ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
Τεκμήρια ένδοξης ιστορίας

Ενα μικρό τμήμα από την έκθεση αφισών

Eurokinissi

Ενα μικρό τμήμα από την έκθεση αφισών
Η έκθεση σοβιετικών αφισών αλλά και το εκμαγείο του Λένιν κέντρισαν την προσοχή όσων παραβρέθηκαν στη διεθνιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Στα ταμπλό βρίσκονταν αφίσες που χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης, την περίοδο 1918 - 1920, με τα πρώτα της συνθήματα: «Ολη η εξουσία στα σοβιέτ. Η γη στους αγρότες», «Με το όπλο νικήσαμε τον εχθρό, με τη δουλειά θα κερδίσουμε το ψωμί. Σύντροφοι, όλοι στη δουλειά», «Τα σοβιέτ κι ο εξηλεκτρισμός είναι η βάση του νέου κόσμου», «Οι λαοί όλου του κόσμου χαιρετούν τον Κόκκινο Στρατό» κ.ά. Ξεχωρίζει το έργο του Β. Μαγιακόφσκι από την εποχή που εργάστηκε στον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Ρώσικου Τηλεγραφικού Πρακτορείου (γνωστό ως ΡΟΣΤΑ). Η συγκεκριμένη αφίσα του Β. Μαγιακόφσκι αναγράφει: «Η λόγχη του κοκκινοφρουρού έδωσε τη δυνατότητα να υψωθεί η σημαία του Οκτώβρη. Μόνο η λόγχη του κοκκινοφρουρού προστάτεψε αυτό το λάβαρο, εδραίωσε υπέρ μας την Οκτωβριανή Επανάσταση. Μόνο με τη βοήθεια των κοκκινοφρουρών το λάβαρο αυτό θα το φτάσουμε μέχρι την απελευθέρωση όλου του κόσμου. Ετσι προσπάθησε ο καθένας να εργάζεται για την ενίσχυση του στρατού, τιμώντας τον Οκτώβρη».

Επίσης καταγράφεται ο αγώνας των αγροτών για σοδειά ενάντια στους κουλάκους, το σπουδαίο σταχανοφικό κίνημα, η πάλη την περίοδο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου για τη Σοβιετική Ενωση.


Eurokinissi

Ιδιαίτερη θέση έχουν και οι αφίσες για τις γυναίκες: «Γυναίκα εργάτρια ο σοσιαλισμός σε απελευθέρωσε από την εξουσία της κουζίνας και της χύτρας», λέει μία από αυτές και απεικονίζει μια συνεταιριστική τραπεζαρία, ένα συνεταιριστικό αναγνωστήριο και ένα παιδικό σπίτι, ενώ δίπλα, μια από τις πιο γνωστές σοβιετικές αφίσες καλεί: «Απελευθερωμένη γυναίκα οικοδόμησε τον σοσιαλισμό!».

Υπάρχουν ακόμα αφίσες για τους 22ους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1980 στη Μόσχα, για τα εξαίρετα μπαλέτα της Μόσχας, για την Υγεία και την Πρόνοια, για τη φροντίδα των παιδιών και άλλες πλευρές της ζωής στη Σοβιετική Ενωση.


Το εκμαγείο με τη μορφή του Λένιν

Στα δεξιά του φουαγιέ είναι το εκμαγείο του Λένιν. Πρόκειται για μάσκα θανάτου του Βλαντιμίρ Ιλιτς, που φτιάχτηκε από τον γλύπτη Σεργκέι Μέρκουροφ (1881 - 1952) και παραχωρήθηκε πρόσφατα στο Αρχείο του ΚΚΕ από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα και ζωγράφο, Δημήτρη Ταλαγάνη.

Η ιστορία αυτού του εκθέματος ξεκινά στις 21 Γενάρη του 1924, όταν ο Σ. Μέρκουροφ κλήθηκε στο Γκόρκι, όπου ο Βλαντιμίρ Λένιν είχε μόλις πεθάνει, μετά το τελευταίο θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο. Αρχικά έριξε τρεις μάσκες στο πρόσωπο του Λένιν. Η πρώτη μάσκα πήγε στο Κεντρικό Μουσείο Λένιν, η δεύτερη στο μουσείο «Γκόρκι» και η τρίτη στο μουσείο του γλύπτη. Ο γλύπτης μετά από αυτές έκανε άλλες 11 (σύνολο 14) μάσκες από το ίδιο εκμαγείο. Από τα έργα αυτά προέκυψε και η συγκεκριμένη μάσκα που παραχωρήθηκε στο ΚΚΕ.

Ο Δ. Ταλαγάνης ως φοιτητής στη Μόσχα το 1970 συμμετείχε στον μεγάλο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το Νέο Μουσείο του Λένιν και απέσπασε το πρώτο βραβείο. Ο δάσκαλός του, μεγάλος αρχιτέκτονας Κονσταντίν Μέλνικοφ, του χάρισε το αντίγραφο του νεκρικού εκμαγείου του Λένιν σε επιβράβευση της μεγάλης επιτυχίας του. Ο Μέλνικοφ ήταν ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την Κρυστάλλινη Σαρκοφάγο για το Μαυσωλείο του Λένιν.

Ο Δ. Ταλαγάνης συναντήθηκε πρόσφατα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και παραχώρησε το εκμαγείο για το Αρχείο του ΚΚΕ.

Μαζί, παρέδωσε στο Κόμμα και ένα λάβαρο που επίσης εκτίθεται στο φουαγιέ του Περισσού πάνω από το εκμαγείο και γράφει: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε. Κάτω από τη σημαία του μαρξισμού - λενινισμού και την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος. Προχωράμε μπροστά προς τη νίκη του κομμουνισμού». Το συγκεκριμένο λάβαρο είναι του ΚΚΣΕ, κατασκευασμένο μετά το 1956 (15 Ενωσιακές Δημοκρατίες), από βελούδινο ύφασμα με κεντημένη γραφή και φέρει το κρατικό έμβλημα της ΕΣΣΔ.

Το βάθρο στο οποίο βρίσκεται το εκμαγείο φιλοτεχνήθηκε από τον ίδιο τον Δ. Ταλαγάνη και κατασκευάστηκε με τη βοήθεια του Γιάννη Κούρτη.


Τραγούδια του αγώνα από όλο τον κόσμο

Από το κλείσιμο που εξαιρετικού καλλιτεχνικού προγράμματος
Από το κλείσιμο που εξαιρετικού καλλιτεχνικού προγράμματος
Τη διεθνιστική εκδήλωση συνόδευσε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με διεθνιστικά και επαναστατικά τραγούδια από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Τουρκία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Ακούστηκαν τα «Ιερός Πόλεμος» και «Varshavianka», από τους επικούς αγώνες του σοβιετικού λαού, το προσκλητήριο της Διεθνούς στη γαλλική γλώσσα, το ιταλικό τραγούδι «Οι οχτώ ώρες», το ισπανικό «Πέρασμα του Εβρου - Ay Carmela», το γερμανικό «Τραγούδι του Οκτώβρη», τα τουρκικά τραγούδια «Το μπλε Λιμάνι» και «Χαιρετίζω την εργατιά», καθώς και τα ελληνικά μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Βάρναλη, «Ο κυρ Μέντιος» και ο «Οδηγητής». Η εκδήλωση έκλεισε με τη Διεθνή, στα Γαλλικά, τα Ρωσικά και τα Ελληνικά, με το πλήθος του κόσμου να συνοδεύει με υψωμένες τις γροθιές.

Το πρόγραμμα παρουσίασαν οι εξαιρετικοί μουσικοί: Ηρώ Στεργίου (πιάνο), Δημήτρης Ζήσης (κρουστά), Μαρία Παχνιστή (φλάουτο), Βασίλης Μακρής (μπάσο). Τραγούδησαν οι Σύλβια Καπερνάρου, Αμέρισα Φτούλη, Ευγενία Παναγιωτοπούλου και Θανάσης Χουλιάρας, ενώ τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκαν οι Στέφανος Χατζηαναγνώστου και Χριστόφορος Φλιτζάνης.


«ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ»
Συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής

Στις 14 και 15 Οκτώβρη 2017 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, η συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση. Βήμα Διαλόγου».

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των Κομμάτων που είναι ιδρυτικά μέλη της ΔΚΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού, Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας), καθώς επίσης και εκπρόσωποι Κομμάτων που συμβάλλουν στη συγγραφή του 8ου τεύχους της ΔΚΕ (Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία), Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν, Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας).

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν τα άρθρα του 8ου τεύχους της ΔΚΕ, που θα αφορά το Κίνημα για τη χειραφέτηση της γυναίκας και το οποίο θα εκδοθεί το 2018.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ