Από προηγούμενη άσκηση «θαλάσσιας ασφάλειας» στο ΝΑΤΟικό ΚΕΝΑΠ στη Σούδα |
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στη διάσκεψη, που οργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας, υπό την αιγίδα της εσθονικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, συμμετείχαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από τα κράτη - μέλη, δομές και υπηρεσίες της ΕΕ, καθώς και «από τρίτα κράτη και διεθνείς οργανισμούς» (βλ. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ), «οι οποίοι σχετίζονται με τον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας».
Οι συμμετέχοντες εστίασαν στο ζήτημα της καινοτομίας στο πεδίο της θαλάσσιας ασφάλειας, με θεματικές οι οποίες άπτονταν της στρατηγικής θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, της ναυτικής τεχνολογίας και καινοτομίας, καθώς και της έγκαιρης προειδοποίησης στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, ο οποίος εκφώνησε ομιλία με θέμα «Ναυτική Ασφάλεια - Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την ΕΕ».
Στην ομιλία του ξεδίπλωσε ένα προς ένα τα επικίνδυνα σχέδια στα οποία μπλέκει η ελληνική κυβέρνηση τον ελληνικό λαό, όπως και τους λαούς της περιοχής για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κάνοντας ανάμεσα σε άλλα αναφορές στην «παγκόσμια στρατηγική» της ΕΕ («Η ΕΕ είναι και θα παραμείνει παράγων ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο»), όπως επίσης και στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών που φέρνουν μαζί τους τα σχέδια πολεμικής εμπλοκής, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα πως «το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον αλλά και το περιβάλλον απειλών συνέχεται άρρηκτα με τη θαλάσσια ασφάλεια», και ακόμα πως «η διασφάλιση της εναλλαξιμότητας των ενεργειακών πηγών και διαδρομών απαιτούν την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας στο επίπεδο της ΕΕ».
Σχετικά με τη στενότερη διασύνδεση ΕΕ - ΝΑΤΟ και την εμπλοκή της Ελλάδας, σημείωσε πως «η συμπληρωματική δράση ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως έχει καταδείξει η επιτυχής συνεργασία των επιχειρήσεων "Sophia" και "Sea Guardian" στη Μεσόγειο, και των δράσεων μεταξύ FRONTEX και MARCOM (σ.σ. η διοίκηση ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ) στο Αιγαίο, δύναται να συμβάλει περαιτέρω στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας».
Για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, μέσα από σχετικά σχέδια και αποφάσεις που λαμβάνονται με τη θετική ψήφο και της ελληνικής κυβέρνησης είπε πως «η περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στο επίπεδο της ΕΕ μέσω της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation - PESCO) θα εξυπηρετήσει πληρέστερα τις απαιτήσεις της θαλάσσιας ασφάλειας».
Τέλος, ειδικά για το ρόλο της χώρας σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε: «Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την προστιθέμενη αξία που της δίνει η συμμετοχή της τόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ, καθιστά επιβεβλημένη την ενεργό εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουν ενεργά, σε πλειάδα σχετικών διεθνών δράσεων, σε επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό επίπεδο».
Την ίδια ώρα, άλλη μια άσκηση με συμμετοχή μονάδων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, πάνω σε σενάρια που αντανακλούν κλιμάκωση ενδοαστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, από χτες έως και το επόμενο Σάββατο διεξάγεται η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 2017», με δραστηριότητες εν όρμω, στη Ναυτική Βάση Σούδας, και εν πλώ, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού και Νότιου Αιγαίου Πελάγους.
Η άσκηση χαρακτηρίζεται ως πολυεθνική άσκηση τύπου INVITEX (Invitation Exercise), που σχεδιάστηκε από το ΠΝ με σκοπό «την εξάσκηση σε διαδικασίες τόσο επί των κλασικών μορφών πολέμου όσο και επί των σύγχρονων μορφών απειλών, σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας και σε επιχειρήσεις εκκένωσης περιοχής άμαχου πληθυσμού, προσομοιάζοντας ένα ρεαλιστικό περιβάλλον εκπαίδευσης και απειλών».
Το ΠΝ συμμετέχει με 4 φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα, 2 υποβρύχια, 2 πυραυλακάτους, 1 αρματαγωγό, 2 πλοία γενικής υποστήριξης και υποβρύχιους καταστροφείς με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα συμμετέχει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, η 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και η 5η Μεραρχία Κρητών του Στρατού Ξηράς, καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Επιπρόσθετα, στην άσκηση συμμετέχει η ΝΑΤΟική Αρμάδα SNMG-2 (επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο το Αιγαίο) με το βρετανικό πλοίο αμφίβιων δυνάμεων «HMS OCEAN» (ήταν προηγουμένως σε άσκηση του τουρκικού ΠΝ), με μεικτή ομάδα 300 πεζοναυτών από ΗΠΑ και Βρετανία, καθώς και μονάδες έτερης ΝΑΤΟικής Αρμάδας, της SNMCMG-2 και του Ναυτικού του Ισραήλ.
Η ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο για τα μερίδια από την καπιταλιστική λεία έχει την αντανάκλασή της και στα σχέδια κλιμάκωσης των εξοπλισμών που κάνει η κάθε πλευρά.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπως επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου στο Λονδίνο, η Τουρκία εμφανίζεται ως δυνητικός αγοραστής του βρετανικού ελικοπτεροφόρου «HMS Ocean», τη ναυαρχίδα δηλαδή του βρετανικού στόλου που μάλιστα αυτό το διάστημα έχει αναλάβει ρόλο ναυαρχίδας και της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, που επιχειρεί με βάση το Αιγαίο και κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι το «HMS Ocean», με το που χρήστηκε ναυαρχίδα της SNMG2 στη Σούδα, ανοίχτηκε με ρότα προς Τουρκία, όπου ελικόπτερα και κομάντος του μετείχαν στην άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Ανατολική Μεσόγειος 2017». Ασκηση όπου μετείχε με πλοίο του (το «USS Donald Cook») και ο αμερικανικός 6ος Στόλος.
Επισήμως το πλοίο είναι στην τελευταία του αποστολή, μέχρι το Δεκέμβρη, και κατόπιν θα παροπλιστεί. Τη θέση του, δε, ως ναυαρχίδα των Βρετανών θα πάρει το καινούργιο αεροπλανοφόρο τους «HMS Queen Elizabeth».
Συνεπώς, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα πλοίο με πολύ υψηλές αποβατικές δυνατότητες (με τα ελικόπτερα αλλά και τα αποβατικά πλοιάρια που κουβαλά στα σπλάχνα του) εντός του 2018.
Πάντως, ενδιαφέρον για την αγορά του πλοίου έχει εκφράσει και η Βραζιλία και από διάφορες πλευρές λέγεται ότι στο τέλος θα είναι θέμα «πολιτικής απόφασης» και πολυεπίπεδου παζαριού το πού θα πάει το πλοίο.
Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία χτίζει ήδη αυτήν τη στιγμή ένα ελικοπτεροφόρο, το «TCG Anadolu», το οποίο επισήμως θα παρουσιαστεί ως μικρό αεροπλανοφόρο. Λέγεται, άλλωστε, ότι η Αγκυρα, χώρια τα 100 5ης γενιάς αεροσκάφη, «F-35», που αγοράζει, έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς και προσφορά για τον τύπο F-35B short take-off/vertical landing, βασικά με δυνατότητες κάθετης προσνήωσης. Το πλοίο προγραμματίζεται να της παραδοθεί το 2021 και θα έχει δυνατότητα να κουβαλήσει 16 τέτοιες μονάδες.
Συζητήσεις για ανάληψη επιπλέον καθηκόντων αστυνόμευσης στην Κεντρική Μεσόγειο γίνονται στα κεντρικά της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με άξονα την επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας της ΕΕ, EYRONAVFOR SOPHIA. Οπως φαίνεται, προσανατολισμός τους είναι να αναλάβει επισήμως και την αποστολή εξάρθρωσης κυκλωμάτων λαθρεμπορίας πετρελαίου, που, όπως διαχέεται, κινούνται από Λιβύη προς Μάλτα και Σικελία.
Η αποστολή, βέβαια, έχει τη βάση της στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την επιρροή στην περιοχή, καθώς για την τέτοια διακίνηση καυσίμου κατηγορούνται ομάδες που αντιμάχονται την αναγνωρισμένη από ΝΑΤΟ και ΕΕ κυβέρνηση της Τρίπολης, και είναι σε «διάλογο» με τη Μόσχα.
Αλλωστε, η ευρωενωσιακή επιχείρηση διασυνδέεται με την αντίστοιχη επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο «Sea Guardian», με τους δύο πόλους του ευρωατλαντικού άξονα να παρατάσσουν και να συντονίζουν στρατιωτικά τους μέσα (πλοία, υποβρύχια και αεροπλάνα), ελέγχοντας όλο το δίαυλο της Μεσογείου, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.
Θυμίζουμε, η «Sophia» ξεκίνησε 22/6/2015, για την «καλύτερη αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών και λαθρεμπόρων». Τον Οκτώβρη 2015 εισήλθε στην «ενεργό» της φάση, στις 20/6/2016 το Συμβούλιο της ΕΕ πρόσθεσε δύο «επικουρικά» καθήκοντα στην «εντολή» της επιχείρησης (εκπαίδευση λιβυκής ακτοφυλακής και εμπάργκο όπλων), ενώ φέτος τον Ιούλη το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε παράταση της επιχείρησης έως τις 31/12/2018, τροποποιώντας την εντολή της, με στόχο και «τη διεξαγωγή νέων δραστηριοτήτων επιτήρησης και τη συλλογή πληροφοριών για την παράνομη διακίνηση εξαγωγών πετρελαίου από τη Λιβύη».
Στην επιχείριση μετέχουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στέλνοντας κατά καιρούς μέσα, όπως υποβρύχιο, πλοίο ή αεροπλάνο επιτήρησης, στην πρεμούρα της κυβέρνησης να εμπλακεί βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για έλεγχο - με όποιο πρόσχημα - αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
Συσκέψεις μπροστά στο 18ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, 2 και 3 Δεκέμβρη, πραγματοποιούν οι Επιτροπές Ειρήνης. Μεταξύ αυτών:
Αύριο Κυριακή 19/11:
-- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέου Ηρακλείου, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα «Βίλα Στέλλα» (οδός Μελίνας Μερκούρη και Γαλήνης).
-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αργολίδας, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου.
-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κεφαλονιάς, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης.
-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού τη Δευτέρα 20/11 και ώρα 6 μ.μ., στο 1ο ΚΑΠΗ Καματερού (Βασ. Γεωργίου 13, πλατεία Δημοκρατίας).
-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου την Παρασκευή 24/11 και ώρα 6.30 μ.μ., στο Παλαιό Δημαρχείο Χαλανδρίου (Γυφτοπούλου 2).
-- Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, την Πέμπτη 23/11, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιο».
-- Η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, την Κυριακή 26/11, στις 6.30 μ.μ., στην Αίθουσα Διαλέξεων της Αγοράς Αργύρη.
Μέλη του «Ρουβίκωνα» εισέβαλαν, από την κεντρική πύλη, στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Αμυνας και πέταξαν προκηρύξεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «απωθήθηκαν από προσωπικό ασφαλείας του στρατοπέδου και αποχώρησαν». Ο Α/ΓΕΕΘΑ διέταξε για το περιστατικό ΕΔΕ «για την διακρίβωση των συνθηκών και αιτίων και τον καταλογισμό ευθυνών». Επίσης ενημερώθηκε η ΕΛ.ΑΣ.