«Η μουσική αυτή βραδιά στηρίζεται στην ιδέα ότι η Οκτωβριανή Επανάσταση είναι ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, μαζί με τους δύο παγκόσμιους πολέμους από τα κορυφαία του 20ού αιώνα, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς σε όποια ιδεολογία και αν ανήκει. Η Οκτωβριανή Επανάσταση και τα συμπεράσματα στα οποία οδήγησε την ανθρωπότητα αποκτούν ολοένα και πιο επίκαιρο χαρακτήρα σήμερα, ενώ η τεράστια σημασία της επηρέασε, επηρεάζει και θα συνεχίσει να επηρεάζει τις Τέχνες και τα Γράμματα», σημειώνει ο Μιχάλης Τρανουδάκης.
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Στο πρώτο μέρος, θα παρουσιαστούν τρία μελοποιημένα αποσπάσματα από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ενγκελς σε ερμηνεία Δημήτρη Βουτσά και μία καντάτα πάνω στο ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ «Πέτρογκραντ 1917». Ερμηνεύει η Σοφία Μιχαηλίδου.
Στο πιάνο ο Μιχάλης Τρανουδάκης και στα κρουστά οι Μαρίνος Τρανουδάκης και Βασίλης Παναγιωτόπουλος.
Στο δεύτερο μέρος, ο Μιχάλης Τρανουδάκης παρουσιάζει το περιεχόμενο μιας εξαιρετικά σπάνιας έκδοσης του 1927 με χορωδιακά τραγούδια, σε δική του σύλληψη. Τα «Κόκκινα Τραγούδια» αποτελούν το ρεπερτόριο που ερμήνευαν οι εργατικές χορωδίες, οι οποίες αποτελούσαν μια γενικευμένη τάση της εποχής, στο πλαίσιο της διάδοσης της Τέχνης στην εργατική τάξη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρόλογος της έκδοσης του 1927 περιείχε οδηγίες κατάρτισης μιας εργατικής χορωδίας.
Σε θέση εργατικής χορωδίας, η Χορωδία του Πάντειου Πανεπιστημίου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Βρυζάκη.
Συγκεκριμένα, θα παρακολουθήσουν τις προβολές:
Σήμερα Παρασκευή, στις 18.00, στο «Studio New Star Art Cinema» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής), η ΤΟ ΣΕΥΠ και στις 23.00 στο «Αλκυονίς New Star Art Cinema» (Ιουλιανού 42 - 46, στάση ΗΣΑΠ «Βικτώρια»), οι ΤΟ Καλλιτεχνών, ΟΒ Εμπορίου και άλλες κλαδικές Οργανώσεις.
Αύριο Σάββατο, στις 15.00, στο «Αλκυονίς» οι Οργανώσεις των ΑΕΙ.
Την Κυριακή 12 Νοέμβρη, στις 15.00, στο «Αλκυονίς» η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών και κλαδικές Οργανώσεις.
Τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη, στο «Studio», στις 18.00, η ΤΟ ΤΕΙ Πειραιά και η ΤΟ της Φυσικομαθηματικής Σχολής.
Την Τρίτη 14 Νοέμβρη, στο «Studio», στις 18.00, η ΤΟ της ΑΣΟΕΕ.
Την Τετάρτη 15 Νοέμβρη, στο «Studio», στις 18.00, η ΤΟ του ΤΕΙ Αθήνας και άλλες Οργανώσεις της ΟΠ ΑΕΙ.
Ταυτόχρονα, αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε τοπικά σινεμά οργανώνονται στον Πειραιά, στη Δυτική Αθήνα, αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΣΕΗ |
Η ανακοίνωση - κάλεσμα του ΣΕΗ έχει ως εξής:
«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, δημιούργησαν όλο το θεσμικό - νομικό πλαίσιο για τη δραματική επιδείνωση της ζωής μας. Το ΣΕΗ όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκε μπροστά στην οργάνωση των αγώνων του κλάδου. Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με το ΚΘΒΕ, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το Εθνικό, έβαλε θεμέλια, μας οδήγησε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Αξιοποιούμε αυτήν την πείρα γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα έχουμε για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Ελεύθερο Θέατρο, δεν μπορούμε όμως να υποταχτούμε σε αυτές».
Δίνουμε τη μάχη με αισιοδοξία, με όρους συλλογικούς, μέσα από το Σωματείο μας, μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις.
«Δίνουμε τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Ελεύθερο Θέατρο, ανοίγουμε τη συζήτηση συνολικά για τους όρους και τις συνθήκες εργασίας στο Ελεύθερο Θέατρο: Διάρκεια σύμβασης, πρόβες, ασφάλιση, ωράρια, μέτρα για τους όρους πρόσληψης και τις συνθήκες εργασίας
Δίνουμε τη μάχη βάζοντας ταυτόχρονα εμπόδια στο καθεστώς του ωρομίσθιου ενσήμου, της υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας με όλο και χειρότερους όρους, των απλήρωτων προβών...
Δίνουμε τη μάχη για να μπορούμε να ασκούμε την τέχνη μας με αξιώσεις, να την εξελίσσουμε, να μπορούμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στον τελικό αποδέκτη, το κοινό. Δίνουμε τη μάχη να μπορούμε να ζούμε από αυτήν. Για την εργασιακή και οικονομική μας εξασφάλιση».
Σε επόμενο φύλλο του, ο «Ριζοσπάστης» θα φιλοξενήσει πιο αναλυτική κριτική της ταινίας.
Με τους: Ογκαστ Ντιλλ, Στέφαν Κονάρσκε.
Παραγωγή: Γερμανία /Γαλλία /Βέλγιο.
Πριν περίπου ένα μήνα, στο ιστορικό Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας, η Δραματική Σχολή Τράγκα παρουσίασε το έργο του Αγγελου Χ. Γόντικα «Μάρκος και Δάφνη». Η βραδιά πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.
Με τη σκηνοθετική ματιά δύο νέων σκηνοθετών, του Θάνου και του Ερμή Περιστέρη, έγινε προσπάθεια να αποδοθεί το δραματοποιημένο μυθιστόρημα με στόχο, όπως λένε, να αποδώσουν μέσω της υποκριτικής τέχνης τα συναισθήματα των ηρώων τους. Και πράγματι, τα κατάφεραν! Κατάφεραν να μεταδώσουν τον έρωτα και την αγωνία των δύο νέων που οδηγήθηκαν τραγικά σε μια γέφυρα του Βελιγραδίου το 1999, πριν αυτή γίνει στόχος βομβαρδιστικών αεροπλάνων...
Οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι της Σχολής έδωσαν ρεαλιστικές και συναισθηματικές ερμηνείες.
Πρωταγωνίστησαν οι ηθοποιοί: Κωσταπαππά Ευθυμία, Κουλετάκης Στέλιος, Κοψολαίμη Ματίνα, Μητσοπούλου Φανή, Λάου Κλαίρη, Δέλτα Αναστασία.
Συμμετείχαν: Μεσφούτ Κατερίνα, Κολοβός Πάνος, Κατσιβαρδά Μαριάννα, Βασιλάκης Σπύρος.
Επιμέλεια μουσικής: Αρναουτάκη Σοφία.