Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ., και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Με στόχο να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα, ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις απευθύνονται με ανακοινώσεις στους εργαζόμενους, αναδεικνύοντας το περιεχόμενο της απεργιακής μάχης, τη σύνδεση των ιδιαίτερων προβλημάτων που βιώνουν σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς με την ενιαία επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.
Σημαντικό εφόδιο για τη μάχη της απεργίας είναι η δράση που έχουν αναπτύξει ταξικά σωματεία όλο το προηγούμενο διάστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην ανακοίνωσή του για την απεργία, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής αναφέρεται στην πείρα από την κλαδική κινητοποίηση που οργάνωσε την περασμένη Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας.
Οπως σημειώνει, «ο τρόπος που δουλέψαμε για την επιτυχία της κινητοποίησης, οι εκατοντάδες συζητήσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, οι συσκέψεις των σωματειακών επιτροπών, το μάζεμα των υπογραφών σε καταστήματα των τραπεζών, και κυρίως οι Γενικές Συνελεύσεις των καταστημάτων, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για το Συνδικάτο μας. Οι αντιδράσεις των εργοδοτών σε αυτές τις πρωτοβουλίες μας, δεν μας πτοούν. Αντίθετα, αποδεικνύουν ότι αυτός ο τρόπος συσπείρωσης των εργαζομένων, συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων μέσα στους χώρους δουλειάς, είναι και ο μόνος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα».
«Με αυτές τις μορφές οργάνωσης του αγώνα μας θα προχωρήσουμε», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους μπροστά στην απεργία να εντείνουν την πάλη τους ενάντια «στην κατάφωρη και συνεχή παραβίαση του ωραρίου σε ολόκληρο τον κλάδο, τις χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες, την παραβίαση των Κανονισμών Εργασίας, την εργοδοτική τρομοκρατία».
Αντίστοιχα, για την προετοιμασία της απεργίας, το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 8/12, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ (Αριστοτέλους 11-15).
Στην ανακοίνωσή του, μετά από σημαντικές μάχες όπως η 48ωρη απεργία στον όμιλο ΟΤΕ, υπογραμμίζει τη σημασία της κλιμάκωσης της πάλης για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, «που θα θέτει όρια στην ασυδοσία των εργοδοτών, θα αποτελεί προστασία σε όποιον χώρο και αν δουλεύουμε (OTE, "Wind", "Cyta", "Intracom", "Teleperformance" κ.α.), σύμβαση με όρους (μισθολογικούς - θεσμικούς) που θα βάζει STOP στον άθλιο διαχωρισμό νέων και παλιών. (...) Είναι η ώρα να απαιτήσουμε να πάρουμε πίσω όλα αυτά που μας άρπαξαν τα χρόνια της κρίσης (...) Ηρθε η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση! Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Την απογοήτευση και την οργή που νιώθουμε να τη μετουσιώσουμε σε δύναμη, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο και διεκδικώντας αυτά που αξίζουμε και δικαιούμαστε, δηλαδή την κάλυψη των δικών μας αναγκών με βάση τις δυνατότητες που προκύπτουν από την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στο σήμερα, από την τεράστια παραγωγικότητα της εργασίας μας».
Η συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκέμβρη, καθώς και η κάθοδός τους στην Αθήνα στις 12 Δεκέμβρη, ως βήμα κλιμάκωσης του αγώνα τους, συζητήθηκε στη χτεσινή σύσκεψη των Επιτροπών Αγώνα των Συμβασιούχων στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στις 12 Δεκέμβρη, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που θα προκηρυχθεί, οι συμβασιούχοι της Θεσσαλονίκης προετοιμάζουν μαζική κάθοδο στην Αθήνα και συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης προγραμματίζει συνέλευση στις 7/12 και καθημερινά πραγματοποιεί εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, μεταφέροντας το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ηδη έχει περιοδεύσει στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, στην «PwC Ελεγκτική», σε λογιστικά γραφεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη Λογιστική Εταιρεία Καράογλου και στο λογιστήριο της «Lidl», ενώ τις επόμενες μέρες προγραμματίζει περιοδείες στο λογιστήριο της «Μασούτης», στη λογιστική εταιρεία «Εκατός», την «Κρίκης Λογιστική Εταιρεία» και «ΣΟΛ Ελεγκτική».
Στην Πιερία, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, διοργανώνει σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων, τη Δευτέρα 4/12, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης.
Να σταματήσουν η τρομοκρατία και οι διώξεις σε βάρος των εργαζομένων στην πρώην «Καρυπίδης», να δοθούν τα δεδουλευμένα τους και να κατοχυρωθεί το δικαίωμά τους στη δουλειά απαιτεί το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης προς την υπουργό Εργασίας.
Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης επισημαίνεται ότι με τη μεταβίβαση των σούπερ μάρκετ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ στην αλυσίδα MARKET IN, η διάδοχος εταιρεία θα έπρεπε να λειτουργήσει το κατάστημα, τόσο στα Γιάννενα όσο και σε άλλα μέρη, με όλους τους εργαζόμενους της ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ. Η εργοδοσία όμως των MARKET IN, για να μειώσει το μισθολογικό κόστος λειτουργίας, «ώστε να προκύψουν τα επιδιωκόμενα κέρδη, έστειλε στην ανεργία εργαζομένους που είχαν πολλά χρόνια στη δουλειά, συγκροτημένα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για να πάρει στη θέση τους νέους εργαζομένους με χαμηλότερους μισθούς.
Οι εργαζόμενοι, μπροστά στις εξελίξεις αυτές, απάντησαν με κινητοποιήσεις διεκδικώντας το αυτονόητο: Να συνεχίσουν την εργασία τους, χωρίς να απολυθεί κανένας από τους νεοπροσληφθέντες. Στο αίτημά τους αυτό, η εργοδοσία του MARKET IN στις 13 Οκτώβρη, ημέρα των εγκαινίων, δεσμεύτηκε δημοσίως ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επαναπροσλάμβανε όλους τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κατάστημα», στα Γιάννενα.
Ωστόσο, όχι μόνο δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, αλλά με εντολή της οι κρατικές δυνάμεις καταστολής χτύπησαν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
«Τελικά, αντί να τιμωρείται η εργοδοσία για τα επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζει στις πλάτες των εργατών και που ασυστόλως τους κοροϊδεύει, χρησιμοποιείται η κρατική καταστολή ενάντια στους εργάτες που διεκδικούν τα αυτονόητα», τονίζει η Επίκαιρη Ερώτηση.
Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα «ώστε να σταματήσει η τρομοκρατία και κάθε δίωξη εργαζόμενου. Να γυρίσουν στη δουλειά τους όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς καμία απόλυση νεοπροσληφθέντος, να δοθούν τα δεδουλευμένα τους και να κατοχυρωθεί το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία».
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις συνδικάτων για το όργιο καταστολής σε βάρος των εργαζομένων στα Γιάννενα. Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους προστέθηκαν η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, τα Σωματεία Εργαζομένων Μεταφορών Περιφέρειας Ηπείρου και Κέρκυρας, Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, ΟΤΑ Λευκάδας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Λάρισας, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου και Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης».
Ακόμα από την Πρέβεζα, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Εργαζομένων ΟΤΑ, Οδηγών, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Νοσοκομείου.
Σε παύση εργασιών την Τρίτη 5/12, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση στην Ομόνοια, στη 1 μ.μ. και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, καλούν τους εργαζόμενους στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, προκειμένου να απαιτήσουν «να κηρυχθεί από την κυβέρνηση ως υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις η Συλλογική Σύμβαση που υπογράψαμε. Αμεσα μέτρα προστασίας των άνεργων συναδέλφων. Να σφραγιστούν τα βιβλιάρια ασθενείας και να γίνει η καταβολή του εποχιακού επιδόματος για όλους τους συναδέλφους που είχαν την περσινή χρονιά κάτω από 50 ένσημα. Να μπει τέρμα στη φοροληστεία των οικογενειών μας».
Το Συνδικάτα επισημαίνουν ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε ο αγώνας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, «γνωρίζαμε πολύ καλά ότι τίποτα δεν θα ήταν εύκολο. Οτι θα είχαμε απέναντί μας, πέρα από τη στάση των εργοδοτών, την κυβέρνηση και όλους τους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (...) Γνωρίζαμε ότι όσο μεγάλη κατάκτηση ήταν να αναγκάσουμε την εργοδοσία να υπογράψει μια ικανοποιητική για εμάς Σύμβαση μετά από 8 χρόνια, η μεγάλη μάχη θα δοθεί στην εφαρμογή αυτής της Σύμβασης (...) Ενα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντάμε είναι η νομοθεσία που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που εφαρμόζει και ενισχύει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που καταργεί την υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων σε έναν κλάδο να εφαρμόζουν τη ΣΣΕ που υπογράφεται με τα σωματεία των εργαζομένων. Είναι στο χέρι μας να απαιτήσουμε και να καταφέρουμε να κηρυχθεί υποχρεωτική, με ευθύνη της κυβέρνησης, η ΣΣΕ που υπογράψαμε για όλους και να έχει ισχύ νόμου.
(...) Η κινητοποίησή μας στο υπουργείο Εργασίας θα είναι και η τελευταία προειδοποίηση προς τους εργοδότες, που ενώ υπέγραψαν στις 8 Νοέμβρη τη Σύμβαση, σε πολλές περιπτώσεις αρνούνται να την εφαρμόσουν. Η απάντηση του κλάδου είναι ότι με τον ίδιο τρόπο που αναγκάστηκαν μετά από τόσα χρόνια να υπογράψουν, με τον ίδιο τρόπο θα αναγκαστούν και να την εφαρμόσουν».
Επιπλέον, το Συνδικάτο Μετάλλου, απέναντι στη συνολικότερη αντιλαϊκή επίθεση, καλεί στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη, ενώ μία μέρα πριν οργανώνει Γενική Συνέλευση στις 4 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19).
«Τα δικαιώματά μας που τα πληρώσαμε με το μόχθο της ζωής μας δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή..!» Με αυτό το σύνθημα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ και ΠΣ Δικηγόρων, απευθύνονται σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας και τους καλούν να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που οργανώνουν στις 15 Δεκέμβρη στην πλατεία Συντάγματος στις 5 μ.μ. Παράλληλα, οι συνταξιούχοι και το κίνημά τους δίνουν από κοινού με τα εργατικά συνδικάτα τη μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη.