ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Τρέχει» το νομοσχέδιο που σμπαραλιάζει το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών

Με τις γνωστές απαράδεκτες fast track διαδικασίες που χρησιμοποιεί όταν κάνει τη βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «τρέχει» στη Βουλή την ψήφιση του νομοσχεδίου που σμπαραλιάζει το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών.

Στο πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης που προωθεί η κυβέρνηση στα Εργασιακά, το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την αντεργατική Οδηγία της ΕΕ (2003/88/ΕΚ) για την παραπέρα ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και τη «διευθέτησή» του με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου και του κράτους του.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής ξεκίνησε χτες με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις και θα ολοκληρωθεί σήμερα, προκειμένου αύριο, Πέμπτη, να ψηφιστεί με τις ίδιες συνοπτικές διαδικασίες στην Ολομέλεια.

Οι βασικές διατάξεις του αντεργατικού νομοσχεδίου

Ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου αποκαλύπτεται με το «καλημέρα», καθώς η κυβέρνηση καταργεί τη διάταξη του ισχύοντος νόμου (ν.3754/2009) που προβλέπει ότι «για τις ανάγκες κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών και ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν εφαρμόζονται ελαστικά ωράρια και ελαστικές σχέσεις εργασίας»...

Καταργώντας το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών, το νομοσχέδιο:

-- Ορίζει τις 48 ώρες όχι ως μέγιστο επιτρεπτό χρόνο εργασίας, αλλά ως μέσο όρο με περίοδο αναφοράς το 4μηνο, σύμφωνα με την Οδηγία της ΕΕ.

-- Καθιερώνει τη «ρήτρα εξαίρεσης» (opt out), τη δυνατότητα δηλαδή να ανεβαίνει ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στις 60 ώρες! Ο συνδυασμός αυτός σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ένας γιατρός μπορεί να δουλεύει 12άωρα όλες τις καθημερινές για πάνω από ένα μήνα ή και για περισσότερο... Μέσα στις συνθήκες της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, της εντεινόμενης αυθαιρεσίας και αυταρχισμού από διοικήσεις και διευθυντές, τα περί «συναίνεσης του γιατρού» για τη «ρήτρα εξαίρεσης» είναι μια απροκάλυπτη κοροϊδία.

-- Προβλέπει, επιπλέον, ότι «σε περίπτωση μείωσης ή απώλειας» της προβλεπόμενης εβδομαδιαίας ανάπαυσης λόγω υπερωρίας χορηγείται ισοδύναμος αντισταθμιστικός χρόνος μέσα... στις επόμενες 14 μέρες (!) με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία των γιατρών και για τις υπηρεσίες που μπορούν να παράσχουν στους ασθενείς.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, καταψήφισε το νομοσχέδιο και ανέδειξε όλες τις παραπάνω πλευρές. Και μόνο που γίνεται λόγος για «μέσο όρο» με περίοδο αναφοράς το 4μηνο, τόνισε, σημαίνει σμπαράλιασμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου.

Υπογράμμισε ακόμα ότι το νομοσχέδιο προετοιμάζει το έδαφος για την εφαρμογή της έκθεσης Σέρκας περί «ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας». Εφερε ως παράδειγμα το άρθρο 5 του νομοσχεδίου, όπου γίνεται λόγος για «συνεχή ή διακεκομμένη απασχόληση στο χώρο εργασίας», ενώ, όπως εξήγησε, «στο νομοσχέδιο ως χρόνος εργασίας ορίζεται ο χρόνος κατά τον οποίο ο γιατρός βρίσκεται στο χώρο εργασίας. Προκύπτει λοιπόν αβίαστα ότι η εφημερία ετοιμότητας σε περίπτωση που δεν χρειαστεί να πάει ο γιατρός στο νοσοκομείο δεν συμπεριλαμβάνεται στο χρόνο εργασίας. Ενώ βρίσκεται σε επιφυλακή για να προσφέρει τις υπηρεσίες του ανά πάσα ώρα και στιγμή, θα θεωρείται ότι αναπαύεται».

Ανέφερε επίσης την πρόταση του ΚΚΕ για «30ωρο, 6ωρο, 5ήμερο, με μία εφημερία τη βδομάδα με ρεπό την επόμενη μέρα και επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Πρόταση αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας σε όλα τα επίπεδα, για υψηλού επιπέδου σύγχρονες και απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλο το λαό».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ανοίγει το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας συνολικά «για όλους τους εργαζόμενους και αφορά όχι απλώς το ωράριο εργασίας, αλλά το σύνολο των όρων πώλησης της εργατικής δύναμης, που είναι οι συνθήκες δουλειάς, οι μισθοί, οι όροι αναπαραγωγής της».

«Ανάλογα με το μέγιστο προσδόκιμο αποτέλεσμα που επιδιώκει ο εργοδότης, θα εναλλάσσει τα μειωμένα ωράρια με τα αυξημένα», ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, «αυτή είναι η Οδηγία που ενσωματώνεται σήμερα. Είναι ένα μέρος από τις "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ, που διαρκώς τις επικαλείται η κυβέρνηση και που έρχονται βέβαια να υπηρετήσουν τη μέγιστη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων».

Ψέμα και κοροϊδία από την κυβέρνηση

Ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, προσπαθώντας να δημιουργήσει μία εικονική πραγματικότητα, βάφτισε το νομοσχέδιο ...«περιορισμό της εργασιακής ζούγκλας και της ελαστικοποίησης», για να πει ότι «είναι εκτός λογικής η κριτική του ΚΚΕ»!

Αβάντα στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης έκαναν και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Η ΝΔ με εισηγητή τον Κ. Βλάση, χωρίς να εκφράσει πρόθεση ψήφου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση κατά ένα χρόνο στην εφαρμογή της Οδηγίας. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Κ. Μπαργιώτας διαφώνησε με τη διαδικασία του «επείγοντος», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «εισάγετε ελαστικές σχέσεις για τις οποίες εγώ δεν είμαι αντίθετος επί της αρχής». Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε με το σκεπτικό ότι... «το νομοσχέδιο θα καταστεί ανεφάρμοστο», λόγω της υποστελέχωσης στα νοσοκομεία.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Απαντούν αγωνιστικά με διήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων

Σε διήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων προχωρά σήμερα και αύριο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Με κέντρο αγώνα το χώρο έξω από το υπουργείο Υγείας, η ΟΕΝΓΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά και ομοσπονδίες, σωματεία και μαζικούς φορείς στην Υγεία και σε άλλους κλάδους.

Σήμερα Τετάρτη θα γίνει πανελλαδική στάση εργασίας (11.00 - 15.00) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι. Αύριο Πέμπτη, μέρα που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο - έκτρωμα για το χρόνο εργασίας, θα γίνει 24ωρη απεργία.

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Δεν θα κοιτάμε σαν χάνοι να διαλύουν τις ζωές μας. Θα μας βρουν μπροστά τους. Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα. Οχι στο ελαστικό ωράριο. Οχι στην ελαστική ζωή. 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο. Μία εφημερία τη βδομάδα με ρεπό την αμέσως επόμενη μέρα. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».

Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ καλεί σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο Πέμπτη.

Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο - έκτρωμα!

Χτες το απόγευμα, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέντζιου, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή της Βουλής, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

«Σας προειδοποιούμε, το νομοσχέδιο - έκτρωμα δεν θα περάσει», υπογράμμισε. Καταγγέλλοντας την ενσωμάτωση των αντιδραστικών Οδηγιών της ΕΕ για την παραπέρα ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, τόνισε ότι με την εφαρμογή του 48ώρου με περίοδο αναφοράς το 4μηνο και με τη «ρήτρα εξαίρεσης», που ανεβάζει τις ώρες εργασίας μέχρι και τις 60 τη βδομάδα, «καταργείται ο σταθερός ημερήσιος και εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας των γιατρών». Επισήμανε ότι το 60ωρο δεν θα είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας, και ότι είναι πρόκληση να γίνεται λόγος για συναίνεση του γιατρού, «με δεδομένες τις τραγικές ελλείψεις, την υποστελέχωση, τις αυθαιρεσίες, τα "εντέλλεσθε" των διοικητών».

Πρόσθεσε πως «προκύπτει ξεκάθαρα ότι εισάγετε τη διαίρεση του χρόνου εργασίας σε ενεργό και ανενεργό». Οπως σημείωσε, «στο νομοσχέδιο λέτε, χρόνος εργασίας είναι αυτός κατά τον οποίο ο γιατρός βρίσκεται στο χώρο εργασίας. Χρόνος ανάπαυσης θεωρείται ο χρόνος που ο γιατρός δεν βρίσκεται στο χώρο εργασίας. Αρα συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι εφημερίες ετοιμότητας είναι χρόνος ανάπαυσης. Δηλαδή μας θέλετε απίκο 24 ώρες το 24ωρο και να θεωρείται από πάνω ότι αναπαυόμαστε. Οι εφημερίες ετοιμότητας δεν συμπεριλαμβάνονται στον προβλεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των 48 ωρών και των 60. Να πάτε να το πείτε αυτό στους συναδέλφους στην περιφέρεια και στα νησιά».

Κατήγγειλε εξάλλου ότι η κυβέρνηση προχωρά την επίθεση σαν τον κλέφτη, «γιατί ξέρετε ότι έχει συναντήσει, από την πρώτη στιγμή που τέθηκε αυτό το έκτρωμα για συζήτηση, την καθολική αντίδραση».

ΝΑΟΥΣΑ
Συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου

Συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Νάουσας σε Κέντρο Υγείας διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, σήμερα Τετάρτη, στις 8.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στάσεις εργασίας έχουν προκηρυχθεί για τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Νάουσας (8 π.μ. - 1 μ.μ.) και για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας (7 π.μ. - 3 μ.μ.).

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλεί όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, αγρότες, μαγαζάτορες, γυναίκες και νέους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, ενώ κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νάουσας.

ΠΑΜΕ
Επικίνδυνη εξέλιξη που αφορά συνολικά τους εργαζόμενους

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός δηλώνει στο twitter δήθεν μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ελέγχους, η κυβέρνηση φέρνει σήμερα με τη μορφή του "επείγοντος" σαν τον κλέφτη νομοσχέδιο, για να μην πάρουν χαμπάρι οι γιατροί, οι εργαζόμενοι μια μεγάλη ανατροπή κατά απαίτηση του ΣΕΒ και της ΕΕ: Την κατάργηση του σταθερού και ημερήσιου χρόνου εργασίας και την πλήρη "ευελιξία" των εργασιακών σχέσεων (διευθέτηση κ.λπ.).

Η κυβέρνηση προκαλεί.

Το νομοσχέδιο αφορά όχι μόνο τους γιατρούς, αλλά συνολικά τους εργαζόμενους. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να επιχειρήσουν να φέρουν και το χτύπημα της απεργίας, της συλλογικής δράσης και οργάνωσης, το πετσόκομμα των επιδομάτων και των κοινωνικών παροχών. Γι' αυτό να είμαστε σε ετοιμότητα.

Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο στην ΕΕ, στη Γερμανία, όπου και εκεί το ξήλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και η ευελιξία ξεκίνησαν από τους γιατρούς και επεκτάθηκαν παντού».

«Πρέπει να πάρουν απάντηση η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι», καταλήγει το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών και καλώντας όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 9 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ