι' αυτό κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν στο στόχαστρο της Εφορίας και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που γενικεύονται. Οι δημοτικές αρχές, όμως, όχι μόνο δεν κάνουν αυτά τα ελάχιστα, αλλά δεν ζητάνε καν να καταργηθεί το καταναγκαστικό νομικό πλαίσιο που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και υποχρεώνει εργαζόμενους στους δήμους και προϊσταμένους να στέλνουν στην Εφορία όποιον χρωστάει 300 ευρώ.


Κ. Πασ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ