Eurokinissi |
Το ενδιαφέρον των αμερικανικών ομίλων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τα σχέδια που συνδέονται με αυτό «επισήμανε», μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρέσβης |
Ο Πάιατ, που διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για να πραγματοποιηθεί σύντομα επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Λευκό Οίκο, προανήγγειλε περισσότερη αμερικανική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα στην πορεία προς τη ΔΕΘ του 2018, οπότε οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.
Χαρακτηριστικά, είπε: «Αναδεικνύεται μέσω της Θεσσαλονίκης ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας. Αυτή η ιδέα της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας. Για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω την Κίνα ή πολλούς από τους άλλους εταίρους σας να σκέπτονται με τον τρόπο που σκεπτόμαστε εμείς την ευρύτερη περιφερειακή επιρροή της Ελλάδας. Τον ρόλο της ως προμαχώνα της Ευρώπης, μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο των προκλήσεων στην Αν. Μεσόγειο, στο Μαγκρέμπ, αλλά και στη Μαύρη Θάλασσα. Θα δείτε, καθώς εργαζόμαστε τους επόμενους 12 μήνες για να προετοιμαστούμε για τη ΔΕΘ του 2018, μια πολύ έντονη αμερικανική δραστηριοποίηση στη Βόρεια Ελλάδα όπως και στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο ως συμπρωτεύουσας αλλά ως πύλης εισόδου μέσω της Ελλάδας προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».
Δείχνοντας, μεταξύ άλλων, και τους σφοδρούς ανταγωνισμούς μονοπωλίων που «τρέχουν», ζήτησε ευθέως για τη διέλευση αμερικανικών συμφερόντων φυσικού αερίου από την περιοχή «να υπογραφούν συμβόλαια. Οχι απλά εφήμερες κινήσεις, αλλά να γίνουν πραγματικότητα αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχει επίσης η ιδιωτικοποίηση του λιμένα (σ.σ: Αλεξανδρούπολης). Θα συζητήσω με το ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα και θα προσπαθήσω να αποκτήσω μια αίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων. Εχουμε τουλάχιστον μία αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν προφανώς τεράστιες δυνατότητες. Η ιδέα της ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου και επίσης ενός κόμβου μεταφορών, αν καταφέρετε να υλοποιήσετε τη σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνο ως σημαντικό διμερή εταίρο, αλλά ως πυλώνα της στρατηγικής μας στην περιοχή. Εχω εντυπωσιαστεί από το πώς συνδυάζονται διαφορετικές εξελίξεις γύρω από την Αλεξανδρούπολη, όπως ο TAP, το πλωτό τερματικό και ο αγωγός IGB, όπως και από τον μεγάλο ενθουσιασμό για περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή».
Εξειδικεύοντας στη διαφαινόμενη εμπλοκή της «ΕxxonMobil» στην υπόθεση των ερευνών για φυσικό αέριο, τη χαρακτήρισε «πολύ καλό νέο, εάν υλοποιηθεί», σημειώνοντας πως «επίσης, η Energean, στην οποία υπάρχει σημαντική αμερικανική επένδυση, έχει λάβει έγκριση για γεωτρήσεις στο Ιόνιο και στη συνέχεια στη Δυτική Ελλάδα».
Εστιάζοντας στην αμερικανική βάση στη Σούδα είπε: «Είναι μια ζωτικής σημασίας βάση σε μια εποχή που ο 6ος στόλος και ο στρατός των ΗΠΑ είναι πιο δραστήριοι στην Αν. Μεσόγειο. Η Σούδα είναι απαραίτητη για τον ανεφοδιασμό, τη διατήρηση της παρουσίας μας σε αυτήν την περιοχή του ΝΑΤΟ». Εξήρε, δε, την «ποιότητα της συνεργασίας μεταξύ ελληνικού και αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Οι ειδικές δυνάμεις, η ευκαιρία για τους πιλότους μας να πετάξουν μαζί, να εξοικειωθούν με το πώς λειτουργεί ο ένας και ο άλλος. Αυτό είναι το θέμα του ΝΑΤΟ, τελικά - η επίσημη δέσμευση από τις δύο χώρες να αγωνιστούν μαζί, να συνεργαστούν. Και η Σούδα είναι ένας τόπος όπου αναπτύσσουμε και στηρίζουμε αυτήν την εμπιστοσύνη».
Χαιρέτισε και την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ: «Το σημαντικότερο θέμα της σχέσης Ισραήλ - Ελλάδας είναι ότι δεν αφορά μόνο την άμυνα και την ασφάλεια. Προφανώς, τα ενεργειακά ζητήματα είναι στρατηγικώς σημαντικά και νομίζω θα προχωρήσουν». Εστιάζοντας, παρακάτω, στον παράγοντα Τουρκία επέμεινε ότι «πρέπει να παραμείνει συνδεδεμένη στη Δύση και στα δυτικά θεσμικά όργανα». Ξόρκισε, εξάλλου, τη διασύνδεσή Τουρκίας με Ρωσία με άξονα την Ενέργεια και τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς Ευρώπη μέσω τουρκικών αγωγών, λέγοντας ορθά - κοφτά πως «Αντιτιθέμεθα στον Turkish Stream (...) θα επιδεινώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο κατά τρόπο που είναι κακός για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη. Η Τουρκία, εξ ορισμού, είναι μέρος του νότιου διαδρόμου. Ο μόνος τρόπος να περνά αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα για τον TAP είναι μέσα από το τουρκικό έδαφος, οπότε υπάρχει ένας φυσικός ρόλος για να παίξει εκεί. Οι Ισραηλινοί μού λένε ότι θα μεταφέρουν το αέριο με τρόπο που να λειτουργεί προς όφελός τους. Υπάρχουν πολλά πρακτικά και οικονομικά εμπόδια για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού που δεν αξιοποιεί την τουρκική γεωγραφία. Τελικά, οι αγορές αποφασίζουν», πρόσθεσε, ουσιαστικά βάζοντας «πάγο» στα σχέδια για τον υποθαλάσσιο αγωγό «East Med».
Τέλος, στο άρθρο του για το Προσφυγικό και την παρέμβαση εκεί των ΗΠΑ, που σπέρνουν κύματα προσφυγιάς με τους πολέμους τους ανά τον πλανήτη, απαρίθμησε ως αποδέκτες «χορηγιών» από την αμερικανική πρεσβεία τις ΜΚΟ «Αγκαλιά» στη Μυτιλήνη, «Φάρος» και «Μετάδραση». Επίσης, ότι την προηγούμενη χρονιά «συνεργάστηκαν» με το «Impact Hub» στην Αθήνα και τη «Στέγη» του Ιδρύματος «Ωνάση». Οτι αυτόν τον καιρό «συνεργάζονται» με τον οργανισμό «Μέλισσα - Δίκτυο για Γυναίκες Μετανάστριες», αλλά και ότι «στήριξαν» την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου».
Συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες είχε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, που βρίσκεται στη Ν. Υόρκη επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στη Βδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 72ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ήταν το Σκοπιανό, με τον Ν. Κοτζιά να δηλώνει κατόπιν - και στο φόντο «επισημάνσεων» ιμπεριαλιστικών κέντρων για κλείσιμο της «εκκρεμότητας» ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ένταξης των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ - ότι «μέχρι τον Οκτώβρη η γειτονική χώρα θα ασχολείται με θέματα που συνδέονται με τις τοπικές αυτοδιοικητικές εκλογές. Μετά, νομίζω ότι υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας, εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός, να συζητήσουμε και για το ζήτημα του ονόματος». Πέρα από τις επίσημες δηλώσεις, πληροφορίες από τη Ν. Υόρκη αναφέρουν ότι στη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε τη βούληση της Αθήνας για λύση του προβλήματος με την ΠΓΔΜ, με προϋπόθεση «να τελειώνουμε με τον αλυτρωτισμό». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν παρενέβη καθόλου στα εσωτερικά της γείτονος καθ' όλη τη διάρκεια των έντονων πολιτικών εξελίξεων που διήρκεσαν πολλούς μήνες.
Συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, η συζήτηση επί του οποίου γίνεται στη βάση διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν». Οπως είπε ο Ν. Κοτζιάς, «εκφράσαμε τη βούλησή μας να συνεχίσουμε στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαμε κάνει στο Κρανς Μοντάνα, ιδιαίτερα επί των προτάσεων που είχε διατυπώσει στο τέλος ο γγ και με τις οποίες ήμασταν σύμφωνοι». Επέμεινε, εξάλλου, στη θέση να διατηρηθεί το «κεκτημένο» εγγράφου του ΟΗΕ που κατατέθηκε στις διαπραγματεύσεις εκεί και που σύμφωνα με τον Ν. Κοτζιά, «θα μπορούσε κανείς να καταργήσει και τη Συνθήκη Εγγυήσεων, τα παρεμβατικά δικαιώματα και ούτω καθ' εξής. Αυτό το κείμενο, δυστυχώς, όπως ξέρετε, εκείνο το βράδυ, πλην εμού και εν μέρει της Κύπρου, δεν συζητήθηκε από τις άλλες πλευρές. Το σαμποτάραν κατά κάποιον τρόπο οι Βρετανοί. Είναι, όμως, ένα κείμενο που το έβαλε ο ίδιος ο γενικός γραμματέας πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας», πρόσθεσε.
Αυτά, ενώ τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι επισημάνσεις - σε Κύπρο αλλά και Ελλάδα - για τη σημασία να διατηρηθεί ακέραιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το λεγόμενο «πλαίσιο Γκουτέρες», εννοώντας τη δέσμη προτάσεων που κυριάρχησε στον τελευταίο γύρο συνομιλιών, στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, τον Ιούλη.
Θυμίζουμε ότι σε αυτή περιέχονταν ιδέες για «αντικατάσταση» του σημερινού συστήματος ασφάλειας ώστε «όλοι οι Κύπριοι να νιώθουν ασφάλεια». Μείωση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων αλλά με συζήτηση για το αν θα υπάρξει «ρήτρα επανεξέτασης» ή «οριστικής κατάληξης». Διαμόρφωση ενός «μηχανισμού εφαρμογής» της όποιας συμφωνίας με την εμπλοκή και «κάτι εκτός Κύπρου», διευρύνοντας τη συζήτηση γύρω από τη διακριτή ανάμειξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων σε μια επανενωμένη Κύπρο. «Αποτελεσματική συμμετοχή» (στη διακυβέρνηση της «ομόσπονδης Κύπρου») και των δύο πλευρών, με συζήτηση ζητημάτων όπως η «εκ περιτροπής προεδρία» κ.τ.λ.
Για το ίδιο ζήτημα, το Κυπριακό, ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε «επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας (...) η αρχή ότι πρόκειται για μια ανοικτή διαπραγμάτευση, η οποία δεν έχει τελειωμό», σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά που ζητά καταληκτική ημερομηνία στα παζάρια. «Κατά συνέπεια», συνέχισε ο Ν. Κοτζιάς, δίνοντας και το στίγμα της ελληνικής πλευράς ότι είναι σύμφωνη να συνεχιστεί η τέτοια διαπραγμάτευση επί του διχοτομικού στην ουσία του σχεδίου, «θα συνεχίσουμε από τη Γενεύη 1 και το Κρανς Μοντάνα, τη Γενεύη 2 δηλαδή, αρκεί να το θέλουν οι πλευρές. Αυτήν τη στιγμή, η μια πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση», παρατήρησε παραπέμποντας στην αρνητική, προσώρας, στάση της Αγκυρας.
Επίσης ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Επισήμως συζητήθηκαν η «στρατηγική και ιστορική σχέση» μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς, οι προοπτικές στο Παλαιστινιακό, καθώς και «ζητήματα ασφαλείας» στη Μέση Ανατολή.
Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 22 του μήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας ΓΣ του ΟΗΕ όπου πολλές συναντήσεις αναμένεται να ασχοληθούν και με το Κυπριακό.
Το Σαββατοκύριακο, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι στόχος των επαφών του στη Νέα Υόρκη είναι «η μεταφορά στον γενικό γραμματέα της αποφασιστικότητάς μας για λύση», αλλά και ότι «δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε έναν υψηλού επιπέδου διάλογο απροετοίμαστοι».
Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι «στην ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχει ανάγκη για μια σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας». Μεταξύ άλλων, δεν παρέλειψε να σημειώσει ξανά ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει πρόθεση να γίνει μειονότητα σε ένα ενιαίο ελληνοκυπριακό κράτος» και ότι υπάρχουν δύο επιλογές: «Μια δομή που θα βασίζεται στο διαμοιρασμό όπου θα ζούμε ισότιμα, ασφαλή και ελεύθερα, χωρίς να καταδυναστεύει ο ένας τον άλλον, ή να δημιουργήσουμε και να νομιμοποιήσουμε τους όρους για να μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα, κάτω από δύο διαφορετικές δομές».
Να σημειωθεί ότι στη Νέα Υόρκη, ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντήσει μεταξύ άλλων τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι και τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Ακόμα, θα έχει επαφές και με το αρχιστέλεχος του ενεργειακού αμερικανικού κολοσσού «Exxon mobil» Στίβεν Γκρίνλι.