ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε εξέλιξη οι διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης

Χτες έγινε η συνάντηση Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών υπό τον Πρόεδρο Σταϊνμάγερ

Από πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία. Το ενδεχόμενο επανάληψης του ίδιου σχήματος προβληματίζει τμήμα της αστικής τάξης

Copyright 2017 The Associated

Από πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία. Το ενδεχόμενο επανάληψης του ίδιου σχήματος προβληματίζει τμήμα της αστικής τάξης
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Κοινή συνάντηση των επικεφαλής της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), Αγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ, και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Μάρτιν Σουλτς, με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, έγινε αργά χτες το βράδυ. Στόχος της συνάντησης ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία και να αρχίσουν διαπραγματευτικές συνομιλίες μεταξύ CDU/CSU και SPD, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε έναν ακόμη «μεγάλο συνασπισμό» ή σε στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών προς μια μειοψηφική κυβέρνηση. Διαφορετικά θα γίνουν νέες εκλογές, αν και αυτό το σενάριο φαίνεται να «ξεθωριάζει» τις τελευταίες μέρες, μετά από την προθυμία που έχουν δείξει οι Σοσιαλδημοκράτες να «αναλάβουν τις ευθύνες τους για το καλό της χώρας».

Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Προεδρείο του Οικονομικού Συμβουλίου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) φάνηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικό για έναν «μεγάλο συνασπισμό». Στην απόφασή του καλεί την ηγεσία της Χριστιανικής Ενωσης να «εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο μιας μειοψηφικής κυβέρνησης», καθώς «ένας μεγάλος συνασπισμός θα επιφέρει περαιτέρω ανεκτίμητες υποσχέσεις στην κοινωνική πολιτική». Αλλωστε ένας νέος μεγάλος συνασπισμός θα ενίσχυε τα «πολιτικά άκρα». Αντίθετα, μια μειοψηφική κυβέρνηση δεν θα ήταν μια «υποτυπώδης κυβέρνηση», γιατί «το κοινοβούλιο και κάθε ξεχωριστός βουλευτής θα είχαν μια υψηλότερη ευθύνη απέναντι στην κυβέρνηση».

Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU είναι μια εγγεγραμμένη ένωση με περίπου 12.000 μέλη, η οποία εκπροσωπεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα προς την πολιτική, τη διοίκηση, το Δημόσιο.

Πάντως πάνω στο δίλημμα «μεγάλος συνασπισμός ή στήριξη σε μειοψηφική κυβέρνηση» υπάρχουν διαφορετικές οπτικές, τόσο στους Χριστιανοδημοκράτες όσο και τους Σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή σε τμήματα της αστικής τάξης. Αυτό φαίνεται και από την αρθρογραφία σε γερμανικά ΜΜΕ. Η «Die Zeit» π.χ. αναφέρει: «Σύντομα θα χρειαστούμε μια κυβέρνηση ικανή να δράσει, ειδικά στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική». Για να γαρνιριστεί αυτή κυβέρνηση με λίγη «δικαιοσύνη» και «αλληλεγγύη», απαιτείται «ενεργή συμμετοχή του SPD». Χαρακτηρίζεται επίσης αποφασιστικής σημασίας να μπουν στο μεγάλο συνασπισμό και οι Πράσινοι, για να επιτύχουν - μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες - την πολιτική επιρροή που θέλουν (Ευρώπη, «κοινωνική δικαιοσύνη», Ενέργεια κ.λπ.).

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες και εντός των κομμάτων, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Ο επικεφαλής της οργάνωσης του Βερολίνου της αντιμεταναστευτικής - ευρωσκεπτικιστικής «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), Γκέοργκ Πατσντέρσκι, δήλωσε πως «τους επόμενους 6 - 12 μήνες θα υπάρξει μεγάλη κινητικότητα μέσα στην AfD». Ο ίδιος στο επόμενο συνέδριο της AfD θα επιδιώξει να εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος, με στόχο να ενισχυθεί η λεγόμενη «μετριοπαθής» γραμμή και το κόμμα να μπορέσει άμεσα να αναλάβει κυβερνητική ευθύνη, συμμετέχοντας σε έναν συνασπισμό ενδεχομένως με τη Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) ή τους φιλελεύθερους (FDP).

Στη Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) προετοιμάζεται η «μάχη» για την ηγεσία του κόμματος. Πιο πιθανοί υποψήφιοι διάδοχοι του σημερινού πρωθυπουργού της Βαυαρίας και προέδρου της CSU, Χ. Ζεεχόφερ, είναι ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ και ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Γιόακιμ Χέρμαν.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Σύγχρονοι σκλάβοι χιλιάδες εργάτες γης

Στη σκληρή εκμετάλλευση στηρίζονται η ευημερία και η κερδοφορία του αγροτικού τομέα

ΒΙΕΝΗ.--

Σε συνθήκες «σύγχρονης» σκλαβιάς ζουν κι εργάζονται χιλιάδες εργάτες γης στην «πλούσια» και «προηγμένη» καπιταλιστική Αυστρία, σύμφωνα με εκτεταμένο ρεπορτάζ της online έκδοσης της εφημερίδας «Der Standard», με φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό. Στην πλειοψηφία τους κατάγονται από τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και εργάζονται από το πρωί έως το βράδυ τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, ζουν πολλοί μαζί σε μικρά σπιτάκια με μουχλιασμένους τοίχους, διαλυμένες τουαλέτες και ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Τους καλοκαιρινούς μήνες εργάζονται κάτω από το λιοπύρι στερούμενοι ακόμη και το νερό, το οποίο δεν τους επιτρεπόταν πριν από το μεσημέρι, όπως καταγγέλλει μια εργάτρια που δούλεψε αυτήν τη σεζόν στην αυστριακή ύπαιθρο. Το μεσημεριανό διάλειμμα γινόταν μέσα στο χωράφι, χωρίς να υπάρχει μια σκιά τριγύρω.

Οσο για την πληρωμή ...ισχύει ό,τι θέλει ο μεγαλογαιοκτήμονας εργοδότης. Η ωριαία αμοιβή είναι στα 3,5 - 5 ευρώ, δεν καταβάλλονται υπερωρίες, επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων. «Δεν είδα ποτέ σύμβαση εργασίας. Μήνα με το μήνα έπρεπε να υπογράφω δυο λευκά χαρτιά, στο σημείο που μας υποδείκνυε το αφεντικό», λέει η Ράντα. Η ίδια για όλους αυτούς τους μήνες ολοήμερης εργασίας πήρε 1.350 ευρώ.

Ο Ρενέ Σίντλερ, δικηγόρος του συνδικάτου εργαζομένων στην παραγωγή, σημειώνει πως αυτές οι συνθήκες δουλειάς είναι ο κανόνας στον αγροτικό τομέα της χώρας. Προηγούμενα, οι εργάτες γης δούλευαν κυρίως «μαύρα». Σήμερα δηλώνονται τις περισσότερες φορές ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης και αναγκάζονται να δουλεύουν πάνω από το προβλεπόμενο από το νόμο ωράριο (έως 12 ώρες τη μέρα και 60 ώρες τη βδομάδα για περιορισμένο διάστημα). «Οι άνθρωποι αυτοί ληστεύονται συστηματικά», ενώ οι εργοδότες παραβιάζουν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και δεν τους παρέχουν μέσα προστασίας, λέει.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αναφέρει η εφημερίδα, στα τέλη Ιούνη 2015, από τους 29.697 εργαζόμενους στη γεωργία και τη δασοκομία, οι 17.287 (περίπου το 60%) ήταν αλλοδαποί.

Θέμα χρόνου ο σχηματισμός κυβέρνησης

Στο μεταξύ, το «συντηρητικό» Λαϊκό Κόμμα (OVP) του εντολοδόχου καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και το «εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό» Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) του Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε ανακοίνωσαν χτες πως πλησιάζει ο σχηματισμός του κυβερνητικού συνασπισμού (εκλογές έγιναν στις 15 Οκτώβρη). «Ελπίζω ότι θα έχουμε μια κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα», είπε ο εκπρόσωπος του FPO, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του OVP, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να ολοκληρωθεί την ερχόμενη βδομάδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης του σχηματισμού κυβέρνησης είναι η 12η Δεκέμβρη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, που κατηγορείται σε υπόθεση που αφορά την παραβίαση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράν, ενέπλεξε χτες τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι είχε εγκρίνει αυτοπροσώπως μια συναλλαγή εκ μέρους της Τεχεράνης. Ο Ζαράμπ έχει δηλώσει ένοχος και συνεργάζεται με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη δίκη ενός Τούρκου, υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους, που κατηγορείται για συνωμοσία με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων στο Ιράν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι αρμόδιες αρχές στο αμερικανικό Κογκρέσο ανακάλεσαν τη διαπίστευση δημοσιογράφων του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RT, μετά την αναγκαστική καταχώρηση του σταθμού στις ΗΠΑ ως «πράκτορα του εξωτερικού». Οι κανόνες της Επιτροπής Δημοσιογραφικών Διαπιστεύσεων στο Κογκρέσο αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να δίνεται διαπίστευση σε όποιο μέσο ενημέρωσης έχει ως εργοδότη «οιαδήποτε ξένη κυβέρνηση ή εκπρόσωπο αυτής».

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι εξέφρασε «φόβο» πως «θα κοστίσει στη χώρα ακριβά» η στρατιωτική δράση της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» σε χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό «Paris Match».

ΟΣΛΟ.-- Περίπου 150.000 άνθρωποι στη Νορβηγία έμειναν χωρίς φαγητό πέρυσι, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Οσλο και του Ακερσους. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι το 3% του πληθυσμού δηλώνει πως συχνά ή μερικές φορές αντιμετωπίζει έλλειψη φαγητού, με πιο «ευάλωτους» τους ανέργους, τους ημιαπασχολούμενους, όσους εργάζονται από το σπίτι και τους φοιτητές.

Επίσκεψη Γκάμπριελ στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με «ιδιαίτερη ανησυχία για το ζήτημα της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν» ταξίδεψε χτες στις ΗΠΑ ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον. «Η αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας από όλες τις πλευρές είναι σημαντική: εμποδίζει το Ιράν να παράγει πυρηνικά όπλα, καθιστώντας την περιοχή πιο ασφαλή». Αυτό το μήνυμα διαβίβασε ο Γκάμπριελ στον Τίλερσον, εκφράζοντας τις ανησυχίες των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων, που δραστηριοποιούνται και έχουν παραπέρα βλέψεις στην περιοχή και φοβούνται αλλαγή των όρων προς όφελος των αμερικανικών μονοπωλίων.

Επίσης, συζητήθηκαν - σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ - άλλα «πιεστικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», όπως «η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, η κρίση στον Περσικό Κόλπο, η απειλή που εκδηλώνεται από το πρόγραμμα πυραύλων της Βόρειας Κορέας».

ΗΠΑ
Προς αποπομπή ο Τίλερσον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σχέδιο «αντικατάστασης» του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον από τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσαν χτες βράδυ τουλάχιστον δύο αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο, που μίλησαν σε δημοσιογράφους υπό τον όρο «ανωνυμίας». Εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, τότε φαίνεται πως επαληθεύονται με αυτόν τον τρόπο οι προ μηνών φήμες που ήθελαν έως το τέλος τρέχοντος έτους υπό παραίτηση τον σημερινό επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λόγω της «τεταμένης» σχέσης του με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης» υποστήριξαν σε σχετικό ρεπορτάζ πως είναι θέμα «μερικών βδομάδων» η «αντικατάσταση» του 65χρονου Τίλερσον από τον 53χρονο Πομπέο (απόφοιτος της Αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας και του πανεπιστημίου Χάρβαρντ). Ο Πομπέο, πριν ανέβει στη διεύθυνση της CIA, είχε διατελέσει δραστήριο στέλεχος του λεγόμενου «Κόμματος του Τσαγιού». Οι πληροφορίες των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» φέρουν ως πιθανότερο αντικαταστάτη του Πομπέο στη CIA τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή από το Αρκάνσας Τομ Κότον, ενώ ως βασικός «αρχιτέκτονας» του μίνι ανασχηματισμού της κυβέρνησης Τραμπ (που λέγεται πως θα γίνει στο τέλος Δεκέμβρη ή λίγο μετά τον νέο χρόνο) φέρεται ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου στρατηγός ε.α. Τζον Κέλι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ