ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Καταψήφισαν ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για να μη γίνει το λιμάνι βάση των ΗΠΑ

Συντεταγμένα στη γραμμή «ανήκουμε στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση» συντάχθηκαν η διοίκηση του δήμου και όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης και απέρριψαν το ψήφισμα που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ενάντια στη μετατροπή μέρος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, με την εγκατάσταση μονάδας αποσυναρμολόγησης, αποθήκευσης και μεταφοράς ΝΑΤΟικών ελικοπτέρων.

Αυτή η στάση, πλήρους υποταγής στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, δεν εκφράζεται ξαφνικά. Από το Σεπτέμβρη, άλλωστε, μετά τη διοργάνωση του συνεδρίου «Oiland Gas Forum» από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και τις επισκέψεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αλεξανδρούπολη, έχει τοποθετηθεί δημόσια η δημοτική αρχή με δηλώσεις του τύπου «γεωστρατηγικά το λιμάνι μάς συμφέρει να το πάρει ο Αμερικανός» κ.ά. τέτοια.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι τέτοιες τοποθετήσεις παραπέμπουν στις αστικές κυβερνήσεις των δεκαετιών μετά την υπογραφή των αμερικανικών βάσεων, στο γνωστό «ευχαριστούμε τους Αμερικανούς», και βέβαια είναι πλήρως εναρμονισμένη με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την πολιτική της ΝΔ, της ελληνικής αστικής τάξης.

Και τονίζει: «Η όξυνση των ανταγωνισμών καθιστά την Αλεξανδρούπολη στρατηγικής σημασίας περιοχή για τις ΗΠΑ. Οι αγωγοί Ενέργειας απ' όπου περνούν είναι αιματοβαμμένοι. Ο λαός μας για μια ακόμη φορά θα πληρώσει με διάφορους τρόπους τις συνέπειες της παραπέρα κλιμάκωσης της εμπλοκής της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενάντια σε άλλους λαούς. Θα χρυσοπληρώσει, όπως έχει κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, το οικονομικό κόστος, κάτι που κάνει και σήμερα με τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.

Θα "πληρώσει" αδρά, χωρίς να έχει κανένα όφελος, την επιδίωξη της αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση σε περιφερειακό επίπεδο, με στόχο την αύξηση των μεριδίων της στις αγορές των γειτονικών χωρών. ΟΧΙ λοιπόν στις βάσεις του θανάτου, παλιές και νέες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, με τη θέση της πλήρους υποταγής στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης που εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη και εκθέτει το λαό σε ολέθριους κινδύνους.

Καλούμε το λαό της Αλεξανδρούπολης να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, με την οποία συμβαδίζουν οι πολεμικές επεμβάσεις στην περιοχή μας και σε όλο τον πλανήτη».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Πλατιά πολιτική εξόρμηση στα στρατόπεδα της περιοχής

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια παρεμπόδισης της εξόρμησης στο στρατόπεδο Παπαργύρη στη Δράμα

Πλατιά πολιτική εξόρμηση ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα στρατόπεδα της περιοχής, με την ανακοίνωση για την επέτειο που απευθύνεται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το κάλεσμα του Κόμματος έφτασε στα στρατόπεδα: Κανδυλάπτη στην Αλεξανδρούπολη, Παράσχου στην Κομοτηνή, Τριανταφυλλίδη στο Πετροχώρι Ξάνθης, Καρακώστα στην Καβάλα και Παπαργύρη στη Δράμα. Ακόμη παρέμβαση έγινε και στους στρατευμένους της Ορεστιάδας και του Διδυμότειχου. Τα μηνύματα της ανακοίνωσης για στήριξη στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για κοινή πάλη με το λαό και τη νεολαία, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις βρήκαν θετική ανταπόκριση στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καταγγελία της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ

Οι εξορμήσεις αυτές φαίνεται πως ενόχλησαν ορισμένους. Στο στρατόπεδο Παπαργύρη στη Δράμα, η διοίκηση έκανε προσπάθεια να παρεμποδίσει την εξόρμηση, χωρίς επιτυχία.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ «καταγγέλλει την προσπάθεια που έγινε να παρεμποδιστεί η εξόρμηση για το μοίρασμα της ανακοίνωσης έξω από το στρατόπεδο Παπαργύρη στη Δράμα στις 17 Νοέμβρη, από τη διοίκηση του στρατοπέδου.

Τόσο μεγάλη πρεμούρα τους έπιασε, που δε δίστασαν να καλέσουν την Αστυνομία. Αναρωτιόμαστε από πότε και γιατί αυτοί που καλούνται να αποδεχτούν με κλειστά μάτια τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς του ως δήθεν "αναβάθμιση", απαγορεύεται να διαβάσουν μια ανακοίνωση που εναντιώνεται σε αυτήν και υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων;

Ευτυχώς η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό, αφού η ανακοίνωση μοιράστηκε κανονικά και με μεγάλη αποδοχή από τους στρατευμένους».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Σε ετοιμότητα για δράσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ημερήσια Διαταγή για τη μέρα, σήμερα, των Ενόπλων Δυνάμεων εξέδωσε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, αναφερόμενος και στους ανταγωνισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και στον ακόμα πιο ενεργό ρόλο που θέλει να παίξει εκεί η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Ειδικότερα μίλησε για περίοδο «μεγάλων αμφισβητήσεων και απρόβλεπτων ανατροπών στην περιοχή μας και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Θύμισε τη ρήση «Αν θες την ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο» και παρέπεμψε σε έναν άξονα ανάπτυξης δυνάμεων και δράσης στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι «για την κυβέρνηση το ζητούμενο είναι η ασφάλεια του ελληνικού έθνους, και αναφέρομαι στο έθνος γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε τον Κυπριακό Ελληνισμό, στου οποίου την ασφάλεια είμαστε αμετάκλητα δεσμευμένοι».

Εβαλε ως ζητούμενο την εμπέδωση ενός «αισθήματος ασφάλειας» και συμπλήρωσε ότι πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δρομολογούν «σημαντικές πρωτοβουλίες σε νευραλγικούς τομείς της άμυνας», προσθέτοντας πως «σε πολιτικό επίπεδο υλοποιούμε όλες τις απαραίτητες δράσεις ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται στον πυρήνα των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό επίπεδο». Αποφάσεις που απαιτούν και υλοποίηση, εξ ου και η κυβέρνηση θέτει στις διάθεση του ευρωατλαντικού άξονα τις Ενοπλες Δυνάμεις, βάσεις και άλλες στρατιωτικές υποδομές της χώρας, με περιτύλιγμα «τη διατήρηση της Ελλάδας ως δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», όπως είπε.

Προς «περαιτέρω αναβάθμιση» της «συνεργασίας» με ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, με κατ' αρχήν συμφωνία για ενίσχυση της περιλάλητης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που εμφανίζεται ολοένα και πιο ταραγμένη και επικίνδυνη από την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, ολοκληρώθηκε η πολυήμερη επίσημη επίσκεψη του Α/ΓΕΝ αντιναυάρχου Ν. Τσούνη στις ΗΠΑ, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, ναυάρχου J.M. Richardson.

Κατά την επίσκεψή του, ο Α/ΓΕΝ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ναυτικού της κυβέρνησης των ΗΠΑ, R. Spencer, και τον Gr. Kausner, αν. διευθυντή της Υπηρεσίας Αμυνας, Ασφάλειας και Συνεργασίας (Defence Security Cooperation Agency, η υπηρεσία που εισηγήθηκε πρόσφατα και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών «F-16»).

Οπως αναφέρεται από το ΓΕΝ, «οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και στο επίκεντρό τους βρέθηκε η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής καθώς και οι σύγχρονες απειλές ασφαλείας».

Επίσης, «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επανεπιβεβαίωσαν τη στήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας, εξήραν τη σημασία της Ναυτικής Βάσης στη Σούδα και εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, τόσο εντός της Συμμαχίας, όσο και ως γέφυρα μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ».

Τέλος, ο Α/ΓΕΝ επισκέφθηκε την εταιρεία «Lockheed Martin» και ενημερώθηκε για την πρόοδο του προγράμματος της αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας «Ρ-3Β», του Πολεμικού Ναυτικού, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ (λειτουργεί ως υπεργολάβος). Στόχος της αναβάθμισης είναι τα αεροσκάφη να αναλάβουν περιπολίες σε εκτεταμένες ζώνες του Αιγαίου και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου, εξυπηρετώντας στόχους του ΝΑΤΟ για μετάδοση σε πραγματικό χρόνο εικόνας σχετικά με το ποιος κινείται στον εν λόγω δίαυλο, όπου παρεμβαίνει με μέσα του και ο ρωσικός Στόλος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για βάση των ΗΠΑ

Επιβεβαιώνονται πληροφορίες που είδαν το προηγούμενο διάστημα το φως της δημοσιότητας, και οι καταγγελίες του ΚΚΕ, ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζουν, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση, βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη.

Σε συνέχεια της επίσκεψης Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και όσων αποφασίστηκαν εκεί πίσω από κλειστές πόρτες, και με την ένοχη σιωπή της κυβέρνησης και για αυτό το ζήτημα, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» έγραψε το Σάββατο ότι στη βάση θα στεγάζονται σύγχρονα πολεμικά ελικόπτερα, και ότι εκτός από τις συντηρήσεις και τη στάθμευση, θα αποτελεί και επιχειρησιακή βάση.

Παραπέρα, η εφημερίδα στην ανάλυσή της τονίζει ότι η συγκεκριμένη βάση μπορεί να εξελιχθεί και σε ηλεκτρονικού πολέμου, με μεταφορά σχετικού υλικού και εξοπλισμού από την ΠΓΔΜ, όπου οι ΗΠΑ έχουν τέτοιες υποδομές. Να στηθεί δηλαδή εκεί μια στρατιωτική δομή με ενισχυμένες δομές παρακολούθησης, υποκλοπών, παρεμβολών και επιτήρησης πάνω σε όποιον κινείται στο δίαυλο των Δαρδανελίων και ευρύτερα στην Ανατολική Βαλκανική.

Δεκέμβρη η συνάντηση με ΠΓΔΜ

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, στις 11 και 12 Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εκπροσώπου του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνάντηση αποτελεί μέρος των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τις δύο πλευρές να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπ. Οσμάνι, σημειώνει πως «οι Ρώσοι θα ήταν χαρούμενοι αν η χώρα δεν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», αλλά και ότι «αν δεν ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ άμεσα και δεν ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής μας στην ΕΕ, θα υπάρξουν τραγικές συνέπειες για τη χώρα και την περιοχή». Επίσης, παρουσιάζει το 2018 σαν «χρυσό παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Την άποψη περί 2018 - «έτους ευκαιρίας» έχει και η ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Τέλος, μετά την τριήμερη συνάντηση στην Κρήτη, την προηγούμενη βδομάδα, των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Αλβανίας, για τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο πλευρών, η εκτίμηση από κύκλους Ελλάδας και Αλβανίας είναι ότι δεν πρέπει να αναμένονται άμεσα θεαματικές εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ