Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12867

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις για ταχύτερη μετακίνηση δυνάμεων και αξιοποίηση στρατηγικών υποδομών

ΣΕΛ.  7
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί μέτρα καταστολής των κινητοποιήσεων για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

ΣΕΛ.  5

Να μη λείψει κανείς από τα σημερινά συλλαλητήρια!

Στην Αττική, το ΠΑΜΕ καλεί στο Σύνταγμα, στις 6.30 μ.μ., και στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Συλλαλητήρια σε δεκάδες ακόμα πόλεις

Eurokinissi

  • Με τα συλλαλητήρια που οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, σε όλη τη χώρα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία, καλούν τους εργαζόμενους και το λαό να απαντήσουν αγωνιστικά στο νέο κύμα της αντιλαϊκής επίθεσης, που ήδη ξεδιπλώνεται με τα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης».
  • Με απεργία συμμετέχουν στο συλλαλητήριο οι οικοδόμοι από εργοτάξια της Αττικής, που διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις, με οργανωτή το Συνδικάτο τους.

ΣΕΛ.  11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκρηκτικό σκηνικό

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή επαληθεύουν ότι βρισκόμαστε ήδη στην «επόμενη μέρα» του πολέμου ενάντια στον ISIS. Η ανάσχεση των τζιχαντιστών αποτέλεσε άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Συρία και Ιράκ, στο φόντο και του συριακού εμφύλιου πολέμου. Προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, επέφερε αναδιάταξη δυνάμεων και συμμαχιών, δημιούργησε προϋποθέσεις για να αλλάξει ο χάρτης της περιοχής.

Η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στο πλευρό της κυβέρνησης Ασαντ, ενάντια στον ISIS και τις αντικυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις που στηρίζονταν από τις ΗΠΑ και κράτη - μέλη της ΕΕ, η συμμαχία Ρωσίας - Τουρκίας, που είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, η αναβάθμιση των σχέσεων Ρωσίας - Ιράν, η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας και η συνολικότερη όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στους παραδοσιακούς «παίκτες» στην περιοχή, είναι μερικά απ' όσα επέδρασαν και θα συνεχίσουν να επιδρούν στις εξελίξεις.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται την «επόμενη μέρα» παραμένει εκρηκτικό. Οχι μόνο για τους λαούς που ζουν στο πετσί τους τον πόλεμο, τις επεμβάσεις, την προσφυγιά, αλλά και για τον ελληνικό λαό, που παρασύρεται στη δίνη επικίνδυνων εξελίξεων, εξαιτίας της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, τα πανηγύρια της κυβέρνησης για αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, ανταγωνιστικά προς την Τουρκία, δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα και γι' αυτό δεν δικαιολογούν καμιά επανάπαυση και κανέναν εφησυχασμό. Πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί συνδέονται με την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με το κράτος του Ισραήλ, που δεν χρειάζεται συστάσεις για το ρόλο του στην ευρύτερη περιοχή.

Το Ισραήλ ανεβάζει τους τόνους απέναντι στο Ιράν, θέλοντας να ανακόψει την επιρροή του. Το ίδιο κάνουν η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ. Το κράτος του Ισραήλ θεωρεί «νούμερο 1» εχθρό τη σιιτική «Χεζμπολάχ», που δρα στο Λίβανο, συμμετείχε στον πόλεμο της Συρίας στο πλευρό του Ασαντ και στηρίζεται από το Ιράν. Οι κάννες του ισραηλινού στρατού είναι μόνιμα στραμμένες προς το Λίβανο.

Το «κουβάρι» περιπλέκεται επικίνδυνα. Στην επιφάνεια προβάλλει η κορυφή μόνο των σκληρών ανταγωνισμών που μαίνονται στο παρασκήνιο. Τέτοια εξέλιξη είναι για παράδειγμα η αιφνιδιαστική (;) παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, την οποία ανακοίνωσε από τη Σαουδική Αραβία (!), καταγγέλλοντας το ρόλο του Ιράν, της «Χεζμπολάχ» και ότι υπάρχει «σχέδιο δολοφονίας του»...

Θυμίζουμε, ακόμα, ότι η πρώτη επίσκεψη του Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ ήταν στη Σαουδική Αραβία, ενώ μια από τις αμέσως επόμενες αποφάσεις του ήταν να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σφίγγοντας τον κλοιό των κυρώσεων. Επίσης, η Σαουδική Αραβία απέδωσε στο Ιράν την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση που απέτρεψε σε βάρος της, δείχνοντας ότι σκοπεύει να κλιμακώσει την ένταση με κάθε τρόπο.

Αν σ' αυτό το κάδρο προσθέσει κανείς τη «στρατηγική συμμαχία» Ελλάδας - Ισραήλ (με την Κύπρο να συμπληρώνει το «τρίγωνο»), που εστιάζει κατά βάση στο στρατιωτικό τομέα, αλλά και τη σημασία που αποδίδουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη βάση της Σούδας, τότε καταλαβαίνει το βάθος της ελληνικής εμπλοκής και το μέγεθος των κινδύνων που προκύπτουν για τον ελληνικό λαό, σε περίπτωση μιας γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή.

Αντί επιλόγου, θυμίζουμε δυο περιστατικά που έχουν τη σημασία τους: Γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε ότι πολλές από τις κοινές ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας Ελλάδας και Ισραήλ προσομοίωναν τις συντεταγμένες μιας ενδεχόμενης επίθεσης σε στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις του Ιράν. Και ότι μια από τις ερωτήσεις που δέχτηκε ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση με τον Τραμπ ήταν για τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ιράν. Η σιωπή της κυβέρνησης για όλα όσα συμφώνησε στο περίφημο ταξίδι στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο να βλέπουμε να υλοποιούνται μια - μια οι αποφάσεις αυτών των επικίνδυνων συμφωνιών, απαιτούν τη λαϊκή επαγρύπνηση...


ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Οξύνονται τα προβλήματα μπροστά στο δύσκολο χειμώνα
  • Εκρηκτική η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στο Βαθύ, όπου περιόδευσε χτες αντιπροσωπεία της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη.
  • Πορεία στη γερμανική πρεσβεία έκαναν χτες οι πρόσφυγες που εδώ και εννιά μέρες βρίσκονται σε απεργία πείνας στο Σύνταγμα, ζητώντας επανένωση με τις οικογένειές τους.

ΣΕΛ.  16

Εκπληξη και ερωτήματα

Εκπληξη και ερωτήματα προκαλούν δημοσιεύματα τα οποία, αναφερόμενα στις γνωστές υποθέσεις των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό του κέντρο, που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ στις 1/12/2016 και 5/4/2017, πληροφορούν ότι η σχετική δικογραφία οδεύει στο αρχείο. Τα ερωτήματα επιτείνονται διότι, ενώ το ΚΚΕ έχει κατ' επανάληψη ζητήσει επίσημη ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης από την αρμόδια εισαγγελική αρχή και δεν έχει λάβει καμία απάντηση, ξαφνικά γράφεται ότι η υπόθεση πάει για κλείσιμο. Δεν είναι δυνατό μια τόσο σοβαρή υπόθεση να αντιμετωπίζεται με τέτοια σπουδή, τη στιγμή που όπως προκύπτει και από τις εκθέσεις (πορίσματα) της ΑΔΑΕ, υπάρχουν σημαντικά και αξιοποιήσιμα στοιχεία, που πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα της ΑΔΑΕ, πέραν των δεκάδων κλήσεων που έχουν διενεργηθεί από διαφορετικές χώρες του εξωτερικού με χρήση της τεχνικής παραποίησης προέλευσης τηλεφωνημάτων, επιπλέον έχουν γίνει και κλήσεις όχι μέσω του διαδικτύου, αλλά μέσω τηλεφωνικού κέντρου του εξωτερικού, οι οποίες είναι δυνατόν κατόπιν σχετικής έρευνας να διαπιστωθεί από πού προέρχονται ακριβώς και να ζητηθεί η αποκάλυψή τους.



ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Απεργία σήμερα ενάντια στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας

ΣΕΛ.  9
ΠΩΛΗΣΗ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΗ Σ. ΑΡΑΒΙΑ
Το ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε τη συμφωνία στη Βουλή

ΣΕΛ.  8
ΚΚΕ
«Παράσημο» της κυβέρνησης το «ξέπλυμα» του σάπιου συστήματος

ΣΕΛ.  4   -   5

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ