ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη για να γυρίσει ο τροχός της Ιστορίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας, με ομιλητή τον Μ. Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο της μουσικοθεατρικής παράστασης

MotionTeam

Στιγμιότυπο της μουσικοθεατρικής παράστασης
Με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Νοέμβρη στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κορυφώθηκε η πολύμηνη δραστηριότητα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα 100χρονα της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Ο χώρος γέμισε ασφυκτικά από εκατοντάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης, μαζί με τους κομμουνιστές, και συγκεντρώνουν δυνάμεις για την έφοδο στο μέλλον που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, τη θέση τους στη σκηνή πήραν δεκάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ που παρουσίασαν μια μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση, βασισμένη στο βιβλίο του Τζον Ριντ «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο».

Μέσα από το έργο παρουσιάστηκαν σημαντικά γεγονότα από το 1914 μέχρι και τον Οκτώβρη του 1917. Ο πόλεμος, η πτώση του τσάρου, οι κυβερνήσεις που συγκροτήθηκαν στη συνέχεια, τα γεγονότα του Φλεβάρη του 1917 και του Ιούλη και φυσικά οι «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο». Εντάχθηκαν αρμονικά στη μουσικοθεατρική παράσταση βίντεο με στιγμιότυπα από τις κορυφαίες στιγμές της Επανάστασης και επιτεύγματα της Σοβιετικής Ενωσης, καθώς και ρώσικα τραγούδια, που ερμήνευσε α καπέλα η Ανθή Τατσιούλη.


MotionTeam

Κορυφαία στιγμή ήταν αυτή που οι «προλετάριοι» της σκηνής σάλπισαν «εμπρός της Γης οι κολασμένοι» και οι προλετάριοι της αίθουσας που κρατούν το νήμα σήμερα, τραγούδησαν όλοι μαζί τη «Διεθνή» κρατώντας υψωμένες τις γροθιές τους.

Αποδείχτηκε ότι η εργατική τάξη μπορεί να ανατρέψει τον καπιταλισμό

Ο Μάκης Παπαδόπουλος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στο κορυφαίο μήνυμα της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, που αποδεικνύει ότι η εργατική τάξη μπορεί να ανατρέψει τον καπιταλισμό και να οικοδομήσει μια ανώτερη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Αυτό το ανατρεπτικό μήνυμα φοβάται και θέλει να το εξαφανίσει, να το λερώσει σήμερα η αστική τάξη σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, σε όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η άρχουσα τάξη των καπιταλιστών εμφανίζεται σήμερα παντοδύναμη, αλλά στην πραγματικότητα τρέμει σε κάθε χώρα τη στιγμή που οι εκμεταλλευόμενοι και οι καταπιεσμένοι θα βγουν ξανά στο προσκήνιο και θα αποδείξουν ότι η ιστορική εξέλιξη δεν τελειώνει με το σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

(...) Για αυτό και προσπαθούν να συσκοτίσουν, να αμαυρώσουν, να παραχαράξουν, να θολώσουν το μήνυμα του Οκτώβρη, με μια πολύμορφη και πολύπλευρη συστηματική προπαγάνδα. (...)


MotionTeam

Εμείς, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ σήμερα, δεσμευόμαστε ότι θα βαδίσουμε μαχητικά και επίμονα για τη σημερινή οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, ότι θα βαδίσουμε αταλάντευτα στη δύσκολη πορεία για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης. Θα προχωρήσουμε διδαγμένοι από τα κατορθώματα και τα λάθη των προηγούμενων γενιών για να αφήσουμε πίσω μας το σημερινό βάλτο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Οι προηγούμενες γενιές κομμουνιστών έγραψαν ιστορία στην πρώτη γραμμή της πάλης για την κοινωνική απελευθέρωση.

Σήμερα εμείς γράφουμε το μέλλον, δίνουμε αποφασιστικά τη μάχη για να ξαναγυρίσει προς τα μπρος ο τροχός της Ιστορίας».

  • Αποσπάσματα από την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Την Κυριακή 26 Νοέμβρη η κεντρική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Στις 6.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 26 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στην εκδήλωση, με την οποία κορυφώνεται μια πολύ πλούσια δραστηριότητα του Κόμματος, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει μεγάλη θεατρική παράσταση με τίτλο «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε».

Για την επιτυχία της εκδήλωσης, στην τελική ευθεία των προετοιμασιών της, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν μεγάλη εξόρμηση διακινώντας την πρόσκληση και το κάλεσμα της ΚΕ του Κόμματος. Για να είναι δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι που θα δώσουν το «παρών» στο μεγάλο γεγονός. Για να είναι πολλοί εκείνοι που με αφορμή την προετοιμασία και τη συμμετοχή σε αυτή την εκδήλωση έρχονται σε επαφή με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, μαθαίνουν από πρώτο χέρι τις θέσεις του Κόμματος για τις αιτίες της αντεπανάστασης, αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον ανήκει στην εργατική τάξη, στη δική της εξουσία.

Πλησιάζοντας προς την Κυριακή, κλιμακώνονται και οι πρόβες για τη θεατρική παράσταση. Οι δεκάδες συντελεστές που θα βρίσκονται στην αρένα του ΣΕΦ θα ζωντανέψουν πλευρές της προετοιμασίας της Επανάστασης, των ημερών του Οκτώβρη που συγκλόνισαν τον κόσμο και συντάραξαν τα θεμέλια του εκμεταλλευτικού κόσμου, της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αλλά και των ανεπαρκειών που οδήγησαν στην ανατροπή. Το σενάριο βασίζεται σε κείμενα των Κ. Μαρξ, Φρ. Ενγκελς, Β. Ι. Λένιν, Ι. Β. Στάλιν, Ρ. Λούξεμπουργκ, Λ. Γκιούρκο, Τζ. Ριντ, Βλ. Μαγιακόφσκι και Μπ. Μπρεχτ. Θα εμπλουτίζεται με βίντεο και μουσική από σοβιετικά τραγούδια, αλλά και πρωτότυπη.

Πούλμαν από γειτονιές της Αττικής

Πούλμαν για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) θα αναχωρήσουν από συνοικίες της Αττικής την Κυριακή 26 Νοέμβρη, προς διευκόλυνση της συμμετοχής στην εκδήλωση.

Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν κανονιστεί τα εξής:

Από Γαλάτσι, στις 5 μ.μ., από το Παλιό Τέρμα (Βεΐκου & Γαλατσίου).

Από Βόρεια:

-- Μεταμόρφωση, στις 5 μ.μ., από Αγ. Κων/νο.

-- Μελίσσια, στις 5 μ.μ., από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας 75.

-- Χαλάνδρι, στις 5 μ.μ., από 25ης Μαρτίου και Παλαιολόγου (Σίδερα Χαλανδρίου - Κατάστημα COCOMAT).

-- Αγία Παρασκευή, στις 5 μ.μ., από την πλατεία Αγίας Παρασκευής

-- Αγιος Στέφανος, στις 5 μ.μ., από τα νηπιαγωγεία.

Από Δυτικά:

-- Ολυμπιακό Χωριό, στις 5 μ.μ., από το Στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21).

-- Μενίδι, στις 5 μ.μ., από την πλατεία Κάραβου.

-- Ανω Λιόσια, στις 5 μ.μ., από την τριγωνική πλατεία Ανω Λιοσίων (όπισθεν δημαρχείου).

-- Ζεφύρι, στις 5.15 μ.μ., από τη στάση του προαστιακού σιδηρόδρομου.

-- Καματερό, στις 5.15 μ.μ., από τη στάση Μανάρα.

-- Κόκκινο Μύλο, στις 5.15 μ.μ., από την τριγωνική πλατεία.

-- Περιστέρι, στις 5.15 μ.μ., από τα εξής σημεία: Πλατεία Δημαρχείου, πλατεία Δέγλερη, πλατεία Λόφου, ΚΕΠ Νέας Ζωής (Πελοπίδα και Βύρωνος), Αγ. Αντώνιο (Πελασγίας και Δωδεκανήσου), Θηβών & Τζον Κένεντι (1ο Λύκειο).

-- Ιλιον, στις 5.15 μ.μ., από ΟΤΕ Ιλίου.

-- Αγιοι Ανάργυροι, στις 5.15 μ.μ., από την πλατεία Αγ. Αναργύρων.

-- Πετρούπολη, στις 5 μ.μ., από την πλατεία Ηρώ.

-- Αιγάλεω, στις 5.15 μ.μ., από την πλατεία Εσταυρωμένου (επί της Ιεράς Οδού) και από την Ιερά Οδό (έναντι ΟΤΕ).

-- Χαϊδάρι, στις 5.15 μ.μ., από την πλατεία Δημαρχείου.

-- Αγ. Βαρβάρα, στις 5.15 μ.μ., από Μεγ. Αλεξάνδρου και Ελ. Βενιζέλου (Ταχυδρομείο).

Από Πειραιά:

-- Νίκαια, στις 5 μ.μ., από τα εξής σημεία: Περιβολάκι, πλατεία Κουμπάκη, πλατεία Χαλκηδόνας και Κρατικό Νοσοκομείο.

-- Κορυδαλλός, στις 5 μ.μ., από το Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (Πλειάδες), Λεωφόρο Γρ. Λαμπράκη.

-- Πέραμα, στις 5 μ.μ., από τα γραφεία του ΚΚΕ, Λ. Ειρήνης 73.

-- Κερατσίνι, στις 5 μ.μ., από τα εξής σημεία: Πλατεία Χαραυγής (Ευγένεια), Αμφιάλη (Γρ. Λαμπράκη & Π. Φύσσα), πλατεία Λαού (Ταμπούρια).

-- Δραπετσώνα, στις 5 μ.μ., από την πλατεία Κοσκινά (πρ. Ευφραιμίδη).

Από Νότια:

-- Μπραχάμι, στις 5.30 μ.μ., από Αγίου Δημητρίου 163.

-- Γλυφάδα, στις 5 μ.μ., από την πλατεία Αγίου Τρύφωνα.

-- Ελληνικό, στις 5.15 μ.μ., από την πλατεία Σουρμένων.

-- Αργυρούπολη, στις 5.30 μ.μ., από το δημαρχείο Αργυρούπολης (Λεωφόρος Κύπρου).

-- Νέα Σμύρνη, στις 5 μ.μ. από το «Polis Park».

Από Ανατολικά:

-- Ζωγράφου, στις 5 μ.μ., από την πλατεία Γαρδένιας.

-- Καισαριανή, στις 5 μ.μ., από την πλατεία Παναγιώτη Μακρή.

-- Βύρωνας, στις 5 μ.μ. από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείο).

-- Υμηττός, στις 5.10 μ.μ., από Αγία Φωτεινή

-- Δάφνη, στις 5.10 μ.μ., από τη Γυμναστική Ακαδημία.

-- Ηλιούπολη, στις 5 μ.μ., από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Από Μεσόγεια - Λαύριο:

-- Λαύριο, στις 4 μ.μ., από το Αγαλμα Μεταλλωρύχων.

-- Καλύβια, στις 4 μ.μ., από την κεντρική πλατεία Καλυβίων.

-- Κορωπί, στις 4 μ.μ., από τον «Σκλαβενίτη».

-- Παλλήνη, στις 4 μ.μ., από την εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα.

-- Αρτέμιδα, στις 4 μ.μ., από τη «Μέδουσα».

-- Νέα Μάκρη, στις 3.30 μ.μ., από την πλατεία Νέας Μάκρης.


Στον «αέρα» τα σποτ για την εκδήλωση

Με δύο σποτ, τα οποία μπορείτε να δείτε στο πόρταλ του ΚΚΕ «902.gr», διαδίδεται και ηλεκτρονικά το κάλεσμα συμμετοχής στην πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο ΣΕΦ. Το ένα σποτ είναι αφιερωμένο στη θεατρική παράσταση και περιέχει στιγμιότυπα από τις πρόβες που είναι σε εξέλιξη. «Μαθαίνουμε την ιστορική αλήθεια, κόντρα στη συκοφαντία και στα ψέματα», «Οι μέρες που θα ξανασυγκλονίσουν τον κόσμο θα έρθουν...», είναι τα λόγια των πρωταγωνιστών του σποτ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ