ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναλαμβάνοντας «ρόλους» εμπέδωσης της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης»

Eurokinissi

Ξεκίνησε χτες στην Αθήνα η 2η Διεθνής Διάσκεψη για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, παρουσία εκπροσώπων κυβερνήσεων από χώρες της ΕΕ και του αραβικού κόσμου, προκαθημένων Εκκλησιών και θρησκειών, αλλά και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που αφορά έναν ακόμα «δίαυλο» στην προσπάθεια της κυβέρνησης προς γεωστρατηγική αναβάθμιση του ρόλου της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από τη λεγόμενη «θρησκευτική διπλωματία».

Τη διάσκεψη χαιρέτισε χτες βράδυ και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος τη χαρακτήρισε «απόδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή», προσθέτοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησης «αποτελεί σταθερά η άσκηση μιας ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η οποία μας επιτρέπει να αξιοποιούμε τη γεωπολιτική μας θέση για να προωθούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, και να ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας, αμβλύνοντας με την παρέμβασή μας παραδοσιακές και νέες αντιθέσεις». Ολα αυτά ενώ αναλαμβάνει ρόλους υλοποίησης επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου.

Επέμεινε, άλλωστε, ότι «μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις, οι οποίες δεν περιορίζονται στη Μέση Ανατολή αλλά αγγίζουν ολοένα και περισσότερο την Ευρώπη και τις δυτικές κοινωνίες, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει σιωπηρή ή απούσα».

Κάλεσε, εξάλλου, και την «Ευρώπη να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής με αποφασιστικότητα, αλλά και στη βάση του διεθνούς δικαίου και των δημοκρατικών και ανθρωπιστικών αξιών», την ώρα βέβαια που μια σειρά χώρες της ΕΕ, με μια σειρά προσχήματα που και η κυβέρνηση επικαλείται, προχωρούν σε επεμβάσεις για την κατοχύρωση συμφερόντων ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων, σε αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, γεννώντας πόνο και προσφυγιά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε όλα τα προσχήματα που αξιοποιούν ΝΑΤΟ και ΕΕ, όλες οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου: «Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά, με το περιεχόμενο βέβαια που οι ιμπεριαλιστές δίνουν σ' αυτά τα ζητήματα.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ανοίγοντας τη διάσκεψη, έβαλε ως πρόταγμα «να κλείσει η μεγάλη πληγή του ISIS», «η τρομοκρατική βαρβαρότητα», παρουσίασε δε τις συγκρούσεις που αναπτύσσονται στην ευρύτερη ζώνη της Μέσης Ανατολής ως αποτέλεσμα «μείωσης της εμβέλειας των πολιτισμών μας», που όπως είπε «δεν μπορούν να εκπέμψουν πλέον τις αξίες τους».

Παίρνοντας ακολούθως το λόγο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε ακροθιγώς στο ζήτημα, προβλέποντας ότι οι ανταγωνισμοί στην περιοχή θα αυξηθούν, όπως και οι αντιθέσεις ανάμεσα σε σειρά κρατών. Σε ένα τέτοιο φόντο, έβαλε θέμα ότι ΟΗΕ και ΕΕ δεν έχουν ακόμα αναπτύξει επαρκώς τις δράσεις και παρεμβάσεις τους για την προστασία θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων και μειονοτήτων. Πρόσθεσε πως «οι εξτρεμιστές εγκλημάτησαν σε βάρος ανθρώπων», ενώ δείχνοντας και το πώς αξιοποιείται η δράση των εγκληματικών ομάδων που «στήνουν» και τροφοδοτούν οι ιμπεριαλιστές, προεξόφλησε ότι «τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν πρέπει να συγχωρούνται, ούτε θα συγχωρεθούν», στο όνομα και της υπεράσπισης της «πολυμορφίας» της περιοχής.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τάχθηκε υπέρ του διαθρησκειακού διαλόγου, προς αποφυγή εντάσεων και αποτροπή φαινομένων «ριζοσπαστικοποίησης», που οδηγούν, όπως είπε, «στην τρομοκρατία και τον βίαιο εξτρεμισμό».

Προσχήματα και ιμπεριαλιστική «σταθερότητα»

Δείχνοντας και πώς στήνονται τα κάθε λογής προσχήματα, ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Π. Ζάρντορ μίλησε για ένταση της «χριστιανοφοβίας» παγκοσμίως, σημείωσε ότι γίνονται εγκλήματα διεθνώς σε βάρος χριστιανικών πληθυσμών και πρέπει ναα παρθούν μέτρα γι' αυτό, ενώ έκανε λόγο και για «υποκρισία», καθώς, όπως υποστήριξε, προβλέπονται μέτρα προστασίας μειονοτήτων, αλλά όχι για την προστασία των δικαιωμάτων Χριστιανών. Κάλεσε, τέλος, τους Χριστιανούς «να ορθώσουν ανάστημα» και «να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους»...

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ναγιάν μπιν Μουμπάρακ αλ Ναγιάν κάλεσε σε «ειρηνική συνύπαρξη» ώστε να επιτευχθεί «ευμάρεια και ευημερία» για τους πληθυσμούς, όπως βαφτίζονται οι μπίζνες του κεφαλαίου.

Η πρέσβειρα της Αυστρίας στην Ελλάδα, Αντρέα Ικιτς - Μπεμ, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες της αυστριακής κυβέρνησης για τον διαθρησκευτικό διάλογο, ενώ ζήτησε τη βοήθεια των θρησκευτικών ηγετών για την επανεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών πίσω στις χώρες προέλευσής τους.

Αλλωστε, η χτεσινή, πρώτη μέρα της διάσκεψης, που ολοκληρώνεται σήμερα, είχε και κλειστό «εργαστήριο», με τους συμμετέχοντες να εξετάζουν «το ρόλο των θρησκευτικών ηγετών στην προσφυγική - μεταναστευτική κρίση, με την επανένταξη προσφύγων - μεταναστών και εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων στις χώρες - περιοχές καταγωγής τους».

Παραπέρα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γ. Κασουλίδης εστίασε στο εμπόριο θρησκευτικών και πολιτιστικών αγαθών, στο οποίο επιδίδεται ο ISIS προς εξασφάλιση πόρων, ζητώντας να χτυπηθούν τέτοια κυκλώματα και δίκτυα, προς αποσάθρωση της οργάνωσης.

Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση του Μητροπολίτη Βολοκαλάνσκ, Ιλαρίωνα, που μίλησε ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας και αναφέρθηκε στις επιτυχίες του ρωσικού στρατού στη Συρία, καλώντας να ενταθούν οι προσπάθειες για να επιστρέψουν τα προσφυγόπουλα στις εστίες τους.

Αργότερα, χαιρετισμό στη διάσκεψη απηύθυνε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ παραβρέθηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως οι ΥΠΕΞ Αιγύπτου και Παλαιστίνης, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, θρησκευτικοί ηγέτες του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού κ.ά.

Σφιχταγκαλιάσματα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΑΤΟ

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες για τα παζάρια του Τσίπρα με τον Τραμπ, σχετικά με την παραπέρα προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ και των χωρών - μελών του και τα δημοσιεύματα από τα σούρτα - φέρτα και το αλώνισμα των ΝΑΤΟικών στη χώρα μας δίνουν και παίρνουν. Αντικείμενό τους η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολεμικών σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την αξιοποίηση υποδομών και στρατευμάτων από τη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ σχετικά με την πραγματοποίηση της συνεδρίασης της Συνόδου των Εθνικών Διευθυντών Εξοπλισμών του ΝΑΤΟ (CNAD) στις Βρυξέλλες. Η Σύνοδος αυτή αποτελεί ένα από τα όργανα του ΝΑΤΟ, που προωθεί την παραπέρα συνεργασία για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ σε ζητήματα σχετικά με την προσαρμογή των εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς και την προσπάθεια τυποποίησής τους για όλες τις χώρες, προκειμένου να αναβαθμισθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων και των μελλοντικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα λοιπόν με κείμενα του ΝΑΤΟ, τυποποίηση είναι η διαδικασία ανάπτυξης και εφαρμογής ιδεών ενέργειας, δογμάτων, διαδικασιών και σχεδιασμού, για την επίτευξη και διατήρηση του πιο αποτελεσματικού επιπέδου συμβατότητας, εναλλαξιμότητας και ομοιοτυπίας στους τομείς των εξοπλιστικών προγραμμάτων, σχετικά με την επιχειρησιακή δράση, τη διοίκηση και την κατασκευή του πολεμικού υλικού.

Μέσω της τυποποίησης, όπως σχεδιάζουν οι ΝΑΤΟικοί, στα ζητήματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, επιτυγχάνεται η βελτίωση της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων σε διάφορες χώρες.

Ολα τα παραπάνω που οι ΝΑΤΟικοί σχεδιάζουν και υλοποιούν σχετικά με την τυποποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, παρουσιάζονται αναλυτικά σε «Εγκύκλιο περί τυποποίησης στις Ενοπλες Δυνάμεις» του υπουργείου Αμυνας το Μάη του 2015.

Επίσης, σε άλλο δημοσίευμα, γίνεται αναφορά στη διοργάνωση, εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ, σχολείου σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Κρήτη. Το σχολείο είχε εξειδικευμένο περιεχόμενο, σχετικά με την τυποποίηση του ΝΑΤΟ σε αντικείμενα που αφορούν στη σχεδίαση, παραγωγή και συντήρηση των προτύπων της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Το παρακολούθησαν 47 επιτελείς από χώρες και φορείς του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την παραπέρα εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνεχίζει την πολιτική που δεκαετίες έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και οι στρατιωτικές αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων μακριά από τα σύνορα της χώρας μας, με τη συμμετοχή σε αυτές στρατιωτικών υποδομών και προσωπικού, όπως επιχείρηση «SeaGuardian» στη Μεσόγειο, η ΝΑΤΟική δύναμη Standing NATOMaritime Group - 2 (SNMG-2), Δύναμη Κοσσόβου (KFOR), επιχείρηση ALTHEA στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η αποστολή Eutm MALI, η επιχείρηση στη Μεσόγειο EunavforMed - Sophia, η επιχείρηση στο Λίβανο UNIFIL, η αποστολή στο Αφγανιστάν, η επιχείρηση Atalanta στο Κέρας της Αφρικής κ.ά.

Για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς υπάρχει ένας και μόνος τρόπος: Να εγκαταλείψει ο λαός τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αστικά κόμματα. Συσπείρωση με το ΚΚΕ ΤΩΡΑ.


Λ. Α.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Καταγγέλλει «κολιγιές» του δήμου με τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταγγέλλουν την απαράδεκτη σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη και του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου Θεσσαλονίκης (Γ' ΣΣ/NRDC-GR) για κοινές «κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις» και καλούν το λαό να καταδικάσει την προκλητική αυτή ενέργεια της δημοτικής αρχής.

Η απόφαση συνεργασίας πάρθηκε με πρωτοβουλία της Διοίκησης του δήμου (ΝΔ) και με τη στήριξη των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνουν: «Σε μια περίοδο που η συγκυβέρνηση δίνει κυριολεκτικά "γην και ύδωρ" στους ιμπεριαλιστές φονιάδες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, εμπλέκοντας τη χώρα ακόμη βαθύτερα στα επικίνδυνα NATOικά πολεμικά σχέδια στην περιοχή, η εν λόγω συμφωνία που συνάπτει η διοίκηση του δήμου αποτελεί ωμή πρόκληση απέναντι στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού του δήμου μας.

Είναι γνωστός ο ρόλος του περίφημου NATOικού στρατηγείου (ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps - Greece) που εδρεύει στο Γ' Σώμα Στρατού, ως "Κέντρου Ταχείας Αντίδρασης" έτοιμου να συνδράμει ενεργά τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων της ΝΑΤΟικής συμμαχίας. Η παρουσία του στην πόλη μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών φονιάδων, κάτι που μόνο δεινά και κινδύνους επιφυλάσσει για το λαό μας.

Ο δήμος δεν έχει καμία δουλειά να συνάπτει "μνημόνια συνεργασίας", για κοινές "κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις", με τους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους των λαών. Τέτοιου είδους "κολιγιές" επιχειρούν να εξωραΐσουν στα μάτια του κόσμου τον ιμπεριαλιστικό - φονικό χαρακτήρα της NATOικής συμμαχίας ως οργάνου επιβολής των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Τεράστιες ευθύνες, πέραν της διοίκησης του δημάρχου Ιγν. Καϊτεζίδη, φέρουν και οι δημοτικές παρατάξεις Αντωνούδη (ΣΥΡΙΖΑ) και Νυφούδη (Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ) που υπερψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την κατάπτυστη αυτή συμφωνία.

Το στρατηγείο του ΝΑΤΟ και οι παρατρεχάμενοί του δεν έχουν καμία θέση στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη. Οι ιμπεριαλιστές ήταν και είναι ανεπιθύμητοι!».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ