ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Αποπέμφθηκε η τοπική καταλανική κυβέρνηση

Πρόωρες τοπικές εκλογές στις 21 Δεκέμβρη

Από τη διαδήλωση της Κυριακής για «την ισπανική ενότητα»: Οσο οι εργαζόμενοι θα εγκλωβίζονται στους εθνικισμούς των αστών, τόσο αυτοί θα συνεχίζουν απρόσκοπτα την εκμετάλλευσή τους

Copyright 2017 The Associated

Από τη διαδήλωση της Κυριακής για «την ισπανική ενότητα»: Οσο οι εργαζόμενοι θα εγκλωβίζονται στους εθνικισμούς των αστών, τόσο αυτοί θα συνεχίζουν απρόσκοπτα την εκμετάλλευσή τους
Με την κεντρική ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πλαίσιο του αστικού Συντάγματος της χώρας, συνεχίζεται η σφοδρή ενδοαστική σύγκρουση με τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Καταλονίας. Ραγδαίες οι εξελίξεις που μεσολάβησαν από την Παρασκευή, με τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τα αυτονομιστικά κόμματα στη Βουλή και την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Ισπανικού Συντάγματος, που οδήγησε στην άρση της αυτονομίας της επαρχίας, στην αποπομπή του Προέδρου, της τοπικής κυβέρνησης και Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 21 Δεκέμβρη. Χτες, το νέο στοιχείο ήταν να εκδοθούν από τη Γενική Εισαγγελία τα πρώτα εντάλματα σύλληψης εναντίον των αυτονομιστών ηγετών (Πρόεδρο, κυβέρνηση, πρόεδρο της τοπικής Βουλής), με την κατηγορία «της απόσχισης, της εξέγερσης και της υπεξαίρεσης», κατηγορία που μπορεί να φτάσει σε φυλάκιση έως 30 χρόνια.

Ηδη, όπως έγινε γνωστό, ο αποπεμφθείς Πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ κατέφυγε από χτες στο Βέλγιο, μαζί με μέλη της πρώην κυβέρνησής του από τα δύο αυτονομιστικά κόμματα του συνασπισμού «Μαζί για το ναι», το φιλελεύθερο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα (PDCat) και το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC), και έχει επαφές με δικηγόρους. Επίσης σε ισπανικά ΜΜΕ αναφέρεται ότι ο Τέο Φράνκεν, γραμματέας για την πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης της βελγικής κυβέρνησης και στέλεχος του Εθνικιστικού Κόμματος της Φλάνδρας (βόρεια επαρχία στα σύνορα με την Ολλανδία), προσφέρθηκε να δώσει άσυλο στον πρώην Πρόεδρο, κάτι ωστόσο που απορρίφθηκε αμέσως από τον Βέλγο πρωθυπουργό Τσαρλς Μισέλ.

Στην Καταλονία χρέη διοικητή της επαρχίας, που θα την οδηγήσει στις τοπικές εκλογές το Δεκέμβρη, ανατέθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, ενώ το Λαϊκό Κόμμα και τα άλλα κόμματα της έως τώρα αντιπολίτευσης, όπως το κόμμα «Πολίτες», κάλεσαν σε συγκέντρωση για τη διατήρηση της ενότητας με την Ισπανία, που έγινε την Κυριακή στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών. Από την άλλη, ο Πουιτζντεμόντ, μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής του άρθρου 155, κάλεσε τους οπαδούς της απόσχισης σε «ειρηνική δημοκρατική αντίσταση», ωστόσο ο ίδιος κατέφυγε στο Βέλγιο, με στελέχη του κόμματός του να τον εμφανίζουν ως «πολιτικό εξόριστο».

Πάντως, με δεδομένη την τροπή που πήραν τα πράγματα, τα κόμματα του συνασπισμού «Μαζί για το ναι» με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών τους εμφανίζονται να προκρίνουν τη συμμετοχή τους στις τοπικές εκλογές του Δεκέμβρη, που έσπευσε να προκηρύξει η κυβέρνηση του Ραχόι. Οι μόνοι που εμφανίζονται προσώρας αντίθετοι στη συμμετοχή στις εκλογές αυτές, είναι στελέχη του δήθεν «αντικαπιταλιστικού» κόμματος της «Λαϊκής Ενότητας» (CUP), οι οποίοι ήταν και αυτοί που περισσότερο πανηγύρισαν την περασμένη Παρασκευή την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, που αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν είχε καμία νομική υπόσταση. Επίσης, η ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας, Γαλλίας, κ.λπ., έσπευσαν να στηρίξουν τη «συνταγματική τάξη» και την κυβέρνηση Ραχόι.

Αν κάτι επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις στην Καταλονία και την Ισπανία, είναι ότι όσο ο λαός, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα εγκλωβίζονται στις επιδιώξεις των καπιταλιστών εκμεταλλευτών τους, είτε αυτών που θέλουν απόσχιση από την Ισπανία, είτε αυτών που βλέπουν τα συμφέροντα στην ενιαία Ισπανία, τόσο θα «μακραίνει» και η δική τους προοπτική. Δηλαδή να διεκδικήσουν τη δική τους εξουσία, για να θέσουν τον πλούτο που αυτοί παράγουν στην υπηρεσία της ικανοποίησης των δικών τους σύγχρονων αναγκών. Αυτό απαιτεί ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και σοσιαλιστική επανάσταση. Σε αυτόν τον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού κινήματος καλεί το ΚΚ Λαών της Ισπανίας με Γραμματέα της ΚΕ τον Α. Γκαρσία.

Αντιπαράθεση ελληνικού ΥΠΕΞ με την ισπανική πρεσβεία

Το ζήτημα της Καταλονίας έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη ότι δεν παίρνει ξεκάθαρη στάση υπέρ της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία. Επίσης, προκλήθηκε και διπλωματική αντιπαράθεση με την πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, με την κυβέρνηση, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, να εγκαλεί τον Ισπανό πρέσβη στην Αθήνα Ενρίκε Βιγκέρα ότι «εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων» και τον καλεί να «προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του» και να «παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση». Γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι «απουσιάζουν δηλώσεις για αυτό το θέμα (του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ισπανίας) από τη μεριά της κυβέρνησης», ενώ «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ξεκάθαρη στάση». Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΥΠΕΞ, ο Ισπανός πρέσβης επισκέφθηκε το υπουργείο και έκανε λόγο για «μη σωστή απόδοση των δηλώσεών του».


ΙΤΑΛΙΑ
Γενική απεργία την περασμένη Παρασκευή

ΡΩΜΗ.--

Σε απεργία προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ιταλία, ενάντια στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, κατ' εφαρμογή της στρατηγικής που συνδιαμορφώνεται στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του ιταλικού μεγάλου κεφαλαίου. Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλούσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις SGB, CUB, SiCobas, USI-AIT και Slai Cobas, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε Ρώμη, Μιλάνο, Νάπολη, Βερόνα, Βενετία, Ραβένα, Φλωρεντία, Τρεβίζο και αλλού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της οργάνωσης Sindacato Generale di Base (SGB), στη Ρώμη έγινε μαχητική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης. Στο Μιλάνο έγινε δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία Ντουόμο. Στο Τρεβίζο, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από τη μονάδα του ομίλου της «Electrolux» στη Σουσεγκάνα, όπου η παραγωγή παρέλυσε.

Σε ανακοίνωσή της, η SGB σημείωσε ότι η κινητοποίηση συνένωσε εργαζόμενους από όλους τους κλάδους και ανέδειξε την ανάγκη, μέσα από την ενότητα στον αγώνα, να οικοδομηθεί μια μεγάλη, ταξικά προσανατολισμένη συνδικαλιστική οργάνωση σε όλη τη χώρα. Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα παραπάνω συνδικάτα κατήγγειλαν τη στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στις τριτοβάθμιες οργανώσεις CGIL, CISL και UIL, που «γαβγίζουν αλλά δεν δαγκώνουν μπροστά στις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης» και κάλεσαν σε ενίσχυση των συνδικάτων βάσης «που δεν αποδέχονται τη γραμμή του συμβιβασμού».

Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, τη ραγδαία επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, το διαρκές χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία κ.λπ., βασικές στρατηγικές επιδιώξεις που ιεραρχεί η μεγαλοεργοδοσία για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την υπονόμευση της ταξικής οργάνωσης και πάλης. Στα αιτήματά τους ξεχώρισαν αυτά για την αύξηση των μισθών, τη μείωση του χρόνου εργασίας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για γενική διασφάλιση των δικαιωμάτων σε Υγεία - Πρόνοια κ.λπ.

Ακόμα, σε διάφορους κλάδους έχει δοθεί σύνθημα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Για παράδειγμα, σε Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα (logistics) οι εργαζόμενοι συνεχίζουν από χτες με νέα 48ωρη απεργία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Από τη μεριά του, το ΚΚ Ιταλίας καλούσε σε αποφασιστική συμμετοχή στην απεργία, σημειώνοντας ότι δεν είναι πλέον καιρός για μάχες και προσπάθειες συμβιβασμού με αυταπάτες για το αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν οι «μεταρρυθμίσεις» των αστικών κυβερνήσεων. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση και τα μέτρα των αστικών κυβερνήσεων έχουν ακυρώσει συστηματικά όλα τα δικαιώματα που απέσπασαν οι εργαζόμενοι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να κερδίσουν οριστικά τα δικαιώματά τους μόνο με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με την κατάκτηση της εξουσίας από τους εργάτες, με τη σοσιαλιστική κοινωνία.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαρκείς διεργασίες για τη μεθόδευση της διχοτόμησης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Μια νέα (διαπραγματευτική) διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο αν δύο κυρίαρχα και ισότιμα κράτη έρθουν στο τραπέζι των συνομιλιών», επανέλαβε ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Αν και οι επίσημες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν «παγώσει», οι διεργασίες και το παζάρι συνεχίζονται αδιάκοπα, με όλα τα κρίσιμα μέτωπα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να είναι ανοιχτά, αλληλεπιδρώντας και με τα σχέδια διχοτόμησης του νησιού, τα οποία συνδέονται με ισχυρά μονοπωλιακά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Ο Ερτουγρούλογλου πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι μια ομοσπονδιακή διευθέτηση του Κυπριακού δεν είναι πια πιθανή, τασσόμενος πάντως υπέρ της συζήτησης για μια συνομοσπονδία.

Την ίδια στιγμή, 19 «βουλευτές» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Δημοκρατικού Κόμματος, που συμμετέχουν στον «κυβερνητικό» συνασπισμό στα Κατεχόμενα, κατέθεσαν πρόταση με την οποία η διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία δεν θεωρείται πλέον βιώσιμο μοντέλο διευθέτησης του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εκτιμώντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα, χαρακτήρισε «θετικό βήμα» το «γεγονός ότι επιτέλους θα πρέπει να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ακριβείς θέσεις της κάθε πλευράς, εάν υπάρχει έδαφος, ή αν δεν υπάρχει έδαφος, για να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια φαινόμενα της Γενεύης και του Κρανς Μοντάνα».

Επιπλέον, πηγές από τη Λευκωσία σημείωναν ότι μετά τις προεδρικές εκλογές του Γενάρη θα ξεκινήσουν νέες συνομιλίες και εκτιμάται ότι σχετική βούληση υπάρχει και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως και ότι «το ταξίδι Κοτζιά στην Αγκυρα βοήθησε». Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι στην περίπτωση λύσης δεν προβλέπεται μαζική επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και ότι για τους περισσότερους το θέμα είναι να βρεθεί κάποιος τρόπος αποζημίωσής τους.

Το παζάρι αναμένεται να ενταθεί ενόψει των νέων γεωτρήσεων που σχεδιάζουν στην κυπριακή ΑΟΖ ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι. Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη, η ιταλική ΕΝΙ έχει ζητήσει άδεια για γεωτρήσεις στα «τεμάχια» «6»,«8» και «3», ενώ η αμερικανική «Exxon Mobil» προτίθεται να κάνει δύο γεωτρήσεις το 2ο εξάμηνο του 2018.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ