ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Επί τάπητος σήμερα και αύριο φλέγοντα για τα μονοπώλια ζητήματα

Με τα πλέον «πιεστικά» - όπως το ίδιο τα χαρακτηρίζει - θέματα που απασχολούν τη λυκοσυμμαχία για λογαριασμό των μονοπωλίων της, καταπιάνεται σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σήμερα Πέμπτη, στο «τραπέζι» θα τεθούν τα ζητήματα της άμυνας, της μετανάστευσης, των εξωτερικών σχέσεων και των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Αύριο Παρασκευή, η Σύνοδος για τη ζώνη του ευρώ θα καταπιαστεί με την ΟΝΕ και την τραπεζική ένωση, στο φόντο των σεναρίων για το μέλλον της ΕΕ και για αλλαγές που αφενός να θωρακίζουν τα όποια κοινά συμφέροντα των μονοπωλίων της, έναντι των ανταγωνιστών τους, αφετέρου να προωθούν τους αναγκαίους συμβιβασμούς ανάμεσα σε αντιτιθέμενα συμφέροντα των καπιταλιστικών κρατών που συνθέτουν τη λυκοσυμμαχία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναμένεται να εκδώσει συμπεράσματα για τα φλέγοντα αυτά ζητήματα, παρά να σηματοδοτήσει την εκκίνηση του προβληματισμού για αποφάσεις που θα παρθούν εν ευθέτω χρόνω.

Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση με το βλέμμα στους ανταγωνισμούς

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, στην καθιερωμένη προσκλητήρια επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, έχοντας ακριβώς κατά νου τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, ομνύει στην ενότητα, επικαλούμενος ως παράδειγμα έκφρασής της την απόφαση 25 κρατών για έναρξη συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, δηλαδή τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO).

Ο τομέας της «άμυνας» ιεραρχείται ψηλά, καθώς ολοένα και περισσότερο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ υπαγορεύουν την ενεργότερη πολεμική εμπλοκή στα διάφορα μέτωπα των ανταγωνισμών, κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί και η συνεργασία με το ΝΑΤΟ, σε μια συζήτηση που θα γίνει παρουσία του γγ του Συμφώνου, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Σε μια κίνηση συμβολική της σημασίας που η ΕΕ αποδίδει στην κοινή στάση και δράση των κρατών - μελών στο πεδίο της παραπέρα στρατιωτικοποίησής της, η έναρξη της PESCO θα γιορταστεί με ειδικά αφιερωμένη εκδήλωση στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου.

Θα εξεταστεί επίσης το Μεταναστευτικό, ως προς την απόδοση των μέχρι σήμερα μέτρων που έχει λάβει η ΕΕ για την ανάσχεση μεταναστευτικών ροών (βλέπε σελίδα 9).

Ακόμα, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, προκειμένου το Συμβούλιο να αποφασίσει για το αν θα ανανεώσει τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας. Ενώ, έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού του Βελγίου Σ. Μισέλ, θα συζητηθεί και η απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία τους στο Ισραήλ.

Τέλος, το Συμβούλιο θα αποφασίσει αν οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία μπορούν να περάσουν στην επόμενη φάση. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε χτες ψήφισμα με το οποίο χαιρετίζει την κοινή έκθεση που υπέβαλαν οι διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου και συνιστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Μέτρα για τις «μελλοντικές προκλήσεις και κρίσεις»

Την Παρασκευή, επί τάπητος θα τεθούν ΟΝΕ και τραπεζική ένωση, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, και του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. «Η βελτιωμένη οικονομική κατάσταση παρέχει την ευκαιρία να συζητηθούν οι μελλοντικές προκλήσεις και οι τρόποι αντιμετώπισης των μελλοντικών κρίσεων», αναφέρει ο Ντ. Τουσκ στην πρόσκλησή του.

Στο συνοδευτικό σημείωμα υποστηρίζει ότι η Σύνοδος αυτή διαφοροποιείται ως προς το ότι «σήμερα δεν υπάρχει κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, σήμερα η οικονομία της ζώνης του ευρώ πρόκειται να αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό σε μια δεκαετία». Οπως υποστηρίζει, τα ελλείμματα έχουν μειωθεί και η εμπιστοσύνη στην οικονομία έχει αποκατασταθεί, ως αποτέλεσμα «των πολλών μέτρων που έχουμε πάρει τα τελευταία δέκα χρόνια, τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ, για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας και την ανθεκτικότητα της ζώνης του ευρώ».

Τώρα είναι ώρα, αναφωνεί ο Ντ. Τουσκ, να συζητηθούν μέτρα θωράκισης των καπιταλιστικών οικονομιών έναντι μελλοντικών κινδύνων και κρίσεων που διαβλέπει λόγω «των γεωπολιτικών εντάσεων σε όλο τον κόσμο, του αυξημένου προστατευτισμού, της πιθανής επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, του αυξημένου κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με την αύξηση των παγκόσμιων επιτοκίων και τις απότομες διορθώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζει, θέτοντας την ατζέντα της επόμενης μέρας του κεφαλαίου, «πρέπει να προβληματιστούμε για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (...) πώς να διασφαλίσουμε ότι εμείς, τα κράτη - μέλη και η νομισματική ένωση στο σύνολό της, έχουμε τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων σοκ».

Ο Τουσκ, υπενθυμίζοντας και τις προτάσεις των πέντε προέδρων για αλλαγές στην παραπάνω κατεύθυνση, αποτυπώνει και τις μεγάλες αντιθέσεις στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανισομετρίας και του ανταγωνισμού, λέγοντας ότι αν και συνιστούν «ένα πλήρες σύνολο προτάσεων μεταρρύθμισης» και ενώ «υπάρχει συναίνεση για τον γενικό στόχο, τα κράτη - μέλη διαφέρουν στην εκτίμησή τους για το τι πρέπει να γίνει, καθώς και στον επείγοντα χαρακτήρα που αποδίδουν στο έργο αυτό», και κρούει τον κώδωνα ότι «ελλείψει πιέσεων στην αγορά, η συλλογική πολιτική βούληση για περαιτέρω πρόοδο έχει αποδυναμωθεί».

Παγκρήτια συγκέντρωση αποστράτων και εν ενεργεία στελεχών

Παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποστράτων και εν ενεργεία στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε χτες, Τετάρτη 13/12, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η Πρωτοβουλία Αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στη συγκέντρωση επίσης παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, εκ μέρους της οποίας χαιρετισμό απηύθυνε ο Βαγγέλης Σοφίου, που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Χαιρετίζουμε τη σημερινή σας συγκέντρωση. Ως ΚΚΕ θεωρούμε ότι τα αιτήματά σας είναι δίκαια και στηρίζουμε τον αγώνα σας. Η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά, που σας κόβει μισθούς και συντάξεις και σας έχει φέρει σε αυτήν την κατάσταση, είναι η ίδια πολιτική που γονατίζει το λαό με νέα δυσβάσταχτα μέτρα. Πιστεύουμε ότι οι άντρες και οι γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν τα ίδια προβλήματα με τους εργαζόμενους γονείς τους, τα αδέρφια, τις οικογένειές τους και γι' αυτό και δεν πρέπει να βρεθούν ποτέ απέναντί τους. Ο αγώνας για επιβίωση πρέπει να είναι κοινός, αφού κοινή είναι και η πολιτική που δημιουργεί τα λαϊκά προβλήματα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι η εναλλαγή κομμάτων στην κυβέρνηση μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, μόνο αυτός ο κοινός αγώνας μπορεί να δώσει ελπίδα. Οπως σήμερα εσείς κινητοποιείστε για τα αιτήματά σας, έτσι και αύριο στην πανεργατική απεργία οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να δώσουν ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο, μπροστά στη νέα επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Επίσης παρευρέθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Στέλιος Ορφανός, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Γωνιανάκης, εκ μέρους της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ηρακλείου.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Λαϊκή επαγρύπνηση για τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς ΕΕ - ΝΑΤΟ

Την ενίσχυση της στρατιωτικής και πολεμικής ετοιμότητας της ΕΕ για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, στη συζήτηση για την «Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην παρέμβασή του τόνισε τα παρακάτω:

«Σε όσες πτώσεις και εάν κλίνετε τις λέξεις "ειρήνη" και "άμυνα", η ΕΕ δεν μπορεί να κρύψει ότι εντείνει τις προετοιμασίες της για ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επιθέσεις στους λαούς.

Ενα επικίνδυνο πολυπλόκαμο δίκτυο ευρω-στρατιωτικής ένωσης οικοδομείται, συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ και αυτοτελώς:

-- Με ξεχωριστό ταμείο, μηχανισμούς χρηματοδότησης και αξιολόγησης επιδόσεων κυβερνήσεων στο να γδέρνουν λαούς και να ενισχύουν τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, με αναβαθμισμένη διαρθρωμένη στρατιωτική σύμπραξη κρατών στο πλαίσιο της PESCO και δικό της στρατηγείο.

-- Με ευέλικτες μονάδες για άμεση στρατιωτική δράση όπου επιτάξουν τα κέρδη των ευρωπαϊκών ομίλων στον εντεινόμενο ανταγωνισμό τους, τόσο με ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, όσο και στο εσωτερικό της ΕΕ. Στο έδαφος αυτό, οι εστίες που βράζουν πολλαπλασιάζονται: Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Ουκρανία, Υεμένη και πάλι Παλαιστίνη, η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι μόνο μερικές από αυτές.

Η ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας βάσεις, γην και ύδωρ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, επιδιώκει αναβαθμισμένα κέρδη για τους ελληνικούς ομίλους, αναβαθμίζοντας τους κινδύνους για το λαό.

Καμία επανάπαυση μέσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, λαϊκός αγώνας - επαγρύπνηση για να μη χυθεί αίμα λαών για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα».

Πυλώνας μοιράσματος της φτώχειας ο «κοινωνικός πυλώνας» της ΕΕ

Παρέμβαση στη συζήτηση για την «Υλοποίηση του Κοινωνικού Πυλώνα» έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε τα εξής:

«Με τον Πυλώνα δήθεν Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεπερνά και τον εαυτό της στο να κάνει το μαύρο άσπρο.

Ονομάζετε εργασία την ευέλικτη απασχόληση, τη διαρκή περιπλάνηση από μερική εργασία σε ανεργία. Ταφόπλακα δηλαδή στη μόνιμη, σταθερή εργασία με δικαιώματα.

Ονομάζετε ισότητα των φύλων την ισοπέδωση ανδρών και γυναικών προς τα κάτω (βλ. αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών).

Εργασιακή ασφάλεια τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, δικαιωμάτων, ωραρίων. Με επιχειρησιακές, ατομικές συμβάσεις, σύνδεση μισθού με τα κέρδη. Ολο και φθηνότερους εργαζόμενους χάριν της ανταγωνιστικότητας.

Με "ενεργό γήρανση", συντάξεις - ψίχουλα ως ατομική υπόθεση, διαλύοντας την Κοινωνική Ασφάλιση υπέρ ιδιωτικών ασφαλιστικών, εκβιάζετε για δουλειά έως το θάνατο.

"Κοινωνικός εταίρος" και δεξί σας χέρι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Είναι πυλώνας όχι δικαιωμάτων, αλλά μοιράσματος φτώχειας, κοινωνικής βαρβαρότητας.

Εσείς δεν μπορείτε χωρίς αυτή. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν με αυτή.

Αυτά χειροκροτεί η ικανότατη στις "βρώμικες δουλειές" κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Φοβούμενη αντιδράσεις, μεθοδεύει κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, όπως και αλλού.

Δεν θα της περάσει. Δεν θα σας περάσει. Η εργατική τάξη θα νικήσει και θα ζήσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ