ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΑΔΑ ΒΙΣΕΓΚΡΑΝΤ - ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Συντονισμός για λογαριασμό των αστικών τάξεων

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης της λεγόμενης Ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία) με τους ομολόγους τους των Βαλκανικών χωρών - μελών της ΕΕ, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας, καθώς και άλλων χωρών της περιοχής, πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουδαπέστη. Οπως εμφανίστηκε, ήταν μία πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, σε συνεργασία με τον Ούγγρο ομόλογό του, που θέλει να αναδείξει υποτίθεται τη φωνή των μικρομεσαίων κρατών της ΕΕ ώστε «να μην αποφασίζουν μόνο οι ισχυροί χωρίς εμάς». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για διεκδικήσεις που δεν αφορούν τους λαούς των χωρών αυτών, αλλά τις αστικές τάξεις, που στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ επιχειρούν να κατοχυρώσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Για παράδειγμα, η «ομάδα του Βίσεγκραντ» έχει πρωτοστατήσει ενάντια στην αποδοχή μεταναστών, ως μέτρο που για την ώρα τουλάχιστον δεν ευνοεί την ντόπια πλουτοκρατία. Κατά τα άλλα, βασικά θέματα της συνάντησης στη Βουδαπέστη ήταν η διεύρυνση της Ευρωένωσης και τα ζητήματα της Ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, με τις δηλώσεις του καταγράφει ακριβώς τις επιδιώξεις της αστικής τάξης και ταυτόχρονα αναλαμβάνει το ρόλο του «πλασιέ» και του εξωραϊστή των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Είπε συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα στηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί σε αυτήν. Στηρίζει, επίσης, μια πολιτική ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρώπη και γι' αυτό αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία των δέκα κρατών και να φτιάξουμε μια ομάδα ειδικών που θα παρακολουθεί τα ενεργειακά ζητήματα. Επίσης, η Ελλάδα σκέφτεται και ονειρεύεται μια Ευρώπη που θα είναι πιο κοινωνική, που θα ανταποκρίνεται στα αισθήματα των ανθρώπων και πολιτών της, που θα λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των εθνικών κρατών και ταυτόχρονα η ίδια θα δυναμώνει. Πιστεύουμε ότι πρέπει στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση να ανοίξουμε με θάρρος μια ανοιχτή, ειλικρινή και δημιουργική συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Ποια θέλουμε να είναι αυτή η Ενωση στον 21ο αιώνα; Την εποχή που αλλάζουν οι διεθνείς συσχετισμοί, που το παγκόσμιο κέντρο δύναμης μετατοπίζεται προς την νοτιοανατολική Ασία και που είναι αναγκαίο να ενισχύσουμε τους θεσμούς μας για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους πολίτες μας».

Δηλαδή, ο υπουργός εξωραΐζει την ένωση του κεφαλαίου και καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει πιο ...κοινωνική και ειρηνική. Ολα αυτά τα βαρύγδουπα, από μια κυβέρνηση που συμβάλλει για λογαριασμό των κεφαλαιοκρατών, όπως και οι προηγούμενες, στα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Διαδικασία διαλόγου κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Νέα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Δομινικανή Δημοκρατία, μια διαδικασία στην οποία ρόλο διαμεσολαβητή έχουν αναλάβει ο Πρόεδρος της χώρας, Ντανιέλ Μεδίνα, και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας και πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Χοσέ Λούις Ροντρίγκες Θαπατέρο, ενώ ως εγγυήτριες δυνάμεις από τις πλευρές που την συνοδεύουν, συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βολιβίας, της Νικαράγουας, του Σαν Βισέντε ντε Γκραναδίνας και του Μεξικού, της Χιλής και της Παραγουάης.

Οπως δηλώνεται, στην ατζέντα των συζητήσεων σημειώνεται πρόοδος και το νέο ραντεβού έχει ανανεωθεί για τις 15 Δεκέμβρη. Επιδίωξη του διαλόγου, όπως δηλώνεται και από τις δύο πλευρές, είναι να επιτευχθεί ειρηνική πολιτική επίλυση των διαφορών. Αυτό ωστόσο που χαρακτηρίζει τις εξελίξεις είναι η καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει και επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Από τη μια, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος του Νικολάς Μαδούρο και της Συντακτικής Συνέλευσης, που προβάλλουν ως αναγκαιότητα να σταματήσει η βίαιη αντιπαράθεση, να αρθούν οι κυρώσεις κατά της χώρας που βάζουν εμπόδια στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, το οποίο φτάνει τα 150 δισ. δολάρια, αλλά και στην τροφοδοσία με εισαγόμενα φάρμακα ή άλλες ύλες καθώς και να σταματήσει η κερδοσκοπία με είδη πρώτης ανάγκης. Από την άλλη, η αντιδραστική αντιπολίτευση, που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Προεδρείο Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), ένα συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων (με πολλές από αυτές να έχουν και ομάδες κρούσης και τάγματα θανάτου, όπως έδειξε και το κύμα βίαιων διαδηλώσεων το καλοκαίρι με πάνω από 100 νεκρούς), ζητάει να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα «ελεύθερων» προεδρικών εκλογών, να απελευθερωθούν οι «πολιτικοί κρατούμενοι» (που ουσιαστικά έχουν διωχθεί για την οργάνωση των βίαιων διαδηλώσεων από το 2014) και να αναγνωρισθεί ο ρόλος του Κοινοβουλίου, το οποίο καταργήθηκε και εκλέχτηκε Συντακτική Συνέλευση, επειδή μπλόκαρε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και υποκριτικά ζητάει «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», που η ίδια συμβάλλει στο να προκαλείται. Είναι φανερό ότι επιχειρείται ένας συμβιβασμός ανάμεσα σε δυνάμεις που από διαφορετικές αφετηρίες και ρητορικές διαχειρίζονται το καπιταλιστικό σύστημα. Πάντως, η πρόταση Μαδούρο για να γίνει συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο αυτήν τη βδομάδα με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Χούλιο Μπόρχες, απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον τελευταίο.

Ωστόσο, είναι εμφανές ότι η αντιπολίτευση του MUD επιλέγει αυτήν τη φορά τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις καθώς βλέπει ότι η τακτική των βίαιων διαδηλώσεων, της αποχής σε εκλογές δεν αποδίδει - στις περιφερειακές εκλογές στις 17 Οκτώβρη ηττήθηκε από το κυβερνών κόμμα - ενώ στις 10 Δεκέμβρη γίνονται οι δημοτικές εκλογές, όπου η τάση δεν φαίνεται να αλλάζει.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε την Κυριακή τη σύσταση μιας ομάδας 50 ειδικών που θα ασχοληθούν με τη δημιουργία ενός νέου, ψηφιακού νομίσματος, για να αντιμετωπιστεί η δυσκολία στις συναλλαγές της χώρας. Πρόκειται για το σχεδιασμό του «κρυπτονομίσματος» (τύπου bitcoin, μιας διαδικασίας, που πολλοί αμφισβητούν, συναλλαγών μέσω διαδικτύου) που θα έχει την ονομασία «Petro» η οποία όπως είπε «θα στηρίζεται στον πλούτο που προέρχεται από τα αποθέματα πετρελαίου, αερίου, χρυσού και διαμαντιών της χώρας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σύνοδο για τις εξελίξεις στο Λίβανο συγκαλούν την Παρασκευή στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ λε Ντριάν, και αξιωματούχοι του ΟΗΕ με προσκεκλημένο τον Λιβανέζο πρωθυπουργό, Σαάντ Χαρίρι, που είχε ανακοινώσει στις 4 Νοέμβρη την παραίτησή του, από τη Σ. Αραβία, και ενδεχομένως τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, το 60% των ρωσικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κύπρο είναι έτοιμες να επεκτείνουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις τους. Το 41% θα το κάνει με επιπρόσθετο προσωπικό, το 34% με νέες υπηρεσίες, το 25% δήλωσε ότι θα επεκταθεί με νέες εγκαταστάσεις.

ΡΩΜΗ.-- Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι «τέσσερα νέα παιδιά που εισέβαλαν μέσα στα γραφεία μιας οργάνωσης», είπε ο ηγέτης της «Λέγκας του Βορρά» Ματέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας την εισβολή φασιστοειδών του «Veneto Fronte Skinhead» σε μια ΜΚΟ που βοηθά μετανάστες. Οι «νεαροί» διάβασαν κείμενο κατηγορώντας όσους βοηθούν τους μετανάστες ότι «ευθύνονται για την καταστροφή της Ιταλίας», ενώ ο Σαλβίνι βρήκε ευκαιρία να επικρίνει «μια μετανάστευση εκτός ελέγχου (...) η οποία οργανώνεται και τροφοδοτείται ειδικά από μια αριστερά που κάνει χάρες στις ισχυρές εξουσίες και επιδιώκει την κοινωνική σύγκρουση».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή μετά από βομβιστική επίθεση σε συγκέντρωση υποστηρικτών του Αφγανού Προέδρου, Ασραφ Γάνι, στο Τζαλαλάμπαντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, εγκαινίασε την Κυριακή τμήμα επέκτασης του νότιου στρατηγικού λιμανιού Τσαμπαχάρ που βρέχεται από τον Κόλπο του Ομάν και φτιάχτηκε από την ιρανική κατασκευαστική εταιρεία «Khatam al-Anbia» με ινδική συγχρηματοδότηση περίπου 500.000.000 δολαρίων, με την προσδοκία τριπλασιασμού της εμπορικής κίνησης με την Ινδία, σε βάρος του ανταγωνιστικού πακιστανικού λιμανιού Γκουαντάρ που επιδοτείται από την Κίνα. Τα εγκαίνια παρακολούθησαν απεσταλμένοι μεταξύ άλλων από την Ινδία, το Κατάρ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Συναντήσεις με ανώτερους Πακιστανούς αξιωματούχους είχε χτες στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, σε μία προσπάθεια, όπως είπε, να προωθηθούν «πιο επιθετικά» σχέδια για την καταπολέμηση τζιχαντιστών Ταλιμπάν στη μεθόριο με το Αφγανιστάν. Ο δε Πακιστανός πρωθυπουργός, Σαχίντ Χακάν Αμπάσι, υποστήριξε ότι η χώρα του «είναι αφοσιωμένη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και μοιράζεται τους ίδιους στόχους με τις ΗΠΑ».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Προχωράνε οι σχέσεις με την Αλβανία

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

«Η Σερβία δεν χρειάζεται να ανακοινώσει ότι αναγνωρίζει το Κόσσοβο», αλλά μπορεί να ενεργήσει σαν να το έχει αναγνωρίσει, δήλωσε χτες σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο «Ντόιτσε Βέλε» ο Κοσσοβάρος Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Μπεντζέτ Πατσόλι.

Ο Πατσόλι ανέφερε ότι «η Σερβία μπορεί να επηρεάσει την περιοχή», αφού το Κοσσυφοπέδιο μοιράζεται μαζί της «μία μεγάλη συνοριακή γραμμή με τη Σερβία», εκφράζοντας την επιθυμία για «καλές σχέσεις με τη Σερβία».

Ο εκατομμυριούχος μεγαλομέτοχος της ελβετικής κατασκευαστικής εταιρείας «Mabetex Group», που διετέλεσε για λίγο διάστημα και πρόεδρος του προτεκτοράτου, επέλεξε να δώσει τη συνέντευξη στο γερμανικό δίκτυο, μιλώντας σερβικά σε μία προσπάθεια να βελτιώσει το κλίμα στις σχέσεις με το Βελιγράδι, με φόντο τις πιέσεις αξιωματούχων της ΕΕ για επανέναρξη των συνομιλιών Σέρβων και Κοσσοβάρων, με στόχο την «πλήρη ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου, ο Πατσόλι απάντησε πως «έχει περάσει πλέον η εποχή αλλαγής των συνόρων». Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει ξεκάθαρα σε επόμενη ερώτηση δημοσιογράφου της «Ντόιτσε Βέλε», εάν υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», λέγοντας: «Το Κόσσοβο έχει φανταστικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα με την Αλβανία, με την οποία γίνονται κοινές συνεδριάσεις των κυβερνήσεων αμφοτέρων χωρών, υιοθετούμε από κοινού έγγραφα, επιτρέπουμε την ελεύθερη κίνηση μεταξύ των συνόρων μας χωρίς εμπόδια και κινούμαστε προς την Ευρώπη, γνωρίζοντας ότι μία μέρα τα σύνορα δεν θα έχουν καμία έννοια».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του Κοσσυφοπεδίου με τη Ρωσία, ο Πατσόλι απάντησε ότι το προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ «είναι μία μικρή χώρα που πρέπει να έχει φίλους παντού» και πως «δεν επιλέγουμε μπλοκ, ανατολικά και δυτικά, αλλά ανοικτούς ορίζοντες».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Χριστουγεννιάτικο παζάρι

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης διοργανώνει παζάρι με χειροποίητα είδη και εδέσματα με αφορμή τα Χριστούγεννα, από τις 15 έως τις 22 και από τις 27 έως τις 29 Δεκέμβρη στα γραφεία της (Ηπείρου 5, 5ος όροφος, τηλ. 210.3813.052). Στις 15 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια με καλωσόρισμα με σπιτικούς μεζέδες και κρασί και θα ακολουθήσει μια σύντομη ενημέρωση και συζήτηση για την κατάσταση στην Κολομβία. Οι ώρες λειτουργίας του παζαριού είναι καθημερινά από 10 π.μ. - 2 μ.μ. και το Σαββατοκύριακο από 11 π.μ. - 3 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ